Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Jak zrobić wycinany avatar? | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
blueberry. Jedną nogą w ZM
Nick w grze : blueberry. Liczba postów : 858 Dołączył : 06/02/2012
| Temat: Jak zrobić wycinany avatar? Nie Mar 25, 2012 6:20 am | |
| Jeżeli taki temat już był to przepraszam, ale jest to w miarę pilna sprawa. Dysponuję programem Gimp 2.6 i chciałabym w nim zrobić wycinany avatar [taki, jak ma np. Koralikowa]. Zna ktoś może jakieś poradniki na ten temat? Przyda się również jeżeli ktoś mógłby mnie tego nauczyć. Za wszelaką pomoc serdecznie dziękuję! | |
| | | blueberry. Jedną nogą w ZM
| Temat: Re: Jak zrobić wycinany avatar? Nie Mar 25, 2012 12:17 pm | |
| Dodam, że za pomoc mogę zapłacić! Jednak nie Kamieniem Filozoficznym itd. Ogólnie chętnie przyjmę wszelaką pomoc dot. robienia cudownych prezentacji w Gimpie. | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: Jak zrobić wycinany avatar? Nie Mar 25, 2012 12:39 pm | |
| Do wycinanych najlepiej użyć Ścieżek albo ręcznie wymazywać gumką Circle Fuzzy |
| | | Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Jak zrobić wycinany avatar? Nie Mar 25, 2012 1:35 pm | |
| Otwierasz zdjęcie,jakiekolwiek - najlepiej gdyby było łatwe do wycięcia. Na pierwszy raz,spróbuj wyciąć jakiś przedmiot albo coś. Kiedy zdjęcie się załaduje, otwierasz: 1. Warstwa 2. Przezroczystość ( inaczej kanał alfa ) 3. Dodaj kanał alfa Następnie weź sobie gumkę ( jest ona oznaczona na różowo ) i wymazuj tło rzeczy,którą chcesz wyciąć. Zamiast tła powinna się pojawić taka szachownica - to jest właśnie przezroczystość,czyli kanał alfa. Pamiętaj,żeby obraz zapisał się jako przezroczysty,musisz go zapisać jako plik PNG. Przykład: Konie.PNGMam nadzieję,że pomogłam i moja wypowiedź jest zrozumiała.
Ostatnio zmieniony przez Philipek dnia Pon Mar 26, 2012 10:06 am, w całości zmieniany 1 raz | |
| | | gwiazda2002 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : gwiazda2002 Liczba postów : 1473 Dołączył : 19/12/2011
| Temat: Re: Jak zrobić wycinany avatar? Nie Mar 25, 2012 2:14 pm | |
| no to co napisała Philipek xD wyprzedziła mnie | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Jak zrobić wycinany avatar? Pon Mar 26, 2012 1:01 am | |
| Gwiazdko, mnie wcześniej też ;P |
| | | blueberry. Jedną nogą w ZM
| Temat: Re: Jak zrobić wycinany avatar? Pon Mar 26, 2012 7:23 am | |
| Dziękuję kochani! ^.^ | |
| | | Sponsored content