AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P
+3
Nevarra
Farabolxd
ana0000000000
7 posters
Autor
Wiadomość
ana0000000000 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : ana0000000000 Liczba postów : 520 Dołączył : 01/01/2012
Temat: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Pon Lut 04, 2013 12:36 pm
Temat zakładam dla wszystkich osób interesujących się tym sportem, zarówno trenujących, jak i nie. Zapraszam!
Może zacznę
Od niedawna jestem szczęśliwą właścicielką 3-miesięcznej suczki owczarka niemieckiego. Planuję zacząć z nią trenować Agility. Nie wiem o tym nic a nic, lecz gdy patrzyłam na ceny przeszkód, prawie zemdlałam. Macie jakies pomysły na "domowej roboty" przeszkody, tunele, równoważnie itp.? I czy owczarek niemiecki to dobra rasa? (powiem jeszcze, że moja mała jest bardzo żywiołowa i szybko się uczy: opanowała komendy siad, daj łapę, leżeć, zostań w ciągu tygodnia tak sama z siebie xD)
Go?? Gość
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Pon Lut 04, 2013 12:39 pm
Owczarek niemiecki to bardzo inteligenta rasa,jeżeli odpowiednio ją wychowasz,myślę że będzie to bardzo dobra rasa,ale dużo zależy od wychowania.Może tu coś znajdziesz? http://klub.pies.pl/orca/topic/Jak-zrobic-przeszkody-do-agility-.htm
Farabolxd Już coś wie
Nick w grze : Farabolxd Liczba postów : 292 Dołączył : 03/12/2011
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Pon Lut 04, 2013 1:23 pm
czy ja wiem czy owczarki to dobra rasa do AGILLITY? jak o tym myślę to widzę bardziej border collie, albo szkockie..
Owczarki niemieckie mają wrodzoną skłonność do dysplazji stawu biodrowego i trzeba to brać pod uwagę.
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Czw Lut 07, 2013 11:17 am
A czym trening na psa użytkowego w policji / GOPR / woljsku czy u celników różni się od agility?
kaja98 Raczkujący
Nick w grze : kaja98 Liczba postów : 68 Dołączył : 16/12/2012
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Sob Lut 16, 2013 1:53 am
Owszem, to psy bardzo inteligentne, wysportowane i żywiołowe, ostatnio jednak w policji zaczynają pojawiać się w większej ilości belgijczyki, zwłaszcza malinois. Te psy jakoś bardziej pasują mi do agility. Onki są dla mnie nieco za ciężkie budową, ale wiadomo, różne psy się zdarzają :p Zgodzę się z Farabolxd, border collie są zdecydowanie dominujące w tej dyscyplinie, ale jak podejrzewam, na razie nie myślisz o zawodach typu mistrzostwa europy :p Poszukaj może w mieście klubu, w którym jest możliwość trenowania pod okiem intruktora, a w wakacje dobrym pomysłem mogą być obozy lub seminaria. Z relacji moich znajomych wiem, że dużo z nich wybiera Annówkę Na wykonywanie przeszkód pomysłów nie mam, ale wykonując takowe pamiętaj, by żadna z ostrych (jeśli takich użyjesz) części nie wystawała. Powodzenia No i czekamy na relacje z treningów.
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Sob Lut 16, 2013 3:27 am
Najpierw staraj się wzbudzić zaufanie dla psa, spędzaj z nim dużo czasu itd. Ucz ją różnych sztuczek. Dobrze by było, jakbyś do treningu miała dużo przestrzeni - np. ogród ; łąka. Kup w sklepie parę kijków ( mam na myśli te do zamiatania ) i poustawiaj je na doniczce, krześle, poduszce itp. Ewentualnie poproś dziadka by zrobił dla Ciebie przeszkody z drewna. Później je pomalujesz i będą ładnie się prezentować. Takim sposobem można wiele zaoszczędzić. Slalom możesz wykonać z długich patyków wbijając je w ziemię. W IKEA są takie siatki na zabawki dla dzieci - z tego można zrobić fajny tunelik. Ja z moim Yorkiem trenuję na ogrodzie lub czasem w stajni, gdzie na maneżu mam do dyspozycji stacjonatki.
Jak dla mnie, do agility idealnie się nadają Border'y Collie. Są inteligentne, zwinne oraz szybko się uczą. Ale każdy pies może osiągnąć wiele. Niektóre po prostu potrzebują trochę czasu.
Jak wcześniej wspominałam - mam dwa psy, są to Yorki. Głównie trenuję z małym klopsikiem - Pipi. Livia co prawda jest szybka, zwinniejsza i bardziej aktywna.. ale jakoś klopsik ma większe chęci do skoków.
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Nie Mar 03, 2013 11:05 am
Więc sprawy mają się tak: Skoki opanowałyśmy, robimy tory na cały ogród, gorzej ze slalomem, ale ten też ogarniamy xD Nic innego z nią nie zaczynałąm, ale mam nadzieję, że niedługo wprowadzę tunel Kora (bo tak ma na imię) ma już 4 miesiące, chociaż wygląda na więcej, ale nie ja w papiery wpisywałam wiek skacze stacjonatki około 50-55cm, okserki ok. 45cm. (ciężki tyłek robi swoje ) Zdjęcia (jakość mogła być lepsza, ale weź tu zrób dobre zdjęcie xD) 1. Skaczemy około 53cm 2. Skok na oko 45cm. 3. Nauka latania ciąg dalszy 4. Chwila odpoczynku 5. Kawałek mojej ręki i lecimy 6. Lądowanie 7. Ja i pies xD 8. Skończyły mi się komentarze Miłego oglądania
Sabula Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1203 Dołączył : 08/08/2011
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Nie Mar 03, 2013 11:10 am
Śliczna sunia, ale nie powinnaś z nią skakać takich przeszkód dopóki nie skończy roku, to bardzo niezdrowe dla szczeniaków.
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Nie Mar 03, 2013 12:24 pm
Sabula napisał:
Śliczna sunia, ale nie powinnaś z nią skakać takich przeszkód dopóki nie skończy roku, to bardzo niezdrowe dla szczeniaków.
Dzięki za radę, odłożymy skoki , skupimy się na slalomie
kaja98 Raczkujący
Nick w grze : kaja98 Liczba postów : 68 Dołączył : 16/12/2012
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Pon Mar 04, 2013 11:55 pm
Racja, nadwyrężanie psa poniżej roku jest niezdrowe. Poćwiczcie może slalom? Taki dobrze pokonany wzbudza wielkie wrażanie. Na początek można zamontować taką siateczkę, by droga między słupkami była określona :p
Jetrel VIP
Liczba postów : 503 Dołączył : 13/01/2012
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Wto Mar 05, 2013 3:26 am
Nie ma potrzeby siatki, kawał mięcha w łapę i pies robi co chcesz.
Gość Gość
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Wto Mar 05, 2013 3:29 am
Nie każdy ;P
Sponsored content
Temat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P
AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P