Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Galop z dobrej nogi.

Go down 
AutorWiadomość
Gość
Gość
Anonymous

Galop z dobrej nogi.  Empty
PisanieTemat: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 4:59 am

Nie wiem czy dobry dział czy nie dobry w każdym razie..
Mam taki jeden problem, polega on na tym,że nie wiem czy galopuję z dobrej nogi, nie wiem jak się ją w galopie sprawdza , jak w ogóle zagalopować z dobrej nogi.
Kiedy trenerka mówi,że galopuję ze złej,nie wiem jak ja zmienić, dlatego próbuję do skutku,aż wreszcie powie mi ,że jest dobre.

Może mi ktoś pomóc?
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:02 am

Galopujesz na nogę która jest do wewnątrz ujeżdżalni. Patrzysz która się wysuwa jako pierwsza.
Zresztą...galopując ze złej nogi czuje się to. To tak samo jak z kłusem ze złej nogi.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:05 am

Greta,a kiedy planuję już zagalopować, i jestem w pełnym siadzie to mam konia kopnąć łydką wtedy kiedy wewnętrzna noga się wysunie?
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:07 am

Nie. Zaczynając galopować nie kopiesz(bo konia nie kopie się...) a dokładasz łydkę na którą stronę chcesz zagalopować. Patrzysz wtedy na łopatkę i widzisz która noga się wysuwa pierwsza(to tak jak w kłusie).
Jak zła, schodzisz do kłusa i od nowa, a jak umiesz to lotna.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:09 am

Aaa, już rozumiem, dzięki. Very Happy
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:12 am

Polecam Ci ćwiczenie: jedziesz drągi prosto a potem jeździsz po ósemce. Wiele dało mi to ćwiczenie i nauczyłam się dzięki temu poprawnie galopować oraz z dobrej nogi zaczynać.
Powrót do góry Go down
Sabula
Przyjaciel Zagrody
Sabula

Liczba postów : 1203

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:12 am

Najlepiej spróbować zagalopować na zakręcie, zrób koło lub w narożniku, ważne żeby koń był ustawiony w stronę jazdy. I przy zagalopowaniu zewnętrzną nogę przesunąć do tyłu Razz
Chodź to wszystko też zależy od konia, niektóre konie są takie że w jedną stronę ładnie galopują z dobrej nogi, a w drugą już im to średnio wychodzi :/
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:16 am

O na wolcie też. Ale nie na zakrętach a na środku placu lub na długich ścianach.
Jakoś instruktorka nam wybiła wolty na zakrętach, i teraz robię tylko na długich ścianach lub krótkich ćwiczenia.
Zakręty mam np. od rozpoczynania zagalopowania.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:46 am

To mam następne pytanie, co zrobić żeby w galopie noga mi tak nie "latała"? Instruktorka mówi żebym przyspieszyła łydką ale jak mam to zrobić skoro stoję a nogi mi się ruszają we wszystkie strony?
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:52 am

Musisz ustabilizować się, to Ci minie. Musisz mocno dociskać łydki i kolana do siodła aby dziur nie było. Po kilku jazdach czystym galopem już mi mniej chodziła łydka. Uważam, że to samo przechodzi im więcej jak się  jeździ.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 5:56 am

Greta, możesz wejść na czat? Smile
Powrót do góry Go down
Sabula
Przyjaciel Zagrody
Sabula

Liczba postów : 1203

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipostNie Lis 03, 2013 1:43 pm

Rozluźnij się, oparcie na strzemieniu jest ważne, może zacznij ćwiczyć galop od półsiadu?
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Galop z dobrej nogi.    Galop z dobrej nogi.  I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Galop z dobrej nogi.
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: