Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

RODEO - co myślisz?

Go down 
+8
Szron
Philipek
nikushimi
avrilka
Drim
Vium
hanka1998
MrsBasia12
12 posters
AutorWiadomość
MrsBasia12
Nowy
MrsBasia12

Nick w grze : ..
Liczba postów : 17

RODEO - co myślisz? Empty
PisanieTemat: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 12:25 am

Założyłam ten temat z myślą o amerykańskiej tradycji, rodeo. Co myślicie o takim traktowaniu zwierząt? Jeśli ktoś myśli, że rodeo jest fajne, zabawne, widowiskowe.. lub ktoś nie wie co to jest - zachęcam do obejrzenia: https://www.youtube.com/watch?v=XZxL7umkbRo&feature=relmfu . Czy to naprawdę musi tak być? Kiedyś ludzie byli oddani zwierzętom, bo służyły one jako środek transportu, czy pomoc przy pracy, ale mimo to, nie krzywdzili ich. Teraz cywilizacja ludzka odkryła samochody, traktory, kombajny, a zwierząt hodowlanych było coraz więcej (konie, byki, krowy, cielaki, itp). Niektórzy ludzie wykorzystują krowy dla mleka, konie do jeżdżenia i nadal do prac na roli. Ale większość, zwłaszcza amerykanie, myślą sobie, że zwierzęta to ani mniej, ani więcej. Urządzają sobie bestialskie wręcz zabawy jak: "poskromienie cielaka, konia, byka". Przy ok 60% przypadków, te zwierzęta GINĄ, BEZ POWODU. Giną nie tylko konie, byki, krowy. Sarny i przeróżne ptaki także! Tylko dlatego, że człowiek chce się "pobawić". Gdy widzę gdy jakiś człowiek umiera na ringu rodeo, kiedy np. przygniata go koń, mam radochę, I TO OGROMNĄ. CZEMU? - człowiek sobie wybiera co chce robić, zwierzęta NIE. Jesteśmy sobie Quarter Horse, chcemy wyjść na taki ring, gdzie pradopodobnie czeka nas śmierć, gdy się przewrócimy? Do tego, Coca-Cola jest głównym sponsorem Cheyenne Rodeo... Polacy nie mogą nic praktycznie zrobić, oprócz przestania kupowania coca-coli (zawsze można się przerzucić na pepsi). Amerykanie natomiast mogą zaprzestać kupować bilety na rodeo, ale wszyscy wiemy, że tak się RACZEJ nie stanie. Mówię o tym tutaj, bo zapewne połowa z osób tutaj nie wie, co to jest, a lepiej, żeby wszyscy o tym wiedzieli i umieli wypowiedzieć się w takiej sprawie, bo jest to po prostu OKRUCIEŃSTWO, CHAMSTWO I DEBILIZM!

Chcesz się dowiedzieć więcej? http://www.sharkonline.org/ - strona akcji walczącej z tradycją rodeo.

Powrót do góry Go down
hanka1998
ZAGRODZIANIN
hanka1998

Nick w grze : hanka1998
Liczba postów : 5814

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 12:33 am

Oglądnęłam tylko do 1:31, bo dłużej tego filmiku nie mogę znieść. Nigdy nie przepadałam za rodeo i innymi amerykańskimi wymysłami, ale to mnie do reszty zniechęciło. To, jak oni traktują te konie.. Brak słów, normalnie brak słów.
Co do tej Coca-Coli- nawet, jeżeli przestaniemy kupować colę, to oni mają jeszcze dochody z wielu innych rzeczy. Zresztą zawsze znajdą się ludzie, co muszą mieć Coca-Colę w domu i koniec kropka, bo oni bez tego nie wyobrażają sobie obiadu Wink Więc nawet, gdy grupka ludzi przerzuci się na Pepsi, to i tak miliony pozostaną przy Coca-Coli, więc to nie miałoby większego sensu.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1007218
MrsBasia12
Nowy
MrsBasia12

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 8:43 am

Wiem właśnie, więc nic nie możemy zrobić. Nie tylko konie są tak traktowane. :c Byki, cielęta, ptaki (gołębie), sarny.. Szkoda słów. Niestety temu się chyba zaradzić nie da. :c
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 9:01 am

Obejrzałam do 4 minuty i... nie chcę patrzeć dalej.
To jest tak okrutne, że brak słów.
Druga amerykańska tradycja: https://www.youtube.com/watch?v=gxVlxT_x-f0
Też polecam obejrzeć.
Sami- Polska- też nie jesteśmy święci, jednak nasze targi koni na których dzieją się takie rzeczy, że nawet nie potraficie sobie przyśnić. Jednak w tym przypadku...jak i każdym przypadku amerykańce wyprzedzają nas o kilometr świetlny..
Powrót do góry Go down
MrsBasia12
Nowy
MrsBasia12

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 10:36 am

Ja zawsze oglądam do końca, a na końcu zawsze zaczynam klnąć. Co do filmiku - CO ZA ŚWINIE.. dlaczego takiego ktosia nie wsadzą po prostu za znęcanie się? Zwłaszcza tego trenera "BIG LICK". Takiego to bym zabiła bez wyrzutów. Wszystkich .. Szczerze po obejrzeniu tego, już wolę rodeo (NIE ŻE JE LUBIĘ) ale dla koni jest chyba .. no.. TROCHĘ lepsze. Ja myślałam, że tego sposobu już dawno zakazali! A jednak nie. Już lepiej, żeby te rasy wyginęły, byłby święty spokój.. W pewnych momentach żałuję, że konie w ogóle oswoili. Nie zdziwię się jak w roku 4000 (bodajże) wszystkie zwierzęta się zemszczą i zniszczą całą cywilizację ludzką. Jest to możliwe. W końcu siła zwierząt jest ogromna, zwłaszcza, gdy połączą one siły.. Weźmy np. takiego słonia.. No właśnie.

Powrót do góry Go down
Go??
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 10:43 am

Wiecie,to jest trochę jak z Corridą,albo i nie to właściwie jest chyba jeszcze gorsze.To jest po prostu skazanie niewinnego zwierzęcia na śmierć.
Powrót do góry Go down
Vium
Przyjaciel Zagrody
Vium

Nick w grze : Vium
Liczba postów : 376

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostWto Lut 05, 2013 5:12 am

mnie w obu tych filmikach przeraża i zasmuca bezsilność. Bezsilność tych zwierząt... Najgorsze jest to że one nie mają jak się z tego wszystkiego wyrwać.
Powrót do góry Go down
Drim
Nowy
Drim

Nick w grze : heartland00
Liczba postów : 4

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostCzw Mar 28, 2013 4:16 am

Popieram was wszystkich ... pierwszy filmik - nie obejrzałam nawet do 0 :30 ...
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1323359
avrilka
Przyjaciel Zagrody
avrilka

Nick w grze : avrilka
Liczba postów : 2835

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostCzw Mar 28, 2013 10:29 am

O matko...
Filmik,który nadesłała ApplePie zasmucił mnie i zmusił do krzyczenia brzydkich słów we własnej głowie.Obejrzałam z 10-15 sekund nie licząc tego ostrzeżenia bo dalej nie wytrzymałam.Najprawdopodobniej gdybym kontynuowała komputer wyleciałby przez okno. ._.
To jest tragiczne!Od razu po zobaczeniu jak ten 'koleś' uderzył tego konia, bodajże rurą i to nie plastikową na pewno to już miałam strach w oczach.

Pierwszy filmik - co to w ogólne było?!WTF?! Szarpanie koniem tak aby uderzał głową,szyją i w ogóle wszystkim w ciasnej ogrodzenie to już szczyt wszystkiego.Chodziło im chyba o to aby rozzłościć tego konia aby ''skakał'' dla ich pociechy.EGOIZM.

Kill me.Okrucieństwo na tym świecie nie zna granic. Sad

Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=3105170
nikushimi
Nowy
nikushimi

Nick w grze : nikushimi
Liczba postów : 39

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPią Mar 29, 2013 12:46 pm

Podaż -> popyt. Cola nie będzie miała nic do rzeczy, jeśli ludzie (nie) przestaną to/tego oglądać. Sami dla siebie organizować nie będą - nawet mając sponsorów. Denerwuje mnie takie gadanie, "Polacy nic nie mogą zrobić". KAŻDY może. Zresztą to nie tylklo kwestia USA, NIE TYLKO KWESTIA KONI. To tak samo jak jedzenie kur z hodowli klatkowych. Nieważne, odbiegam od tematu.
Setki Polaków na wycieczkach w Hiszpanii czy gdziekolwiek idzie sobie pooglądać takie show. Polaków, Niemców, wszystkich. Bo ludzie mają agresję w naturze. Szkoda że nie wyładowują jej na sobie nawzajem.
I nie mów, że Ci ich szkoda, kiedy jednocześnie usprawiedliwiasz się niemożnością zrobienia czegoś. Prosze. Nawet głupie petycje i przekazanie groszy zamiast na kupony na howrse na fundację coś zdziała. Jeśli jakaś jednostka się nie zbuntuje, to naprawdę nikt tym zwierzętom nie pomoże.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2621307
avrilka
Przyjaciel Zagrody
avrilka

Nick w grze : avrilka
Liczba postów : 2835

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPią Mar 29, 2013 2:33 pm

nikushimi napisał:
Podaż -> popyt. Cola nie będzie miała nic do rzeczy, jeśli ludzie (nie) przestaną to/tego oglądać. Sami dla siebie organizować nie będą - nawet mając sponsorów. Denerwuje mnie takie gadanie, "Polacy nic nie mogą zrobić". KAŻDY może. Zresztą to nie tylklo kwestia USA, NIE TYLKO KWESTIA KONI. To tak samo jak jedzenie kur z hodowli klatkowych. Nieważne, odbiegam od tematu.
Setki Polaków na wycieczkach w Hiszpanii czy gdziekolwiek idzie sobie pooglądać takie show. Polaków, Niemców, wszystkich. Bo ludzie mają agresję w naturze. Szkoda że nie wyładowują jej na sobie nawzajem.
I nie mów, że Ci ich szkoda, kiedy jednocześnie usprawiedliwiasz się niemożnością zrobienia czegoś. Prosze. Nawet głupie petycje i przekazanie groszy zamiast na kupony na howrse na fundację coś zdziała. Jeśli jakaś jednostka się nie zbuntuje, to naprawdę nikt tym zwierzętom nie pomoże.
Cała wypowiedź była skierowana do mnie? Wink
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=3105170
Go??
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPią Kwi 05, 2013 9:28 am

Uważam,że to okropne i tak nie kupuję Coca-Coli(tylko Pepsi Razz ) ponieważ Coca-Cola sponsoruje cyrki ze zwierzętami(Zalewski)a tam zwierzęta cierpią,nie wspominając o Rodeo
Powrót do góry Go down
Philipek
ZAGRODZIANIN
Philipek

Nick w grze : Philipek
Liczba postów : 3748

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPią Kwi 05, 2013 10:52 am

Pierwszy filmik - jak zobaczyłam co ci idioci wyczyniali z tym cielaczkiem i końmi to wyłączyłam. Nie umiałam na to patrzeć.
To jest chore co w dzisiejszych czasach ludzie robią z tymi biednymi, niewinnymi zwierzętami..
I po co im to? Do pokazu, lansu? Nie widzę w tym nic fajnego - wręcz przeciwnie.
Jestem przeciwna takiemu czemuś.
Co do szkolenia koni rasy Tenesse Walker, również nie mam słów aby to określić.. Oczywiście jak już mówiłam - to wszystko jest robione dla pokazu, lansu oraz kasy. Los zwierząt jest tam mało ważny. Jak zawsze. -.-
Nie lubię też corridy, jakiś pajac w stroju z płachtą sobie lata i wbija oszczepy bykowi..

W skrócie mówiąc: głupota ludzka nie zna granic.
Powrót do góry Go down
http://doggi.forumpolish.com/
Szron
Przyjaciel Zagrody
Szron

Liczba postów : 1598

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPią Kwi 05, 2013 12:35 pm

Tak, rodeo jest fajne. Zwłaszcza na weselach, gdzie trzeba jeszcze dodatkowo, pomijając próbę trzymania równowagi, czytać jakiś tekst. Naprawdę śmieszna zabawa. Mowa oczywiście o mechanicznym koniu/byku.

Co do filmiku - tradycja jest tradycją i dość trudno na nią wpłynąć. Tu giną konie, na corridzie byki. Z ciężkim sercem ogląda się taki filmik, ale wiecie - niektóre konie, dla odmiany, kończą w masarni. Także w mękach. My przeklinamy ich, ale dla nich to normalne. W Indiach ludzie przeklinają NAS bo my zabijamy i w dodatku jemy ich święte zwierzę - krowę. Nie smucicie się, gdy magister Wojtek podaje wam hamburgera, który rzekomo pochodzi z wołowiny (ale kto ich tam wie, czy nie właśnie z koniny)?

Głupota głupotą (na tym filmiku także zostały przekroczone granice dobrego smaku, nie przeczę), ale zasady zasadami.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2419216
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

Nick w grze : JadeXDD
Liczba postów : 2112

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostNie Kwi 28, 2013 12:46 pm

Gdy przeczytałam Wasze wypowiedzi to nie chcę już tego oglądać.
Koszatka - Rurą!?
Nienawidzę tych ludzi, nigdy nie kupię Coca-Coli.
Jestem szczęśliwa, że tego nie piję (żadnej). Nigdy!
Do cyrku tym bardziej nie pójdę. Wolę sobie pooglądać zdjęcia zwierząt W ICH NATURALNYM ŚRODOWISKU, a nie w nie woli. Nienawidzę tych ludzi, nienawidzę wszystkich którzy to tym zwierzętom. I przyznaje, człowiekowi za takie coś zrobię wszystko, ale zwierzęciu za coś nic.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1955976
Marsh
Już coś wie
Marsh

Nick w grze : Flip Flap, ale nie wchodzę...
Liczba postów : 190

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostNie Kwi 28, 2013 1:04 pm

No po prostu brak słów... I co ludzie w tym widzą? No, ale skoro to "amerykańska tradycja" to niestety, będzie trwała. Nie rozumiem skazywania jakichkolwiek zwierząt na śmierć, no ale w taki sposób?
Powrót do góry Go down
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostNie Kwi 28, 2013 1:10 pm

Marsh napisał:
No po prostu brak słów... I co ludzie w tym widzą? No, ale skoro to "amerykańska tradycja" to niestety, będzie trwała. Nie rozumiem skazywania jakichkolwiek zwierząt na śmierć, no ale w taki sposób?
No właśnie. Czemu One muszą tak cierpieć, czemu nie ci ludzie. To oni powinni być skazani na tak okrutną śmierć. Też chcę kogoś kto to robi walnąć rurą.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Kwi 29, 2013 6:24 am

Boże... ludzie są okrutni.. Prawda jest taka, że kiedy człowiek z człowiekiem się pobiją to jest afera na pół państwa, a kiedy taki czub niewychowany tak traktuje zwierzę to na to przymyka się oko bo, to 'zwierzę to nic nie czuje'. =_='' To niesprawiedliwe! A od dzisiaj nie piję Coca-Coli.

A ten filmik o Tennessee Walking Horse? Brakło mi słów. Boże, widzisz i nie grzmisz! Tego całego trenera to za pysk i do więzienia! A ludzie mają z tego uciechę... -_-
Powrót do góry Go down
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostPon Kwi 29, 2013 9:07 am

Marlenka15 napisał:
Boże... ludzie są okrutni.. Prawda jest taka, że kiedy człowiek z człowiekiem się pobiją to jest afera na pół państwa, a kiedy taki czub niewychowany tak traktuje zwierzę to na to przymyka się oko bo, to 'zwierzę to nic nie czuje'. =_='' To niesprawiedliwe! A od dzisiaj nie piję Coca-Coli.

A ten filmik o Tennessee Walking Horse? Brakło mi słów. Boże, widzisz i nie grzmisz! Tego całego trenera to za pysk i do więzienia! A ludzie mają z tego uciechę... -_-
No właśnie! Ludzie się cieszą, a zwierzęta cierpią!
Ciekawe o by było, jakby te konie się z tymi ludźmi zamieniły duszami. Poczuli by co im robią!
Szkoda, że to nierealne...
Powrót do góry Go down
Amy
Nowy
Amy

Nick w grze : Amy
Liczba postów : 5

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostSob Maj 04, 2013 10:45 am

Okropieństwo. Ku... a może się nie będę wyrażać .
Jak zobaczę kogoś kto pije Coca Colę to mu wyleję. Serio.
Gdyby ludzie się zamienili z końmi ...
Ludzie mają z tego zaciesz na twarzy a konie cierpienie...
Powrót do góry Go down
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostSob Cze 01, 2013 4:41 am

Amy napisał:
Nie tylko konie tak cierpią. Pomyśl o cielaczkach. Przecież to jest młode.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostSob Cze 01, 2013 8:02 am

JadeXDD napisał:
Amy napisał:
Nie ważne, czy młode, czy dorosłe, i tak cierpi ;(
Powrót do góry Go down
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostSob Cze 01, 2013 10:57 am

Ellis napisał:
JadeXDD napisał:
Amy napisał:
Nie ważne, czy młode, czy dorosłe, i tak cierpi ;(
O tym wiem.
Ale ostatnio zastanawiam się kto wymyślił mielone i podobne? Na pewno jakiś RODEO - co myślisz? 2195938138.
Powrót do góry Go down
Go??
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostSob Cze 01, 2013 12:14 pm

A propos cielaczków,czy wiecie że mięsko które niektórzy tak chętnie spożywają musi przez swoje,że się tak wyrażę ,,młodzieńcze lata" stać przez cały ten czas w specjalnych zagrodach by zachować taką świeżość cielęciny.

O reszcie nie wspomnę.Na miano człowieka trzeba sobie zasłużyć.
Powrót do góry Go down
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostNie Cze 02, 2013 3:08 am

pysia.. napisał:
A propos cielaczków,czy wiecie że mięsko które niektórzy tak chętnie spożywają musi przez swoje,że się tak wyrażę ,,młodzieńcze lata" stać przez cały ten czas w specjalnych zagrodach by zachować taką świeżość cielęciny.

O reszcie nie wspomnę.Na miano człowieka trzeba sobie zasłużyć.
Niektórzy tylko ludzi udają... naprawdę nimi nie są.
Powrót do góry Go down
Katrina123
Przyjaciel Zagrody
Katrina123

Nick w grze : Katrina_S
Liczba postów : 402

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipostNie Cze 23, 2013 11:37 am

Walki kogutów, rodeo i inne tego typu sporty wynikają tylko i wyłącznie z kultury, jaka w danym państwie, czy rejonie obowiązuje. Tak, dla nas to okrutne. Tak, te zwierzęta cierpią. Ale myśląc o tym, weźcie pod uwagę, co by było, gdyby ktoś na was najechał, tylko dlatego, że na Boże Narodzenie zabijacie drzewo, po to, aby zrobić sobie ozdobę...
Wiem, sytuacja paktycznie nie możliwa, ale... właśnie na tym tradycje związane z takimi sportami polegają. Z tego powodu... ludzie, wyluzujcie trochę, OK? I pozwólcie innym zachować ich kulturę, tak, jak wy chcecie zachować swoją.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=4771634
Sponsored content

PisanieTemat: Re: RODEO - co myślisz?   RODEO - co myślisz? I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

RODEO - co myślisz?
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Forum "Ogłoszenia" - co o tym myślisz?
» Najnowsza prezentacja - co o niej myślisz?
» Moja twórczość - napisz co myślisz
» Następny dzikus - jak myślisz,jakiej będzie rasy?

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: