Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Self-harm czyli samookaleczanie. | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Gość Gość
| Temat: Self-harm czyli samookaleczanie. Sob Cze 21, 2014 11:18 am | |
| Od pewnego czasu tumblr, ask, facebook i nie tylko zalane są falą zdjęć. Drastycznych zdjęć. A mianowicie propagujących zachowania autodestrukcyjne - czyli po prostu promujących samookaleczanie. Dlatego zadaję wam pytanie: jak wy postrzegacie tę sprawę?Moje stanowisko w tej sprawie jest takie: ktoś kto ma depresję jest zamknięty w sobie, nikomu o tym nie mówi a co dopiero na tumblrze... a rzeczy w stylu "potnij się bezwartościowy śmieciu, nikt cię nie chce, tylko psujesz świat" zachęcają do samookaleczania: przeglądasz sobie facebooka/tumblra/jakąkolwiek inną stronę i widzisz takie coś, na tobie to nie zrobi praktycznie wrażenia, ale osoba z depresją, która sama z siebie tak sądzi może się po prostu załamać.
Nie, śmierć nie jest piękna. Anoreksja nie jest piękna. Rany na nadgarstkach bo 12-latkę "chłopak" rzucił nie są piękne. Nawet kiedy samookaleczanie wychodzi z prawdziwej depresji nie jest piękne. Wisienka na torcie...? Cytat napisany kursywą przytoczony (mniej więcej) został ze strony na facebooku, która według opisu "nie propaguje zachowań autodestrukcyjnych, nie zgłaszajcie" ~ y a y ~ Ale jest dobra strona medalu. Nie jestem jedyną osobą myślącą tak. Nie tylko ja potępiam dzieci emo. Linki do stron wyśmiewających takie zachowanie (NIE depresję!) UWAGA, D R A S T Y C Z N E Z D J Ę C I A + CZASAMI WULGARYZMY: http://cynizm.tumblr.com/ http://sarkazm-blr.tumblr.com/ https://www.facebook.com/hejtnaemosy?fref=ts *strona EveDallas i PlaybackJunkie8* Teraz czekam na was. Hejty, nie hejty, wasze zdanie.
|
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Sob Cze 21, 2014 11:40 am | |
| Temat-rzeka w sumie. Strasznie bawią mnie tacy ludzie, którzy wszędzie wrzucają te wszystkie drastyczne gify, obrazki, pseudofilozoficzne cytaty o cięciu się czy anoreksji. Bawią mnie, bo doskonale wiem, że znaczna większość z nich nie doświadczyła w życiu niczego złego. UWAGA: to, że mama nie kupiła ci najnowszego ajfona nie jest życiową tragedią. Nie, że chłopak cię rzucił też nie. A takie osoby najczęściej wrzucają ten cały syf na portale społecznościowe. Osoba z prawdziwymi problemami nie dzieli się nimi z resztą, jest raczej zamknięta w sobie, a na pewno nie pokazuje wszystkim, jak jej źle i nieszczęśliwie. Najlepsze są właśnie te emogimbowskie strony z opisem "nie popieramy zachowań autodestrukcyjnych", a pod nim obrazek z zakrwawioną żyletką, po prostu je kocham <3 I to częste wmuszanie sobie na siłę tekstów "mam depresję", "jestem antyspołeczny", "nikt mnie nie kocha", "jestem nieudacznikiem". Ech. Nawet biedne dzieci w Afryce, które praktycznie każdego dnia mogą umrzeć z głodu bardziej cieszą się życiem, niż emogimby ;x Żal mi tylko tych prawdziwie chorych ludzi, którzy muszą patrzeć na cały ten bajzel i jeszcze bardziej się nakręcać. I nie mylcie zwykłej kilkudniowej chandry z depresją. LUDZIE, IDZIE I CIESZCIE SIĘ ŻYCIEM Dziękuję za ten drugi link. Czytam, czytam i mam bekę na cały wieczór XD | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Sob Cze 21, 2014 11:48 am | |
| W sumie to nie jest śmieszne, ale jak się naczytam tego wszystkiego, sama mam się za byle co. Na szczęście potem przypominam sobie jak super zaczepistym jestem człowiekiem i idę grać w kendi krasz na fejsbuku. |
| | | Suzan Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Suzan Liczba postów : 954 Dołączył : 21/09/2012
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Sob Cze 21, 2014 4:48 pm | |
| Um... mnie swego czasu sytuacja w rodzinie, dużo tragedii i wiele innych czynników pchnęły do tego żeby robić sobie krzywdę okaleczając się... Nie jakoś mocno, podrapane żyletką nadgarstki no ale zawsze. Patrząc na to teraz, z perspektywy czasu stwierdzam że to była naprawdę głupia rzecz, że nigdy w życiu bym tego nie powtórzyła bo szkoda mi mojego ciała i co to w ogóle zmienia? Reagowałam na to wszystko jak reagowałam, był to swego rodzaju niemy manifest moich emocji, ale nigdy się tym nie chwaliłam, zasłaniałam to nawet, nie chciałam żeby ktoś to widział... I nie rozumiem osób, które się tym chwalą ;\ takie coś moim zdaniem to zwykłe pozerstwo i jakaś zas&ana moda czy próba zwrócenia na siebie uwagi i wzbudzenia litości pisząc !cenzura!.rele typu: 'Jakie to życie jest do !cenzura!! Boże! Idę się ciąć! Zostawcie mnie wszyscy! Nie chcę już żyć bo cośtam'. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Sob Cze 21, 2014 4:57 pm | |
| Ja mam teraz okropną sytuację z którą nie umiem sobie poradzić, kilka razy sięgałam po tak drastyczne czyny jak cięcie się. Chciałam iść dalej, ale jednak coś mnie blokowało. Teraz na wszystko reaguje agresją i jestem przekonana na 100 procent, że gdybym ponownie trafiła na takie blogi/photoblogi pewnie tym bardziej pchałoby mnie do tych czynów samookaleczania. Póki co preferuje zamknięcie w 4 ścianach i omijania ludzi z daleka. |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Nie Cze 22, 2014 1:31 am | |
| Jak już zeszło na życiowe doświadczenia, a nie suche gadanie- swojego czasu też miałam niemałe problemy w rodzinie, które zresztą ciągną się do teraz i ciągnąć będą pewnie do końca. Jakoś nigdy nie pomyślałam o samobójstwie czy cięciu się, bo zawsze widziałam w takich osobach słabych i samolubnych, którzy nie przejmują się resztą rodziny/społeczeństwa. Myślę, że w moim przypadku bardzo pomogło to, że zainteresowałam się rysowaniem i muzyką, co pozwala mi wyładować emocje. Rozumiem, każdy ma w życiu jakieś problemy. Jest tyle sposobów na wyżycie się, na pokazanie swoich emocji, na swojego rodzaju bunt. Cięcie się jest najgorszym rozwiązaniem, serio Wszystko kiedyś się kończy, a blizny zostają. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Nie Cze 22, 2014 2:11 am | |
| Też miałam problemy, były dni kiedy jedynie siedziałam pod kocem i płakałam. Nie wiem czy to była depresja czy nie, nieważne, ale rzeczy typu skrwawiona żyletka nawet na favim gdzie po prostu przeglądałam jakieś zdjęcia zaczynały mnie tak jakby przekonywać, że jeśli się potnę wszystko odejdzie razem z bólem i będzie okej. Ale coś mnie blokowało, zapewne to, że jak się potnę na przykład ostrzem ze strugaczki/temperówki/cyrklem w ranę wda się infekcja (a ja jestem okropnie wyczulona na takie rzeczy, nawet jak mnie kot lekko podrapię lecę do łazienki przemyć wodą utlenioną), poza tym stwierdziłam, że problemy się rozwiązuje, a nie od nich ucieka. Potrafię zrozumieć osoby okaleczające się z depresji, ale... jedna dziewczyna z mojej klasy, nie ma problemów, wszyscy ją lubią, tnie się. Spytałam dlaczego i co usłyszałam...? "Bo to jest fajne"... Ale praktycznie non stop ktoś pyta mnie czy się tnę, bo mam na nadgarstkach rany od kota. Rzucę cytatem znalezionym gdzieś w internecie: "Wrists are for bracelets, not for cutting." |
| | | PlaybackJunkie8 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Julis Liczba postów : 1483 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. Nie Cze 22, 2014 2:36 pm | |
| Napisałam kiedyś na wymienionej w tym temacie stronce, dlaczego hejtuję emogimby (klik, klik, ale uwaga na przekleństwa, bo czemu nie), a później w kilku komentarzach dopisałam parę rzeczy, więc chyba nie mam co tutaj pisać. c: Wystarczy poczytać to, do czego dałam linki. O swojej sytuacji nie wspomnę (w sumie to nawet gdzieś tam jest parę słów), bo straciłabym wtedy wasz szacunek, jednak uwierzcie lub nie - też mam ciężko, ale, mimo wszystko, nie jestem emogimbem i nie ciągnę kilkunastu/kilkudziesięciu/kilkuset (popatrzeć na lajki emogimbowskich stron) osób za sobą. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Self-harm czyli samookaleczanie. | |
| |
| | | | Self-harm czyli samookaleczanie. | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|