Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P

Go down 
+3
Nevarra
Farabolxd
ana0000000000
7 posters
AutorWiadomość
ana0000000000
Przyjaciel Zagrody
ana0000000000

Nick w grze : ana0000000000
Liczba postów : 520

AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Empty
PisanieTemat: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 12:36 pm

Temat zakładam dla wszystkich osób interesujących się tym sportem, zarówno trenujących, jak i nie. Zapraszam!

Może zacznę Razz

Od niedawna jestem szczęśliwą właścicielką 3-miesięcznej suczki owczarka niemieckiego. Planuję zacząć z nią trenować Agility. Nie wiem o tym nic a nic, lecz gdy patrzyłam na ceny przeszkód, prawie zemdlałam. Macie jakies pomysły na "domowej roboty" przeszkody, tunele, równoważnie itp.? I czy owczarek niemiecki to dobra rasa? (powiem jeszcze, że moja mała jest bardzo żywiołowa i szybko się uczy: opanowała komendy siad, daj łapę, leżeć, zostań w ciągu tygodnia tak sama z siebie xD)
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=615859
Go??
Gość
Anonymous

AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P Empty
PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 12:39 pm

Owczarek niemiecki to bardzo inteligenta rasa,jeżeli odpowiednio ją wychowasz,myślę że będzie to bardzo dobra rasa,ale dużo zależy od wychowania.Może tu coś znajdziesz? http://klub.pies.pl/orca/topic/Jak-zrobic-przeszkody-do-agility-.htm
Powrót do góry Go down
Farabolxd
Już coś wie
Farabolxd

Nick w grze : Farabolxd
Liczba postów : 292

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostPon Lut 04, 2013 1:23 pm

czy ja wiem czy owczarki to dobra rasa do AGILLITY?
jak o tym myślę to widzę bardziej border collie, albo szkockie..

Owczarki niemieckie mają wrodzoną skłonność do dysplazji stawu biodrowego i trzeba to brać pod uwagę.
Powrót do góry Go down
Nevarra
ZAGRODZIANIN
Nevarra

Nick w grze : Nevarra
Liczba postów : 2774

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostCzw Lut 07, 2013 11:17 am

A czym trening na psa użytkowego w policji / GOPR / woljsku czy u celników różni się od agility?
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=42994
kaja98
Raczkujący
kaja98

Nick w grze : kaja98
Liczba postów : 68

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostSob Lut 16, 2013 1:53 am

Owszem, to psy bardzo inteligentne, wysportowane i żywiołowe, ostatnio jednak w policji zaczynają pojawiać się w większej ilości belgijczyki, zwłaszcza malinois. Te psy jakoś bardziej pasują mi do agility. Onki są dla mnie nieco za ciężkie budową, ale wiadomo, różne psy się zdarzają :p Zgodzę się z Farabolxd, border collie są zdecydowanie dominujące w tej dyscyplinie, ale jak podejrzewam, na razie nie myślisz o zawodach typu mistrzostwa europy :p Poszukaj może w mieście klubu, w którym jest możliwość trenowania pod okiem intruktora, a w wakacje dobrym pomysłem mogą być obozy lub seminaria. Z relacji moich znajomych wiem, że dużo z nich wybiera Annówkę Smile Na wykonywanie przeszkód pomysłów nie mam, ale wykonując takowe pamiętaj, by żadna z ostrych (jeśli takich użyjesz) części nie wystawała. Powodzenia Very Happy No i czekamy na relacje z treningów.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=18720
Philipek
ZAGRODZIANIN
Philipek

Nick w grze : Philipek
Liczba postów : 3748

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostSob Lut 16, 2013 3:27 am

Najpierw staraj się wzbudzić zaufanie dla psa, spędzaj z nim dużo czasu itd. Ucz ją różnych sztuczek.
Dobrze by było, jakbyś do treningu miała dużo przestrzeni - np. ogród ; łąka. Kup w sklepie parę kijków ( mam na myśli te do zamiatania ) i poustawiaj je na doniczce, krześle, poduszce itp. Ewentualnie poproś dziadka by zrobił dla Ciebie przeszkody z drewna. Później je pomalujesz i będą ładnie się prezentować. Takim sposobem można wiele zaoszczędzić. Wink Slalom możesz wykonać z długich patyków wbijając je w ziemię. W IKEA są takie siatki na zabawki dla dzieci - z tego można zrobić fajny tunelik. Ja z moim Yorkiem trenuję na ogrodzie lub czasem w stajni, gdzie na maneżu mam do dyspozycji stacjonatki. Smile

Jak dla mnie, do agility idealnie się nadają Border'y Collie. Są inteligentne, zwinne oraz szybko się uczą. Ale każdy pies może osiągnąć wiele. Smile Niektóre po prostu potrzebują trochę czasu.

Jak wcześniej wspominałam - mam dwa psy, są to Yorki. Głównie trenuję z małym klopsikiem - Pipi. Livia co prawda jest szybka, zwinniejsza i bardziej aktywna.. ale jakoś klopsik ma większe chęci do skoków. Wink
Powrót do góry Go down
http://doggi.forumpolish.com/
ana0000000000
Przyjaciel Zagrody
ana0000000000

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostNie Mar 03, 2013 11:05 am

Więc sprawy mają się tak: Skoki opanowałyśmy, robimy tory na cały ogród, gorzej ze slalomem, ale ten też ogarniamy xD
Nic innego z nią nie zaczynałąm, ale mam nadzieję, że niedługo wprowadzę tunel Smile
Kora (bo tak ma na imię) ma już 4 miesiące, chociaż wygląda na więcej, ale nie ja w papiery wpisywałam wiek Razz skacze stacjonatki około 50-55cm, okserki ok. 45cm. (ciężki tyłek robi swoje Very Happy)
Zdjęcia (jakość mogła być lepsza, ale weź tu zrób dobre zdjęcie xD)
1. Skaczemy około 53cm
2. Skok na oko 45cm.
3. Nauka latania ciąg dalszy
4. Chwila odpoczynku
5. Kawałek mojej ręki i lecimy Very Happy
6. Lądowanie
7. Ja i pies xD
8. Skończyły mi się komentarze Smile
Miłego oglądania Razz
Powrót do góry Go down
Sabula
Przyjaciel Zagrody
Sabula

Liczba postów : 1203

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostNie Mar 03, 2013 11:10 am

Śliczna sunia, ale nie powinnaś z nią skakać takich przeszkód dopóki nie skończy roku, to bardzo niezdrowe dla szczeniaków.
Powrót do góry Go down
ana0000000000
Przyjaciel Zagrody
ana0000000000

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostNie Mar 03, 2013 12:24 pm

Sabula napisał:
Śliczna sunia, ale nie powinnaś z nią skakać takich przeszkód dopóki nie skończy roku, to bardzo niezdrowe dla szczeniaków.

Dzięki za radę, odłożymy skoki , skupimy się na slalomie Very Happy
Powrót do góry Go down
kaja98
Raczkujący
kaja98

Nick w grze : kaja98
Liczba postów : 68

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostPon Mar 04, 2013 11:55 pm

Racja, nadwyrężanie psa poniżej roku jest niezdrowe. Poćwiczcie może slalom? Taki dobrze pokonany wzbudza wielkie wrażanie. Na początek można zamontować taką siateczkę, by droga między słupkami była określona :p
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=18720
Jetrel
VIP
Jetrel

Liczba postów : 503

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostWto Mar 05, 2013 3:26 am

Nie ma potrzeby siatki, kawał mięcha w łapę i pies robi co chcesz.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipostWto Mar 05, 2013 3:29 am

Nie każdy ;P
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P   AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

AGILITY - temat dla wszystkich trenujących, planujacych trening i zainteresowanych :P
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Trening koni i kuców do Grand Prix.! Atrakcyjna cena. (temat odnowiony)
» Agility
» Mieszanka wszystkich ras
» prezentacje dla wszystkich !
» wyprzedaż wszystkich koni z ZJ i SZJ

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: