Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Hurricane Nowy
Nick w grze : Evelyn Liczba postów : 44 Dołączył : 22/11/2012
| Temat: Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne Wto Gru 18, 2012 9:21 am | |
| Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć wyrażenia algerbaiczne? Nie było mnie na lekcji. | |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne Wto Gru 18, 2012 10:44 am | |
| A co dokładniej chcesz wiedzieć? Przede wszystkim radziłabym zerknąć do książki od matmy, różne rzeczy można tam znaleźć i wbrew pozorom można się z tego nauczyć | |
| | | wercia d Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Meren_wen Liczba postów : 840 Dołączył : 07/10/2012
| Temat: Re: Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne Wto Sty 15, 2013 9:54 am | |
| jeszcze ważne? bo może dałabym radę wytłumaczyć może najpierw "regułka": wyrażenia algebraiczne, to litery i cyfry połączone znakami działań. przykłady: a + b 3f - f 20n : 5 x * 2 jeśli umiesz tę regułkę, powinno być ci łatwiej jeśli po przykładzie masz np. "gdy a = 5, b = 2" zamieniasz litery na cyfry. co to oznacza? to znaczy, że jak masz 5a + 2b, zmieniasz tak, żeby były tylko cyfry i znaki. czyli: 5a + 2b = 5 * 5 + 2 * 2 = 25 + 4 = 29 bo "a" to 5, a "b" to 2 i mamy obliczone wyrażenie skracanie pisze ci w zadaniu skróć. chodzi o to, że jak powtarzają ci się litery (przykład: 2a + 2b + c - a + c) wystarczy dodać lub odjąć takie same litery od siebie. czyli: 2a + 2b + c - a + c = a + 2b + 2c i teraz obliczamy, a jeśli nie ma tego "gdy a=..." zostawiamy tak jak jest. pomogłam? jeszcze coś wyjaśnić? | |
| | | Athi Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Foxtrot Liczba postów : 534 Dołączył : 03/11/2011
| Temat: Re: Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne Wto Sty 15, 2013 11:06 am | |
| Zależy w której jesteś klasie. Jeśli dopiero to zaczynasz i nie za bardzo rozumiesz, to na wstępie przyda się krótkie tłumaczenia. W danym działaniu możesz mieć kilka takich literek, oznaczających konkretne liczby. Mogą być one podane w zadaniu, a mogą nie być podane, wtedy są to niewiadome. Tak jak już pisała wercia, jeśli w działaniu masz napisane np. 5x, a podane jest, że x wynosi 3, to mnożysz pięć razy 3, czyli 5x=15. Pomiędzy 5 a x jest mnożenie, co oznacza, że możemy to zapisać tak: 5*x W działaniach jak nie zamieniłaś już litery na liczbę, lub jeśli nie znasz liczby, która kryje się pod literą możesz tylko pomnożyć lub podzielić liczbę przed literą (15x:5=3x) nie można nic do niej dodać ani odjąć. Przykładowo coś prostego z jedną niewiadomą (x nie podane): 6x:2=x+4 3x=x+4 przenosimy x z prawej na lewą stronę równania z przeciwnym znakiem (odejmujesz) 3x-x=4 2x=4 teraz obie strony możemy podzielić przez co chcemy (w tym przypadku przez 2), to nie zmieni wyniku, można również mnożyć, wynik nadal pozostanie ten sam 2x:2=4:2 x=2 Jak coś jest niejasne to pisz To są podstawy. Nie mam pojęcia, na jakim jesteś poziomie, więc jeśli to nie to, to wielkie sory EDIT: tu to raczej wytłumaczyłam równania, ale wyr. alg. bazują mniej więcej na tym samym. Jak zrozumiesz mniej więcej jedno to zrozumiesz i drugie. | |
| | | EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne Sro Sty 16, 2013 3:11 am | |
| napisz która klasa i co konkretnie, ja też teraz mam wyrazenia algebraiczne stosowane, ale raczej nie chciałabys zobaczyć moich zadań | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne | |
| |
| | | | Horror na maxa, czyli wyrażenia algebraiczne | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|