Opracowałam coś takiego. Mam nadzieję,że się przyda.
Życzę miłego czytania.
Co oznacza pojęcie 'blupowanie' ?Blupowanie przekazuje potomstwu swoje najlepsze cechy genetyczne.
W blupie są trzy cechy:
*osiągnięcie przez konia wieku 10 lat
*pogrubienie trzech najlepszych umiejętności genetycznych konia
*wygranie 20 zawodów w dowolnych konkurencjach ( liczą się tylko pierwsze miejsca )
Każda rasa ma swoją specjalizację i w jednych dyscyplinach jest lepsza,a w innych gorsza. W przypadku Tennessee Walker,konie tej rasy są niezłe w wyścigu kłusem. Przodują w ujeżdżeniu (trochę),wytrzymałości,kłusie.
Jak rozpocząć blupowanie?Kiedy wiemy już co oznacza blupowanie,musimy zacząć nasz trening blupu.
1. Trenujemy trening prędkości oraz ujeżdżenia. Prędkość oraz ujeżdżenie są podstawowymi cechami wpływającymi na możliwość wygrania każdych zawodów.
Wyjątkiem są zawody ujeżdżeniowe,bo tam prędkość nie ma znaczenia.
2. Następnie wysyłamy konia na zawody dla początkujących,ale przed tym etapem go wyposażamy w dobry ekwipunek. Może to być Zestaw Posejdona lub podkowy FK,siodło szyte na miarę i uzda szyta na miarę. Jako dodatkowy bonus,dajemy koniowi Konika Morskiego ( gracze posiadający Konto Pegaza mają ten przedmiot ZA DARMO,bez limitu użyć ) Dobrze by było dać także Powiew Eola,Złote Ostrogi lub Laury Dafne-zwiększy to szansę na wygraną w zawodach. Dajemy konia do boksu aby znalazł takie rzeczy bonusowe jak : palcat,czaprak,beczułka tłuszczu. W miarę możliwości wysyłamy konia na różne zawody-skoki przez przeszkody,przełaje,ujeżdżenie i wyścigi w kłusie,galopie.
3. Kiedy nasz koń wygra 20 zawodów z dowolnej dyscypliny,wysyłamy go na kilkugodzinne przejażdżki kłusem i trenujemy kłus,galop oraz wytrzymałość. Jeżeli chodzi o przejażdżki,możemy to zrobić "na odwrót" - czyli przed zawodami. Zaleca się zrobić ten sposób dla koni,które mają mniejsza szansę na wygraną z zawodów.
Koń po tej małej instrukcji powinien osiągnąć +100 BLUP w wieku 10 lat. Możemy podać koniowi Klepsydrę Kronosa,jednakże trzeba pamiętać,że koń nie może osiągnąć 100 blupu poniżej dziesięciu lat! To instrukcja jest moim sposobem na blupowanie.
Zawsze wszystko się udawało.
Drobna informacjaTrening konia robimy poszczególnie : Prędkość,ujeżdżenie,skoki,kłus,galop oraz na koniec wytrzymałość. Kilka osób robiło ten błąd i trenowało wytrzymałość na początku przez co nie było opcji zawodów dla początkujących koni!
NIE ŻYCZĘ SOBIE KOPIOWANIA MOJEGO FRAGMENTU TEKSTU BEZ MOJEJ ZGODY.