Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Przystosowanie ptaków do lotu | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Amezia Nowy
Nick w grze : Cassiopeia Liczba postów : 33 Dołączył : 25/02/2013
| Temat: Przystosowanie ptaków do lotu Pon Lut 25, 2013 1:27 pm | |
| Witajcie! Pomożecie w przygotowaniu prezentacji? :3 Jakieś podpowiedzi, jakieś ciekawe informacje? Nie chcę kopiować tekstu z wikipedii, ani referatów ze ściągi... A może ktoś poleci lekturę? Proszę o pomoc, mam zrobić na za tydzień! :< Przydałyby się np. linki do map pochodzenia ptaków. :3
Ostatnio zmieniony przez Amezia dnia Wto Lut 26, 2013 12:00 pm, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | Vium Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Vium Liczba postów : 376 Dołączył : 25/12/2012
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 11:27 am | |
| od siebie ciekawą informacje dorzucić, że samice ptaków mają tylko jeden jajnik i jajowód (oczywiście, żeby było lżej ) (tak, wiem, szalenie pomogłam ) | |
| | | Amezia Nowy
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 11:59 am | |
| | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 12:04 pm | |
| Jeżyki (podobne do jaskółek) potrafią spać w locie. W locie mogą nawet kopulować xD |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 12:09 pm | |
| ee no na pewno to, że zamiast przednich łapek mają skrzydła, ich szkielet jest lekki, kości wypełnione powietrzem (tzn. kości pneumatyczne). No i zębów nie mają. Tak na marginesie ciekawym byłoby zobaczyć ptaka ze zwieszoną łepetyną tylko dlatego, że ma za ciężką głowę. o,o W ogóle one lekkie kości czaszki mają, właśnie! Sam fakt, że mają opływowy kształt ciała też wychodzi im na plus xD I pióra! Nie dość, że nachodząc na siebie się wzmacniają wzajemnie, to jeszcze rodzajów piór jest masa - puchowe do czegoś innego, lotki do czegoś innego, jeszcze inne do czegoś innego i tak dalej. ;D Jezu, skąd ja tyle wiem o ptakach? ;_; |
| | | Amezia Nowy
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 12:11 pm | |
| - vernille napisał:
- ee no na pewno to, że zamiast przednich łapek mają skrzydła, ich szkielet jest lekki, kości wypełnione powietrzem (tzn. kości pneumatyczne). No i zębów nie mają. Tak na marginesie ciekawym byłoby zobaczyć ptaka ze zwieszoną łepetyną tylko dlatego, że ma za ciężką głowę. o,o W ogóle one lekkie kości czaszki mają, właśnie!
Sam fakt, że mają opływowy kształt ciała też wychodzi im na plus xD I pióra! Nie dość, że nachodząc na siebie się wzmacniają wzajemnie, to jeszcze rodzajów piór jest masa - puchowe do czegoś innego, lotki do czegoś innego, jeszcze inne do czegoś innego i tak dalej. ;D Jezu, skąd ja tyle wiem o ptakach? ;_; Dzięki. Rodzaje piór mamy w podręczniku, ale i tak lepiej się dowiedzieć i zaszpanować wiedzą. Przynajmniej jest większa szansa na dobrą ocenę. ;3 | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 12:12 pm | |
| Przydzielono Ci ten temat czy sama się zgłosiłaś? |
| | | Amezia Nowy
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 12:26 pm | |
| - vernille napisał:
- Przydzielono Ci ten temat czy sama się zgłosiłaś?
Zgłosiłam się, ale pani kiedyś mi za pracę dodatkową czwórkę wstawiła. -,-" | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 12:40 pm | |
| Hmm... więc powinnaś co nieco o ptakach wiedzieć.. nie mylę się? ;o |
| | | Amezia Nowy
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 1:00 pm | |
| - vernille napisał:
- Hmm... więc powinnaś co nieco o ptakach wiedzieć.. nie mylę się? ;o
Trochę wiem. xP Chociaż... Nie, no. Głupia nie jestem. Ale na pewno tego co wiem, nie wyniosłam ze szkoły. W czwartej klasie mieliśmy dużo o człowieku (choroby, rozmnażanie) w piątej - życie w jeziorach i morzach, podział organizmów na królestwa, wody powierzchniowe Polski, podstawy chemii i fizyki. (np. proste związki chemiczne) Nic, szukam dalej. x3 | |
| | | EREIS Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : EREIS Liczba postów : 1094 Dołączył : 19/02/2012
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 1:51 pm | |
| Że tak brzydko powiem proces srania ptaków też może służyć za ciekawostkę odnośnie przystosowania do latania | |
| | | Malto ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Malto (konto skasowane), Malciak (do śledzenia poczynań Ow&Co) Liczba postów : 2378 Dołączył : 09/04/2011
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Wto Lut 26, 2013 2:08 pm | |
| Ptaki są najbliższymi krewnymi dinozaurów. Według najnowszych badań (no, powiedzmy, że najnowszych, parę lat ta wiedza już ma) wynika, że przynajmniej niektóre dinozaury, podobnie jak ptaki, miały pióra. Ich sposób rozmnażania się (składanie jaj, podział na gniazdowniki/zagniazdowniki) był podobny do sposobu rozmnażania się współczesnych fruwajców.
Niektóre ptaki łączą się w pary na całe życie (np. bociany, łabędzie, orły).
*zastanawia się, co jeszcze jest w ptakach ciekawego* | |
| | | oooliwcia10 Już coś wie
Nick w grze : oooliwcia10 Liczba postów : 144 Dołączył : 01/12/2012
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu Sob Mar 09, 2013 7:38 am | |
| nie mają pęcherza moczowego | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Przystosowanie ptaków do lotu | |
| |
| | | | Przystosowanie ptaków do lotu | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |