| Akwarystyka :) | |
|
+4Evangeline zαbαvεcкαα Nevarra avrilka 8 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 3:40 am | |
| Witam Związku z tym,ze nie ma takiego tematu na ZM,mnie to bardzo interesuję a poza tym siedzę w domu chora i nie mam co robić zakładam watek poświęconym łuskowatym przyjaciołom-rybom słodkowodnym w zbiornikach akwariowych.Można tu pisać o karmach,o gatunkach,akwariach,no po prostu o wszystkich związanym z akwarystyką. ZDJĘCIA MILE WIDZIANE! Pomocą też służę. : ) Zapraszam do dyskusji | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 7:09 am | |
| O, to się wreszcie Nev wyżyje Rybecki ma od 4 roku życia (swoją drogą to swoje pierwsze akwarium dalej mam, tylko ciut mniej szczelne się zrobiło przez te 20 lat), zaczynając od 20l wody, a potem stawiając coraz większe baniaki. Aktualnie się leczę (tjaaaa... ) i zostało tylko 112l dla gupików (wreszcie dorwałam swoje wymarzone ciemnoniebieskie i znów się pobawię w taką luźną hodowlę i może coś ładnego z nich wyciągnę) A pływało chyba już wszystko - od ukochanych bojowników, których miałam kilkadziesiąt, przez pielęgniczki (głółwnie ramirezy, kakadu, borelki, barwniaki czerwonobrzuche), kiryski (pandy - swoją drogą rozmnożone przypadkiem, spiżowe i pstre), typową drobnicę (neony innesa, zwinniki latarniki, bystrzyki kolumbijskie i czerwone, kardynałki, brzanki sumatrzańskie), pielęgnice meeka i miodowe, skalary, po całkiem sporą hodowlę czystej krwi gupików endlera. Jakość fotek zupełnie różna, czasem cykane celowo, czasem tak od niechcenia, niemniej co obejrzeć jest Endlerki: Bojowniki: jak się przyjrzycie zobaczycie zęby tego pana Cholery z ADHD, czyli młode sumatry: I te same ryby rok czasu później: Małe meeki: Kardynałki: Barwniaczki: Różne fotki szkiełek: I czasy już teraźniejsze: | |
|
| |
zαbαvεcкαα Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1087 Dołączył : 08/02/2012
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 7:32 am | |
| Mam akwarium z rybkami już około 7-8 lat... Powiem Ci, że jak ryby mają tak zwaną ''odre'', czyli mają plamki (najczęściej białe) na całym ciele, to najlepiej odłowić trochę wody do szklanki i do tej wody dodać łyżeczkę soli kuchennej i po zamieszaniu ją z wodą, wlewasz posoloną wodę do akwarium. | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 7:53 am | |
| zαbαvεcкαα - "ospę", nie "odrę" No i nie łyżeczkę soli (musi być niejodowana) na akwa, bo jednak jest różnica pomiędzy 25l a 2500l | |
|
| |
zαbαvεcкαα Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1087 Dołączył : 08/02/2012
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 8:08 am | |
| | |
|
| |
Evangeline Już coś wie
Liczba postów : 267 Dołączył : 17/02/2012
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 11:33 am | |
| Ja mam 2 welonki | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 11:53 am | |
| O widzisz, welony też miałam 3 sztuki - jedna biała, druga zółta, trzecia pomarańczowa Okazały się idealnymi maszynkami do tępienia rzęsy w akwarium | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 1:08 pm | |
| Nev,ładne rybki. Ja mam ryby,żaby oraz inne cuda w oczku wodnym,w moim ogrodzie. Jak chcecie to poszukam i wstawię jakieś zdjęcia. | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Pon Maj 07, 2012 1:32 pm | |
| Wstawiaj, wstawiaj Ja rybecki kocham i uwielbiam i nigdy nie mam dosyć | |
|
| |
Calma Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Calma Liczba postów : 658 Dołączył : 18/08/2011
| Temat: Re: Akwarystyka :) Wto Maj 08, 2012 12:55 am | |
| Nevarra - mam identyko akwa jak to twoje : https://2img.net/r/ihimizer/img535/5666/p1170115.jpg Ławica neonów | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Wto Maj 08, 2012 8:50 am | |
| Ładne ma ząbki,ładne,nie powiem xD Bojownik Nevarry.Masz świetne rybki,jak oczywiście sympatią daże bojowniki,takie cudo dorwałam w zoologicznym: Szukam dla niego samiczki Ale za wiele i tak nie mogę,bo mam tylko 25l Nevarro,mamy o czym pisać | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Wto Maj 08, 2012 8:52 am | |
| Jeszcze co do akwarium Nevarry: Piękne! *o* Ja właśnie chce tak zagęścić moje akwarium.Oczywiście mniej bo jest małe ale zawsze coś można zrobić. | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Wto Maj 08, 2012 10:03 am | |
| koniara1237 - miałam dwóch niemal identycznych chłopaków. Jeden - totalna ciamajda, łagodny jak baranek, krewetki po nim łaziły jak chciały, taka rybia popierdółka. Drugi już czyste przeciwieństwo, co tłumaczyło brak małych platek w akwarium xD Wykopalisk część kolejna: Mini Black water w 45l: Młody muszlowiec w swoim M-1: Welonarium (jeszcze z dwoma sztukami, ale trafiły się jakieś wybrakowane, bo życzeń spełniać nie chciały) I same welonki (jedna z baniaka wyżej, druga biała dokupiona jakieś 2 tygodnie po zrobieniu zdjęcia akwa): I 45l jako CW z ramirezkami: | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Wto Maj 08, 2012 10:10 am | |
| ''[quote="Nevarra"] koniara1237 - miałam dwóch niemal identycznych chłopaków. Jeden - totalna ciamajda, łagodny jak baranek, krewetki po nim łaziły jak chciały, taka rybia popierdółka. Drugi już czyste przeciwieństwo, co tłumaczyło brak małych platek w akwarium xD Wykopalisk część kolejna: Młody muszlowiec w swoim M-1: '' Świetne te zdjęcie Ogółem,przyznam,że bojowniki to takie przymuły ale mój to gania 2 samiczki molinezji cały czas | |
|
| |
Sathilia Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sathilia Liczba postów : 352 Dołączył : 20/08/2011
| Temat: Re: Akwarystyka :) Wto Maj 08, 2012 12:18 pm | |
| Rybki miewałam od kiedy tylko pamiętam. Głównie była to drobnica typu gupiki, nieco welonów też się przewinęło (trzy z nich miałam najdłużej ze wszystkich rybek, ale niestety padły przez jakąś chorobę :<). Kilka bojowników także u mnie pływało, moim ulubieńcem był taki zielonkawy z postrzępionymi płetwami i ogonem (końcówki były czerwone). Jedyne co udało mi się rozmnożyć, to były gupiki, czyli w zasadzie niewielkie osiągnięcie, ale akwarystyką zajmowałam się jedynie amatorsko. Nigdy nie zainwestowałam w jakiś większy baniak, choć zawsze marzyło mi się takie 60L akwarium z gęstą roślinnością i małą ławicą neonek. <3 Na razie jednak to marzenie nadal nie zostanie spełnione, mam sporo innych wydatków, a w tym - muszę zainwestować w terraria dla swoich gadzinek.
Aktualnie mam jedno małe akwarium (chyba coś ponad 20L), ale nie mam w nim już żadnych rybek - mieszkają w nim traszki chińskie. ;P | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 8:03 am | |
| - Sathilia napisał:
- Rybki miewałam od kiedy tylko pamiętam. Głównie była to drobnica typu gupiki, nieco welonów też się przewinęło (trzy z nich miałam najdłużej ze wszystkich rybek, ale niestety padły przez jakąś chorobę :<). Kilka bojowników także u mnie pływało, moim ulubieńcem był taki zielonkawy z postrzępionymi płetwami i ogonem (końcówki były czerwone).
Jedyne co udało mi się rozmnożyć, to były gupiki, czyli w zasadzie niewielkie osiągnięcie, ale akwarystyką zajmowałam się jedynie amatorsko. Nigdy nie zainwestowałam w jakiś większy baniak, choć zawsze marzyło mi się takie 60L akwarium z gęstą roślinnością i małą ławicą neonek. <3 Na razie jednak to marzenie nadal nie zostanie spełnione, mam sporo innych wydatków, a w tym - muszę zainwestować w terraria dla swoich gadzinek.
Aktualnie mam jedno małe akwarium (chyba coś ponad 20L), ale nie mam w nim już żadnych rybek - mieszkają w nim traszki chińskie. ;P Bogata przeszłość.Też mi się zawsze takie identyczne marzyło <3 Co do zielonego bojownika to miałaś samca strzępiastego. | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 8:24 am | |
| Parę filmików: Opal - multicolor crowtail i rybia popierdółka w jednym: KLIK Candor - niebieski plakat (naturlich kupiony jako samica, jakoś niespecjalnie miałam potrzebę informować sprzedawcę, ze on koło samiczki nawet nie stał ): KLIK Sunset - żółty crowntail (kupiony dla kolegi, był u mnie całe 2 dni po czym plułam sobie w brodę ze jednak go nie zostawiłam): KLIK Arctic - moje białe cudo: KLIK Nie-bojownikowe: Simulansy: KLIK Małe meeki: KLIK Przepychanki samców sumatr: KLIK | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 8:36 am | |
| Świetny jest ten biały samiec CT Sumatry mnie rozbroiły xD | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 8:39 am | |
| Sumatry to naprawdę fantastyczne ryby pod warunkiem ze stadko jest duże. Obrzydliwie wścibskie i ciekawskie, wiecznie głodne. Ale jednak 12 sztuk w 112l to nie to. 30 w 240 już by było ciekawszą opcją | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 8:42 am | |
| No ja z Tatą zastanawiam się nad większym zbiornikiem ale na razie cienko | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 8:55 am | |
| Ja póki co też mogę o większym tylko pomarzyć. Najpierw remont i nowe meble, dopiero nowe akwa (150x50x40cm, ale pod to to nowa szafka musiała by być, już na profilach zrobiona) albo Azja z brzankami, albo Ameryka Południowa i drobnica + apisto | |
|
| |
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 09, 2012 9:01 am | |
| Mi chyba bardziej Ameryka Płd. przypadła go gustu | |
|
| |
mina stirit1 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : British Dougs Liczba postów : 526 Dołączył : 25/06/2011
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 16, 2012 10:25 am | |
| Ja wręcz KOCHAM bojowniki wspaniale!!! One są śliczne, ale tylko panowie ;p Te ich pletwy Mialam już parę rybek, ale moimi najukochańszymi, ale zdechlymi [*] byly dwa bojowniki: jeden niebieski, a drugi czerwony | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Akwarystyka :) Sro Maj 16, 2012 1:24 pm | |
| Jak obrobię z grubsza fotki i wyjęczę zgodę to powklejam fotki z dzisiejszego wypadu do zoo. Będą pyszczaki, będzie arowanka (która namiętnie próbowała zeżreć mi aparat ) | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Akwarystyka :) | |
| |
|
| |
| Akwarystyka :) | |
|