Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Akcja anty-kopiarska

Go down 
+2
Maltanka
Ejli
6 posters
AutorWiadomość
Gość
Gość
Anonymous

Akcja anty-kopiarska Empty
PisanieTemat: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostCzw Lip 25, 2013 9:07 am

Wpadłam na pomysł zorganizowania akcji anty-kopiarskiej. Polega ona na rozsyłaniu do przypadkowych graczy jednej z tych wiadomości:
Czy masz pozwolenie na użycie zdjęcia na Twoim avatarze?/Czy masz pozwolenie na użycie zdjęcia na Twojej prezentacji?*
Jeśli dostaniemy odpowiedzi: Nie/Co? robimy graczom wykład nt. praw autorskich. : )
Może wtedy gracze zrozumieją, jak ważna jest zgoda autora.
Jeśli pomysł wam się podoba - zacznijcie pisanie już teraz Smile
Skoro skopiowanie stylu jest tępione, zacznijmy tępić kradzieże zdjęć.

*ewentualnie zdjęcia podmieniamy na rysunku lub fotomanipulacji
Powrót do góry Go down
Ejli
Przyjaciel Zagrody
Ejli

Nick w grze : Eiiri
Liczba postów : 1433

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostCzw Lip 25, 2013 9:20 am

Czekam na wykład.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=4080537
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostCzw Lip 25, 2013 9:30 am

Mi chodzi bardziej o rzeczy z dA Smile  a ty bierzesz z tumbrla, gdzie nie wstawia autor a kto inny - więc w razie czego problem ma autor bloga
Chyba
Powrót do góry Go down
Maltanka
Nowy
Maltanka

Nick w grze : Maltanka
Liczba postów : 7

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostCzw Lip 25, 2013 11:26 am

Mimo, że jeszcze nie pisałam na forum postanawiam przyłączyć się do akcji Smile
Powrót do góry Go down
Pani_Snow
W skromnych progach Zagrody
Pani_Snow

Nick w grze : Kokoni5
Liczba postów : 375

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostCzw Lip 25, 2013 3:37 pm

Jestem za! Ale od dzisiaj biorę z tumblr'owych blogów, na których umieszcza się obrazki z pixiv'a XD A pytanie: Czy jeżeli chce się użyć jakiegoś artwork'u autora jakiejś mangi to też trzeba pytać? XD
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=538357
ebonita
Główny Grafik
ebonita

Nick w grze : ebonita
Liczba postów : 787

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostCzw Lip 25, 2013 11:35 pm

Ymmmm .. Gatta - masz pozwolenie na użycie wizerunku tej rudej pani (paramore?) w swym avatarze? :>

Moim skromnym zdaniem akcja bez sensu ... to tylko avatar a nie plakat na którym dzieciak zbija grube kokosy ...
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=2069159
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostPią Lip 26, 2013 3:01 am

ebonita napisał:
Ymmmm .. Gatta - masz pozwolenie na użycie wizerunku tej rudej pani (paramore?) w swym avatarze? :>
On jest z fanpop.com, czyli strony z której każdy może brać. Jak pisałam - nie chodzi mi o ogólnodostępne zdjęcia, a o takie z np. dA.
No aż tak wiele kasy nie zarabia, ale co jak co - equus można na tym dużo zarobić, a skoro bronią stylów - czemu by nie bronić zdjęć?
Powrót do góry Go down
Pani_Snow
Pani_Snow

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostPią Lip 26, 2013 3:41 am

Ale tumblr jest również serwisem dla artystów! Tam też można się ich zapytać czy można użyć... ( w "ask'ach". ). Gorzej by było z pixiv'em, bo to japońska strona. Gdyby tak popatrzeć, to rzeczywiście, akcja nie ma zbyt sensu, a za ten wykład o prawach autorskich, to jaszcze zaczną nas blokować...
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostPią Lip 26, 2013 3:51 am

No w sumie. I tak nie wypali, bo co najmniej połowa graczy nie ma zgód.. Wink
Powrót do góry Go down
Pani_Snow
Pani_Snow

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostPią Lip 26, 2013 4:06 am

Zaczynam znajdować sposoby na załatwienie zgody od autora! XD Nie mam konta na dA, więc znajduje artystów z dA na FA i tam proszę o zgodę w "notkach"! Jestem genialna! XD

Gatta, Niom, widziałam na prezentacjach i avatarach zdięcia, które autor oznakował napisem "don't copy".
Powrót do góry Go down
EveDallas
Moderator
EveDallas

Nick w grze : EveDallas
Liczba postów : 4676

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostSob Lip 27, 2013 9:22 am

Okeeej. Nie wolno wam wytykac tego calego kopiowania jakiegos wykyslu, znaczy tego co nazywacie stylami na forum, to bedziecie robic wyklady na howrse. Genialne. Wyczuwam temat do zamkniecia. Zm na pewno nie bedzie uczestniczylo w tych waszych walkach o nie kopiowanie. Postaram sie o to, no bo skoro Arv naprawila iuz osty :]
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1432587
wercia d
Przyjaciel Zagrody
wercia d

Nick w grze : Meren_wen
Liczba postów : 840

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostSob Lip 27, 2013 10:48 am

Myślę, że akcja miałaby sens, gdyby robić "wykłady" tym, którzy robią innym te prezentacje i avatary ze zdjęciami bez zgody autora.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipostSob Lip 27, 2013 12:10 pm

Eve - temat zamknij, bo to nie wypali i tak. Poza tym - to nie "jakiś wymysł" tylko zdjęcia, trzeba wytłumaczyć o co chodzi... na przykład fotomanipulacje od Perfectperfection, za które ludzie płacą, a inni kradną do prezentacji Wink NIE CHODZI TU O STYLE. Akcja bez spamu na ZM, kulturalna, no ale nie wypali.
wercia d - i o to chodzi Smile
Powrót do góry Go down
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Akcja anty-kopiarska   Akcja anty-kopiarska I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Akcja anty-kopiarska
Powrót do góry 
Strona 1 z 1
 Similar topics
-
» Czeka nas globalne zaciemnienie? Akcja zablokowania na dziś internetu.
» Akcja ,,TAK tolerancja!"
» Akcja Walentynka!
» Wielka Akcja - Licytacja!
» Akcja p.t. "zróbmy coś, aby w końcu było lepiej!"

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: