| Koń z największą ilością ras w korzeniach | |
|
+8Malto Asiuu Guzik Sakura Natusia:) Uśmieszek Linea2010 Sweet Rabbit 12 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Lis 25, 2011 6:56 am | |
| Jaki to jest koń? Ja ostatnio wyhodowałam 4 albo 5 rasami, ale sprzedałam bo pokryłam go z klaczą (0*) i ogierem (3*) innych ras, a źrebak ni to umiejętności wrodzone, ni to gwiazdki. Tak więc jakie są wasze propozycje? Ciekawe, czy da się wyhodować konia z wszystkimi dostępnymi na howrse rasami [oprócz osła]... | |
|
| |
Linea2010 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Linea2010 Liczba postów : 745 Dołączył : 31/10/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Czw Gru 22, 2011 12:29 pm | |
| Da się maksymalnie siedem | |
|
| |
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Gru 23, 2011 9:19 am | |
| Przykład? Jaki koń tyle ma? | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Uśmieszek06 Liczba postów : 1132 Dołączył : 09/12/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Gru 23, 2011 9:25 am | |
| Ja posiadam konika 5-cio rasowego. (adoptowany). Niestety nie da się wyhodować konika z wszystkimi rasami w genach. A szkoda. | |
|
| |
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Gru 23, 2011 9:27 am | |
| Podasz link? Ja spróbuję fajnego poszukać, by pokazać. Oczywiście, ja mieszanek nie hoduję | |
|
| |
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Gru 23, 2011 9:32 am | |
| Znalazłam z czteroma - KLIK | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Gru 23, 2011 9:44 am | |
| Link do klaczki: http://www.howrse.pl/elevage/fiche/?id=5051866 Ja też mieszanek nie hoduję, ale kupuję(te do Grand Prix). A ta klaczka jest adoptowana - osobiście uważam, że jest beznadziejna(PG itp.). | |
|
| |
Natusia:) Już coś wie
Liczba postów : 195 Dołączył : 14/09/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Gru 23, 2011 10:10 pm | |
| ja zawsze kupując konia nigdy nie patrze na geny typu właśnie czysta krew czy nie czysta a bardziej na PG źrebaka i jeszcze Umiejętności u dorosłych koni. Później kiedy już kupiłam konia... dopiero zauważam że jest mieszańcem. Od razu go sprzedaje! No bo ani to nie wygrywa często zawodów bo niskie PG, ani nic. Czy ktoś jest sprzeczny? | |
|
| |
Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sob Gru 24, 2011 1:46 am | |
| - Natusia:) napisał:
- Od razu go sprzedaje! No bo ani to nie wygrywa często zawodów bo niskie PG, ani nic. Czy ktoś jest sprzeczny?
Mieszanki wcale nie są gorsze od rasowych koni czystej krwi. Muszą jedynie zostać dobrze przemyślane pod względem umiejętności (nie można wyprodukować konia, który miałby zrównane ze sobą umiejętności, gdyż w rzeczywistości nie będzie nadawał się do niczego). Poza tym, do mieszanki trzeba wybrać najlepsze konie, które uda nam się zdobyć, wyjdą wtedy konie gwiazdkowe, które zdobędą bardo duże umiejętności w trakcie trenowania (nawet nie zwracam uwagi na konie, które w swojej genetyce mają kilka ras, ale żadnej gwiazdki doskonałości i nie mają wyszczególnionych konkretnych umiejętności). Osobiście nie robiłabym zlepku kilku ras (2,3 rasy maksymalnie), bo wtedy wychodzi nie nadające się do niczego, dziwaczne cóś, nie mające żadnych sprecyzowanych umiejętności. Co do kwestii GP, dobre mieszanki pod tym względem nie są złe, tylko jak wszystkie konie (zwłaszcza fryzy i luzytany, których PG zwiększa się praktycznie codziennie) tracą na aktualności i szybko mogą znaleźć się poza pierwszą setką. Tak jest jednak z każdym koniem wyhodowanym do GP, niezależnie od tego, czy jest czystej czy mieszanej krwi. Największe hodowle zarabiają na ciągłej sprzedaży wałachów do GP, więc zależy im na tym, aby konie, które aktualnie wypuścili na rynek szybko stały się bezużyteczne pod względem GP. Wracając do tematu, kiedy natknęłam się na konia, który w swojej genetyce miał 6 ras. Oczywiście nie nadawał się ani do zwykłych zawodów, ani tym bardziej do GP. Ten koń był nieprzemyślanym, chaotycznym misz-maszem. Mógł być zwykłym eksperymentem lub cudzym kaprysem. | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sob Gru 24, 2011 1:58 am | |
| - Sakura0001 napisał:
Mieszanki wcale nie są gorsze od rasowych koni czystej krwi. Muszą jedynie zostać dobrze przemyślane pod względem umiejętności (
No właśnie. W pełni się z Tobą zgadzam. Spójrzcie na mojego wałacha: http://www.howrse.pl/elevage/fiche/?id=6692809 Mimo słabego ekwipunku( siostra ma limit, w poniedziałek ma mi załatwić Posejdona) wygrywa mi z Mgłą, Granim czy Rubinem - a jest mieszanką. | |
|
| |
Guzik Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : guzikova :D Liczba postów : 838 Dołączył : 13/12/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sob Gru 24, 2011 2:43 am | |
| Ja nie przepadam za mieszankami. Nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie. Teraz sama chcę wyhodować mieszankę luzytana z hanowerem, chcę sprawdzić czy da sobie radę Ktoś może robił już taką mieszankę? Zmieszam klacz luzytana 16* z jakimś hanowerem z pokryć, postaram się znaleźć jak najwyższe PG. | |
|
| |
Guzik Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : guzikova :D Liczba postów : 838 Dołączył : 13/12/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sob Gru 24, 2011 3:10 am | |
| Zmieszałam - klacz urodziła klaczkę hanowerską z PG 573.10 ma 5*. 4* w ujeżdżaniu i 1* w galopie. Wytrzymałość 65.12, prędkość 97.93, ujeżdżanie 137.62, galop 100.82, kłus 88.63, skoki 82.98. Wydaje mi się, że jest nawet, nawet, sami oceńcie | |
|
| |
Asiuu Już coś wie
Liczba postów : 102 Dołączył : 27/12/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Czw Gru 29, 2011 3:48 am | |
| Uśmieszek06, no bo jest to koń mistrzyni w krzyżówkach, Malto ; ) ja osobiście uważam, że luzytan to koń, który jest podstawą do dalszych mieszanek, ma najwyższe ujeżdżenie, które przydaje się praktycznie wszędzie. a sam w sobie jest niesamowity do kłusu, galopu i ujeżdżenia. | |
|
| |
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Czw Gru 29, 2011 12:41 pm | |
| Ja ostatnio kupiłam klaczkę achał - tekińską z DDN, PG powyżej 500 PG i 5*. Myślę, że może źreby - mieszańce, które pragnę hodować - będą dobre na Prixa. Przekonała mnie hodowla "Impure Champions" no i słowa, że jak coś źle to można inną rasą poprawić | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 7:53 am | |
| To pozwólcie, że się pochwalę. Zdobyłam się na wyhodowanie mojej pierwszej mieszanki na Grand Prix. Przedstawiam Winnera. | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Malto (konto skasowane), Malciak (do śledzenia poczynań Ow&Co) Liczba postów : 2378 Dołączył : 09/04/2011
| |
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 8:04 am | |
| - Malto napisał:
- Uśmieszek napisał:
- To pozwólcie, że się pochwalę. Zdobyłam się na wyhodowanie mojej pierwszej mieszanki na Grand Prix. Przedstawiam Winnera.
Luzytan + anglik to super miks do Reiningu. Czysta krew, przynajmniej tymczasowo, nie dorównuje tej krzyżówce. Mój Ergo Sum przez pewien czas lał się o pierwsze miejsce GP z Brzoskwinkiem aleksandrowej. Teraz bazuję na Sacramento. Przydałoby się już coś lepszego genetycznie, ale aktualnie odpuściłam sobie krzyżowanie ras - mały odpoczynek od działalności Mam nadzieję, że na pierwszą 10 się załapie, jeszcze dostanie bonusy, ZH itp., Oj, pamiętmj te wyniki GP 1 miejsce Ergo sum - Malto 2 miejsce Brzoskiwinek - aleksandrowa albo odwrotnie... Jak myślisz, jest sens dawać mu Żywioł? Doradź, specjalistko. | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Malto (konto skasowane), Malciak (do śledzenia poczynań Ow&Co) Liczba postów : 2378 Dołączył : 09/04/2011
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 8:12 am | |
| - Uśmieszek napisał:
- Malto napisał:
- Uśmieszek napisał:
- To pozwólcie, że się pochwalę. Zdobyłam się na wyhodowanie mojej pierwszej mieszanki na Grand Prix. Przedstawiam Winnera.
Luzytan + anglik to super miks do Reiningu. Czysta krew, przynajmniej tymczasowo, nie dorównuje tej krzyżówce. Mój Ergo Sum przez pewien czas lał się o pierwsze miejsce GP z Brzoskwinkiem aleksandrowej. Teraz bazuję na Sacramento. Przydałoby się już coś lepszego genetycznie, ale aktualnie odpuściłam sobie krzyżowanie ras - mały odpoczynek od działalności Mam nadzieję, że na pierwszą 10 się załapie, jeszcze dostanie bonusy, ZH itp., Oj, pamiętmj te wyniki GP 1 miejsce Ergo sum - Malto 2 miejsce Brzoskiwinek - aleksandrowa albo odwrotnie... Jak myślisz, jest sens dawać mu Żywioł? Doradź, specjalistko. Powinien się zmieścić w pierwszej 10, jak na moje oko Czy masz Falabellę? Przydałby się ten bonus... Mi się, na szczęście, trafiło konisko pożyczone od hestur, która chyba zrezygnowała już z gry. Jeśli koń będzie wędrował od Nathaly do Ciebie, może przejść przeze mnie, mogłabym postarać się podłapać ten bonus, jeśli chcesz Żywioł bym dała. Zawsze coś więcej do punktacji, chociaż jest ryzyko, że punkty powędrują nie tam, gdzie trzeba | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 8:15 am | |
| Naprawdę, mogłabyś? Byłabym bardzo wdzięczna. Jutro postaram się go już wystawić na GP, szkoda, że nie mam bonusów z rogów. | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 8:20 am | |
| - Uśmieszek napisał:
- Naprawdę, mogłabyś? Byłabym bardzo wdzięczna. Jutro postaram się go już wystawić na GP, szkoda, że nie mam bonusów z rogów.
Jasne, nie ma sprawy Przemagluję go do chwili zdobycia bonusu i przekazuję Tobie - Falabella utrzyma się na koniu przez cztery końskie dni ;D I nie chcesz wysłać go na GP dziś? Dziś jest Reining, jego koronna dyscyplina | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 8:23 am | |
| Ja myślałam, że reininig jest jutro. A dobra, i tak Nath nie może mi go sprzedać, nie minęło 10 dni. | |
|
| |
Malto ZAGRODZIANIN
| |
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 8:26 am | |
| Baaardzo dziękuję, na pewno się odezwę. Jestem tylko pełna obaw, że ktoś wyhoduje lepszego. A pilnie potrzebuję diamentów, trzeba "ruszyć z kopyta" przy fiordach. | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sro Maj 02, 2012 11:35 am | |
| Winner osiągnął 1210.55 um., szkoda tylko , że maść Żywiołu będzie nieprzydatna. | |
|
| |
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Pią Maj 04, 2012 4:51 am | |
| - Natusia:) napisał:
- ja zawsze kupując konia nigdy nie patrze na geny typu właśnie czysta krew czy nie czysta a bardziej na PG źrebaka i jeszcze Umiejętności u dorosłych koni. Później kiedy już kupiłam konia... dopiero zauważam że jest mieszańcem. Od razu go sprzedaje! No bo ani to nie wygrywa często zawodów bo niskie PG, ani nic. Czy ktoś jest sprzeczny?
Ja jestem sprzeczna,wczoraj nabyłam takiego mieszańca luzaka i folbluta od Malto i z tego co słyszałam to jest mistrzem reiningu http://www.howrse.pl/elevage/fiche/?id=8173839 | |
|
| |
Salwa Raczkujący
Nick w grze : felicita Liczba postów : 71 Dołączył : 09/09/2012
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Sob Lis 24, 2012 8:31 am | |
| Ja mam mieszankę wielu ras, ale beznadziejną, jeśli chodzi o um i pg. http://www.howrse.pl/elevage/fiche/?id=3328198 5 ras. | |
|
| |
olig2 Nowy
Nick w grze : olig2 Liczba postów : 3 Dołączył : 05/01/2013
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Nie Kwi 28, 2013 3:23 am | |
| Ja tam uważam że niektóre mieszanki są lepsze od czystej krwi.Moja duma: http://www.howrse.pl/elevage/fiche/?id=14770450 | |
|
| |
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Nie Kwi 28, 2013 5:56 am | |
| Jeśli ktoś chce mieć dobrą mieszankę doi GP,wystarczy w niego włożyć trochę pracy i oszczędności To naprawdę fajna zabawa mieszając rasy i patrzą co z tego wyjdzie. Oczywiście,aby wyhodować mieszankę +1000 um. wzwyż to trzeba wybrać odpowiednio dobrych rodziców; najlepiej aby to były konie z najlepszymi genami jakie są na pokryciach/sprzedażach. Druga rzeczą i chyba najważniejsza w tym wszystkim są umiejętności. Tu już jest wyższa szkoła jazdy,rodzice wyblupowani naturalnie na 100, najlepsze umiejętności na sprzedażach i pokryciach.Ja oczywiście proponuję przeliczniki - ile źrebak po urodzeniu będzie miał um. Zawsze przynajmniej wiesz czy warto inwestować i czy koń coś zajmie na zawodach czy po prostu dać sobie spokój i tworzyć coś nowego ZAWSZE DAJEMY ŁZY jeśli ma to być mieszanka do GP - ja nie nie wyobrażam sobie konia bez łeż na GP Niby wszystko takie oczywiste,ale zieloni popełniają wiele błędów a potem plota głupoty jakie to mieszanki są złe ;P Pozdrawiam! EDIT: jeśli na GP to nie radzę (zresztą tak jak Sakura) tworzyć konia z więcej niż 3 ras.Ani to określonych um. nie ma i nie wiadomo często jak trenować i na co wysyłać | |
|
| |
kam55 Już coś wie
Nick w grze : luctl Liczba postów : 105 Dołączył : 05/07/2013
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach Wto Kwi 22, 2014 2:00 pm | |
| Mieszanki co prawda nie są złe, bo do GP reining na przykład nie ma rasowego konia, który by się do tego nadawał, tak więc obecnie są to mieszanki walijczyk+hunter, mają dobrze `poskładaną` genetykę na te zawody. A spójrzmy na trial... na to mieszanki nie ma, co by nokoty pobiła Można kombinować, ale zawsze trzeba dokładnie przemysleć (: Oczywiście mieszanki do GP muszą mieć wysokie PG (najlepiej blisko aktualnego ras ktore mieszamy) i obowiązkowo źreb po łzach! No, i lekcje... często jest tak, że ludzie zapominają że mozna z nich otrzymać aż 178.5 UM | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Koń z największą ilością ras w korzeniach | |
| |
|
| |
| Koń z największą ilością ras w korzeniach | |
|