| Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ | |
|
+6amorkowa Arrin EREIS -Eruina- LadyArvena Impossible1 10 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
Impossible1 Już coś wie
Nick w grze : Impossible1 Liczba postów : 131 Dołączył : 07/03/2013
| Temat: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 9:19 am | |
| Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Zamierzam prowadzić własny OJ, ale potrzebna mi osoba, która by kontrolowała to co robię i udzielała dobrych rad na bieżąco. Wiem, że są poradniki, ale lepiej żeby ktoś kontrolował to co robię ( przede wszystkim w początkowym czasie do puki nie zbiorę jakiś plonów ) Oczywiście zapłacę. | |
|
| |
LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 9:52 am | |
| Po co płacić? Bylebyś zaczęła dobrze, bo jak sknocisz na początku to ciężko ci będzie wybrnąć. Na początku kup dużą łąkę, tą o żyzności 50%. Będziesz na niej sadzić. Jest lepsza od żyznej 2-arowej, bo pomimo że żyzność słaba co zmniejsza plony, to jest ponad dwa razy większa. I w sumie da więcej plonów niż ta średnia. Szklarnię kupisz jak się wzbogacisz. Możesz kupić z 2 boksy najsłabsze - potem się ulepszy. Kup łajno. Całe 1000. Wejdź na łąki i masz na górze przycisk do przerabiania na nawóz. Nawóz wykorzystuj zawsze, gdy coś sadzisz. Przyspiesza to zbiory. A nadwyżki nawozu zawsze możesz sprzedać. Dziś jest jesień, więc nic nie zasadzisz. Nawóz możesz zrobić tylko na zarobek. Na takim 1000łajna przerobionym na nawóz masz 1400-1600eq zysku, nie pamiętam dokładnie. Do boksów potrzebujesz łąki, żeby konie się pasły - 1 średnia żyzna na początek ci starczy Bosków nawet nie musisz na razie kupować Możesz sobie to odpuścić i poczekać aż OJ się trochę wzbogaci.* Na wiosnę sadź marchewki i len. Z lnu masz najlepszą możliwą ściółkę, a to co dostaniesz dodatkowo - sprzedaj. W lato - rzepa. Sadzisz, zbierasz, sprzedajesz. Stajennego nie zatrudniaj - do 20 boksów masz za darmo. Instruktor, kowal i rymarz - gdy OJ będzie bogatszy. Ogólnie OJ nie zarabia praktycznie na koniach. To są grosze. Cały zarobek idzie z rzepy, albo pszenicy. Zorganizuj zawody - są darmowe a zwiększy ci się trochę prestiż Jeśli chcesz to mogę ci czasami rzucać tam okiem i coś podpowiedzieć, lub odpowiedzieć na pytania --- * tym bardziej, że początkowo i tak nikt nie będzie chciał się kwaterować jak nie ma marchewek. No i nie musisz wydawać kasy na ściółkę dopóki ci nie wyrośnie len. | |
|
| |
Impossible1 Już coś wie
Nick w grze : Impossible1 Liczba postów : 131 Dołączył : 07/03/2013
| Temat: Odp. Sro Maj 01, 2013 12:13 pm | |
| Ojj, strasznie Tobie dziękuje, zaraz lecę otworzyć :-) Specjalnie czekałam z otwieraniem, żeby źle nie zacząć :-)
A powiedz jeszcze jedną rzecz - zatrudniać pracowników na początku powiedzmy za jaką stawkę ? Za największą, czy jakąś najmniejszą ? Kiedy tych pracowników zatrudnić ( ośrodek będzie bogatszy ), chodzi mi mniej więcej ile ma mieć ten ośrodek - tzn do jakiej kwoty dążyć :-) | |
|
| |
LadyArvena Administrator
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 12:35 pm | |
| Stajennego na razie zatrudniać nie musisz Pierwsze 20 boksów jest obsługiwanych automatycznie. Co do reszty - ciężko ich w ogóle zdobyć, więc musisz się liczyć z najwyższą stawką :/ A i tak czasami pustki i trzeba zatrudniać tymczasowych, którzy kosztują o wiele więcej. Ale na razie sobie ich odpuść. Zarób kasę, załatw marchewki i ściółkę z lnu Potem będziesz myśleć o obsłudze | |
|
| |
-Eruina- Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : -Eruina- Liczba postów : 1632 Dołączył : 06/06/2012
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 12:59 pm | |
| Jeśli chcesz łatwo zarobić pieniądze, polecam ci kupić w sklepie jak najwięcej łajna, potem robisz z tego nawóz i sprzedajesz w sklepie za 190 Cena za jedną porcję łajna (jak to zabrzmiało...) wynosi 6 eq, jeden nawóz = 25 porcji, 25x6=150, 190-150=40 eq. Czyli za jeden sprzedany nawóz zarabiasz 40 eq. Ponieważ dziennie można kupić 1000 łajna, 1000/25=40, 40x40=1600 - tyle kasy zarabiasz dziennie. Może kwota mała, ale na początek w sam raz, można za to opłacić pracowników. Ja tak robiłam, kiedy miałam jeszcze swój OJ | |
|
| |
EREIS Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : EREIS Liczba postów : 1094 Dołączył : 19/02/2012
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 4:01 pm | |
| ja mogę służyć radą jak coś to zawsze możesz do mnie na priv w grze napisać niestety do osiągnięcia lekcji 60 EQ nie pomogę bo sama nie mogę do tego dobrnąć ( nie wiem czemu ) ale z cała resztą chętnie doradzę | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 4:10 pm | |
| Mogę pomóc osiągnąć poziom rozet w ujeżdżaniu jeśli chcesz. Jeśli chcesz to napisz na Howrse |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 4:12 pm | |
| - Ogier12 napisał:
- Mogę pomóc osiągnąć poziom rozet w ujeżdżaniu jeśli chcesz.
Jeśli chcesz to napisz na Howrse Masz jakiś sposób ? Ja niestety nie pomogę Sam mam problem z ogarnięciem ośrodka i chyba zacznę śledzić ten temat |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 4:15 pm | |
| |
|
| |
EREIS Przyjaciel Zagrody
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Sro Maj 01, 2013 4:47 pm | |
| sposób na rozety do trudnych nie należy wystarczy mieć kilka "pchaczy" na początku później już samo leci ja z chęcią poznam sposób na osiągnięcie 60 EQ w lekcjach o ile takowy istnieje | |
|
| |
Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Czw Maj 02, 2013 7:06 am | |
| Ja mam rozety tylko z użeżdzania, resztę ustawiłam na boskie bo nie miałam już sił sie z tym bawić. Przynajmniej kase trzepią Najlepiej ustawić na początek mniejszy pułap i wstawiać swoje pchacze,potem jak sie rozkreci podnosić trudność. Z tym ze trzeba pilnować by zawody sie odbywały, proces długi i żmudny. Co do 60 za lekcje. Luzki,luzki i jeszcze raz luzki z boskimi.żadnych innych koni. Trzymać konie z ujezdzaniem powyżej 400, boksy zarezerwować, słabsze z miejsca eksmitować. (tak wiem w teori łatwo) A tak z innej beczki. jakieś sposoby by uniknąć starych koni w oj ? | |
|
| |
EREIS Przyjaciel Zagrody
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Czw Maj 02, 2013 11:07 am | |
| ja mam wszystko z ujeżdżeniem powyżej 400 albo boskacze ale i tak to nic nie daje | |
|
| |
LadyArvena Administrator
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Czw Maj 02, 2013 11:13 am | |
| Moze zawody musisz podwyższyć? Z tego co widzę, to OJ mające stawkę za lekcje 60eq mają wszystkie zawody o prestiżu powyżej 80% | |
|
| |
amorkowa ZAGRODZIANIN
Nick w grze : amorkowa Liczba postów : 2307 Dołączył : 02/04/2011
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Czw Maj 02, 2013 12:16 pm | |
| To ja dorzucę swoje rady. Na początek nie kupuj boksów, gdyż się nie opłaca. Zainwestuj w dużą półżyzną łąkę (lub duże żyzne, jeśli masz kupony). Uprawy powinny wyglądać następująco: Wiosna: - W pierwszy dzień sadzisz len lub marchew. Po zbiorze czekasz na lato. Lato: 1. Rzepa - w pierwszy dzień lata 2. Rzepa - zaraz po zbiorze 1. rzepy 3. Pszenica Jesień: - Możesz raz posadzić jabłka, najlepiej na łące 2-akrowej. Zima: - Łąki odpoczywają, uprawa jedynie w szklarni, o ile posiadasz. Z czasem, jak zarobisz więcej pieniędzy, dokupisz strachy na wróble (zwiększają plony). Gdy już będziesz mieć sporo Equus, możesz zacząć kupować boksy, najlepiej największe. Dodatkowo kupuj łąki 5-akrowe, aby były na pastwiska - kupuj podwójnie, aby codziennie móc zmieniać. | |
|
| |
Masakra Już coś wie
Nick w grze : Masakra Liczba postów : 139 Dołączył : 08/02/2013
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 9:01 am | |
| Ja też mam swój ośrodek http://www.howrse.pl/centre/fiche?id=309354 Co prawda nie jest on wybitny, wiem to ale jakoś nie mam powodzenia z tym OJ, ponieważ się na tym nie znam...
Czy opłaca mi się zasiewać jęczmień i zrobić mieszanki zdrowotne? Mam szklarnię i tam zasadzony owies, jabłka są na łącę, a inne materiały już są. Nie wiem czy mi się to opłaca, jak sądzicie? | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 9:14 am | |
| - Masakra napisał:
- Ja też mam swój ośrodek http://www.howrse.pl/centre/fiche?id=309354
Co prawda nie jest on wybitny, wiem to ale jakoś nie mam powodzenia z tym OJ, ponieważ się na tym nie znam...
Czy opłaca mi się zasiewać jęczmień i zrobić mieszanki zdrowotne? Mam szklarnię i tam zasadzony owies, jabłka są na łącę, a inne materiały już są. Nie wiem czy mi się to opłaca, jak sądzicie? Tak, opłaca |
|
| |
LadyArvena Administrator
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 12:25 pm | |
| Jak tylko owsa ci brakuje, to pewnie że się opłaca | |
|
| |
Masakra Już coś wie
Nick w grze : Masakra Liczba postów : 139 Dołączył : 08/02/2013
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 12:51 pm | |
| Brakuje mi właściwie to owsa i jabłek, a jabłka będą mieć plnomy dopiero w czerwcu, jakoś na początku... | |
|
| |
Darusia125 Już coś wie
Nick w grze : Darusia125 Liczba postów : 190 Dołączył : 12/03/2013
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 1:57 pm | |
| Ja już od dłuższego staram się mój OJ jakoś ulepszyć. Najlepsza rada jaką kiedykolwiek znalazłam to zawsze kupuj łąki podwójnie. Jedna od razu na odłóg, druga pastwisko. Wtedy żyzność zawsze w granicach 99-100% Co do rozet to właśnie trenuję konia do galopu bo mój najlepszy jednak jest za słaby i nie da mi 75%prestiżu. Planuję też zakup jakiegoś Tennesse do kłusu. Gdyby ktoś miał konika z wytrzymałością wysoką i chciałby czasem u mnie posłac na zawody - niech się odezwie Może jakoś się będę mogła odwdzięczyć | |
|
| |
Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 3:37 pm | |
| No bo złąkami tylko tak.Ja mam ten system od początku i sprawdza sie znakomicie. (Gorzej z moja sklerozą bo nie zawsze zdążę podmienić na czas xD) Świetnie się to sprawdza zwłaszcza po burzach, wtedy raz dwa i ma się czyste łąki ;] Najwięcej kasy jednak pójdzie jeżeli chce sie to wdrążyć przy dużych łąkach. Drogi interes, ale myślę,że warto mieć finalnie w oj10 takich łąk ze strachami. Ale tylko łaki żyzne.Dla mnie te brazowe to strata kasy, bo i plony niskie i prestiż też poleci przy pastwiskach. | |
|
| |
Donvessa Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Donvessa Liczba postów : 184 Dołączył : 06/04/2013
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Wto Maj 07, 2013 5:37 pm | |
| Darusia, odezwij się do mnie na howrse w sprawie zawodów. Fakt jest jednak taki, że przełaje podbija się mozolnie. Chyba jest dużo mniejsze zainteresowanie, bo u mnie wiszą nawet kilka dni czasami. | |
|
| |
Kirara Uzależniony
Nick w grze : OJT (skrót) Liczba postów : 2239 Dołączył : 03/06/2012
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ Nie Gru 01, 2013 1:06 am | |
| Myślę, że wątek można już zamknąć. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Proszę o o pomoc przy prowadzeniu OJ | |
| |
|