Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Hallowen...

Go down 
+8
Katrina123
PlaybackJunkie8
Lubelak
Księżniczka Żulietta
Kai Shouri
aurora121
hanka1998
AyaKey
12 posters
AutorWiadomość
AyaKey
Przyjaciel Zagrody
AyaKey

Nick w grze : AyaKey
Liczba postów : 2734

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostCzw Paź 31, 2013 12:44 pm

Nie wiem czy dobry dział...
Niektórzy dzisiaj świętowali Halloween. Czy wy też świętowaliście czy wręcz przeciwnie? Chciałabym się dowiedzieć co uważacie o Hallowen? Czy jest to dla was zwykły dzień, święto czy może coś innego?
Ja osobiście nie obchodzę Hallowen. Uważam że powinno się uszanować święto zmarłych, a nie robić to co w Ameryce. Ale to tylko moje zdanie i chciałabym poznać zdanie innych.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2388322
Gość
Gość
Anonymous

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostCzw Paź 31, 2013 12:50 pm

Mi tam rybka, święto zmarłych jest jutro, a Halloween dzisiaj. Mijają się te dni.
Dzisiaj można się bawić a jutro zachować spokój i odwiedzać groby bliskich..
Powrót do góry Go down
hanka1998
ZAGRODZIANIN
hanka1998

Nick w grze : hanka1998
Liczba postów : 5814

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostCzw Paź 31, 2013 1:15 pm

Greta dobrze gada. Katechetka rok w rok męczy nas, jakie to jest strasznie satanistyczne święto. Jednak wiele świąt chrześcijańskich wzięło się z kultury pogańskiej, a o nie nikt się nie wykłóca. Jak ktoś chce, to niech obchodzi Halloween, jak ktoś nie chce, to nie. Póki jest w tym jakiś umiar (chodzi mi o to, że nie niszczy się cmentarzy, nie odprawia czarnych mszy i ogółem nie wandalizuje się wszystkiego wokół), to w sumie nie ma w tym nic złego. A święto zmarłych jest dopiero jutro Wink Ja osobiście dzisiaj nic nie robię, ale kiedyśtam byłam zbierać cukierki i nie sądzę, żeby był to akt satanizmu czy obraza dla kogokolwiek.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1007218
AyaKey
Przyjaciel Zagrody
AyaKey

Nick w grze : AyaKey
Liczba postów : 2734

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostCzw Paź 31, 2013 1:42 pm

Może i cmentarzy nie niszczą. Ale mnie denerwuje jedno. Co rok po bloku chodzą ludzie i zbierają cukierki. Ja rzadko otwieram drzwi, w końcu i tak nie mam żadnych cukierków. Ale ostatniego roku zdarzyło się coś takiego że zniszczyli nam drzwi. A takich akcji to ja nie chcę bo potem to ja płacę za kupienie nowych. ;-;
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2388322
aurora121
Już coś wie
aurora121

Nick w grze : amika
Liczba postów : 188

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostCzw Paź 31, 2013 1:48 pm

nie cierpię halloween co ja dziecko jestem że mam sie przebierać a zresztą nie lubie dzielić się słodyczami moim zdaniem to żałosne chodzić po domach i żebrać słodycze

RODZICE dbajcie o dzieci kupujcie im cukierki
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.co.uk/joueur/fiche/?id=296602
Gość
Gość
Anonymous

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostCzw Paź 31, 2013 4:46 pm

aurora121 napisał:
nie cierpię halloween co ja dziecko jestem że mam sie przebierać a zresztą nie lubie dzielić się słodyczami moim zdaniem to żałosne chodzić po domach i żebrać słodycze
Przebierać się nie musisz. :>
A dzieckiem owszem jesteś, raczej nie jesteś wnukiem swojej mamy. Razz
*
Ja nie mam nic przeciwko Halloween (sama chodzę do szkoły angielskiego i jest tam zwyczaj Halloween i, jak to aurora określiła, żebrania słodyczy) o ile nie robi się "bydła" tak jak w opisie Ayi. Wink
Powrót do góry Go down
Kai Shouri
Już coś wie
Kai Shouri

Nick w grze : Kai Shouri
Liczba postów : 231

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 2:17 am

Osobiście nie obchodzę, bo jako że pochodzę z małej mieściny, nikt po prostu się w to nie bawi, ale nie mam nic przeciwko. Według mnie to tylko i wyłącznie okazja do zabawy, a niektórzy dokładają to tego jakieś satanistyczne doktryny. No proszę was Smile Co złego jest w przebieraniu się i proszeniu o garstkę cukierków? Halloween w znaczeniu potocznym jest raczej świętem komercyjnym (podobnież jak Walentynki), nie idą za nim jakieś refleksje czy obrzędy (chyba że mówimy o prawdziwych satanistach, ale są to wyjątki). A na groby kto chce, to pójdzie następnego dnia. Żyjemy w demokratycznym, wolnym kraju, w którym istnieje wolność wyznania. 
Swoją drogą, Święto Zmarłych też nie jest do końca polskie. Przyszło do nas wraz z chrześcijaństwem (zapewne dużo później niż chrzest Polski, bo co innego ochrzcić władcę, a co innego nawrócić cały naród) i zastąpiło słowiańskie Dziady, przejmując część ich cech.
Powrót do góry Go down
Księżniczka Żulietta
Przyjaciel Zagrody
Księżniczka Żulietta

Nick w grze : Ryuuko
Liczba postów : 1622

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 2:52 am

Nie obchodziłam i obchodzić nie będę, u mnie nikt nie łazi i cukierków nie zbiera... Ale nie mam nic przeciwko 'zebraniu' o cukierki xd Co złego w przebieraniu się za jakieś wymyślone potwory z bajek? Jakby przebrać się za osobę która NAPRAWDĘ kiedyś żyłą to kategoryczne NIE, ale za duszka Kacperka czy jak mu tam... co złego? xd
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1933720
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 3:26 am

Hallowen... 1383166850_by_GreenDay_500
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
PlaybackJunkie8
Przyjaciel Zagrody
PlaybackJunkie8

Nick w grze : Julis
Liczba postów : 1483

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 3:40 am

Ha! A ja obchodzę. :p I co, będziecie próbowali mnie nawrócić czy coś?...
W tym roku byłam przebrana za Jeffa The Killera, poszło lepiej niż w tamtym roku. Po podzieleniu cukierków na trzy części (chodziłam z dwoma koleżankami) zostało mi 705 gramów chyba, więc dobrze poszło. Very Happy
Tylko ciekawe, kiedy to wszystko zjem. :c
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=438422
Gość
Gość
Anonymous

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 5:14 am

Ja byłam czarnym kotem. :3
Powrót do góry Go down
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 9:25 am

Hallowen... 2680139
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
PlaybackJunkie8
Przyjaciel Zagrody
PlaybackJunkie8

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 11:32 am

^ Miałam w podobnie, tyle, że pod sklepem. XDDDD Taki mały shih-tzu chciał mnie zaatakować.
Powrót do góry Go down
Katrina123
Przyjaciel Zagrody
Katrina123

Nick w grze : Katrina_S
Liczba postów : 402

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPią Lis 01, 2013 1:15 pm

Ja za Halloween nigdy nie przepadałam. To znaczy, nigdy nie chodziłam po domach mimo, że koleżanki wyciągać mnie próbowały... uznawałam to za głupie. W sumie, jak ktoś chce obchodzić, to niech sobie świętuje, ja po prostu tego nie czuje i tyle ^^ My w Polsce mamy dziady! A nie jakieś takie dziwne, zagraniczne Halloween ;p Co z tego, że naszego święta nikt nie obchodzi... xd
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=4771634
Kai Shouri
Już coś wie
Kai Shouri

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostSob Lis 02, 2013 3:12 am

Katrino, dołączmy jeszcze Sobótkę/Noc Kupały! Tam to się dopiero działo, if you know what I mean. Smile 

A na serio, to w Halloween niech chodzą dzieciaki. Te nieco starsze niech już odżałują i z własnej kasy kupią sobie paczkę cukierków i spędzą wieczór w gronie przyjaciół Smile Aczkolwiek wszystko w granicach rozsądku, kultury osobistej i dobrego smaku Smile
Powrót do góry Go down
Nevarra
ZAGRODZIANIN
Nevarra

Nick w grze : Nevarra
Liczba postów : 2774

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostSob Lis 02, 2013 3:28 am

Swoją drogą co ludzie mają do Halloween? Że dzieciaki się pobawią? Nikt nie zmusza ich do przebierania się, ozdabiania domu, wycinania dyni i kupowania cukierków.
A tak z innej beczki - Halloween tępią, a sami radośnie 1 listopada (i niby czemu, skoro Zaduszki dopiero 2.11? Polecam poczytać ciocię wiki) kurcgalopkiem na cmentarze na pokaz mody jesienno-zimowej. I przepychanki kto większą wiązankę, kto ładniejszy znicz, "a bo Zenek to się zachlał, a zobacz idzie Baśka - jaką fryzurę sobie lafirynda odwaliła". Plus obowiązkowa tandeta z kiełbaską w tle pod murami nekropolii. Czysta hipokryzja.
I jeszcze jedno: polaczkowato-kościelna mentalność ludzka - czy naprawdę wszystkie, absolutnie wszystkie polskie święta kościelne musza być traktowane z tak przesadzoną powagą i ceremoniałem? Mszyce kościelne jakby mogły to dziecko, które w kościele się roześmieje to najchętniej by wzrokiem spaliły. Nawet Boże narodzenie - święto "teoretycznie" radosne... tjaaa...
Naprawdę do Halloween nic nie mam, sama tradycja mi się podoba, chociaż już wiekiem za stara baba ze mnie by z cukierkami latać xD
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=42994
Kai Shouri
Już coś wie
Kai Shouri

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostSob Lis 02, 2013 4:13 am

Początek off-topu:
Nevarro, dokładnie. Przypomina mi się sytuacja, w której gościł w mojej parafii jakiś misjonarz z Afryki i wspomniał o tym, jak to Afrykanie celebrują mszę poprzez taniec i śpiew. I to wielkie oburzenie, jak tak można... Chrześcijaństwo to podobno religia miłości i radości, ale jak z tym bywa, każdy wie. Ostatnio miałam okazję obejrzeć film z Encyklopedii Multimedialnej bodajże, jak w Ameryce Południowej świętują jakieś maryjne święto. Tańce przed kościołem, zimne ognie, całkiem kuse sukienki i co najważniejsze - radość. A u nas się czasem odnosi wrażenie, że śmiech to coś złego.

Koniec off-topu Smile
Powrót do góry Go down
PlaybackJunkie8
Przyjaciel Zagrody
PlaybackJunkie8

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostSob Lis 02, 2013 7:07 am

Nevarra, Kai Shouri - dokładnie! *nie wie, co więcej napisać, więc napisze to, co jej się przypomniało*
Mnie z koleżankami jakaś babka z bloku wygoniła, lol. XD
Powrót do góry Go down
Wild_Horse
Jedną nogą w ZM
Wild_Horse

Nick w grze : Elsker
Liczba postów : 553

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostSob Lis 02, 2013 9:45 am

Nevarra- no. Na szczęście u mnie w kościele jest luźniej. Np. w każdą niedzielę jest msza dla dzieci z klas 1- 3 i przedszkola. Siadają wszystkie maluchy przed ołtarzem, ksiądz przysiada na schodku i z tamtąd mówi kazanie. Oczywiście dostosowane do młodocianych łepetynek. W wyjątkowe okazje księdzu w mówieniu kazania "pomaga" wielgachny pluszowy miś (który nazywa się chyba Kuba, czy jakoś tak scratch...).  Niedawno była msza dot. misjonarstwa.
Ksiądz opowiadał dzieciom jak to Kuba przyszedł do niego i powiedział że chciałby przejechać się na słoniu. No to poradził mu żeby pojechał do Indii. No to miś pojechał, pojeździł na słoniach i zobaczył jak żyją ludzie w tym kraju, oraz jak wygląda posługa misyjna tamże.

Ksiądz był ubrany w białą sutannę, jaką noszą księża w krajach misyjnych (bo tam gorąco, a kolor biały chroni przed słońcem), a dzieci ze scholii były poprzebierane w stroje dzieci z egzotycznych krajów.

Tak więc nie jest tak źle, ale to zależy od parafii.

A haloween ani mnie ziębi, ani grzeje. Nie mam zdania.
Powrót do góry Go down
Dżemik
Przyjaciel Zagrody
Dżemik

Nick w grze : JadeXDD
Liczba postów : 2112

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostWto Lis 05, 2013 12:47 pm

Ja nie obchodzę halloween, ale nie mam nic przeciwko temu. Niech się dzieci pobawią, a co.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1955976
Pani_Snow
W skromnych progach Zagrody
Pani_Snow

Nick w grze : Kokoni5
Liczba postów : 375

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipostPon Lis 11, 2013 1:35 am

Ja nie obchodzę Halloween. Nie mam nic przeciwko, ale nie obchodzę. Do nas nawet dzieciaki nie przychodzą. We wsi u mojej koleżanki za to lezą do ogrodów i za nie otworzenie im drzwi robią dziury w trawnikach, rysują po samochodach i łamią czubki płotów...
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=538357
Sponsored content

Hallowen... Empty
PisanieTemat: Re: Hallowen...   Hallowen... I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Hallowen...
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: