Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Jak się pracuje w Gimpie? | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Avima Już coś wie
Nick w grze : Quaro Liczba postów : 128 Dołączył : 19/01/2013
| Temat: Jak się pracuje w Gimpie? Sob Maj 18, 2013 6:17 am | |
| Pobrałam sobie GIMP i wiem już jak się wstawia zdjęcia, ale za nic nie wiem jak stworzyć, np. taką prostą prezentację. Nie wiem wogóle jak tam się robi ramki i napisy. Kompletnie nie umiem się obsługiwać GIMPEM. Może zna ktoś stronkę z istrukcją obsługi tworzenia prezentacji w GIMPIE albo wytłumaczy mi to? | |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Jak się pracuje w Gimpie? Sob Maj 18, 2013 6:21 am | |
| gimpuj.info ale i tak najwięcej się nauczysz po prostu wypróbowując wszystkie dostępne opcje | |
| | | -Eruina- Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : -Eruina- Liczba postów : 1632 Dołączył : 06/06/2012
| Temat: Re: Jak się pracuje w Gimpie? Nie Maj 19, 2013 9:16 am | |
| Ramki polecam robić w photoscape - wchodzisz w zakładkę "edycja" wybierasz zdjęcie, przechodzisz do zakładki "obiekt" na dole i wybierasz prostokąt :> Napisy też w tym programie - postępujesz tak samo, tyko wybierasz znaczek z literą "A" i wpisujesz tekst, możesz wybrać czcionkę, kolor itp. Po zaakceptowaniu możesz tekst przenieść - jeśli na niego klikniesz, przechodzisz do okna edycji. Wycinanie natomiast tylko w gimpie - wybierasz jakiś rodzaj zaznaczenia (jeśli obiekt, który chcesz wyciąć ma podobną tonację kolorów polecam zaznaczanie rozmyte) potem klikasz na zaznaczonym obszarze prawym przyciskiem, przechodzisz do zakładki edycja i wybierasz skopiuj - teraz możesz w kleić obiekt do dowolnego programu | |
| | | ebonita Główny Grafik
Nick w grze : ebonita Liczba postów : 787 Dołączył : 03/10/2012
| Temat: Re: Jak się pracuje w Gimpie? Nie Maj 19, 2013 9:52 am | |
| nie widzę sensu robić w photoscape tego samego co mozna zrobić w gimpie
do autorki tematu: zadnego programu nie nauczysz się w 15 minut. wystarczy w google wpisac gimp tutorial i już masz ich setki. zrób kilka zadań a mniej więcej zapoznasz się z obsługa programu. reszta przyjdzie z czasem (mi nauka photoshopa zajeła kilka lat, inne programy już szybciej, bo obsługa jest podobna) | |
| | | Scones Gaduła
Nick w grze : scon-chan Liczba postów : 1017 Dołączył : 16/04/2013
| Temat: Re: Jak się pracuje w Gimpie? Sro Maj 29, 2013 12:27 pm | |
| Ja pamiętam swoje początki z GIMP, zagroda mi bardzo pomogła c: | |
| | | Kirara Uzależniony
Nick w grze : OJT (skrót) Liczba postów : 2239 Dołączył : 03/06/2012
| Temat: Re: Jak się pracuje w Gimpie? Sro Gru 04, 2013 8:44 am | |
| Dziękuje za odpowiedzi. Wątek oczywiście zamykam. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Jak się pracuje w Gimpie? | |
| |
| | | | Jak się pracuje w Gimpie? | |