| Rottwielerki :) | |
|
+7Fangusta gwiazda2002 Nevarra avrilka Paulina2108 koniara25000 kala23010 11 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
kala23010 Nowy
Liczba postów : 15 Dołączył : 06/05/2012
| Temat: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 10:32 am | |
| Wielu uważa rottweilery za psy groźne i okrutne. Ja osobiście tak nie uważam. Sama mam takiego potworka i jest świetnym pupilem! Zgrywa niezależnego, ale w rzeczywistości jest kochany ♥ A wy? Lubicie to psiaki i dlaczego? | |
|
| |
koniara25000 Jedną nogą w ZM
Nick w grze : koniara25000 Liczba postów : 589 Dołączył : 08/01/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 10:36 am | |
| Ja tam psa nie mam więc nie powiem. Ale to są ageresywne psy w stosunku do obcych, no chyba że od małego się będzie je uczyć posłuszeństwa. Według mnie to ładne psy. Ale i tak mi się podobają najbardziej czehosłwackie wilczaki, malamuty i husky. | |
|
| |
Paulina2108 Raczkujący
Liczba postów : 54 Dołączył : 19/01/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 10:51 am | |
| Nie lubię rottweilerów.Nie podoba mi się ich charakter,budowa.Najbardziej podobają mi się Siberian Husky (sama mam takie dwa). | |
|
| |
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:07 am | |
| Rottweilery są świetne,urocze psy. Koniara - psa trzeba wyhodować choć przyznam,ze mają skłonność po genach być agresywnych ale wychowanie to podstawa. | |
|
| |
kala23010 Nowy
Liczba postów : 15 Dołączył : 06/05/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:11 am | |
| Właściwie to lubią stawiać na swoim | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:30 am | |
| Są rasy właśnie takie jak rottki które z racji takiej a nie innej hodowli mają coś w rodzaju "instynktu obronnego". I zwyczajnie nie można ich tresować tak samo jak beagla czy labladora, bo tu jest zupełnie inna psychika takich ras. Kto tego nie rozumie i nie potrafi w tym kierunku z psem pracować otrzymuje w efekcie psa nadmiernie agresywnego i dominującego, który potem atakuje własnego opiekuna. Takie psy wymagają ciągłej pracy z nimi, a nie ludzie zostawiają je na cały dzień "niech pilnują obejścia, po to go mamy, ma odstraszać włamywaczy". Osobiście wolę właśnie duże, "konkretne" psy, gdzie przynajmniej widzę co głaszczę, a nie jakiegoś szczura na smyczy, który w 99,9% przypadków jest przez pańcię rozpieszczony do granic niemożliwości i tylko czeka by kogoś użreć jak coś pójdzie nie po jego myśli. A jeszcze teraz po wprowadzeniu zakazu kopiowania ogonów rottki stały się wreszcie normalnie wyglądającymi psami (coś wersja cięta zupełnie mi nie podchodziła) | |
|
| |
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:34 am | |
| - Nevarra napisał:
- Są rasy właśnie takie jak rottki które z racji takiej a nie innej hodowli mają coś w rodzaju "instynktu obronnego". I zwyczajnie nie można ich tresować tak samo jak beagla czy labladora, bo tu jest zupełnie inna psychika takich ras. Kto tego nie rozumie i nie potrafi w tym kierunku z psem pracować otrzymuje w efekcie psa nadmiernie agresywnego i dominującego, który potem atakuje własnego opiekuna. Takie psy wymagają ciągłej pracy z nimi, a nie ludzie zostawiają je na cały dzień "niech pilnują obejścia, po to go mamy, ma odstraszać włamywaczy".
Osobiście wolę właśnie duże, "konkretne" psy, gdzie przynajmniej widzę co głaszczę, a nie jakiegoś szczura na smyczy, który w 99,9% przypadków jest przez pańcię rozpieszczony do granic niemożliwości i tylko czeka by kogoś użreć jak coś pójdzie nie po jego myśli.
A jeszcze teraz po wprowadzeniu zakazu kopiowania ogonów rottki stały się wreszcie normalnie wyglądającymi psami (coś wersja cięta zupełnie mi nie podchodziła)
Tak,jak widzę yorka w torebeczce to aż mi się odbija Duże,konkretne psy to najlepsze psy | |
|
| |
gwiazda2002 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : gwiazda2002 Liczba postów : 1473 Dołączył : 19/12/2011
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:38 am | |
| Ale z drug9ej strony jak się takiego psa oswoi to się przynim czujemy bezpiecznie. | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:44 am | |
| Rottweilery to psy o bardzo trudnej psychice, które nie nadają się dla byle kogo - właściciel musi od szczeniaka ustawić psa tak, by potem piesek był chodzącym przykładem łamiącym stereotypowego "groźnego, agresywnego" rottka, co też nie jest proste, a pohamowanie wszystkich typowo rottkowych odruchów jest wręcz niewykonane... A ta agresywność nie wynika z tego, że "pies taki jest" - choć to po części też prawda - a z tego, że właściciele nie potrafią tych psów opanować. Każdego psa da się ułożyć, lecz nie każdy ułożyć go potrafi... Koniec końców, taka, a nie inna psychika tych psów jest winą człowieka. Ale według mnie rottki to dość ciekawa rasa, mimo iż nie pałam do nich szczególną sympatią - moje serce skradły inne rasy. |
|
| |
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 1:19 pm | |
| | |
|
| |
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 2:36 pm | |
| A Husky porównują do wilków. | |
|
| |
| |
| |
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 2:53 pm | |
| Dopóki nie doznałaś olśnienia | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 3:05 pm | |
| Wilcaki nie zawsze w połowie są wilkami. Do uznania wystarcza 25% wilka | |
|
| |
Paulina2108 Raczkujący
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 5:33 pm | |
| - Somfy napisał:
- A Husky porównują do wilków.
Husky z wilkami mają wiele wspólnego.Niedawno czytałam na ten temat prace naukowe. | |
|
| |
| |
| |
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 21, 2012 11:36 pm | |
| - Paulina2108 napisał:
- Somfy napisał:
- A Husky porównują do wilków.
Husky z wilkami mają wiele wspólnego.Niedawno czytałam na ten temat prace naukowe. Nie tylko husky, akity też są blisko spokrewnione z wilkami. | |
|
| |
Fangusta Już coś wie
Nick w grze : Fangusta Liczba postów : 159 Dołączył : 21/10/2011
| Temat: Re: Rottwielerki :) Wto Maj 22, 2012 3:32 am | |
| Ja mam pewne doświadczenie w hodowli psów i tych rasowych i tych mieszanych. Otóż mój dziadek był miłośnikiem psów zawsze miał mieszańce. To on mnie nauczył tego że przez odpowiednią zabawę ze szczeniakiem można wpłynąć na kształtowanie charakteru psa. On z każdym swoim psem bawił się poprzez tzw. symulację walki - tzn bawił się ze szczeniakiem poprzez odpychanie, klepanie (nie bicie) itd. Można powiedzieć że coś na zasadzie jak bawią się między sobą młode psy . Zabawa kończyła się wtedy gdy dziadek dawał komendę "dość" i psy wiedziały że to koniec "imprezy". Wszystko to miało charakter łagodny i dla psa było czystą zabawą i przyjemnością. Dbał też o to by nauczyć psa że jest on partnerem człowieka ale nie ma nad człowiekiem władzy. W ten sposób miałam wychowaną wyżełkę i setera. Wyżełka była świetnym psem stróżującym, chodzącym bez smyczy przy nodze nawet w mieście (pies ideał). Problem się zaczął z seterem. Jest to pies z dużym temperamentem, wymagającym dużej uwagi opiekuna. Pracowałam nad nim długo. Dopiero jak skończył 2 lata dał się "urobić" ale i tak nie do końca. Jest psem kochającym ludzi i straszną przylepą - w wieku szczenięcym leciał do każdego - i to była moja największa bolączka. Z resztą dochodziło też do tego że jak skończył rok zaczął bać się innych psów - ponieważ kilka razy pogonił go pies sąsiada nie robiąc mu krzywdy. Teraz już nie lata za ludźmi, psów się nie boi i w razie ataku stawia kontrę, dobrze reaguje w razie zagrożenia i umie chodzić przy nodze. Szczerze mówiąc to inni właściciele seterów jak go widzą twierdzą że jego zachowanie nie jest typowe dla setera, szczególnie posłuszeństwo. I co w tym najważniejsze - jak mnie niema to bardzo tęskni. Tak więc generalnie wszystko zależy od tego jak wychowa się psa. Kształtowanie charakteru to proces długotrwały i trzeba być wytrwałym. Wg mnie nie ma złych psów - są tylko źle wychowane a tu głównie leży wina po stronie właściciela. Rotki uważam za wspaniałe psy z dużą inteligencją, wymagające pracy nad charakterem. Dobrze wyszkolony pies potrafi być wspaniałym przyjacielm. | |
|
| |
Paulina2108 Raczkujący
| Temat: Re: Rottwielerki :) Sro Maj 23, 2012 8:19 am | |
| - Fangusta napisał:
- Szczerze mówiąc to inni właściciele seterów jak go widzą twierdzą że jego zachowanie nie jest typowe dla setera, szczególnie posłuszeństwo.
A piesek był rasowy,posiadał metrykę?Jeżeli nie miał metryki to nie dziwię się,że inaczej się zachowywał. | |
|
| |
wilczyca1000 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : wilczyca1000 Liczba postów : 1019 Dołączył : 04/03/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Sro Maj 23, 2012 8:27 am | |
| Wilczaki to 1/4 wilczej krwi :3 Są śliczne.Szczeniak 2.800 >.< | |
|
| |
| Temat: Re: Rottwielerki :) Sro Maj 23, 2012 8:36 am | |
| - wilczyca1000 napisał:
- Wilczaki to 1/4 wilczej krwi :3 Są śliczne.Szczeniak 2.800 >.<
Może i 1/4 ale wyglądają jaby miały 1/2 krwi.:3 | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Rottwielerki :) Sro Maj 23, 2012 11:40 am | |
| Powiem tak. Mam doświadczenie z rasą tego psa. Sama osobiście posiadałam pieska tej rasy. Była to suczka, Soma. Niezwykle mądra,przyjazna oraz przyjazna. Była psem o złotym sercu. Wbrew pozorom nie okazywała żadnej agresji. Żyła 9 lat, zmarła 28 listopada 2010 roku. Dopadł ją niestety rak. Soma umiała kilka podstawowych komend, typu: siad, na miejsce, daj łapę itp. W dodatku porównując z moimi dwoma pozostałymi psami ( Yorkami ) to Yorki były bardziej hałaśliwsze od niej. Koniaro i tu się z Tobą nie zgadzam. Pies nie wychowa się sam-to samo jest w przypadku ludzi. To właśnie CZŁOWIEK wychowuje psa, który później wyrasta na takiego,jakiego go uczono. Paulina2108,kwestia gustów. Mi się Husky nie podobają, ale już więcej nic nie mówię. | |
|
| |
Fangusta Już coś wie
Nick w grze : Fangusta Liczba postów : 159 Dołączył : 21/10/2011
| Temat: Re: Rottwielerki :) Sro Maj 23, 2012 1:01 pm | |
| - Paulina2108 napisał:
- Fangusta napisał:
- Szczerze mówiąc to inni właściciele seterów jak go widzą twierdzą że jego zachowanie nie jest typowe dla setera, szczególnie posłuszeństwo.
A piesek był rasowy,posiadał metrykę?Jeżeli nie miał metryki to nie dziwię się,że inaczej się zachowywał. z metryczką kupiony w niemieckiej hodowli | |
|
| |
Paulina2108 Raczkujący
| Temat: Re: Rottwielerki :) Sro Maj 23, 2012 1:05 pm | |
| No to ok | |
|
| |
Kuilu W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Chantilly. Liczba postów : 395 Dołączył : 04/03/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 28, 2012 5:55 am | |
| Mi osobiście podobają się rottweilery. Według mnie ludzie i wychowanie psa o tej rasie gra dużą rolę w jego agresywnym zachowaniu. To my wyrządzamy im najwięcej krzywdy np. obcinając ogony i ucząc ich "złych manier". To dzięki nam mają taką, a nie inną popularność. Ja je bardzo lubię i nie boję się ich, dla mnie są to miłe psiaki, które trzeba po prostu wychować. | |
|
| |
korane Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : volvos40 Liczba postów : 2064 Dołączył : 01/03/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 28, 2012 6:09 am | |
| Powiem tak choć rottwailery wydają się bestiami tak naprawdę są to urocze stworzenia ( sama miałam okazję z jednym obcować ) Jest to pies zdecydowanie jednego pana,który potrafi bronić swojego i ma silną osobowość więc nie jest psem dla początkujących hodowców bywa uparty i niezależny lecz po jego skórą kryje się słodki piesek do głaskania | |
|
| |
Paulina2108 Raczkujący
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 28, 2012 7:48 am | |
| A jak wytłumaczycie to,że ta rasa znajduje się na liście psów agresywnych?Ile razy słyszy się o pogryzieniach.Przecież nie każda osoba,której taki pies pogryzł innego człowieka czy psa to idiota,nie umiejący zapanować na tym psem. Kiedyś na forum pisała pani,której pies (roittweiler) rzucił się podczas zabawy na jej 16-letnią córkę.Pani ta miała wcześniej inne psy.Hodowała owczarki niemieckie,więc jakieś doświadczenia miała.Jak pisała pies nigdy nie wykazywał agresji,a tu nagle się rzucił.Jeżeli waszym zdaniem te pieski są takie łagodne to dlaczego nie mogą uczestniczyć w zajęciach z dogoterapii?
| |
|
| |
korane Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : volvos40 Liczba postów : 2064 Dołączył : 01/03/2012
| Temat: Re: Rottwielerki :) Pon Maj 28, 2012 12:22 pm | |
| Paulina ludzie często przesadzają i nie umieją ocenić właściwego zachowania psa. Ja nie mówię że każdy rottwairler to aniołek bo i zdażają się takie które są źle wychowane i nie przeszły socjalizacij | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Rottwielerki :) | |
| |
|
| |
| Rottwielerki :) | |
|