Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Koński problem ;> buntownicza klacz ;D | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
asia98999 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : asia98999 Liczba postów : 423 Dołączył : 13/11/2011
| Temat: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:10 pm | |
| No więc mam naprawdę uroczą kobyłkę. Dogadujemy się ostatnio średnio, wcześniej nie miałam z nią problemu. Problem tkwi w tym, że przy czyszczeniu kopyt próbuje kopać. I to nie tylko tylnimi nogami, jak proszę o przednie też próbuje i do tego gryzie. Przed poproszeniem o kopyto dotykam wszędzie jej nóg, czyszczę, stoi jak zaklęta. A gdy przychodzi do czyszczenia kopyt staje się strasznie agresywna. Problem w tym, że jak tylko ustawię się do czyszczenia ona atakuje. Ja nie uciekam, jak kopie - ja kopię mocniej. Ale nie dochodzimy to porozumienia. W każdym przypadku wie że to ja rządzę, jednak kopyta nie poda - żadnego. Co mam z nią zrobić? | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:11 pm | |
| Może ma z nimi problemy i ucieka od bólu? Opisz w jakim czasie się to stało..kiedy zauważyłaś pierwsze objawy tego? |
| | | asia98999 Przyjaciel Zagrody
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:16 pm | |
| Jakieś 3 tygodnie temu. Przyglądam się jej cały czas, nie kuleje. Daje dotykać swoich nóg wszędzie. Gdy proszę o kopyta sie buntuje. Chodzę z nią na spacerki w ręku - idzie grzecznie, nie atakuje. | |
| | | Suzan Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Suzan Liczba postów : 954 Dołączył : 21/09/2012
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:21 pm | |
| Może ma jakieś niemiłe wspomnienie związane z czyszczeniem kopyt i dlatego tak reaguje? | |
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:23 pm | |
| Wspomnienia ma - owszem. Zanim trafiła do mnie była koniem ujeżdżeniowym, na zawodach zerwła 1 ścięgno, na kadrylu drugie, miała ranę ciętą na głowie zaszywaną i miała uraz do wody, teraz już wchodzi bez problemmu. Ale wcześniej jej kopyta czyściłam i nie było ŻADNEGO problemu. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:26 pm | |
| Może generalnie w kopycie jej coś utknęło i to dosyć mocno. Może nie ma na tyle aby kuleć ale może coś tam tkwić i sprawia jej ból. |
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Wto Sty 14, 2014 12:30 pm | |
| Zawsze mi ufała, gdy miała rany nie dawała się nikomu zbliżyć, a mi dawała sobie dezynfekować, dotykać, opatrywać. Mnie szanuje, ale teraz to zwykła szarpanina, proszę o kopyto - zostaję przygniatana do ściany z próbą kopnięcia. I to może być którekolwiek kopyto, nie tylko jedno. Po prostu tłukę się z własnym koniem, pokazuję jej kto tu rządzi a ona mimo szacunku nie chce podać | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Czw Sty 16, 2014 12:37 pm | |
| Z doświadczenia wiem że konie mają swoje humory. Może natrafiłaś na okres kiedy kobyłka upodobała sobie właśnie bycie niemiłą? Zamiast pokazywać jej kto tu rządzi spróbuj podejść w inny sposób. Poproś o "nogę" nie trzymając w ręku kopystki. Rób to z każdą nogą dopóki nie zmieni swojego zachowania. Stań w taki sposób by nie miała możliwości kopnięcia Cię. Znudzi jej się, jeżeli to humory. Jeżeli problem tkwi w jej zdrowiu, udaj się, najprościej, do kowala. |
| | | Katrina123 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Katrina_S Liczba postów : 402 Dołączył : 31/05/2013
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Czw Sty 16, 2014 2:26 pm | |
| - Soporific napisał:
- Z doświadczenia wiem że konie mają swoje humory. Może natrafiłaś na okres kiedy kobyłka upodobała sobie właśnie bycie niemiłą? Zamiast pokazywać jej kto tu rządzi spróbuj podejść w inny sposób. Poproś o "nogę" nie trzymając w ręku kopystki. Rób to z każdą nogą dopóki nie zmieni swojego zachowania. Stań w taki sposób by nie miała możliwości kopnięcia Cię.
Znudzi jej się, jeżeli to humory. Jeżeli problem tkwi w jej zdrowiu, udaj się, najprościej, do kowala. Rzadko kiedy problem tkwi w końskich humorach ;/ Zwykle jest to zdrowie albo po prostu złe podejście opiekuna do zwierzęcia. | |
| | | Psychodela Raczkujący
Nick w grze : Psychodela Liczba postów : 58 Dołączył : 17/08/2013
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Czw Sty 16, 2014 3:00 pm | |
| Myślę, że nie ma tu co przypuszczać. Lepiej zapobiegać niż leczyć, więc zadzwoń do kowala. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Czw Sty 16, 2014 3:42 pm | |
| - Katrina123 napisał:
- Soporific napisał:
- Z doświadczenia wiem że konie mają swoje humory. Może natrafiłaś na okres kiedy kobyłka upodobała sobie właśnie bycie niemiłą? Zamiast pokazywać jej kto tu rządzi spróbuj podejść w inny sposób. Poproś o "nogę" nie trzymając w ręku kopystki. Rób to z każdą nogą dopóki nie zmieni swojego zachowania. Stań w taki sposób by nie miała możliwości kopnięcia Cię.
Znudzi jej się, jeżeli to humory. Jeżeli problem tkwi w jej zdrowiu, udaj się, najprościej, do kowala. Rzadko kiedy problem tkwi w końskich humorach ;/ Zwykle jest to zdrowie albo po prostu złe podejście opiekuna do zwierzęcia. Rzadko, nie znaczy nigdy Mam swoje konie i na pewnych podstawach opieram to co powiedziałam. Każdy koń jest inny dlatego też najlepszym wyjściem jest po prostu udanie się do specjalisty. |
| | | The Lol Studios Już coś wie
Nick w grze : The Lol Studios Liczba postów : 132 Dołączył : 11/03/2014
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Sro Mar 19, 2014 4:04 am | |
| Może sprawia jej to ból?
Edit.Soporific. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D Pon Maj 05, 2014 12:26 am | |
| Klacz jest kuta? Jeśli tak, to zobacz, jak się zachowuje przy kowalu. Może ma coś naciągnięte i podnoszenie nóg kojarzy jej się z bólem, tworząc "łańcuch" - podnoszenie nogi>rozciągnięcie jej w tył>ból. A może, jak mówi Greta - coś ma wbite w kopyto lub miała mocno wbijaną kopystkę? Najpierw pokaż jej, że w ręce jej nie masz i spróbuj kopyta podnosić. Potem kryj kopystkę za plecami. A potem - powinno być dobrze |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Koński problem ;> buntownicza klacz ;D | |
| |
| | | | Koński problem ;> buntownicza klacz ;D | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|