Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Go?? Gość
| Temat: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Nie Mar 18, 2012 4:41 am | |
| W mojej szkole uruchomiono dziwny program. Za udowodnioną pomoc innym w wybranym przedmiocie są dodatkowe punkty i celujący z religii jestem z pasjonatką historii toteż w tej kwestii mogę z chęcią pomóc. jestem finalistką olimpiady z geografii dlatego chętnie pomogę. biologia także nie jest mi obca ;] geografia łączy się trochę z historią----> miejsca, zasięg terytoriów itp. więc w razie problemu piszcie tutaj lub na priv. :] lubię dostawać wiadomości i na nie odpowiadać |
| | | Ew3linka Raczkujący
Nick w grze : Ew3linka Liczba postów : 83 Dołączył : 22/03/2012
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Czw Mar 22, 2012 3:56 pm | |
| Jak już jest taki temat ja chętnie pomogę komuś z chemii. Jeśli będe potrafiła ) | |
| | | Aglyss Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Aglyss Liczba postów : 1624 Dołączył : 01/06/2011
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Pią Mar 23, 2012 6:40 am | |
| No dobra, moje pytanko - czym różni się Księstwo Warszawskie od Królestwa Polskiego? W którym roku powstał Związek Radziecki i w jaki sposób? | |
| | | zαbαvεcкαα Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1087 Dołączył : 08/02/2012
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Pią Mar 23, 2012 7:50 am | |
| - Aglyss napisał:
- No dobra, moje pytanko - czym różni się Księstwo Warszawskie od Królestwa Polskiego? W którym roku powstał Związek Radziecki i w jaki sposób?
Zrobiłam małe kopiuj wklej z wikipedi na temat związku radzieckiego. Miłego czytania: NKWD – Ludowy Komisariat Spraw Wewnętrznych ZSRR (ros. НКВД – Народный комиссариат внутренних дел – [Narodnyj komissariat wnutriennich dieł] posłuchaj ?/i) – centralny organ państwowy (ministerstwo) wchodzący w skład Rady Komisarzy Ludowych – rządu ZSRR, istniejący pod tą nazwą w latach 1917-1946. Zakres jego działalności zmieniał się na przestrzeni lat, początkowo NKWD zajmował się sprawami administracyjno-porządkowymi. Od 1934 rola komisariatu wzrosła po reorganizacji polegającej na wcieleniu do jego struktur OGPU i mianowania jego szefa Gienricha Jagody ludowym komisarzem spraw wewnętrznych (szefem NKWD), co było jednym z elementów przygotowań Stalina do Wielkiej Czystki lat 1936-1939. NKWD skupił więc cały aparat represji policyjnych ZSRR – od milicji kryminalnej poprzez wywiad (INO) i kontrwywiad, wojska ochrony pogranicza, administracyjne sądownictwo doraźne (trójki NKWD) po system obozów koncentracyjnych i pracy przymusowej Gułagu. Komisariat nadzorował również lokalne instytucje rządowe, następnie w 1946 przemianowany został na Ministerstwo Spraw Wewnętrznych ZSRR. Na terenie całego kraju NKWD działał zarówno bezpośrednio, jak i przez komisariaty spraw wewnętrznych poszczególnych republik, będące jego filiami. Nazwa „NKWD” stała się w potocznym rozumieniu synonimem wszelkich zbrodni dokonanych przez Sowietów. Komisariat był głównym narzędziem w rękach władz radzieckich, którym posłużono się do ogromnych represji wobec własnych obywateli i poza granicami byłego ZSRR a także masowych deportacji różnych narodowości, w tym Polaków. Organy NKWD były także wykonawcą zbrodni katyńskiej – mordu oficerów Wojska Polskiego w 1940, oraz rozstrzeliwań Polaków po wojnie i uwięzienia w byłych obozach koncentracyjnych, np. na Majdanku. Np. przez więzienie NKWD na Zamku w Lublinie przeszło po wojnie do 1954 około 35 tys. Polaków, a 333 poniosło śmierć. W dniu 22 czerwca 1941 Biuro Polityczne Komunistycznej Partii (bolszewików) Białorusi podjęło uchwałę, zobowiązującą NKWD BSRR do wykonania wyroków śmierci, wydanych na więźniów, przebywających w więzieniach zachodnich obwodów Białorusi. Dwa dni później szef NKWD, Ławrientij Beria, polecił rozstrzelać wszystkich więźniów znajdujących się w śledztwie oraz skazanych za „działalność kontrrewolucyjną”, „sabotaż gospodarczy”, „dywersję” i „działalność antysowiecką”.Uruchomiło to lawinę zbrodni na więźniach. Według danych sowieckich z 10 czerwca 1941, a więc niemal w przededniu agresji niemieckiej, w kresowych więzieniach przebywało ok. 40 tys. więźniów, w tym: w więzieniach Zachodniej Ukrainy ok. 21 tys. więźniów, w więzieniach tzw. Zachodniej Białorusi ok. 16,5 tys., pozostałe ok. 2,5 tys. więźniów znajdowało się w więzieniach na Wileńszczyźnie. Łącznie zamordowano ok. 35 tys. uwięzionych. Np. Brygidki (więzienie), więzienie śledcze NKWD – Zamarstynów, więzienie na ulicy Łąckiego we Lwowie tu wymordowano ok. 7 tys. więźniów, w Łucku ofiarą masakry padło ok. 2 tys. więźniów, w Wilnie ok. 2 tys., w Złoczowie ok. 700, Dubnie ok. 1000, Prowieniszkach 500 więźniów, oprócz tego w Drohobyczu, w Czortkowie, Berezweczu, Samborze. W ciągu tygodnia, w czerwcu 1941 NKWD wymordowało w więzieniach 14700 więźniów, na szlakach ewakuacyjnych zmarło ich przeszło 20 tysięcy. | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Pon Mar 26, 2012 2:49 pm | |
| |
| | | Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Pon Mar 26, 2012 3:35 pm | |
| - zαbαvεcкαα napisał:
- Aglyss napisał:
- No dobra, moje pytanko - czym różni się Księstwo Warszawskie od Królestwa Polskiego? W którym roku powstał Związek Radziecki i w jaki sposób?
Zrobiłam małe kopiuj wklej z wikipedi na temat związku radzieckiego. Miłego czytania: Takie kopiuj+wklej każdy może sobie zrobić, akurat wikipedia jest ogólnodostępna i nie wymaga jakiejkolwiek wielkiej filozofii, każdy bez wysiłku może do niej zajrzeć, gorzej, gdy czegoś w wikipedii nie ma, tragedia stulecia, prawda? . Źródło wiedzy wątpliwe, ale tego chyba rozwijać nie muszę. Są inne, bardziej wiarygodne źródła. | |
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Wto Mar 27, 2012 6:56 am | |
| To jak, odpowie mi ktoś na moje pytanie? Bez ,,kopiuj wklej" z Wikipedii? | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Wto Mar 27, 2012 10:20 am | |
| - Aglyss napisał:
- To jak, odpowie mi ktoś na moje pytanie? Bez ,,kopiuj wklej" z Wikipedii?
królestwo polskie dokładnie w jakim przedziale czasu cie interesuje? |
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. Wto Mar 27, 2012 10:27 am | |
| - Mika_TLR napisał:
- Aglyss napisał:
- To jak, odpowie mi ktoś na moje pytanie? Bez ,,kopiuj wklej" z Wikipedii?
królestwo polskie dokładnie w jakim przedziale czasu cie interesuje? Od utworzenia go przez Napoleona do... do... Jego całkowitego upadku. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. | |
| |
| | | | Pomoc z historii , georgafii nawet biologii sytuacyjnie z łaciny. | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|