Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Polski - proszę o szybką pomoc!

Go down 
AutorWiadomość
Go??
Gość
Anonymous

Polski - proszę o szybką pomoc! Empty
PisanieTemat: Polski - proszę o szybką pomoc!   Polski - proszę o szybką pomoc! I_icon_minipostCzw Kwi 26, 2012 12:46 pm

Wie ktoś może, jakie to części mowy?:
-zresztą
-zamiast
-natomiast
-wówczas
Bo jutro mam sprawdzian, a w książce nic o nich nie pisze Sad
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Polski - proszę o szybką pomoc!   Polski - proszę o szybką pomoc! I_icon_minipostPią Kwi 27, 2012 1:26 am

Wówczas-przysłówek na stówkę. Rozrywam się też między partykułą ale musisz sprawdzić.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Polski - proszę o szybką pomoc!   Polski - proszę o szybką pomoc! I_icon_minipostPią Kwi 27, 2012 8:13 am

zresztą - partykuła; uzupełnia jedno zdanie o dodatkowe info, np. "Nie chcę iść do kina, zresztą i tak jest już późno."

zamiast - spójnik lub przyimek; informuje nas, że nastąpi zamiennik do poprzedniego słowa, np. "Chciałabym pójść do kina zamiast wizyty u babci."

natomiast - spójnik; coś w stylu "jednak", "jednakże" - "Uwielbiam czekoladę, natomiast moja przyjaciółka woli żelki."

wówczas - zaimek; albo odsyła do jakiegoś okresu czasu - "Jeździłam wówczas na basen, kiedy tylko miałam na to ochotę", albo odsyła do sytuacji, "wówczas gdy" > "Pójdę na basen, wówczas gdy będę miała na to ochotę"

Nie wiem, czy Ci się przydało, ale tak czy siak, napisałam ;D
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Polski - proszę o szybką pomoc!   Polski - proszę o szybką pomoc! I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Polski - proszę o szybką pomoc!
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Proszę o pomoc :(
» Proszę o szybką wycenę konia
» Proszę o pomoc
» !Proszę o pomoc!
» Proszę o pomoc

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach