Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Repetytoria maturalne

Go down 
4 posters
AutorWiadomość
Kai Shouri
Już coś wie
Kai Shouri

Nick w grze : Kai Shouri
Liczba postów : 231

Repetytoria maturalne Empty
PisanieTemat: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipostPon Wrz 03, 2012 4:14 am

Witam Smile W związku z tym, że zaczęłam dzisiaj klasę maturalną, kieruję zapytanie do starszych użytkowników forum: czy znacie i polecacie jakieś dobre repetytorium albo vademecum do języka polskiego (chcę zdawać rozszerzony) i wiedzy o społeczeństwie, ewentualnie też do angielskiego (by zdać na przyzwoitym poziomie)? Zależy mi na tym, by takie repetytorium było w miarę tanie i nie zawierało tylko i wyłącznie suchej wiedzy, ale i diagramy, wykresy i tym podobne. Najlepiej, jeśli można było by zamówić je przez jakąś internetową księgarnie czy sklep, bo z dostępnością do porządnych sklepów w mojej okolicy kiepsko. Więc z jakich pomocy korzystaliście przy maturze? Jeśli kupowaliście przez neta, prosiłabym o namiary ^^
Powrót do góry Go down
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

PisanieTemat: Re: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipostSro Wrz 05, 2012 12:36 am

Oxford Repetytorium z języka angielskiego

Nowa Matura
English level:

Lower-Intermediate - Upper-Intermediate

Danuta Gryca i Joanna Sosnowska

Nr akceptacji MEN: 256/04
Description

Pełne i solidne przygotowanie do matury na poziomie podstawowym i rozszerzonym. Oprócz ćwiczeń znajduje się tu spora dawka praktycznych informacji na temat nowej matury. Repetytorium zawiera także szczególnie pomocne dla maturzystów słownictwo zebrane tematycznie oraz omówienie strategii egzaminacyjnych.
Overview

Książka wraz z audio CD stanowi niezbędną pomoc w przygotowaniu do matury ustnej i pisemnej na poziomie podstawowym i rozszerzonym. Przeznaczona jest do pracy na lekcji lub samodzielnej nauki w domu. Oprócz ćwiczeń znajduje się tu spora dawka praktycznych informacji na temat nowej matury. Repetytorium zawiera szczególnie pomocne dla maturzystów słownictwo zebrane tematycznie oraz omówienie strategii egzaminacyjnych.
Key features

* Każdy rozdział zawiera zadania przygotowujące do matury ustnej i pisemnej. Wszystkie typy zadań ćwiczone są wielokrotnie.
* Tematyczne ujęcie rozdziałów pozwala na powtórzenie i utrwalenie słownictwa z zakresu zagadnień wyszczególnionych w Standardach egzaminacyjnych w Informatorze maturalnym.
* Ramki Informacja o egzaminie i Strategie egzaminacyjne w każdym rozdziale zawierają zwięzłe informacje o maturze oraz wskazówki egzaminacyjne, które są następnie ćwiczone i utrwalane.
* Writing Bank zawiera pomocne wskazówki i zwroty oraz przykłady wszystkich typów tekstów, jakie mogą się pojawić na egzaminie.
* Dodatkowa pomoc dla uczniów samodzielnie przygotowujących się do matury znajduje się w Kluczu zawierającym odpowiedzi do ćwiczeń wraz z wyjaśnieniami i tekstami nagrań.
* Dla nauczycieli dodatkowa pomoc - Extra Classroom Activities z ćwiczeniami do wykorzystania w klasie w pracy z podręcznikiem.

Components | ISBN index |
Components
Repetytorium:

* Przykładowe zadania do matury ustnej i pisemnej w każdym rozdziale umożliwiają systematyczne i częste ćwiczenie typowych zadań maturalnych. Odpowiedni podział na rozdziały umożliwiające powtórkę słownictwa w zakresie tematyki maturalnej.
* Rozbudowany zestaw dodatkowych "banków" na końcu podręcznika zawiera: listę strategii egzaminacyjnych, modelowe teksty, zwroty niezbędne do matury ustnej, listę słów pogrupowanych według tematów maturalnych, dodatkowe zadania leksykalno-gramatyczne.
* Po wykonaniu wszystkich ćwiczeń uczniowie mogą sprawdzić swoje umiejętności wykonując zadania w teście zatytułowanym Przykładowy egzamin maturalny.
* Klucz zawierający odpowiedzi do ćwiczeń wraz z wyjaśnieniami i tekstami nagrań.

Audio CD:

* Nagrania do zadań ćwiczących rozumienie ze słuchu.
* Przykładowe ustne odpowiedzi uczniów.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

PisanieTemat: Re: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipostSro Wrz 05, 2012 12:44 am

Frycie Stanisław
Vademecum maturzysty - Język polski

Książka jest kompendium wiedzy z zakresu:
*nauki o języku
*teorii literatury
*historii literatury
*wiedzy o kulturze.
Zawiera także analizę wybranych utworów i zjawisk literackich.

Stron: 400
Na razie to z ciekawszych znalazłem, teraz muszę wyjśc, później dopiszę Smile
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
LadyArvena
Administrator
LadyArvena

Nick w grze : LadyArvena
Liczba postów : 4123

PisanieTemat: Re: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipostSro Wrz 05, 2012 8:39 am

Polski zdawałam podstawowy. Zakupiłam serię "matura to nie boli", czyli opracowania lektur. Przed maturą przecież się wszystkich nie zdąży od nowa przeczytać Wink A skoro wszystkie czytałam regularnie to wystarczyło takie przypomnienie.

Do niemieckiego nic nie miałam, babka nas dobrze nauczyła. Przez "dobrze" rozumiem "zdawalnie" XD
Ale przy języku to nie wiem, czy ci dużo książka pomoże, szczególnie do ustnego... Siostra znalazła sobie przykładową rozpiskę tematów i ćwiczyła rozmowę z bratem. Może popróbuj tak z koleżanką? Ale to gdzieś w drugim semestrze
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=187343
Nevarra
ZAGRODZIANIN
Nevarra

Nick w grze : Nevarra
Liczba postów : 2774

PisanieTemat: Re: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipostSro Wrz 05, 2012 2:15 pm

Chyba najlepiej po prostu przerobić poprzednie matury, bo to co się trafi to naprawdę ślepy fart. A jak w miarę porządnie się do tej pory uczyłaś to chyba nie ma większego sensu sięgać po dodatkowe pomoce, tylko plączą wiedzę coraz bardziej.
Masakra to te obrazki na ustnym języku. Mi się trafiło coś w ten deseń:
Repetytoria maturalne 1&srcw=640&srch=2000&dstw=640&dsth=2000
I szczerze wtedy nie wiadomo co wówczas powiedzieć xD
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=42994
Kai Shouri
Już coś wie
Kai Shouri

Nick w grze : Kai Shouri
Liczba postów : 231

PisanieTemat: Re: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipostCzw Wrz 06, 2012 7:45 am

Dzięki wszystkim Smile

Nevarra: no cóż, można zacząć: in the photo I can see dogs... Smile
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Repetytoria maturalne   Repetytoria maturalne I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Repetytoria maturalne
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-