Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Rady dla GIMPowców. :) | |
|
+7Mika_TLR Pieskovaa koniara23499 ZetkaEmka MaryMariaMara Alasky blueberry. 11 posters | Autor | Wiadomość |
---|
blueberry. Jedną nogą w ZM
Nick w grze : blueberry. Liczba postów : 858 Dołączył : 06/02/2012
| Temat: Rady dla GIMPowców. :) Wto Lip 03, 2012 7:35 am | |
| Od pół roku działam w GIMPie. Już znam +/- opcje, które pozwalają na wykonanie ładnych, estetycznych prezentacji. To co wiem postaram się opisać. Jeżeli jakiś GIMPowiec chciałby coś dodać, ująć - niech i on się wypowie. Dla tych zaczynających przygodę z GIMPem oraz grafiką: macie pytania, śmiało piszcie! Na początek dam jedną, króciutką radę dla osób, które swoje prezentacje "oznaczają" czcionką "Paskowy". Nie musicie pisać słowa "by" przed swoim loginem. Wasz login tworzy oryginalny kod kreskowy, więc "by" jest zupełnie niepotrzebne. Bo według mnie lepiej wygląda właśnie bez tego "by". | |
| | | Alasky Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 691 Dołączył : 27/03/2012
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Sro Lip 11, 2012 7:10 am | |
| Mam poradniczek Prosz: | |
| | | MaryMariaMara Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Prezentacje. Liczba postów : 663 Dołączył : 10/07/2012
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Pon Lip 16, 2012 10:36 am | |
| Ja mam pytanie Jak zapisać plik w formacie PNG w tym gimpie po aktualizacji? | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Pon Lip 16, 2012 11:42 am | |
| - MaryMaria napisał:
- Ja mam pytanie
Jak zapisać plik w formacie PNG w tym gimpie po aktualizacji? normalnie, nazwapliku.png |
| | | MaryMariaMara Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Prezentacje. Liczba postów : 663 Dołączył : 10/07/2012
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Wto Lip 17, 2012 4:10 am | |
| - Themma napisał:
- MaryMaria napisał:
- Ja mam pytanie
Jak zapisać plik w formacie PNG w tym gimpie po aktualizacji? normalnie, nazwapliku.png Już do tego doszłam, ale nie w taki sposób. | |
| | | Alasky Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 691 Dołączył : 27/03/2012
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Wto Lip 17, 2012 6:23 am | |
| A nie ręczę za błędy Gimpa 2.8.Dla mnie njie ma sensu go pobirać,bo ma błędów dużo m.in z formatem .jpg | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Wto Lip 17, 2012 7:08 am | |
| Plik --> zapisz jako --> nazwapliku.png albo Ctrl + S
Ja polecam, mimo wszystko, Gimpa 2.6 |
| | | ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
Nick w grze : ZetkaEmka Liczba postów : 2034 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Wto Sie 14, 2012 1:43 pm | |
| Ja ogarnęłam 2.6 i nie mam zamiaru go zmieniać, bo długo mi zajęło odkrycie tej części jego opcji, które znam. | |
| | | koniara23499 Już coś wie
Nick w grze : koniara23499 Liczba postów : 140 Dołączył : 24/11/2011
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Sob Gru 29, 2012 7:56 am | |
| Ja najpierw używałam 2.6, ale przeniosłam się na inny komputer i nie zwróciłam uwagi, ze ściągnęła inną wersję i teraz używam 2.8. 2.6 jest łatwiejszy, ale ja wolę 2.8...Już się nauczyłam robić na tym drugim, ale jak wracam na stary komputer to trochę się gubię, ale jeszcze pamiętam. Według mnie obie wersje są dobre... | |
| | | Pieskovaa Nowy
Nick w grze : Pieskova Liczba postów : 11 Dołączył : 18/01/2013
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Wto Lut 05, 2013 11:39 am | |
| Ta gimp to mój photoshop | |
| | | Mika_TLR W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Mika_TLR Liczba postów : 486 Dołączył : 07/11/2012
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Czw Lut 07, 2013 4:00 am | |
| - koniara23499 napisał:
- Ja najpierw używałam 2.6, ale przeniosłam się na inny komputer i nie zwróciłam uwagi, ze ściągnęła inną wersję i teraz używam 2.8.
