Damian Redmer, twórca blogu rozwojowiec.pl, na którym prezentuje wyniki różnorakich badań, które pomagają w nauce i motywacji zorganizował małe badanie.
Szczegóły tutaj:
KLIK
W skrócie chodzi o wybranie sobie dokładnie 9 małych celów i codzienne zaznaczanie czy się je wypełniło, czy nie. Cele, czyli rzeczy, które powinno się robić, a często się nie chce
Albo odwrotnie - robi się, choć nie powinno. Celami może być np.
- zjedzenie owocu
- nie zjedzenie niczego słodkiego
- wstanie o wyznaczonej godzinie
- spędzanie max X godzin przed kompem
- spędzanie X czasu na nauce (bez przesady - można sobie wyznaczyć np. godzinę dziennie
)
- 5 minut ćwiczeń
- 10 minut spędzonych nad lekturą
Jeśli ciężko ci się zmotywować, może warto spróbować?
Gdy wiesz, że inni też się starają robiąc podobnie i bierzesz jednocześnie udział w badaniu, to łatwiej się zmotywować do robienia tych rzeczy.
A jeśli się nawali, nic się nie stanie. Po prostu leci się dalej. Nikt cię nie ocenia, nikt ci nic nie narzuca. Sam wybierasz cele, sam się nadzorujesz.
Badanie będzie trwać 2 miesiące. Na samym początku dostaje się mini ankietkę, po miesiącu kolejną, i na końcu znowu, większą. Potem otrzymamy wyniki.
Szczegóły znajdziesz w linku: KLIK
Zapraszam do dołączenia. Stosuję to już od wczoraj, od momentu ogłoszenia akcji
Zresztą kawał jego [Redmera] rzeczy stosuję... Krótsze spanie, częstsze picie wody z szczególnym uwzględnieniem czasu nauki i przed egzaminami, zapach mięty w pokoju, technika pomarańczy i trzech oddechów... Dziewczyny z grupy sobie żartowały, że też muszą tak zacząć, bo jako jedyna z naszej grupki zaliczyłam semestr bez żadnej poprawki.
W każdym razie facet prezentuje naprawdę ciekawe rzeczy, część też w płatnych rzeczach, ale to mogę wam nieoficjalnie podrzucić. Nawiasem mówiąc - mam zamiar mu za te spiracone rzeczy oddać kasę, jak już pójdę do pracy, bo uważam, że naprawdę wiele wniósł do mojego życia.
Zapraszam do dołączenia do badania
Dla zabawy i podbudowania siebie