Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku Czw Kwi 24, 2014 2:33 am | |
| "Dziennik Polski": W szkołach już są wakacje
Rozpoczęte egzaminy gimnazjalne to praktycznie początek wakacyjnej przerwy w nauce. Wkrótce majowy weekend, potem matury i "zielone szkoły". To ma się zmienić już od przyszłego roku - informuje "Dziennik Polski". Z powodu trwających przez trzy dni egzaminów gimnazjalnych wolne ma większość uczniów. Do szkół nie chodzą nie tylko gimnazjaliści z klas pierwszych i drugich, lecz także dzieci z części szkół podstawowych, jeśli mieszczą się one w jednym budynku z gimnazjami.
Tymczasem, według kuratorium, egzaminy wcale nie oznaczają, że szkoły muszą być puste. "Zgodnie z przepisami w czasie egzaminów uczniom trzeba zapewnić takie warunki, by nic ich nie rozpraszało. Teoretycznie można jednak organizować lekcje" - mówi Artur Pasek z krakowskiego kuratorium oświaty.
Decyzję o zajęciach podejmują samodzielnie dyrektorzy szkół i pewnie dlatego odbywają się one tylko w nielicznych placówkach. Ma się to jednak zmienić od przyszłego roku szkolnego. Posłowie przygotowują zmiany w ustawie o systemie oświaty, które wymuszą na szkołach organizowanie zajęć także w dni, które obecnie są wolne.
Artykuł w całości skopiowany Cały tekst: http://wyborcza.pl/1,91446,15845698,_Dziennik_Polski___W_szkolach_juz_sa_wakacje.html#ixzz2zn5rWKSM | |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku Czw Kwi 24, 2014 5:00 am | |
| Jestem na nie. Moje gimnazjum jest łączone z liceum jednym korytarzem długim na jakieś 50 metrów na dwóch piętrach. Liceum ma na naszym terenie swoje toalety i część sal koło naszych. Teraz mamy egzaminy i pomimo poustawianych ławek z wielkim napisem "EGZAMINY GIMNAZJALNE, PROSZĘ ZACHOWAĆ CISZĘ" podczas ich przerw trudno się skupić. Tym bardziej, że piszemy w klasach, a nie na sali gimnastycznej jak poprzednie roczniki, a licealiści po prostu latają i drą się właściwie pod naszymi drzwiami Nie mogłabym sobie wyobrazić, żeby jeszcze do tego w czasie testów gimbusy miały normalnie lekcje, onienienie. Tak było podczas próbnych i pomimo faktu, że pisaliśmy w jednej z najbardziej odizolowanych sal, to hałas był nie do zniesienia. Nie szło się wcale skupić, a żadne upominanie ze strony nauczyciela nie pomagało, było gorzej niż wcześniej. Lepiej przetrzymać resztę uczniów przez te trzy dni w domu, niż narażać piszących egzaminy na niepotrzebny stres i gorsze wyniki. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku Czw Kwi 24, 2014 11:17 am | |
| Haha, przypomina mi się sytuacja jak byłam w szóstej klasie i pisałam próbny. Tyle mówią o ciszy, plepleple, a kiedy próbowaliśmy pisać to WSZYSCY uczniowie, którzy nie pisali, wrzeszczeli na korytarzu (pisaliśmy w klasie, nie na Sali Gimnastycznej, a w tym dniu były normalne lekcje...) Jestem na nie, kretyńska reforma. A matury nie dotyczą większości uczniów, tylko licealistów. |
| | | Nemmip Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Nemmip Liczba postów : 428 Dołączył : 08/03/2014
| Temat: Re: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku Pią Kwi 25, 2014 4:23 am | |
| Nie jestem przekonana.Z jednej strony warto mieć troszku wolnego.W końcu jesteśmy ludźmi i musimy mieć czas na odpoczynek od nauki Zaś z drugiej strony zachowanie ciszy przy obecnym "pokoleniu" jest niemożliwe. | |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku Pią Kwi 25, 2014 7:51 am | |
| Rany, ja chodziłam do szkoły nawet gdy starsze roczniki miały egzaminy / matury, Był zakaz wstępu do jednego skrzydła i tyle. | |
| | | Sabula Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 1203 Dołączył : 08/08/2011
| Temat: Re: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku Nie Kwi 27, 2014 8:50 am | |
| Ja chodzę do zespołu szkół- gimnazjum i liceum, więc teraz praktycznie cały czas mam wolne, tu gimbazjalny tu, matury, jeszcze w między czasie jadę na 2 wyjazdy, więc w sumie w maju będę mieć nie całe 2 tygodnie lekcji i potem jeszcze wolne w czerwcu Tylko z tego najgorsze jest to że w takiej sytuacji że nie ma kiedy ocen za bardzo poprawiać, dlatego trzeba się uczyć cały rok | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku | |
| |
| | | | Mniej wolnego w szkołach od przyszłego roku | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|