Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Akcja anty-kopiarska | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Gość Gość
| Temat: Akcja anty-kopiarska Czw Lip 25, 2013 9:07 am | |
| Wpadłam na pomysł zorganizowania akcji anty-kopiarskiej. Polega ona na rozsyłaniu do przypadkowych graczy jednej z tych wiadomości: Czy masz pozwolenie na użycie zdjęcia na Twoim avatarze?/Czy masz pozwolenie na użycie zdjęcia na Twojej prezentacji?* Jeśli dostaniemy odpowiedzi: Nie/Co? robimy graczom wykład nt. praw autorskich. : ) Może wtedy gracze zrozumieją, jak ważna jest zgoda autora. Jeśli pomysł wam się podoba - zacznijcie pisanie już teraz Skoro skopiowanie stylu jest tępione, zacznijmy tępić kradzieże zdjęć. *ewentualnie zdjęcia podmieniamy na rysunku lub fotomanipulacji |
| | | Ejli Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Eiiri Liczba postów : 1433 Dołączył : 31/12/2011
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Czw Lip 25, 2013 9:20 am | |
| | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Czw Lip 25, 2013 9:30 am | |
| Mi chodzi bardziej o rzeczy z dA a ty bierzesz z tumbrla, gdzie nie wstawia autor a kto inny - więc w razie czego problem ma autor bloga Chyba |
| | | Maltanka Nowy
Nick w grze : Maltanka Liczba postów : 7 Dołączył : 22/06/2013
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Czw Lip 25, 2013 11:26 am | |
| Mimo, że jeszcze nie pisałam na forum postanawiam przyłączyć się do akcji | |
| | | Pani_Snow W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Kokoni5 Liczba postów : 375 Dołączył : 26/05/2013
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Czw Lip 25, 2013 3:37 pm | |
| Jestem za! Ale od dzisiaj biorę z tumblr'owych blogów, na których umieszcza się obrazki z pixiv'a XD A pytanie: Czy jeżeli chce się użyć jakiegoś artwork'u autora jakiejś mangi to też trzeba pytać? XD | |
| | | ebonita Główny Grafik
Nick w grze : ebonita Liczba postów : 787 Dołączył : 03/10/2012
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Czw Lip 25, 2013 11:35 pm | |
| Ymmmm .. Gatta - masz pozwolenie na użycie wizerunku tej rudej pani (paramore?) w swym avatarze? :>
Moim skromnym zdaniem akcja bez sensu ... to tylko avatar a nie plakat na którym dzieciak zbija grube kokosy ... | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Pią Lip 26, 2013 3:01 am | |
| - ebonita napisał:
- Ymmmm .. Gatta - masz pozwolenie na użycie wizerunku tej rudej pani (paramore?) w swym avatarze? :>
On jest z fanpop.com, czyli strony z której każdy może brać. Jak pisałam - nie chodzi mi o ogólnodostępne zdjęcia, a o takie z np. dA. No aż tak wiele kasy nie zarabia, ale co jak co - equus można na tym dużo zarobić, a skoro bronią stylów - czemu by nie bronić zdjęć? |
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Pią Lip 26, 2013 3:41 am | |
| Ale tumblr jest również serwisem dla artystów! Tam też można się ich zapytać czy można użyć... ( w "ask'ach". ). Gorzej by było z pixiv'em, bo to japońska strona. Gdyby tak popatrzeć, to rzeczywiście, akcja nie ma zbyt sensu, a za ten wykład o prawach autorskich, to jaszcze zaczną nas blokować... | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Pią Lip 26, 2013 3:51 am | |
| No w sumie. I tak nie wypali, bo co najmniej połowa graczy nie ma zgód.. |
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Pią Lip 26, 2013 4:06 am | |
| Zaczynam znajdować sposoby na załatwienie zgody od autora! XD Nie mam konta na dA, więc znajduje artystów z dA na FA i tam proszę o zgodę w "notkach"! Jestem genialna! XD
Gatta, Niom, widziałam na prezentacjach i avatarach zdięcia, które autor oznakował napisem "don't copy". | |
| | | EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Sob Lip 27, 2013 9:22 am | |
| Okeeej. Nie wolno wam wytykac tego calego kopiowania jakiegos wykyslu, znaczy tego co nazywacie stylami na forum, to bedziecie robic wyklady na howrse. Genialne. Wyczuwam temat do zamkniecia. Zm na pewno nie bedzie uczestniczylo w tych waszych walkach o nie kopiowanie. Postaram sie o to, no bo skoro Arv naprawila iuz osty :] | |
| | | wercia d Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Meren_wen Liczba postów : 840 Dołączył : 07/10/2012
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Sob Lip 27, 2013 10:48 am | |
| Myślę, że akcja miałaby sens, gdyby robić "wykłady" tym, którzy robią innym te prezentacje i avatary ze zdjęciami bez zgody autora. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska Sob Lip 27, 2013 12:10 pm | |
| Eve - temat zamknij, bo to nie wypali i tak. Poza tym - to nie "jakiś wymysł" tylko zdjęcia, trzeba wytłumaczyć o co chodzi... na przykład fotomanipulacje od Perfectperfection, za które ludzie płacą, a inni kradną do prezentacji NIE CHODZI TU O STYLE. Akcja bez spamu na ZM, kulturalna, no ale nie wypali. wercia d - i o to chodzi |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Akcja anty-kopiarska | |
| |
| | | | Akcja anty-kopiarska | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|