Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Pies w samochodzie latem

Go down 
5 posters
AutorWiadomość
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

Pies w samochodzie latem Empty
PisanieTemat: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipostNie Lip 07, 2013 8:03 am

Wystarczy 10 minut, by samochód stał się piekarnikiem, czyli o ludzkiej bezmyślności, której ofiarą padają psy

Zdarzyło się Wam kiedyś zostawić psa w samochodzie w upalny, letni dzień? Oczywiście “na chwilkę”. Zanim zrobicie to jeszcze raz, weźcie pod uwagę, że w takich warunkach temperatura w aucie po 10 minutach może sięgnąć nawet 60 stopni Celsjusza, a zwierzę może stracić życie zaledwie po kwadransie.

Cały artykuł tutaj
http://natemat.pl/67005,wystarczy-10-minut-by-samochod-stal-sie-piekarnikiem-czyli-o-ludzkiej-bezmyslnosci-ktorej-ofiara-padaja-psy
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
kaja98
Raczkujący
kaja98

Nick w grze : kaja98
Liczba postów : 68

PisanieTemat: Re: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipostNie Lip 07, 2013 8:59 am

Świetny wątek :DAż krzyczeć się chce, gdy widzi się ludzi, którzy najwyraźniej zapomnieli o odrobinie rozumu, i zostawiają swoje zwierzaki w tak niekomfortowej, zagrażającej życiu sytuacji. Widziałam kiedyś wykres i temperatury, jakie mogą panować w nagrzanym samochodzie, coś potwornego.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=18720
Jetrel
VIP
Jetrel

Liczba postów : 503

PisanieTemat: Re: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipostNie Lip 07, 2013 9:19 am

Jeśli jest stworzone dla zwierzaka zagrożenie-można spokojnie wybić szybę.
Powrót do góry Go down
Cosiek
Przyjaciel Zagrody
Cosiek

Nick w grze : versalie
Liczba postów : 135

PisanieTemat: Re: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipostPon Lip 08, 2013 4:29 am

Az mi sie kryczec cche,Jetrel,dzieki ze mi  powiedzialas,bo chetnie tak kiedys wybije szybe gdy bede uwazac ze jest  zwierzak zagrozony.^^
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipostPon Lip 08, 2013 4:37 am

ja tam psa nigdy nie zostawiam w samochodzie, a jeśli już, to zawsze jeśli jestem w pobliżu (np. na stacji benzynowej - mama płaci, ja wychodzę kości rozprostować, pies już się na latał a ja chcę posiedzieć minutę bez niego), poza tym butelka z wodą to podstawa, jak niej nie ma, to kupujemy i psa nie męczymy... faktycznie żal patrzeć na psiaka zostawionego w samochodzie w środku słońca ;/

kiedyś na Animal Planet oglądałam program, jak facet zostawił w aucie bodajże dwa psy. Nie było to w Polsce, gdzieś w USA. Ktoś wezwał policję dla zwierząt, ale zbierać już nie było czego... (tu urywam, bo dla kogoś to może być niesmaczne, i ostrzegam, bo to JEST niesmaczne..)
Spoiler:
Powrót do góry Go down
Alaya
Przyjaciel Zagrody
Alaya

Nick w grze : Alaya
Liczba postów : 731

PisanieTemat: Re: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipostPon Lip 08, 2013 9:02 am

Kiedy przeczytałam o możliwości wybicia szyby, to przypomniała mi się taka historia, stąd, o taka:

Cytat :
Zauważyłam z okna, że na parkingu pod blokiem jakiś kretyn zaparkował auto i zostawił psa w środku. W ten dzień było piekielnie gorąco 35'C, a w aucie pewnie powyżej 40'C, wiec zeszłam zobaczyć czy chociaż zostawił psu otwarte okno. Czemu się nie zdziwiłam, że ludzie są na tyle egoistyczni, że pies się dusi w aucie bez okien i wody? Pomyślałam, że zaczekam na tego bezmózgiego kierowce i właściciela psa. Liczyłam na to, że wyszedł tylko na kilka minut i zaraz wróci, ale NIE mija 20 minut, a nikt się nie zjawia. Widzę, że pies już strasznie się męczy. Nie mogłam na to patrzeć, postanowiłam, że wybiję szybę, żeby mógł oddychać i dam pieskowi wodę, a później oddam temu palantowi-właścicielowi pieniądze na naprawę(heroiczne ale, miałam pozwolić żeby pies zdechł?) i obejdzie się bez policji. Piesek odżył, niezwykle uradowany poczęstował się wodą i nagle po 50 minutach zjawia się 'opiekuńczy' właściciel pieska. Myślałam, że mnie krew zaleje, ale postanowiłam być opanowana, wytłumaczyłam gościowi, że musiałam wybić szybę bo pies by zdechł mu w tym aucie i ze oddam mu kasę za szkody i obejdzie się bez wzywania policji, ale ten z mordą do mnie , mało mnie nie pobił jak zobaczył swoje kochane autko - ważniejsze od życia zwierzaka. Zadzwonił na policję. Teraz mam sprawę w sądzie za zniszczenie cudzego mienia. Za szkody powyżej 250zł grozi mi kara grzywny nawet do kilku tysięcy i więzienie od 5 miesięcy do 3 lat, a jakże wspaniały właściciel psa dostał jedynie 500zł kary za to ze prawie uśmiercił zwierzaka. Jeszcze wychodzi na to, że ja mu zasponsoruję tą karę ze swojej grzywny... POLSKO - dziękuje !
W sumie to zanim wybije się szybę można jeszcze zadzwonić do jakiejś organizacji ratującej zwierzęta, też powinni w jakiś sposób pomóc.
Mieliście kiedyś taką sytuację?
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2104607
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Pies w samochodzie latem   Pies w samochodzie latem I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Pies w samochodzie latem
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Pies w lisie

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: