Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? | |
|
+16ZetkaEmka xTikTakx Sathilia korane Alexinda EveDallas Kikyo22 Sakura Nevarra carrie17 Aglyss koniara25000 hanka1998 кoкo Heshette truskaweczkaa 20 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
truskaweczkaa Już coś wie
Liczba postów : 208 Dołączył : 04/08/2011
| Temat: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:13 pm | |
| buahah, ja tam uważam że przywracają germanizację. naszczęście u mnie nie ma rosyjskiego, przynajmniej nie rusyfikują :> | |
| | | Heshette W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Youvenille Liczba postów : 490 Dołączył : 17/02/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:15 pm | |
| Niemiecki?<3333333333333333 | |
| | | truskaweczkaa Już coś wie
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:18 pm | |
| nienawidze niemca . oto dialog z nauczycieloą : - nie bede tego czytać! - odzywaj sie!... Czytaj! - nie! - zaraz pojdziesz do wychowawcy! - germanizujesz mnie! | |
| | | кoкo Już coś wie
Liczba postów : 299 Dołączył : 13/05/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:20 pm | |
| Jak jest angielski to nie potrzebny niemiecki, bo dzieciakom będzie się mylić ten z tym | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:22 pm | |
| Kocham niemiecki to najlepszy przedmiot w szkole <3333333333333333333333333 |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:24 pm | |
| кoкo - ja tam bym chciala włoski *.* ♥♥ | |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:27 pm | |
| God, za dużo się o germanizacji nie wie, a się mówi.. Germanizacja to mimowolne nauczanie się języka niemieckiego, ich kultury i zwyczajów, najczęściej pod przymusem. To, że musimy się uczyc tego języka nie oznacza, że nas germanizują. To tak samo jak angielski-uczysz się, żeby nie miec problemów w życiu z dogadaniem się z obcokrajowcami. Przykładowa sytuacja: Jedziesz do Niemiec, chociażby na wycieczkę. Jak wiadomo, jakoś z ludźmi trzeba się dogadac. Idziesz do sklepu i chcesz poprosic o coś do picia. Powiesz, że nie dałaś się zgermanizowac? Wyśmialiby Cię, o ile by zrozumieli. Niemiecki ma nam POMÓC, a nie zaszkodzic. Za parę(naście) lat docenisz to, że jednak ktoś Ci próbował pomóc z jego nauką. Jeżeli tak bardzo nienawidzisz jednak języka, to mogłaś zawsze iśc do innej szkoły/klasy, która zamiast niego ma np. francuski. | |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 12:30 pm | |
| no spoko spoko, ale jak tak wyrażam swoją opinię o niemieckim bo on mi jest njie potrzebny, moja babcia jest tłumaczem niemieckiego
| |
| | | koniara25000 Jedną nogą w ZM
Nick w grze : koniara25000 Liczba postów : 589 Dołączył : 08/01/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Wto Cze 05, 2012 1:33 pm | |
| Nienawidzę niemieckiego, zdecydowanie wole rosyjski i angielski.(Tak, zaraz zaczniecie sie czepiać że rosyjski jest tródniejszy, guzik prawda) | |
| | | Heshette W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Youvenille Liczba postów : 490 Dołączył : 17/02/2012
| | | | Aglyss Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Aglyss Liczba postów : 1624 Dołączył : 01/06/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 12:25 am | |
| Weźcie mnie nie dołujcie. Na lekcje niemieckiego w naszej szkole mówimy ,,obóz koncentracyjny" a na germanistkę (tak chyba nazywa się nauczycielka j. niemieckiego) ,,Hitler". Wystarczy że piśniesz i już masz punkty minusowe. Co jakieś 4 lekcje niezapowiedziane kartkówki i pały jak z wora... Makabra. | |
| | | carrie17 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : carrie17 Liczba postów : 921 Dołączył : 02/06/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 1:14 am | |
| Niemiecki w szkole? Fajna rzecz, pod warunkiem, że dobrze go uczą... Do liceum szłam z myślą, że to mój ulubiony przedmiot, ale po 3 latach niemieckiego 5x w tygodniu zmieniłam zdanie. Tym bardziej, że nasza nauczycielka kładła ogromny nacisk na naukę wszystkiego, co w podręcznikach. Efekt był tego taki, że mieliśmy zadania pamięciowe typu 'co robiła jakaś tam laska w tygodniu' - trzeba było to wykuć na blachę i nawet nie można było opowiadać tego swoimi słowami, tylko tak, jak było w książce.. Poza tym, jestem zdania, że źle nas uczą języków i jeśli ktoś chce dobrze operować językiem to się go w szkole niestety nie nauczy. Pamiętam mnóstwo beznadziejnych trudnych słówek związanych np z degradacją środowiska -.- A na ustnej maturze z niemieckiego poległam, bo brakowało mi podstawowego słownictwa... | |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 1:15 am | |
| (W sensie, nie że nie zdałam, bo zdałam pozytywnie, ale miałam tylko 13/30 punktów) | |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 4:28 am | |
| - Aglyss napisał:
- Weźcie mnie nie dołujcie. Na lekcje niemieckiego w naszej szkole mówimy ,,obóz koncentracyjny" a na germanistkę (tak chyba nazywa się nauczycielka j. niemieckiego) ,,Hitler". Wystarczy że piśniesz i już masz punkty minusowe. Co jakieś 4 lekcje niezapowiedziane kartkówki i pały jak z wora... Makabra.
