Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!

Go down 
+13
horseska89
juliaw2002
wiki0396
Marsh
Pati...xd
Asiaa.
Ejli
EREIS
hanka1998
LadyArvena
Nevarra
Nunnally
Lubelak
17 posters
AutorWiadomość
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! Empty
PisanieTemat: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostNie Sty 06, 2013 7:39 am

Najnowszy system operacyjny firmy Microsoft, Windows 8, oficjalnie pojawił się 26 października ubiegłego roku. Jeszcze przed zakończeniem prac pojawiały się różne opinie na temat tego produktu. Jedni go chwalą, inni krytykują. O ile w dyskusjach między ludźmi trudno o uzyskanie jednolitego stanowiska, o tyle rzeczywistość do tej pory wyraźnie stawała po stronie tych drugich.

Jeśli chodzi o popularność systemu operacyjnego, to najlepszym jej wyznacznikiem jest oczywiście sprzedaż. W ostatnich miesiącach ubiegłego roku firma Microsoft bardzo niechętnie odnosiła się do pytań o to, jak wyglądają statystyki sprzedaży. Gigant z Redmond wreszcie pochwalił się twierdząc, że sprzedał 40 milionów licencji. Już wtedy ta wartość wzbudziła pewne kontrowersje. Microsoft bowiem nie określił, jakich licencji ona dotyczy. Biorąc pod uwagę systematycznie pojawiające się dane firm analitycznych przyjęto, że Microsoft miał na myśli wszystkie licencje, a więc nie tylko systemy, które w pudełkach albo na komputerach kupili konsumenci. W tych 40 milionach ujęto także licencje, które kupili producenci komputerów.

Licencje zakupione przez producentów mogą u nich zalegać, a to zawsze jest problem. Wygląda na to, że firmy z branży komputerowej nie są zadowolone z obecnej sytuacji. Windows 8 nie spełnia ich oczekiwań, jeśli chodzi o sprzedaż. New York Times uzyskał oficjalne potwierdzenie od paru firm. Szef amerykańskiego oddziału firmy Acer, Emmanuel Fromont powiedział "To wolny start, nie mam wątpliwości". David Chang z Asusa dodaje, że "popyt na Windowsa 8 nie jest obecnie najlepszy".

Windows 8 już na kilka miesięcy przed oficjalną prezentacją był porównywany do systemu Windows Vista, który dla konsumentów stał się dostępny 30 stycznia 2007 roku. Tamto wydanie spotkało się z wieloma bardzo negatywnymi opiniami i było wtedy porównywane do systemu Windows ME. Najnowsze dane firmy analitycznej Net Applications chyba rozwiewają wszelkie wątpliwości co do porównywania Windowsa 8 do Visty. Dane te pokazują, że Windows 8 na rynku radzi sobie znacznie gorzej niż Windows 7, a nawet... Vista.

Z najnowszych wyliczeń wynika, że system operacyjny Windows 8 obecny jest na 1,64 procenta wszystkich komputerów (1,09 procenta na koniec listopada). Najnowsza wersja pokonała Linuksa, którego udział w rynku wynosi 1,21 procenta. Na pierwszym miejscu jest Windows 7, z wynikiem 44,94%. Warto zauważyć to, że popularność Windowsa 7 wciąż rośnie. W listopadzie korzystało z niego 44,71% użytkowników. Na drugiej pozycji mamy system Windows XP, który wciąż pozostaje bardzo popularny. W listopadzie jego udział w rynku wyniósł 39,82 procenta, a w grudniu spadł do 39,45 procenta.

Na trzecim miejscu jest Windows Vista z wynikami 5,70 procenta w listopadzie i 5,59 procenta w grudniu. Dalej mamy Mac OS X 10.6 (2,24%), Mac OS X 10.7 (2,06%) i Mac OS X 10.8 (2%). Windows 8 jest na miejscu siódmym, a Linux na ósmym.

Jeśli chodzi o system Windows 8, to ważne jest jeszcze inne porównanie. Być może nawet najważniejsze. Firma Net Applications przygotowała zestawienie popularności trzech ostatnich wydań systemów operacyjnych Microsoftu (Visty, 7 oraz Cool na cztery miesiące przed i dwa miesiące po wejściu na rynek (Windows 8 dostępny jest właśnie od dwóch miesięcy). Już latem bieżącego roku można było bezsprzecznie stwierdzić, że na parę miesięcy przed oficjalną prezentacją, Windows 8 cieszył się mniejszym zainteresowaniem niż Windows 7. Dwa miesiące po wprowadzeniu go na rynek, system ten porównano nie tylko do "Siódemki", ale także do Visty.

Windows 8 przez pół roku (w tym dwa miesiące po wejściu do sprzedaży) wypada znacznie gorzej niż jego poprzednik. Do miesiąca "zero" "Ósemka" miała udział minimalnie lepszy niż Vista. Pierwszy miesiąc w każdym przypadku był okresem gwałtownego wzrostu, jednak widać, że Windows 8 podskoczył nieznacznie słabiej niż Windows Vista. Pozostaje nam drugi miesiąc od wprowadzenia na rynek. Przypomnijmy, że Vista swój drugi miesiąc miała w marcu 2007, a Windows 8 w grudniu 2012, a więc w gorącym okresie zakupów przedświątecznych. To akurat istotna kwestia, gdyż w drugim miesiącu od wejścia na rynek, Windows 8 wyraźnie wyhamował i spadł sporo poniżej poziomu Visty z marca 2007 roku.
Nowe dane nie pozostawiają złudzeń. Windows 8 przynajmniej na razie wypada bardzo, bardzo słabo. Nie pomaga mu nawet próba skojarzenia go z tabletami, chociażby poprzez interfejs "Metro", a także korzystające z niego tablety Microsoft Surface, oparte na systemie Windows RT. Nie pomaga też zmasowana kampania reklamowa, którą widać też w Polsce. W październiku ubiegłego roku magazyn Forbes twierdził, że na marketing związany z Windowsem 8, firma Microsoft chce przeznaczyć aż 1,5~1,8 miliarda dolarów.

Popularność mniejsza niż ostro krytykowanej Visty, dwa miesiące po uruchomieniu sprzedaży, w dodatku trafiając na grudzień, to rezultat bardzo nieciekawy. Jednocześnie może to być sygnał dla producentów sprzętu i oprogramowania. Może to bowiem zwiększyć zainteresowanie innymi platformami, takimi jak Apple Mac OS X czy Linux. To oczywiście mało prawdopodobny scenariusz, ale całkowicie wykluczyć go nie można.
Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! Win8_fail_1
Źródło: Forbes, New York Times, Net Applications, pclab.pl

Artykuł skopiowany
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
Nunnally
Nowy
Nunnally

Nick w grze : Luiza26
Liczba postów : 27

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostNie Sty 06, 2013 7:51 am

7 Rządzi =)
Mam ją na komputerze i szczerze mówiąc jest wspaniała.
Nie znam nikogo kto ma 8, podobno to chłam i nie warto jej kupować. Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! 4282798970
Ja jednak wolałabym zobaczyć na własne oczy i trochę się tym pobawić.
Powrót do góry Go down
Nevarra
ZAGRODZIANIN
Nevarra

Nick w grze : Nevarra
Liczba postów : 2774

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostNie Sty 06, 2013 8:19 am

Za szybko wprowadzili to tak jest. Znów będzie pierdyliard aktualizacji i łatek.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=42994
LadyArvena
Administrator
LadyArvena

Nick w grze : LadyArvena
Liczba postów : 4123

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPon Sty 07, 2013 6:15 am

Ósemkę widziałam na jakimś filmiku i mnie nie zachęciła. Na tabletach może to by i jakoś wyglądało, bo to ten styl, ale na kompa? Zostaję przy siódemce.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=187343
hanka1998
ZAGRODZIANIN
hanka1998

Nick w grze : hanka1998
Liczba postów : 5814

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPon Sty 07, 2013 6:21 am

Mi wcale 8 nie przypadła do gustu Neutral Jakiś dziwny interfejs, w dodatku przyzwyczaiłam się do kolorowej flagi.. Windows XP 4ever! Smile
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1007218
EREIS
Przyjaciel Zagrody
EREIS

Nick w grze : EREIS
Liczba postów : 1094

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPon Sty 07, 2013 6:29 am

a mi się łezka w oku kręci za 98 Very Happy w domu mam XP, 7, 8 i z tych trzech to najbardziej "siadł mi" XP winda 8 to jakaś życiowa porażka ... zwłaszcza te 2 pulpity Rolling Eyes
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=722213
Ejli
Przyjaciel Zagrody
Ejli

Nick w grze : Eiiri
Liczba postów : 1433

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPon Sty 07, 2013 7:15 am

Osobiście mam 7.

A tak to wygląda w praktyce.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=4080537
Asiaa.
Przyjaciel Zagrody
Asiaa.

Nick w grze : Veaphilus
Liczba postów : 1399

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSob Sty 26, 2013 8:18 am

Mam 8.

Powalone menu, żeby wyłączyć kompa musisz się naszukać i naklikać ( a i tak nie zawsze prawy panel odpala, lub się odpala kiedy tego nie chcesz -.-), wszystko Ci się otwiera(praktycznie) na nowych pulpitach, jak źle klikniesz to Ci się ekran przewija, a ić. oO
Powrót do góry Go down
Pati...xd
Przyjaciel Zagrody
Pati...xd

Nick w grze : Pati...xd
Liczba postów : 4498

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSob Sty 26, 2013 11:43 am

Ja osobiście mam w tej chwili 7. Mama ma zamiar mi zmienić na 8 i nawet koleżanki mnie namawiają, że jest taki super i w ogóle (ja uwierzyłam), ale jak tak patrze na artykuł, komentarze i filmik to odechciało mi się go. Zostaje przy "Siódemce". Smile
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=3288
Marsh
Już coś wie
Marsh

Nick w grze : Flip Flap, ale nie wchodzę...
Liczba postów : 190

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSob Sty 26, 2013 1:24 pm

Ja ma siódemkę i za nic jej nie zmienię! Windows 8? Jakoś na razie nie przypadł mi do gustu, ale kto wie, może się przekonam (lecz szczerze w to wątpię xD).
Powrót do góry Go down
wiki0396
W skromnych progach Zagrody
wiki0396

Nick w grze : wiki0396
Liczba postów : 334

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSob Sty 26, 2013 11:50 pm

mam 7 na laptopie.Jest wspaniała bardzo mi się podoba paint w ulepszonej wersji.
Co do 8 to nie wiem.
Powrót do góry Go down
Asiaa.
Przyjaciel Zagrody
Asiaa.

Nick w grze : Veaphilus
Liczba postów : 1399

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostNie Sty 27, 2013 2:36 am

Siódemka ever. Jest jak dla mnie o wiele lepsza od 8, ale to moje zdanie. Very Happy
Powrót do góry Go down
Go??
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSob Lut 02, 2013 6:59 am

hanka1998 napisał:
Mi wcale 8 nie przypadła do gustu Neutral Jakiś dziwny interfejs, w dodatku przyzwyczaiłam się do kolorowej flagi.. Windows XP 4ever! Smile

Ahh windows XP,jak ja to dobrze pamiętam xD Służył mi od początku gdy miałem komputer xD Teraz mam windows 7 i jednak wydaje mi się trochę lepszy ^^
Powrót do góry Go down
juliaw2002
Już coś wie
juliaw2002

Liczba postów : 120

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSro Kwi 10, 2013 1:01 pm

Ja mam 7
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2708157
horseska89
Nowy

Nick w grze : horseska89
Liczba postów : 25

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSro Kwi 10, 2013 1:37 pm

Ja właśnie dostałam/kupiłam lapka z 8 i nie wiem o co chodzi O.o chcę normalny komputer! Da się tu wg zainstalować i zagrać w jakąś gre?
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=118503
Szron
Przyjaciel Zagrody
Szron

Liczba postów : 1598

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSro Kwi 10, 2013 2:11 pm

Wszyscy znają zasadę, że co drugi system to ścierwo? Wink
Windows XP to hit, który po 10 latach od premiery używa masa osób (m.in ja), Windows 7 też jest bardzo dobrym systemem (też go używam).
Vista i 8 nie są zbyt najlepsze, ale nie martwcie się. Windows 9 będzie dobrym systemem! Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! 3722976733
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2419216
Zoz
Nowy
Zoz

Nick w grze : Zoz
Liczba postów : 20

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPią Kwi 26, 2013 12:25 pm

Ja miałam 7 i mi odpowiadało. Teraz mam 8. Jest prosta w obsłudze i ładna Very Happy
horseska89 - Ja też nie mogłam się połapać o co chodzi, ale posiedzisz nad tym kilka godzin i zrozumiesz Twisted Evil
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2641581
Kinia_Ka
Przyjaciel Zagrody
Kinia_Ka

Nick w grze : Kinia_Ka
Liczba postów : 250

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPią Kwi 26, 2013 12:34 pm

Ja miałam 7, przeszłam na 8 i nie żałuję Smile
Ile ludzi tyle opinii, mi się z tym systemem bardzo dobrze pracuje, więc nie narzekam Wink
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=473147
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostPią Kwi 26, 2013 3:29 pm

Mam 7 i jestem z niej bardzo zadowolony Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! 3722976733
Oni ten wygląd przenieśli z Nokia Lumia
Ale znając politykę tych Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! 2195938138 to skończą wysyłać aktualizacje do 7 żeby ludzie kupowali 8
Ale to wszystko to dla nich strzał w stopę i jeśli nic się nie zmieni to nawet Linux ich wyprzedzi
Ale jaka tu zmiana:
Powrót do góry Go down
Kinia_Ka
Przyjaciel Zagrody
Kinia_Ka

Nick w grze : Kinia_Ka
Liczba postów : 250

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostSob Kwi 27, 2013 7:03 am

Lubelak napisał:
Kim jesteś i co zrobiłeś z Kinią O__O

hehe Wink
Po bliższym poznaniu ósemeczka na prawdę jest bardzo fajna, ale to zalezy co kto lubi. Mi bardzo podobają się kafelki w Lumii także może dzięki temu pasuje mi ósemka Smile
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=473147
oooliwcia10
Już coś wie

Nick w grze : oooliwcia10
Liczba postów : 144

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipostCzw Maj 09, 2013 10:44 am

Ja oglądałam jedynie filmiki itd., ale wolę zostać przy 7. To jakoś tak nie pasuje do kompa.
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!   Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty! I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Windows 8 - jest gorzej niż w czasach Visty!
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Przyspieszamy Windows 7
» Jak przyspieszyć internet - Windows XP
» Jak zmienić Windows XP na Windows 7 lub Windows 8?
» Jam jest ten, który jest tym, którym jest ten, który przychodzi.
» R.I.P Windows 7

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: