Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!

Go down 
3 posters
AutorWiadomość
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! Empty
PisanieTemat: Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!   Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! I_icon_minipostCzw Gru 27, 2012 1:29 pm

Wojna, którą wypowiedzieli serwisowi Pobieraczek.pl internauci, zakończyła się właśnie ich zwycięstwem. Wczoraj, późnym wieczorem, firma Eller Service, która stała za całym zamieszaniem związanym ze sprawą, ogłosiła zakończenie jego działalności.

W oświadczeniu na stronie programu partnerskiego Pobieraczka czytamy:
"Szanowni Państwo, Pragniemy serdecznie podziękować Państwu za owocną współpracę w kończącym się 2012 roku. Jest nam niezmiernie miło, że dzięki programowi partnerskiemu Pobieraczek.pl mogliśmy razem realizować nasze wspólne cele. Z tym większym żalem musimy Państwa poinformować o podjętej przez wspólników spółki Eller Service decyzji o zaprzestaniu dalszego świadczenia usługi Usenet. Na taką decyzję wpływ miały miedzy innymi liczne ataki medialne na wspólników oraz niekorzystne dla spółki decyzje Prezesa UOKIK. Dziękując za dotychczasową współpracę, życzymy Państwu dalszych sukcesów na drodze zawodowej, żywiąc jednocześnie ogromną nadzieję na to, że w przyszłości będziemy mieli jeszcze okazję wziąć udział w innych wspólnych projektach. Z pozdrowieniami, Zespół PP Pobieraczek.pl"

O Pobieraczku pisaliśmy w TECH-u wielokrotnie i nigdy nie było to nic pozytywnego. Od początku serwis ten dał się we znaki wielu mniej świadomym internautom. Jego działalność polegała na dawaniu dostępu do Usenetu (w którym mogliśmy znaleźć darmowe pliki: filmy, muzykę, gry itd.), oczywiście za niewielką opłatą. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie praktyki, których dopuszczał się serwis. Na swojej stronie ogłaszał, że każdy może założyć konto, z którego za darmo będzie mógł ściągać pliki przez 10 dni. W wyniku postępowania, które UOKiK rozpoczął w 2009 roku, ujawniono fakty, które przeczyły tym zapewnieniom. Wraz z rejestracją, podczas której internauci byli zobowiązani podać wszystkie swoje dane osobowe, była zawierana umowa, która obowiązywała nawet przez rok. Ponadto reklamowane "darmowe 10 dni" okazały się fikcją, ponieważ opłaty były naliczane już od chwili rejestracji.
Kolejnym etapem procederu było zastraszanie użytkowników, którzy, czując się oszukani, nie chcieli dotrzymać warunków zawartej podstępem umowy. Internauci wywołali burzę w mediach. Wiele stron przestrzegało przed działalnością Pobieraczka, a poszkodowani wymieniali się na forach swoimi doświadczeniami oraz radzili, jak poradzić sobie z coraz agresywniej atakującą "dłużników" firmą. W końcu liczne skargi spowodowały, że sprawą zajął się UOKiK, którego postępowanie zakończyło się karą dla firmy Eller Service z Gdańska. Firma musiała zapłacić prawie 240 tys. złotych, zmienić sposób zachęcania do założenia konta oraz opublikować decyzję Urzędu na swojej stronie, na okres 6 miesięcy.

Nie było podstaw prawnych, aby wydać decyzję o całkowitym zamknięciu serwisu, jednak internauci nadal prowadzili kampanię przeciwko jego właścicielom. Kampania ta zakończyła się sukcesem i Pobieraczek przestanie istnieć już za kilka dni. Co prawda w oświadczeniu firmy czytamy, że ludzie odpowiedzialni za oszustwo, którym internet żył przez dość długi czas, "żywią ogromną nadzieję na wspólne projekty w przyszłości", jednak sądzimy, że społeczność internetowa wolałaby, żeby z działalnością w sieci dali sobie oni spokój.

Źródło: JG, WP.PL jg/ps/jg

Artykuł skopiowany
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
hanka1998
ZAGRODZIANIN
hanka1998

Nick w grze : hanka1998
Liczba postów : 5814

PisanieTemat: Re: Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!   Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! I_icon_minipostPią Gru 28, 2012 1:27 am

Yeah, nareszcie koniec Pobieraczka. Znam kilka osób, które dało się nabrać na to "darmowe i bezpieczne" pobieranie, wydali kupę kasy na to i jeszcze przychodziły im SMS'y z groźbami, że jak nie zapłacą, to pozwą ich do sądu czy cuś. Rolling Eyes
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1007218
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!   Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! I_icon_minipostPią Gru 28, 2012 3:33 am

Mi też przychodziły takie groźby... Jako kilkunastoletnie dziecko powiedziałam im co o nich myślę i grzecznie poprosiłam, żeby mi nie słali takiego szajsu, po czym wrzuciłam ich do spamu. Na groźbach się skończyło... oO
Powrót do góry Go down
Nevarra
ZAGRODZIANIN
Nevarra

Nick w grze : Nevarra
Liczba postów : 2774

PisanieTemat: Re: Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!   Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! I_icon_minipostPią Gru 28, 2012 3:38 am

A ja się jakoś nigdy na to nei nacięłam
Cytat :
Jest nam niezmiernie miło, że dzięki programowi partnerskiemu Pobieraczek.pl mogliśmy razem realizować nasze wspólne cele.
Te "wspólne cele" to wakacje na Karaibach, nowa beemka i co jeszcze? Póki co tylko widze wspólne cele szefostwa
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=42994
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!   Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! I_icon_minipostPią Gru 28, 2012 4:23 am

Yeah ;D Moja mama się na to nabrała, zaczęli te swoje groźby, po czym mama się wkurzyła i przestali :b
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!   Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę! I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Pobieraczek.pl przestaje istnieć. Internauci wygrali wojnę!
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: