Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?

Go down 
+24
stewardessa
Kai Shouri
avrilka
mopsia
Calma
Aglyss
hanka1998
Sabula
EveDallas
Guzik
Asiuu
daisy10092
Aki
Philipek
amorkowa
nutrenka
Breaking
Kraviec
Lubelak
Koralikowa.
Breenda0301
wizna1
Star-x3
love you
28 posters
Idź do strony : Previous  1, 2
AutorWiadomość
mopsia
Raczkujący
mopsia

Liczba postów : 71

Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 Empty
PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostPon Kwi 09, 2012 2:30 am

koniara1237 napisał:
Jak zacząć się uczyć?Normalnie,nie siedzieć na howrse Razz

Łatwo powiedzieć Razz Howrse to jest uzależnienie xD
Powrót do góry Go down
Kai Shouri
Już coś wie
Kai Shouri

Nick w grze : Kai Shouri
Liczba postów : 231

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostPon Kwi 09, 2012 3:06 am

Cóż, metody uczenia zależą częściowo od tego, czy się jest wzrokowcem, czy słuchowcem.
Ja, jako wzrokowiec, uczę się w taki sposób: czytam dane zagadnienie kilka razy, zakrywam kartkę i próbuję powtórzyć to, co czytałam. Stopniowo zwiększam ilość tekstu czytanego i powtarzanego, aż się nauczę. Warto powiedzieć też przeczytany tekst z książki własnymi słowami, tak, by rozumieć, a nie tylko wykuć na pamięć. Często też przepisuję na luźne kartki, np. ucząc się słówek (zapamiętuję przy okazji pisownię, przydatne na pisemne sprawdziany). Przepisuję parę razy wraz z tłumaczeniem, potem zakrywam tłumaczenie na polski i próbuję zgadnąć, co dany wyraz oznacza. Często chodzę z tymi kartkami po domu, ruch pozwala mi się skupić (nawet jeśli mam chodzić dookoła stołu). Potrzebuję ciszy i spokoju, nic w tle nie może grać itp.
Moja przyjaciółka, która jest słuchowcem, na odwrót. Jej musi grać muzyka (np. klasyczna - moja koleżanka jej nie lubi, więc automatycznie przekierowuje swoją uwagę na uczenie się). Często nagrywa swoje słowa i później puszcza sobie na słuchawkach (+przy słówkach, bo uczysz się wymowy).
Przed uczeniem się warto zjeść kawałek czekolady, albo wypić cappucino z magnezem *u* Lepiej się łapie, magnez działa na mózg... Smile
Powrót do góry Go down
stewardessa
Jedną nogą w ZM
stewardessa

Nick w grze : Messi.
Liczba postów : 587

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostPon Kwi 09, 2012 4:12 am

Jak jest np. niemiecki, jest schlafen - czyli spać. Można skojarzyć ze szlafrokiem, który się wkłada po kąpieli, jak się idzie do łóżka Razz

Jak się nauczyć liter, po których pisze się "rz"?
Pierwsze litery rymowanki:
Gdzie Jest Piotrek? Kto To Wie, Chyba w Balon Dmie.
I już Very Happy

Albo - 1138 rok - testament B. Krzywoustego, czyli od tyłu - 3+8 = 11 przewracasz i wychodzi 1138 rok Razz
1320 rok - koronacja W. Łokietka. Czyli 3-1=2, a można sobie dowrócić 1-3 = 2 i jest 1320.

Znam sposób na podział polski na dzielnice za czasów B. Krzywoustego:
Od Krakowa po Łęczyce senioralna jest dzielnica,
A po lewej, tam na Śląsku, Władyswława Wygnanica
A Na górze Mieszko Stary włada wielkopolską,
Kędzierzawy stoi na mazowszu, rządzi ziemią płocką
Przy Bałtyku rządzi się seniora lennem,
Sandomierski Henryk panuje Sandomierzem.

To wymyśliłam daaaawno, w V klasie Very Happy do użytku Razz
Napisz na PW mogę ci wymyśleć wierszyk... Wink
Powrót do góry Go down
avrilka
Przyjaciel Zagrody
avrilka

Nick w grze : avrilka
Liczba postów : 2835

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostPon Kwi 09, 2012 8:20 am

mopsia napisał:
koniara1237 napisał:
Jak zacząć się uczyć?Normalnie,nie siedzieć na howrse Razz

Łatwo powiedzieć Razz Howrse to jest uzależnienie xD
Oj,oj,wiem xD Co za cholerne uzależnienie Razz
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=3105170
Asiaa.
Przyjaciel Zagrody
Asiaa.

Nick w grze : Veaphilus
Liczba postów : 1399

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostPon Kwi 09, 2012 12:56 pm

Jestem wzrokowcem więc : robię mapy mentalne..w domu ;p Siedze przy komputerze i maluje jakieś cosie różnymi kolorowymi rzeczami.Drugi sposób przy użyciu komputera : np.uczę sie na test z angielskiego : zapisuje jedno słowo i przychodzi mi powiadomienie na gg (ikonka gg robi się żółto-pomarańczowa).Na sprawdzianie to słowo skojarzyłam z powiadomieniem na gg.Uwierzcie ,że mapy mentalne także można robić z matemtyki. Very Happy
Powrót do góry Go down
Majka
Już coś wie
Majka

Liczba postów : 279

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostWto Kwi 10, 2012 6:02 am

Mnie najszybciej wchodzą do głowy słówka z anglika w taki sposób:
piszę je sobie na kartce po lewej po polsku, po prawej po angielsku. Zasłaniam prawą stronę i próbuję sobie przypomnieć z lekcji jak dany wyraz brzmiał po angielsku. Jeśli nie wiem od razu sprawdzam i mówię to na głos i tak do końca kartki. Po mniej więcej 2 rundkach wszystko już umiem.
Tak samo można z datami z histy Wink
Powrót do góry Go down
Asiaa.
Przyjaciel Zagrody
Asiaa.

Nick w grze : Veaphilus
Liczba postów : 1399

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostCzw Kwi 12, 2012 11:34 am

Mam jeszcze jeden wierszyk :
Na pewno pisze się na pewno osobno,naprawdę pisze się naprawdę razem.
Powrót do góry Go down
.Klaudi96.
Raczkujący
.Klaudi96.

Liczba postów : 66

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostWto Maj 01, 2012 4:10 pm

Jedyna łatwizna dla mnie na zapamiętanie dat to porównać je z czymś np. 1989r.- moje narodziny, kilka lat wcześniej bitwa kuchenna
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostWto Maj 01, 2012 4:51 pm

zeszyt od historii wygląda u mnie jak jeden wielki komiks. na powtórzenie do jednego ze sprawdzianów narysowałam sobie króla i szlachtę, król w dziwnym stroju, z piłką w ręce, szlachta krzyczy coś tam oburzona, że królowi nie wypada, że co to jest, że się wozi w takich ciuchach etc Smile tak samo jak gdzieś miałam jak kapłan mówił do kogoś "ej weź już się odwal od tego duchowieństwa" Very Happy najlepszym sposobem dla mnie jest przekładanie formułek na swój język.. siedzę i gadam sama do siebie: zamiast "w 966 roku Mieszko I przyjął chrzest" to "w 966 się wziął Mieszko I do Jezusa przyczepił, zabrał się za jakieś chrzesty, nie chrzesty, zamieszania wokół siebie narobił i jeszcze swój dwór w to wmieszał"... Very Happy albo hm... unia z Litwą "to się nasi władcy za ratowanie polskiego tyłka wzięli i zabrali się za unię z większym państwem.. hahah, przecież Krzyżacy nie byli tacy straaaszniiiii, co z tego że zabrali nam dostęp do morza, spoko goście z niiiich!" ;DD

co do dat (tak jak numerów startowych na biegach, żeby zapamiętać uczestnika i szukać go w tłumie) mam manię dodawania, dzielenia, mnożenia i odejmowania od siebie cyfr tak, żeby powstało coś sensownego... 1410 - czwóreczka ma obstawę w postaci jedynek i chronią ją przed zerem które się poddało i poszło gdzieś hen, hen, w siną dal, na koniec :<
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostSro Maj 02, 2012 2:29 am

Ja zwykle sobie układam piosenki albo rymowanki to mi lepiej wchodzi. Np. na biologię musiałam wykuć tabelkę z witaminami, występowaniem, znaczeniem i skutkiem niedoboru to było coś w stylu : Witamina C bardzo ważna jest, chroni dziąsła me przed szkorbutem Razz
Powrót do góry Go down
Vensis
Już coś wie
Vensis

Liczba postów : 158

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipostSro Maj 02, 2012 2:44 am

Miałam kiedyś ciekawą metodę na nieregularne z anglika: zrobiłam sobie tapetę z nimi i na pulpit dałam Very Happy Do dzisiaj je pamiętam.

W sumie to ja rzadko się kiedy uczę, zazwyczaj pamiętam materiał z lekcji, a jak czegoś nie pamiętam, to dopiero wtedy się uczę. Moja nauka polega na:
- robieniu zadań - tak tak, nie uczę się nigdy na geografię, bo robię ćwiczenia i tam mam wszystko, co powinnam umieć Very Happy
- czytaniu zeszytu, podręcznika - uwielbiam czytać, więc to jest coś dla mnie Very Happy Tydzień temu mieliśmy egzaminy, było tam pytanie z wody bromowej, o której nic nie mieliśmy na lekcjach, a ja wiedziałam, bo dzień przed egzaminem czytałam cały podręcznik do chemii xdd

A mój sposób na daty z historii? Czytać, czytać i jeszcze raz czytać, choćby i po 50 razy. Ale tak mi się wbiją w głowę, że ich nie zapomnę Smile
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?   Złe oceny-jak zacząć się uczyć ? - Page 2 I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Złe oceny-jak zacząć się uczyć ?
Powrót do góry 
Strona 2 z 2Idź do strony : Previous  1, 2

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: