Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Galop z dobrej nogi. | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Gość Gość
| Temat: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 4:59 am | |
| Nie wiem czy dobry dział czy nie dobry w każdym razie.. Mam taki jeden problem, polega on na tym,że nie wiem czy galopuję z dobrej nogi, nie wiem jak się ją w galopie sprawdza , jak w ogóle zagalopować z dobrej nogi. Kiedy trenerka mówi,że galopuję ze złej,nie wiem jak ja zmienić, dlatego próbuję do skutku,aż wreszcie powie mi ,że jest dobre.
Może mi ktoś pomóc? |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:02 am | |
| Galopujesz na nogę która jest do wewnątrz ujeżdżalni. Patrzysz która się wysuwa jako pierwsza. Zresztą...galopując ze złej nogi czuje się to. To tak samo jak z kłusem ze złej nogi. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:05 am | |
| Greta,a kiedy planuję już zagalopować, i jestem w pełnym siadzie to mam konia kopnąć łydką wtedy kiedy wewnętrzna noga się wysunie? |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:07 am | |
| Nie. Zaczynając galopować nie kopiesz(bo konia nie kopie się...) a dokładasz łydkę na którą stronę chcesz zagalopować. Patrzysz wtedy na łopatkę i widzisz która noga się wysuwa pierwsza(to tak jak w kłusie). Jak zła, schodzisz do kłusa i od nowa, a jak umiesz to lotna. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:09 am | |
| Aaa, już rozumiem, dzięki. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:12 am | |
| Polecam Ci ćwiczenie: jedziesz drągi prosto a potem jeździsz po ósemce. Wiele dało mi to ćwiczenie i nauczyłam się dzięki temu poprawnie galopować oraz z dobrej nogi zaczynać. |
| | | Sabula Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1203 Dołączył : 08/08/2011
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:12 am | |
| Najlepiej spróbować zagalopować na zakręcie, zrób koło lub w narożniku, ważne żeby koń był ustawiony w stronę jazdy. I przy zagalopowaniu zewnętrzną nogę przesunąć do tyłu Chodź to wszystko też zależy od konia, niektóre konie są takie że w jedną stronę ładnie galopują z dobrej nogi, a w drugą już im to średnio wychodzi :/ | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:16 am | |
| O na wolcie też. Ale nie na zakrętach a na środku placu lub na długich ścianach. Jakoś instruktorka nam wybiła wolty na zakrętach, i teraz robię tylko na długich ścianach lub krótkich ćwiczenia. Zakręty mam np. od rozpoczynania zagalopowania. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:46 am | |
| To mam następne pytanie, co zrobić żeby w galopie noga mi tak nie "latała"? Instruktorka mówi żebym przyspieszyła łydką ale jak mam to zrobić skoro stoję a nogi mi się ruszają we wszystkie strony? |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:52 am | |
| Musisz ustabilizować się, to Ci minie. Musisz mocno dociskać łydki i kolana do siodła aby dziur nie było. Po kilku jazdach czystym galopem już mi mniej chodziła łydka. Uważam, że to samo przechodzi im więcej jak się jeździ. |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 5:56 am | |
| Greta, możesz wejść na czat? |
| | | Sabula Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1203 Dołączył : 08/08/2011
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. Nie Lis 03, 2013 1:43 pm | |
| Rozluźnij się, oparcie na strzemieniu jest ważne, może zacznij ćwiczyć galop od półsiadu? | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Galop z dobrej nogi. | |
| |
| | | | Galop z dobrej nogi. | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|