Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Szanujmy skorupki

Go down 
2 posters
AutorWiadomość
Lubelak
Administrator
Lubelak

Liczba postów : 2816

Szanujmy skorupki Empty
PisanieTemat: Szanujmy skorupki   Szanujmy skorupki I_icon_minipostWto Lis 06, 2012 3:52 am

Jakiś czas temu, zgodnie z zaleceniem doktora Tombaka, zaczęłam codziennie jeść około 1/4 łyżeczki mielonych skorupek jajek kur "z wolnego wybiegu". Gdy na wiosnę poszłam na coroczną kontrolę do dentystki, po raz pierwszy w historii moich wizyt nie doszukała się w zębach ANI JEDNEJ dziury.

Jak pisze dr Tombak, cały Zachód je sery i pije mleko i cały Zachód ma problem z próchnicą oraz osteoporozą. Tymczasem skorupka jajka jest idealnym źródłem wapnia przyswajanego przez organizm (zęby i kości) w 90%. W skorupce znajduje się nie tylko węglan wapnia, ale również wszystkie (27!) niezbędne dla organizmu makro- i mikroelementy: miedź, fluor, żelazo, mangan, molibden, siarka, krzem, cynk i inne.

Niemieccy i węgierscy naukowcy, badający przez 15 lat wpływ skorupki jajka na organizm człowieka stwierdzili, że jedzenie skorupek przez dorosłych oraz dzieci przeciwdziałało łamliwości paznokci, włosów, krwawieniom dziąseł, zaparciom, pobudliwości, bezsenności, a nawet chronicznym katarom oraz astmie. Ponadto skorupki usuwają z organizmu pierwiastki promieniotwórcze.

Sposób przygotowania:

skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku, pozostawić do wyschnięcia i zmielić w młynku do kawy. Jeść od 0,5 do 1 g dziennie (1 g = ok. 1/2-1/3 łyżeczki, zależy od wielkości łyżeczki).

Doktor Tombak doradza stosowanie kuracji skorupkami przeciwko osteoporozie 2 razy do roku w styczniu i listopadzie przez 30 dni po 1-2 g dziennie.

Aby wapń był przyswajany przez organizm, potrzebne są witaminy C i D. Źródłem witaminy D są: jajka, masło, wątroba, ryby oraz tran, a najlepszym i najtańszym - słońce. Aby przyjąć odpowiednią dawkę "słonecznej witaminy" powinniśmy przebywać na słońcu codziennie 20-30 minut. Dlatego miesiące zimowe, gdy nastają krótkie i pochmurne dni, są dla nas takie trudne.

Artykuł skopiowany z bloga
Dorodne pomidory, czyli szukać trzeba tam, gdzie jest
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=494332
anteek
Przyjaciel Zagrody
anteek

Nick w grze : aantek
Liczba postów : 795

Szanujmy skorupki Empty
PisanieTemat: Re: Szanujmy skorupki   Szanujmy skorupki I_icon_minipostWto Lis 06, 2012 4:52 am

Próbował ktoś?
Ja mam "straszne" zęby, ale już coraz lepiej, na dentystę wydałem jakieś 2000zł już :/
Powrót do góry Go down

Szanujmy skorupki
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: