Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Koniarze, czemu tak się dzieje? | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
milandra Nowy
Liczba postów : 42 Dołączył : 03/08/2011
| Temat: Koniarze, czemu tak się dzieje? Sro Sie 03, 2011 7:50 am | |
| Klacz na której jeżdżę, Hermina, została pokryta już 2 razy. Za pierwszym razem urodziło jej się martwe źrebię, choć wszystko szło, jak trzeba. Za drugim, natomiast, urodziła żywe źrebię, ale bez kopyt. Zmarło 2 dni potem... Właściciele podjęli próbę nie pokrywania jej, lecz jej nie wysterylizowali. Dlaczego Herminka ani razu nie urodziła zdrowego, silnego źrebaka? Może ktoś wie? Smutno mi z tego powodu... Serce mi krwawi na myśl, że Hermina była przy śmierci źrebiąt. I że chyba nigdy nie będzie miała zdrowego i silnego potomstwa... | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: Re Sro Sie 03, 2011 8:02 am | |
| milandro ja osobiście konia nie posiadam,ale myślę,że jest spowodowane błędem genetycznym. |
| | | milandra Nowy
Liczba postów : 42 Dołączył : 03/08/2011
| Temat: Re: Koniarze, czemu tak się dzieje? Sro Sie 03, 2011 8:08 am | |
| A co to jest błąd genetyczny? | |
| | | Sheila86 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sheila86 Liczba postów : 658 Dołączył : 03/07/2011
| Temat: Re: Koniarze, czemu tak się dzieje? Sro Sie 03, 2011 9:44 am | |
| - Cytat :
- A co to jest błąd genetyczny?
Ciężko to wytłumaczyć bez użycia słów medycznych i naukowych. Najprościej mówiąc prawdopodobnie twoja klacz jest po prostu chora. Tylko nie tak chora jak można być chorym na grypę, albo świnkę, bo taką chorobę można wyleczyć. Natomiast twoja klacz ma w sobie taką chorobę, której nie da się wyleczyć i którą miała już od urodzenia, tylko nie było tego widać - tak jak spotyka się czasem chorych ludzi, którzy urodzili się bez jakiś części ciała lub są niepełnosprawni umysłowo. Nie jest to może idealne wytłumaczenie, ale przypuszczam, że masz kilka/kilkanaście lat i raczej ciężko powiedzieć to inaczej. Mogę ci podać linka do opisu chorób genetycznych w wikipedii, ale chyba niewiele ci to pomoże, bo tłumaczenie jest tam czysto naukowe a terminy używane są niejasne dla normalnego człowieka Ja miałam anatomię na studiach więc coś więcej pojmuję, ale wyjaśnić komuś jest ciężko. Podaję linka na wszelki wypadek jakbyś chciała zajrzeć. http://pl.wikipedia.org/wiki/Choroby_genetyczne Możesz także porozmawiać o tym z rodzicami/ kimś dorosłym z Twojego otoczenia, może oni łatwiej będą potrafili wytłumaczyć dlaczego taka sytuacja przydarzyła się twojemu konikowi. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Koniarze, czemu tak się dzieje? | |
| |
| | | | Koniarze, czemu tak się dzieje? | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|