Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Gimpowy problem

Go down 
2 posters
AutorWiadomość
Go??
Gość
Anonymous

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipostCzw Mar 29, 2012 9:15 am

Witam, mam pytanie do tych osób które posługują się gimpem

- jak wyciąć zdjęcie
- jak zrobić rozmyte kontury wyciętego obrazu?

Za prawidłową odpowiedź dam PD Very Happy
Powrót do góry Go down
Nevarra
ZAGRODZIANIN
Nevarra

Nick w grze : Nevarra
Liczba postów : 2774

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Re: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipostCzw Mar 29, 2012 9:28 am

http://www.gimpuj.info/index.php?action=tutoriale po prawej stronie masz kategorie. Warto poczytać Wink
1. Wycinanie zdjęcia:
- warstwa -> przezroczystość -> dodaj kanał alfa
- wymazać niepotrzebną część gumką (możesz wykorzystać narzędzie zaznaczania (tą jakby różdżkę)

2. A dokładnie? Chcesz żeby obrazek stopniowo zanikał?
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=42994
Go??
Gość
Anonymous

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Re: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipostCzw Mar 29, 2012 9:29 am

2. Chodzi o to, aby nie było dokładnej krawedzi. Żeby obrazek nie pojawiał się tak nagle.
Powrót do góry Go down
Philipek
ZAGRODZIANIN
Philipek

Nick w grze : Philipek
Liczba postów : 3748

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Re: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipostCzw Mar 29, 2012 11:09 am

1. Wycinanie
Otwierasz zdjęcie,jakiekolwiek - najlepiej gdyby było łatwe do wycięcia. Na pierwszy raz,spróbuj wyciąć jakiś przedmiot albo coś. Kiedy zdjęcie się załaduje, otwierasz:
1. Warstwa
2. Przezroczystość ( inaczej kanał alfa )
3. Dodaj kanał alfa

Następnie weź sobie gumkę ( jest ona oznaczona na różowo ) i wymazuj tło rzeczy,którą chcesz wyciąć. Zamiast tła powinna się pojawić taka szachownica - to jest właśnie przezroczystość,czyli kanał alfa.
Pamiętaj,żeby obraz zapisał się jako przezroczysty,musisz go zapisać jako plik PNG. Przykład:
Konie.PNG
Mam nadzieję,że pomogłam i moja wypowiedź jest zrozumiała. Smile
Powrót do góry Go down
http://doggi.forumpolish.com/
Go??
Gość
Anonymous

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Re: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipostCzw Mar 29, 2012 11:12 am

Philipek napisał:
1. Wycinanie
Otwierasz zdjęcie,jakiekolwiek - najlepiej gdyby było łatwe do wycięcia. Na pierwszy raz,spróbuj wyciąć jakiś przedmiot albo coś. Kiedy zdjęcie się załaduje, otwierasz:
1. Warstwa
2. Przezroczystość ( inaczej kanał alfa )
3. Dodaj kanał alfa

Następnie weź sobie gumkę ( jest ona oznaczona na różowo ) i wymazuj tło rzeczy,którą chcesz wyciąć. Zamiast tła powinna się pojawić taka szachownica - to jest właśnie przezroczystość,czyli kanał alfa.
Pamiętaj,żeby obraz zapisał się jako przezroczysty,musisz go zapisać jako plik PNG. Przykład:
Konie.PNG
Mam nadzieję,że pomogłam i moja wypowiedź jest zrozumiała. Smile

Jest zrozumiała. dwa lata temu bawiłam się Gimpem, a teraz zapomniałam kilku opcji. Więc wiem w jakim formacjie, co zapisywać i jak wygląda przezroczystość.
Ale dziękuje.
Powrót do góry Go down
Go??
Gość
Anonymous

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Re: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipostCzw Mar 29, 2012 11:34 am

Temat do zamknięcia, a tych wyżej niech mnie zaproszą.
Powrót do góry Go down
Sponsored content

Gimpowy problem Empty
PisanieTemat: Re: Gimpowy problem   Gimpowy problem I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Gimpowy problem
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Gimpowy twór koniara2311
» Problem?