Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| PORADNIK BLUPowanie ??? | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Hodowcaaa Nowy
Liczba postów : 6 Dołączył : 02/07/2012
| Temat: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 8:59 am | |
| CZY PLAN NA BLUPOWANIE TEN PONIŻSZY JEST PRAWIDŁOWY?JESTEM POCZĄTKUJĄCYM GRACZEM I CHCĘ SIĘ DOWIEDZIEĆ.PRÓBOWAŁAM TEN PLAN NA MOIM KONIU ALE NIE BARDZO...CZY EW. KTOŚ POPRAWI BŁĘDY?JAK KTOŚ BY CHCIAŁ TO MOGĘ DAĆ COŚ Z RYNKU: KONIK MORSKIX2 CZARNA ORCHIDEAX1 PROMIEŃ HELIOSAX1 DIAMENTX1 EQUUSX1344 Arab(wytrzymałość,prędkość,ujeżdżenie):
1.Krótkie przejażdżki kłusem - czyszczenie, 2.5h łąki, 1h kłus, karmienie(paszy tyle ile trzeba + 2.5kg zboża), rzepa,2.5h boks, 3x1h kłus, 1/2h kłus, głaskanie, woda, marchewka 2.Długie galopy - czyszczenie, 2.5h łąka, 1.5h galop,karmienie(+mieszanka,wedle uznania),rzepa, galop na ile wystarczy energii, głaskanie, woda, marchewka Dlaczego galop ? Kłus zabiera mniej energii, ale lepiej chyba złapać punkty w wytrzymałość+galop niż samej wytrzymałości 3.Umiejętności "paskowe": 1.Wytrzymałość, prędkość--czyszczenie, 2.5h łąki, 1h treningu, karmienie(paszy tyle ile trzeba + 2.5kg zboża), 6h treningu(zostaje 2h15), teraz można dać rzepę i dotrenować, lub od razu umieścić konia w boksie, głaskanie, woda, marchew 2.Ujeżdżenie--czyszczenie,lekcja,karmienie(powinno być 78% energii, czasem jest 77%, proponuję dawać 3kg zboża),rzepa, 9h treningu, 1/2h boks, głaskanie, woda, marchew 4.Zawody- preferuję kłus i galop, oczywiście musimy zaliczyć przełaje do pogrubienia umiejętności wytrzymałość
Fryz(wytrzymałość,prędkość,ujeżdżenie)--tak, jak Arab
Andaluz(wytrzymałość,prędkość,ujeżdżenie)--tak, jak Arab(proponuję zamiast galopu długie po stoku,powinniśmy się wyrobić z czasem)
Anglik(prędkość,ujeżdżenie,galop)
1.Krótkie galopy--czyszczenie, 2.5h łąki, 1h galop, karmienie, rzepa, 3h boks, 2x1h galop, 1/2h galop, reszta energii w trening(nie ruszać galopu), głaskanie,woda,marchew Ważne-Podajemy mieszankę kiedy możemy(karmienie+mieszanka energetyczna, rzepa, boks do 99% i 3x1h galop). Powinniśmy zakończyć przejażdżki w wieku około 4 lat. 2.Prędkość 3.Ujeżdżenie 4.Zawody w galopie( jak najsłabsze).Po osiągnięciu 20 zwycięstw 5.Galop--czyszczenie, 2.5h łąki, 1.5h treningu, karmienie, 6.5h treningu(zostaje 1h15), boks lub rzepa+trening,głaskanie, woda, marchew
Fiord(prędkość,ujeżdżenie,galop)--tak, jak Anglik
Pinto(prędkość,ujeżdżenie,galop)--tak, jak Anglik
Walijski kuc górski(prędkość,ujeżdżenie,galop)--tak, jak Anglik
Kłusak(prędkość,ujeżdżenie,kłus):
1.Krótkie przejażdżki kłusem - czyszczenie, 2.5h łąki, 1h kłus, karmienie(paszy tyle ile trzeba + 2.5kg zboża), rzepa,2.5h boks, 3x1h kłus, 1/2h kłus, głaskanie, woda, marchewka 2.Prędkość 3.Ujeżdżenie 4.Zawody w kłusie(jak najsłabsze) 5.Kłus--czyszczenie, 2.5h łąki, 1.5h treningu, karmienie, 6.5h treningu(zostaje 1h15), boks lub rzepa+trening,głaskanie, woda, marchew
Quarter Horse(wytrzymałość,ujeżdżenie,skoki)
1.Długie po stoku--czyszczenie, 2.5h łąki, 1.5h stoku, karmienie, rzepa, stok do końca energii, głaskanie, woda, marchew 2.Skoki--czyszczenie, 2.5h łąki, 1.5h treningu, karmienie, 6.5h treningu(zostaje 1h15), boks lub rzepa+trening,głaskanie, woda, marchew 3.Ujeżdżenie 4.Zawody w przełajach 5.Wytrzymałość
Achał(wytrzymałość,ujeżdżenie,skoki)--tak, jak Quarter
Kuc Connemara(wytrzymałość,ujeżdżenie,skoki)--tak, jak Quarter
Cob Irlandzki(wytrzymałość,ujeżdżenie,skoki)--tak, jak Quarter
Hanower(prędkość,ujeżdżenie,skoki):
1.Krótkie po stoku--czyszczenie, 2.5h łąki, 1h stoku, karmienie, rzepa, 5h boksu, 2x1h stok, 1/2h stok, powinno zostać na 1/2h ujeżdżenia, głaskanie, woda, marchew 2.Prędkość 3.Ujeżdżenie 4.Zawody w skokach 5.Skoki--czyszczenie, 2.5h łąki, 1.5h treningu, karmienie, 6.5h treningu(zostaje 1h15), boks lub rzepa+trening,głaskanie, woda, marchew
Szetland(prędkość,ujeżdżenie,skoki)--tak, jak Hanower
Luzytan(ujeżdżenie,galop,kłus):
1.Krótkie kłusem(patrz- Arab) 2.Długie galopem(patrz -Arab) 3.Kłus,galop 4.Zawody w ujeżdżeniu 5.Ujeżdżenie
Traken(wytrzymałość,galop,skoki): koń porażka . Mam, nie wyBLUPowałem w 10 lat, ponieważ się nie starałem.
1.Krótkie galopy ? 2.Długie po stoku 3.Wytrzymałość,galop,skoki 4.W związku z tym, że mają wysoki galop można próbować zawodów w ujeżdżeniu. Zawody w przełajach i galopie też trzeba zaliczyć do pogrubienia umiejętności.
| |
| | | Sabula Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1203 Dołączył : 08/08/2011
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 9:11 am | |
| Ale co chcesz blupować? Jaka rasa? | |
| | | Hodowcaaa Nowy
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 9:13 am | |
| Sabula-Pinto,Anglika,Arabka,Quarterka i appaloose.Przyda mi się na pewno dla wszystkich rasiątek (; | |
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 9:20 am | |
| No to trzeba się patrzyć na 3 najlepsze um Pinto, Anglik, Apallosa-galopowce- prędkość, galop, ujezdzenie Krótkie przejazdzki galopem (aż skonczy dodawać um) Trening predkosc, ujezdzenie Zawody galop, az skonczy dodawać um. Trening galop Zawody żeby dobić do 20 (np zawody kłusem) Quarter- przełajowiec- wytrz, uj, skoki Długie przejazdzki skokowe Trening skoki, ujezdzenie Wytrzymalosc zawody- az skonczy dodawac um Trening wytrzymalosc Zawody żeby dobić do 20 Potem uzupełnie | |
| | | Hodowcaaa Nowy
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 9:26 am | |
| ok dzięki.ale podałabyś mi plan konia tzn.czyszczenie 1 h galopu karmienie lekcja itp. | |
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 10:10 am | |
| Ale z takim dokładnym planem najłatwiej się pomylić Każdy sam sobie trenuje jak mu pasuje, a lekcji do blupowania nie trzeba. Najlepiej (dla mnie) najpierw np. czyszczenie, woda, 1 godz trening, marchewka, potem jedzenie, potem trening- wykorzystanie całej energii, pogłaskanie, rzepa i jak zostaje energii to wykorzystać Ale jak mówie, każdy ma swój sposób. | |
| | | Carey Nowy
Nick w grze : flakonik Liczba postów : 9 Dołączył : 02/07/2012
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 11:46 am | |
| Ja zawszę karmię , potem trening, woda, przejażdzka , głaskanie , czyszczenie , lekcja , spać | |
| | | Hodowcaaa Nowy
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? Pon Lip 02, 2012 11:32 pm | |
| dziękuję bardzo: D temat do zamknięcia | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: PORADNIK BLUPowanie ??? | |
| |
| | | | PORADNIK BLUPowanie ??? | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach