Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Po co są wirusy komputerowe | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Gość Gość
| Temat: Po co są wirusy komputerowe Sro Lip 03, 2013 12:49 am | |
| No właśnie-po co? I nie mówię tu o wirusach, które: -wykradają konta bankowe -przechwytują dane do portali społecznościowych, a następnie piszą coś głupiego lub wrzucają podejrzane zdjęcia -blokują komputer, by wymusić okup Chodzi mi raczej o takie, które: -zakłócają pracę komputera -ściągają jakieś inne wirusy -blokują komputer czy pliki -czyszczą dysk twardy -itd. Czy to po prostu chory wymysł znudzonych hakerów? A może ludzkość chce się za coś na innych zemścić? |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Sro Lip 03, 2013 1:28 am | |
| Tu działa dokładnie taka sama zasada jak z przemysłem farmaceutycznym - wynajdą lek, trzeba znaleźć chorobę Są pisane programy antywirusowe, są ich płatne wersje, to i trzeba stworzyć coś, co spowoduje, ze ludzie to kupią. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Sro Lip 03, 2013 1:39 am | |
| Czyli mówisz że niepozorny wirusek wykradający konta bankowe to wymysł takiego dajmy na to AVG? |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Sro Lip 03, 2013 3:33 am | |
| Pytałaś o pozostałe wirusy - Cytat :
- Chodzi mi raczej o takie, które:
-zakłócają pracę komputera -ściągają jakieś inne wirusy -blokują komputer czy pliki -czyszczą dysk twardy -itd. | |
| | | Marley Już coś wie
Nick w grze : Nora Haji - konto w trakcie kasacji, Marley. Liczba postów : 151 Dołączył : 19/01/2013
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Sob Sie 17, 2013 10:42 am | |
| Żeby ograniczyć ilość ludzi marnujących sobie wzrok (nie pytajcie) | |
| | | lue56 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : lue56 Liczba postów : 343 Dołączył : 02/08/2013
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Sob Sie 17, 2013 3:17 pm | |
| po prostu żeby irytować czasami po to by móc korzystać np. z miejsca na twoim kompie. | |
| | | Psychodela Raczkujący
Nick w grze : Psychodela Liczba postów : 58 Dołączył : 17/08/2013
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Sob Sie 17, 2013 3:36 pm | |
| Ci młodzi hakerzy robią to dla zabawy. Inni - dla firm. Żeby ludzie zaczęli kupować antywirusy, muszą mieć ku temu powody. To system. | |
| | | BieberFever Nowy
Nick w grze : Thaila Liczba postów : 3 Dołączył : 06/10/2013
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Nie Paź 06, 2013 3:46 pm | |
| trzeba zacząć od tego że na świecie panuje chory system no i żeby ludzie kupowali np. takiego avasta to w jednym dziele tej właśnie firmy pracuje taka sb tam grupka osóbek które piszę właśnie te wirusy, zazwyczaj są to wirusy typu "niechciane wyszukiwarki" lub paski toolbar itd... których głównym celem jest wyświetlanie reklam przez co taki AdMuncher (blokowanie reklam ) ma robotę i ludzie kupują wtedy i AdMunchera i Avasta czyli w skrócie - Ręka rękę kryje | |
| | | ebonita Główny Grafik
Nick w grze : ebonita Liczba postów : 787 Dołączył : 03/10/2012
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Pon Paź 07, 2013 1:34 am | |
| *ręka rękę myje Co do niechcianych wyszukiwarek i innych tego typu rzeczy które się instalują pryz instalacji programów legalnych, to jest to zwyczajna reklama. Firmy piszące programy antywirusowe muszą na czymś zarabiać skoro użytkownicy antywirusów "pożyczają sobie na wieczne nieoddanie" płatne programy z netu za darmo. Zawsze masz przy instalacji wybór czy chcesz ten toolbar czy nie, a to że nikt nie czyta okienek wyskakujących i klika tylko dalej, dalej, to wina wyłącznie użytkownika. Co do wirusów tych prawdziwych, to mają one wieeeeele funkcji. Bardzo często mają za zadanie napsuć i powkurzać użytkownika, ale coraz częściej taki wirus nie robi źle tobie osobiście, tylko wykorzystuje twój komputer do robienia źle innym. Bardzo dobrym przykładem jest wykorzystanie zawirusowanych komputerów wielu osób jako sposób na pranie brudnych (zdobytych nielegalnie) pieniędzy. | |
| | | Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe Pon Paź 07, 2013 4:35 am | |
| Moim zdaniem 1. Wirusy służą do wyłudzania pieniędzy przykładem może być ten co wyświetlał komunikat policji, iż na dysku sa pirackie pliki i trzeba zapłacić haracz. I to nawet się postarali bo komunikat był w kilku językach.
2. Czysta złośliwość. Ludzie sa wredni czasami. Komuś się pewnie nudzi to pisze jakieś cholerstwo i puszcza do neta. potem wydawaj kasę na naprawy...
3. Funkcja przypomnienia. A bo to jeden olewa wirusy ? Jak juz cos się stanie to ma nauczkę i coś robi.
4. Równowaga. Wirus kontra antyvirus.. Jeżeli nie ma robaków, koni trojańskich to i firmom nie kręci sie biznes z pisaniem antywirusów. No i ile ludzi ma pracę....
5. Teorie spiskowe Otarła mi sie o uszy teza, ze chodzi też po prostu o zwykły podsłuch i podgląd, rzecz jasna bez wiedzy użytkownika. Do kogo trafiaja te dane, to cholera wie.
te niechciane reklamy to pół biedy, są gorsze paskudztwa które można złapać. Wiem po sobie, odkad padł mi komp przez spyware jestem na linuxie.(nie robię reklamy, ale poza windowsem jest jeszcze kilka systemów operacyjnych. Poza tym zauważcie, ze 95% wirusów jest właśnie na "okienku" ) Od tamtej pory mam spokój. Tu macie tez trochę racji, ze to cały system w który można sie wpakować na własne życzenie. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Po co są wirusy komputerowe | |
| |
| | | | Po co są wirusy komputerowe | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|