2.6 jest łatwiejszy, ale ja wolę 2.8...Już się nauczyłam robić na tym drugim, ale jak wracam na stary komputer to trochę się gubię, ale jeszcze pamiętam. Według mnie obie wersje są dobre... tu nie o to chodzi, w 2.8.7 nie działa wręcz armia brushy, armia czcionek i kolor z palety RGB... dodatkowo język zmienia mi się na hiszpański lub baskijski regularnie co 2 dni... NIE polecam! -tylko gimp 2.6 wersja rozszerzona | |
| | | Asiaa. Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Veaphilus Liczba postów : 1399 Dołączył : 11/12/2011
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Czw Lut 07, 2013 4:46 am | |
| Nie wiem czemu narzekacie na gimp 2.8. Mi odpowiada bardziej niż 2.6. Zapisujesz : plik> wyeksportuj. Nic trudnego. | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Sob Lut 09, 2013 2:10 am | |
| Polecam czcionki z dafont.com |
| | | Toskania783 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Toskania783 Liczba postów : 266 Dołączył : 24/02/2013
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Nie Mar 03, 2013 10:41 am | |
| Bardzo fajny ten poradnik o pędzelkach | |
| | | Karolina211 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Talunalu Liczba postów : 1018 Dołączył : 28/02/2012
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Sro Mar 06, 2013 3:21 pm | |
| GIMP jest dość prosty w obsłudze. Jednak osobie przyzwyczajonej do 2.6 może się na początku nie spodobać 2.8, ale do wszystkiego idzie się przyzwyczaić (: Pozwolę sobie porównać po swojemu obie wersje ^^ Podstawowe i najbardziej zauważalne różnice: | GIMP 2.6 | GIMP 2.8 | Otwieranie programu | Małe, wąskie okienko z planetą | Szersze i większe okno z pędzlami | Zapis grafiki | Plik>Zapisz [Ctrl+S] lub Plik>Zapisz jako... [Ctrl+Shift+S] Jest to zapis we wszystkich dostępnych formatach, wystarczy wpisać nazwa.format (format, np: png, jpg, bmp, gif) | Plik>Zapisz [Ctrl+S] lub Plik>Zapisz jako... [Ctrl+Shift+S] Zapis TYLKO jako .xcf Plik>Wyeksportuj [Ctrl+E] do lub Plik>Wyeksportuj... [Ctrl+Shift+E] Zapis we wszystkich formatach innych niż .xcf | Skala wielkości i krycia | Wielkość pędzla w skali od 0,01 do 10,00, krycie od 0,00 do 100,00; wąski pasek z "suwakiem", obok którego znajduje się okienko, gdzie możemy wpisać wartość. Można to też zrobić za pomocą strzałek znajdujących się w tym okienku. | Wielkość pędzla w skali od 0,01 do... no właśnie, bardzo duża, bo mi się udało wyciągnąć aż do 10000,00, co raczej zbyt potrzebne przy prezentacjach czy awatarach nie jest... może prędzej przy pracy na dużym formacie. Krycie dalej od 0,00 do 100,00 Do ustawiania krycia/wielkości służy szerszy pasek, obok niego nie ma okienka na wpisywanie, bo jest na nim. Do regulacji można też używać strzałek. | Kolory | Po zamknięciu programu ostatnio ustawione kolory zapisują się w oknie zmiany koloru i można je łatwo ustawić, jednak przy ponownym uruchomieniu programu widzimy czarny i biały. | Po zamknięciu programu ostatnio ustawione kolory zapisują się w oknie zmiany koloru, dodatkowo nie zmieniają się jako pierwsze kolory po wyłączeniu i ponownym włączeniu programu; można je dalej używać bez konieczności ponownego ustawiania. | Dynamika pędzla | Szczerze to za bardzo z tego w 2.6 nie korzystałam, w każdym razie było okienko "Opcje dynamiki" czy coś takiego, gdzie można było wszystko poprzestawiać za pomocą zaznaczania odpowiednich kwadracików. | Różne, bardziej rozbudowane opcje dynamiki. Łatwiejszy dostęp, bo okienko jest większe = bardziej zauważalne (; Jeśli ktoś rysuje w GIMPie to polecam poeksperymentować z tymi opcjami | Opcja "Płynne rysowanie" (coś dla rysowników) | Tutaj chyba tego nie ma... Po długim użytkowaniu nie namierzyłam tej funkcji, więc śmiem twierdzić, że jej brak. | Jest. I to całkiem fajna Ale wymaga poćwiczenia. Jak ktoś ogarnie to można całkiem ładne i równe linearty narysować. | Okna dialogowe | Można ich sporo pootwierać, ale jak będzie ich za dużo zagracą ekran. Można je też włączyć w "Kanały, Ścieżki, Warstwy", jednak nie wszyscy z tego korzystają | Kilka okien można podpiąć do przybornika. Dla niektórych - fajna sprawa, dla mnie trochę niewygodne byłoby podpięcie tam warstw, bo są one równie ważne jak opcje narzędzia ^^ | Przekształcanie klatki | Coś, czego tutaj nie znalazłam. Chyba po prostu tego nie ma ^^" | Dosyć ciekawe narzędzie znajdujące się w przyborniku. Nie za bardzo ogarnęłam, jak trzeba pozaznaczać i poprzeciągać żeby wyszło coś w miarę dobrze wyglądającego, ale to jest do przećwiczenia ^^ W każdym razie ta opcja pozwala na... pocięcie (?) fragmentów obrazka bez konieczności kopiowania, wklejania i przekręcania... | Zaznaczenie pierwszego planu | Nie ma. | Jest XD Narzędzie w przyborniku, nazwa mówi sama za siebie. | Zamykanie pliku | Po zapisaniu, nie zależnie w jakim formacie klikamy krzyżyk w rogu i program się zamyka. | Po zapisaniu w .xcf i kliknięciu krzyżyka program się zamyka. Natomiast po wyeksportowaniu do jakiegoś formatu innego niż .xcf i kliknięciu krzyżyka program pyta, czy zamknąć bez zapisywania w iksceefie (: Moim zdaniem przydatne, nie 1 raz źle zapisałam i cierpiałam z tego powodu xD |
Filtrami w 2.8 się jeszcze nie bawiłam, ale chyba jakichś większych różnic nie ma. Program ponoć stabilny (czyt. zawiesza się maksymalnie raz na 3 miesiące XD). Mi nie sprawia żadnych problemów, wszystko chodzi jak powinno. Jako że i 2.6 był nie do końca stabilny, nie narzekam na to, że 2.8 się może zaciąć. Dodatkowo paczka z "ukośnymi paseczkami" - deseniami do GIMPa, jakby ktoś nie wiedział, skąd pobrać ^^ http://el-l-en.deviantart.com/art/GIMP-Pattern-Set-4-Scanlines-140020578 | |
| | | Lionette Raczkujący
Nick w grze : Lionette Liczba postów : 86 Dołączył : 09/05/2013
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) Pon Cze 02, 2014 2:48 am | |
| Ja sobie Gimp 2.8. cenię bardzo za możliwość płynnego rysowania pędzlem. Nie mam tabletu graficznego, a myszką rysunki wychodziły mi słabo z powodu "drgań" (jak zwał tak zwał ;P). Teraz mogę łatwo dorzucić do prezentacji własnoręcznie wykonane, proste, ale estetyczne elementy. c: | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Rady dla GIMPowców. :) | |
| |
| | | | Rady dla GIMPowców. :) | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|