Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse?

Go down 
2 posters
AutorWiadomość
Gość
Gość
Anonymous

Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse? Empty
PisanieTemat: Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse?   Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse? I_icon_minipostWto Lip 30, 2013 5:56 am

Hej,
Ostatnio zaważyłam (i pewnie nie tylko ja) bardzo chamskie zachowani większości osób na Forum  Rozgrywka.Rozumiem,że to trochę opryskliwe zachowanie mogło się zrodzić z znieczulicy na zachowanie niektórych graczy na Forum.Dagaa** nawet skombinowała jakby "klasyfikację" trolli,ja się z nią nie do końca zgadzam,no ale chyba większość wie jak odnaleźć takowego trolla.

Przykładem trolla może być osoba pisząca wątki o treści seksualnej,wyzywające moderatorów oraz innych graczy,zaśmiecające wątek (piszące wiadomości typu LOL itp),psychicznych oraz osoby kurczowo trzymające się swojego zdania (tzn.kłócące się wiecznie itp).Te przykłady oraz wiele,wiele innych możemy nazwać trollowaniem itp.
Ale,mamy jedno ale-gdzie jest w tym zabawa,a gdzie niewiedza młodych graczy?
W obecnych czasach b.trudno nauczyć za jednym klaśnięciem dłoni wszystkich zasad Forum młodego gracza,który nawet ich nie miał zamiaru przeczytać.Ja też tego nie zrobiłam.Podam Wam przykład z przed trzech lat,a z tego roku.

Posłużę się osobą ze stażem 10-20 dni,która wstawiła wątek o sprzedaży swojego konia (podtrzymując,że wtedy przejmuje się końskim pikselem).
Obecnie została by dziesięciokrotnie zgłoszona,w ogóle nie mająca powodu do zgłoszenia.Nikt nie będzie miał zamiaru (no może jedna/dwie osoba/y) jej wytłumaczyć,że tutaj nie powinno się dawać ogłoszeń-spróbuj na prezentacji lub awatarze.Chodzi mi bardziej o wytłumaczenie na spokojnie o co chodzi,a nie z agresją.
A co by się zdarzyło te trzy lata temu (sama pisałam tą wiadomość,więc znam reakcję)?
Gdyby istniał identyczny wątek to co drugą odpowiedzią byłaby ta,która jest obecnie rzadko spotykana.

Oczywiście graczem niedoświadczony/młodym może być osoba ze stażem 200 dni i wyżej.

Dzisiaj nawet spotkałam się z przykładem niedoświadczonego gracza.Wszystko wskazywało na trolla lub spamera,który chciał sprzedać konia i najwyraźniej nie miał zamiaru zamknąć wątku.Gracze mu pisali aby zamknął wątek,jednak nikt nie pomyślał,aby poprosić lub wytłumaczyć jak to zrobić.Temu graczowi już pójdzie Karma,ponieważ kilka osób go już zgłosiło.Ja napisałam oraz poprosiłam i wytłumaczyłam aby zamknął wątek,ponieważ łamie on zasady Forum.Gracz nie wiedział jak zamknąć wątek.Stąd go nie zamykał.

Co chcę przez tego posta przekazać?
Abyśmy nie hejtowali/upominali graczy,którzy po prostu mają prawo nie wiedzieć,tylko wytłumaczyli na PW,na spokojnie,przejrzystym językiem,że tak nie powinno się robić,ponieważ są tego konsekwencje.Jeśli gracz nie wie,jak coś zrobić to mu wytłumaczmy.Sprawa banalna,ale czy większość ją poprze?Tego nie wiem,ale mam nadzieję,że tak.Wielu z nas służy pomocą,ale jak się zachowuje w stosunku do innych graczy na Forum?

Mam nadzieję,że skłonię Was do przemyśleń i zachęcam do wyrażenia własnego zdania na ten temat Smile
Powrót do góry Go down
Ejli
Przyjaciel Zagrody
Ejli

Nick w grze : Eiiri
Liczba postów : 1433

PisanieTemat: Re: Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse?   Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse? I_icon_minipostWto Lip 30, 2013 6:04 am

Uważam, że jeśli odwiedzam jakiekolwiek forum, nie ważne czy opowiada o życiu fioletowych mandarynek czy o głodzie w Afryce, koniecznie pierwszym krokiem jest zapoznanie się z Regulaminem. 

Niestety, większość nawet nie spojrzy na Ogólne Zasady Działania Forum, bo wszelkie regulaminy kojarzą im się z językiem który zrozumie tylko osoba która miała okazję studiować prawo. 

A sprawa z niewiedzą, jak zamknąć wątek wydaje mi się śmieszna, bo o ile mi wiadomo to ta informacja znajduje się nad pierwszym postem. No chyba, że teraz znajduje się tam gdzie wyszukiwarka.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=4080537
Suzan
Przyjaciel Zagrody
Suzan

Nick w grze : Suzan
Liczba postów : 954

PisanieTemat: Re: Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse?   Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse? I_icon_minipostWto Lip 30, 2013 2:22 pm

A mnie osobiście wnerwia nabijanie sobie postów na takich graczach. Przykład?
Na rozgrywce
Autor: Robię prezki chętni na priv.
gracz 1: Nie na forum!
gracz 2: Nie na forum! Zgłoszę cię!
gracz 3: NIE NA FORUM!
I wiadomości w ten deseń przez kolejne 10,20 postów jakby jedna nie wystarczyła -.-" stwierdzam że ludzie są głupi -____-!
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=31458
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse?   Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse? I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Troll,spamer,czy nowy gracz na Howrse?
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: