Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| GIMP - Problem z obrazkiem | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Nunnally Nowy
Nick w grze : Luiza26 Liczba postów : 27 Dołączył : 17/12/2012
| Temat: GIMP - Problem z obrazkiem Sob Lut 02, 2013 3:47 am | |
| Mam pewien problem z Gimp'em. Otóż zawsze gdy chcę pokolorować, tudzież zamazać jakiś obszar, nie mogę tego zrobić do końca. Słyszałam, że jest to spowodowane "wygładzaniem". Jak taka opcje można wyłączyć? Będę niezmiernie wdzięczna, jeśli ktoś mi pomoże. Ps. Przepraszam, że nie wstawiłam żadnego przykładowego zdjęcia z koniem, nie posiadam jako takiego. | |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: GIMP - Problem z obrazkiem Sob Lut 02, 2013 4:02 am | |
| 1. Jeśli lineart jest w png to na kolor przeznaczasz warstwę pod nim i ręcznie maziasz do konturu 2. Druga opcja to zaznaczanie różdżką i przytrzymując wciśnięty lpm przesuwasz ją w dół (zaznaczenie zacznie się odrobinę zwiększać i powoli obejmie odpowiedni kontur) | |
| | | Nunnally Nowy
| Temat: Re: GIMP - Problem z obrazkiem Sob Lut 02, 2013 4:13 am | |
| - Nevarra napisał:
- 1. Jeśli lineart jest w png to na kolor przeznaczasz warstwę pod nim i ręcznie maziasz do konturu
2. Druga opcja to zaznaczanie różdżką i przytrzymując wciśnięty lpm przesuwasz ją w dół (zaznaczenie zacznie się odrobinę zwiększać i powoli obejmie odpowiedni kontur) Dziękuję, Nevarra, ale słyszałam, że można wyłączyć tą opcję, wiesz może jak? | |
| | | Nunnally Nowy
| Temat: Re: GIMP - Problem z obrazkiem Sob Lut 02, 2013 4:38 am | |
| Gdy chcę pokolorować obrazek z przezroczystym tłem np. na turkusowo, za każdym razem do każdego koloru jest szary, czy ktoś wie, co mogę zrobić? | |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: GIMP - Problem z obrazkiem Sob Lut 02, 2013 6:35 am | |
| Nigdy nie próbowałam, jakoś niespecjalnie mi to przeszkadza w użytkowaniu.
Otwórz ten sam obrazek w paincie i raz jeszcze zapisz jako jpg. A potem normalnie odpal w gimpie | |
| | | Anke5 Już coś wie
Nick w grze : Anke5 Liczba postów : 198 Dołączył : 04/03/2012
| Temat: Re: GIMP - Problem z obrazkiem Sob Lut 02, 2013 10:12 am | |
| Gdy chcę pokolorować obrazek z przezroczystym tłem np. na turkusowo, za każdym razem do każdego koloru jest szary, czy ktoś wie, co mogę zrobić?
A propo tego pytania to chodzi ci o to, że wybierasz jakiś kolor, a i tak rysuje Ci na szaro? Bo jeśli tak jest to być może musisz zmienić w kolorach. Miałam podobny problem tyle, że nie w gimpie, a w PhotoShopie, ale wydaje mi się, że zmiana w ustawieniach kolorów powinna pomóc. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: GIMP - Problem z obrazkiem | |
| |
| | | | GIMP - Problem z obrazkiem | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|