Może cię tym zdziwię, ale też miałam bardzo wymagającą germanistkę, ale mimo wszystko same lekcje lubiłam. Była obrzydliwie wymagająca, w zasadzie nie było lekcji bez kartkówki / odpytywania (co więcej bywało i tak, ze specjalnie zmienialiśmy klasę, by każdy siedział 3m od drugiej osoby, na blacie tylko kartka i długopis). Każda próba ściągania to automatyczny numer 1 w dzienniku bez możliwości poprawy. Broń Boże powiedzieć coś nie na temat - od razu można było się pakować i wynosić za drzwi. A mimo to kobitka naprawdę potrafiła nauczyć , co potem zaprocentowało na maturze (i na pisemnej - 92%, i na ustnej - 89%). I o dziwo, jakoś nikt jej nie nienawidził, po prostu przyjmowaliśmy to za fakt ze jest jaka jest i albo się z tym człowiek pogodził, albo zmieniał klasę z ang / fr. Poza tym miała olbrzymie poczucie humoru, a sprawiedliwa była aż do przesady. 3 na kartkówce, a uważałeś że powinieneś dostać 4? Ok, nie ma problemu - o ile potrafiło się to logicznie uzasadnić. Zadana praca domowa - można było nie napisać, pod warunkiem że przy odpytywaniu potrafisz coś powiedzieć. | |
| | | Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 4:59 am | |
| Myślę, że angielski jest bardziej przydatny od innych języków. Jest to język międzynarodowy, dzięki któremu będziesz w stanie dogadać się w każdym kraju, w jakim się znajdziesz (w każdym razie w Europie). Patrząc jednak z praktycznego punktu widzenia, jak widzę tendencję na rynku europejskim i światowym, doszłam do przykrego wniosku, że może lepiej już teraz zacznijmy uczyć się chińskiego, zamiast niemieckiego, francuskiego czy innego języka. Z pewnością domyślacie się, o czym mówię... | |
| | | Kikyo22 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Kikyo22 Liczba postów : 1083 Dołączył : 15/01/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 5:10 am | |
| Sakura, masz racje. Jeszcze trochę a wszyscy w Europie będą gadać po chińsku. | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 5:26 am | |
| U mnie niemiecki był w czwartej klasie, bo kobiecie godzin zabrakło. Tylko jeden rok, w zasadzie nudów, a następny niemiecki jest w programie 1 gim... |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 5:59 am | |
| Miałam j. niemiecki przez 3 lata liceum, ale nigdy nie lubiłam tego języka. Największym problemem były dla mnie zaimki. Der, die, das potrafiłam jeszcze dopasować do słów, ale zaimki: ain, einen, einer, etc. było dla mnie koszmarem. | |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 6:04 am | |
| Sakura, a ja się trochę nie zgodzę. Byłam na wakacjach w Hiszpanii, niby cywilizowany kraj, a w sklepach nie znają angielskiego... Może mój też nie jest najlepszy, ale wiem co to jest 'milk, chocolate' w przeciwieństwie do pań z mcdonalda sytuacja powtórzyła się kilka razy, nawet w markowych sklepach z butami/ciuchami. Prędzej rozumieli niemiecki. Pomijając tabuny Turków z którymi się gada po polsku Także to nie jest tak, że po angielsku się wszędzie dogadasz... Koleżanka mojej mamy znała perfekt angielski, ukończyła jakieś tam kursy, certyfikaty i inne bajery. Po czym wyjechała do Anglii i musiała się uczyć prawie od nowa, bo tam rozmawia się zupełnie inaczej. I odwrotnie - wróciła do Polski, poszła na rozmowę kwalifikacyjną o pracę: facet powiedział jej, że jej angielski jest na bardzo niskim poziomie, a kobieta w Anglii 6 lat spędziła. Edit: co do zaimków, to najśmieszniejsze jest to, że większość Niemców, zwłaszcza młodych w ogóle ich nie używa kolega był na wymianie z Niemcami, dwoił się i troił przy układaniu poprawnych zdań (zaimki, odmiany, szyk etc). A oni mówili tak byle jak, jakby się dopiero niemieckiego uczyli. | |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 6:15 am | |
| carrie, moja koleżanka ze studiów miała podobną sytuację, tyle że na stażu w Szkocji. Skończyła filologię angielską (równolegle z Administracją w mojej grupie) na poziomie magistra i wyjechała tam na staż. Po jego ukończeniu opowiadała mi, że znając perfect angielski uczony w Polsce, nie potrafiła dogadać się ze Szkotami. Najlepszą metodą nauki języka danego kraju jest uczenie się go na miejscu. Jak wyjadę do Szkocji, znając angielski w stopniu średnim (tyle, co uczyłam się w szkole) będę musiała posługiwać się językiem migowym, aby dogadać się ze Szkotami . Jeżeli chodzi o Brytyjczyków, to również słyszałam, że ich język 'wyewoluował' i nie posługują się już tymi wszystkimi zwrotami, których uczą nas w szkole czy na studiach. To, co u nas nazywa się j. angielskim jest co najwyżej jego starą wersją, nieużywaną już w W.B. Poza tym, obcokrajowca zawsze poznać po akcencie, a Polacy nie mają, niestety, tego akcentu, jakim posługują się Brytyjczycy i nawet, jeżeli będziemy uczyć się języka przez 10 lat, nigdy nie będzie to angielski, tylko coś angielskopodobne. | |
| | | EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 6:30 am | |
| Z Niemcem się nie dogadasz, ja po 3 latach nauki, bylami kiedyś ledwo za granicą, coś tam 'wyszprechała', a gościu ię patrzy jak na idiotę 0.o Poi angielsku też nie. Gestykulacja działą.
szczezrze powiem tak, w rzyciu w liceum nie idę na niemiecki, ten język jest dla mnie za trudny. Ja nawet porządnie perfekta nie umiem -.- | |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 6:35 am | |
| Sakura, no właśnie o tym mówiłam ja w Hiszpanii przeważnie palcem na coś wskazywałam, także nie popisałam się znajomością żadnego języka. Ale jak dla mnie niemiecki jest prostszy, ma łatwiejszą gramatykę, a rodzajniki można olać ;p | |
| | | Aglyss Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Aglyss Liczba postów : 1624 Dołączył : 01/06/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 7:03 am | |
| - carrie17 napisał:
- Sakura, no właśnie o tym mówiłam ja w Hiszpanii przeważnie palcem na coś wskazywałam, także nie popisałam się znajomością żadnego języka.
Ale jak dla mnie niemiecki jest prostszy, ma łatwiejszą gramatykę, a rodzajniki można olać ;p No własnie. Można. Ale nie w naszej szkole. Jak tam pofajdaczysz rodzajniki, to masz pół punktacji w dół za wyraz | |
| | | Alexinda W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : Alexinda Liczba postów : 346 Dołączył : 27/03/2012
| | | | korane Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : volvos40 Liczba postów : 2064 Dołączył : 01/03/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 7:08 am | |
| Może sie wypowiem, a więc: Niemieckiego ja nie lubię ale sie go u czę bo kiedyś może się przydać ... | |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 7:25 am | |
| Szczerze powiem, że na początku niemiecki pasował mi bardziej niż angielski. Wszystko rozumiałam, mówiłam proste zdania. W II półroczu babka powiedziała, że musimy nadganiac materiał. I tu się zaczęło. Każe nam robic cwiczenia nawet nie tłumacząc, co mamy pisac i co to oznacza (jak ktoś się zapyta to ewentualnie raczy odpowiedziec). Ogólnie na lekcjach nikt nic nie wie, a pisze tak, jak jest w przykładach. Od nowego roku mamy miec nową nauczycielkę. Może ona nas nauczy czegokolwiek. Najdziwniejsze jest to, że na koniec wychodzi mi 5, a nie umiem powiedziec podstawowych zdań.. | |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 7:46 am | |
| - Aglyss napisał:
- carrie17 napisał:
- Sakura, no właśnie o tym mówiłam ja w Hiszpanii przeważnie palcem na coś wskazywałam, także nie popisałam się znajomością żadnego języka.
Ale jak dla mnie niemiecki jest prostszy, ma łatwiejszą gramatykę, a rodzajniki można olać ;p No własnie. Można. Ale nie w naszej szkole. Jak tam pofajdaczysz rodzajniki, to masz pół punktacji w dół za wyraz No u mnie w liceum było to samo, każdy wyraz musiał być na swoim miejscu, wszystko dobrze odmienione, odpowiedzi 'wyuczone' - czyli słowo w słowo z podręcznika. ale jakoś to przeżyłam, ba, kobitka wystawiła mi 3 na koniec z samych dopików | |
| | | Sathilia Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sathilia Liczba postów : 352 Dołączył : 20/08/2011
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 10:12 am | |
| Niemieckiego zaczęłam się uczyć w drugiej gimnazjum i wtedy nie narzekałam. Po tej drugiej klasie zbyt wiele nie wyniosłam, pierwsza nauczycielka poszła na macierzyński i dość długo nie mieliśmy lekcji nim znaleźli zastępstwo. W trzeciej klasie znów zmienili nam nauczycielkę i tym razem trafiła się nam kobieta wymagająca, ale jednocześnie potrafiąca nauczyć, więc nikt nie narzekał. Lekcje z nią wspominam bardzo miło. Ten jeden rok konkretnego niemieckiego jednak mi nie wystarczył, żebym czuła się pewnie w tym języku, więc w LO wzięłam podstawy (czego potem żałowałam, gdy dowiedziałam się, że na kontynuacji przerabiają dokładnie ten sam podręcznik co my...). Nauczyciela miałam beznadziejnego i to w pełnym tego słowa znaczeniu. Na lekcji robiliśmy banalne rzeczy z podręcznika, ale jego sprawdziany były chyba z kosmosu wzięte. Słówka, których nie mieliśmy na lekcji, zdania, których w ogóle nie przerabialiśmy, itd. Za literówkę w jednym wyrazie na całe zdanie od razu uwalał 0,5 punktu, z rodzajnikami dokładnie tak samo. Nawet z czegoś bardzo prostego potrafił zrobić coś niezwykle trudnego. Dwa lata musieliśmy się z nim przemęczyć, co mnie skutecznie zniechęciło do tego języka. W trzeciej klasie zmienili nam nauczyciela i zrobiło się od razu lżej i przyjemniej, choć nawet nie zdążyliśmy jednego działu przerobić. Widać gościu wiedział, że już nas niczego nie zdoła nauczyć w ciągu tej jednej godziny tygodniowo, która często wypadała. Jak musiałam wcześniej walczyć o 3 na koniec, tak liceum skończyłam z łatwo zdobytą 5. xD
| |
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 11:12 am | |
| ysz - niemiecki. dziś znowu miałam akcje z nauczycielką. ; - kto nie ma pr. dom. ? - pytam jeszcze raz : kto nie ma pr. dom. ?
-a kto ma pr. dom. ? - napewno nie ja.. - ej, młoda, nie pyskuj bo zaraz pujdziesz do wychowawczynie. i zachowluj sie a nie. - ysz ci szwabi - jeszcze raz tak powiesz to pojde na policję za to ze mnie obrażasz! - idź germanie - dość tego, dostajesz dwie jedynki za prace na lekcji! - liberum veto! ja nic nie zroobilam - no własnie, nic nie robisz - nie robie bo nie umiem dlatego ze nie umiesz uczyć - ja umiem uczyc tylko tobie nie chce sie uczyc! - germanizajce przywracają! | |
| | | xTikTakx Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 700 Dołączył : 06/01/2012
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? Sro Cze 06, 2012 11:16 am | |
| - truskaweczkaa napisał:
- ysz - niemiecki. dziś znowu miałam akcje z nauczycielką. ;
- kto nie ma pr. dom. ? - pytam jeszcze raz : kto nie ma pr. dom. ?
-a kto ma pr. dom. ? - napewno nie ja.. - ej, młoda, nie pyskuj bo zaraz pujdziesz do wychowawczynie. i zachowluj sie a nie. - ysz ci szwabi - jeszcze raz tak powiesz to pojde na policję za to ze mnie obrażasz! - idź germanie - dość tego, dostajesz dwie jedynki za prace na lekcji! - liberum veto! ja nic nie zroobilam - no własnie, nic nie robisz - nie robie bo nie umiem dlatego ze nie umiesz uczyć - ja umiem uczyc tylko tobie nie chce sie uczyc! - germanizajce przywracają! Dziwisz się, że nauczycielka jest wredna skoro tak się do niej zwracasz? Trochę szacunku dla starszych. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? | |
| |
| | | | Język niemiecki w szkołach-co o tym sądzicie? | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|