Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

,,Go To Death"

Go down 
AutorWiadomość
Go??
Gość
Anonymous

,,Go To Death" Empty
PisanieTemat: ,,Go To Death"   ,,Go To Death" I_icon_minipostPon Paź 15, 2012 8:48 am

Go To Death

Pamiętnik prowadzony przez moją postać. Dziewczyna, brązowe, długie włosy, zazwyczaj związane w wysoką kitkę. Opisuję tutaj po kolei wszystkie rzeczy jakie stały się w jej życiu. Nie wiem jak mogę to nazwać.. Dramat to chyba najbardziej trafne określenie.
Zapraszam do czytania.

Rozdział 1.

Wieczór. Godzina 21:20.
Siedziałam w swoim pokoju, na ulubionym fotelu i zastanawiałam się, jakie to życie jest okrutne... Nie mogłam się pogodzić z tym, co się stało. Nie mogłam znieść tego, że jutro już nie pójdę z nim do szkoły, nie będziemy się śmiać z ludzi przechodzących obok nas, nie będziemy zaczepiać ulicznych psów i nie usiądziemy razem w szkolnej ławce. Kiedy o tym myślałam, nie mogłam powstrzymać łez lejących się z moich oczu strumieniami. Ale musiałam się ogarnąć.. jutro była szkoła, a ja nawet lekcji nie odrobiłam. Usiadłam na hebanowym krześle, przy biurku i wyjęłam z torby wszystkie zeszyty i książki które były mi potrzebne, po czym zabrałam się do lekcji. (...)
Godzina 22:30.
Kończyłam się pakować. Z powodu przybijającej sytuacji postanowiłam się przejść. Ubrałam tylko gruby, wełniany sweter i ciepły szalik po czym udałam się do ogrodu. Było bardzo ciemno, więc nie zauważyłam dużego kamienia który leżał na chodniku. W ostatniej chwili przewróciłam się na zimną, twardą, czerwoną kostkę.

Na razie koniec. Rozdziały będą króciutkie, ale za to będzie ich dużo. ;> Bardzo proszę o krytykę.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

,,Go To Death" Empty
PisanieTemat: Re: ,,Go To Death"   ,,Go To Death" I_icon_minipostPon Paź 15, 2012 9:12 am

Skoro chcesz krytykę, to proszzz.

Jeden, kolejna osoba, która nie wie o czym pisze. Wygoogluj sobie dlaczego nie można nazwać tego dramatem.

Dwa, jeśli byłabym osobą, która prawdopodobnie właśnie straciła przyjaciela/chłopaka, czy inną bliską osobę, to z pewnością moja rozpacz nie pozwalałaby mi na wymyślanie określeń użytych w tym tekście. Nie dookreślę jakich, bo musiałabym kopiować cały tekst. Po prostu kiedy targają mną przeróżne uczucia, nie piszę w pamiętniku "jego tęczówki w kolorze wiosennej trawy zapierały dech w piersiach, otworzyłam usta, ale nie mogłam wydobyć z siebie żadnego dźwięku" (to przykład oparty na cechach Twojej pracy), a raczej "był tak śliczny, że traciłam wszystkie zmysły". Ale o to się nie czepiam, bo może bohaterka tekstu jest poetką, która używa takich sformułowań w życiu codziennym.
Reasumując, ten pamiętnik jest po prostu mało pamiętnikowaty. Wink

Trzy, kilka błędów stylistycznych. Nie czepiam się już o to wypomniane na SB "Nas" i przecinek przed "i" (swoją drogą, tak na przyszłość, przecinek przed "i" stawiasz jak używasz w zdaniu tego spójnika po raz kolejny; "w marcowy poranek szłam nieśpiesznym krokiem brzegiem jeziora, wpatrując się jego połyskującą w promieniach słońca taflę i marząc o pełnych ciepła objęciach Romeo, i wtedy, jak gdyby znikąd, jego sylwetka zamajaczyła mi przed oczami", bądź przykład bardziej " z tekstu wzięty";

zamiast "Usiadłam na hebanowym krześle, przy biurku, i wyjęłam z torby wszystkie zeszyty i książki które były mi potrzebne, i zabrałam się do lekcji."

to "Usiadłam na hebanowym krześle przy biurku i wyjęłam z torby wszystkie zeszyty, i książki które były mi potrzebne, i zabrałam się do lekcji.", choć co prawda tego "i" i tak jest tutaj za dużo > myśl nad innymi określeniami, chociaż w przypadku pamiętnika nie jest to konieczne, bo zwykle nie zastanawiamy się co w nim piszemy.

Po za tym takie drobnostki typu "Wieczór. 21:20." > jako że 21 to jedyna taka godzina w zataczającym koło dniu, to mamy świadomość tego, że i tak jest to wieczór. Proponowałabym raczej "Wieczór, 9:20" Wink

Resztę błędów powinnaś sama wyłapać.
Powrót do góry Go down
Go??
Gość
Anonymous

,,Go To Death" Empty
PisanieTemat: Re: ,,Go To Death"   ,,Go To Death" I_icon_minipostPon Paź 15, 2012 9:15 am

Cóż, dziękuję. ;D
Powrót do góry Go down
EveDallas
Moderator
EveDallas

Nick w grze : EveDallas
Liczba postów : 4676

,,Go To Death" Empty
PisanieTemat: Re: ,,Go To Death"   ,,Go To Death" I_icon_minipostPon Paź 15, 2012 9:35 am

*zieeeewa*
Hymhym, mi się nawet, nawet podoba.
Ale toto dramatem nie jest, takiedość przymułowe. kogo nie ma? Dlaczego? ja to bym napisała raczej że całą noc ryczałam, nie bawiłabym się w opisuwanie tego:3
*ps. jak można codziennie odrabiać WSZYSTKIE lekcje? Abstrakcja.
,,Go To Death" Desperaci-desperaci-wszedzie-pl-ae0808*
Błędów nie widzę, a to dobrze:3
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1432587
Sponsored content

,,Go To Death" Empty
PisanieTemat: Re: ,,Go To Death"   ,,Go To Death" I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

,,Go To Death"
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach