Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| hiszpański - pytanie do znających język | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: hiszpański - pytanie do znających język Pon Cze 10, 2013 9:12 am | |
| Tak teraz przeglądam książkę od hiszpańskiego, i zwróciłam uwagę na takie zdania: - Cytat :
Sevilla está en el sur de España Vigo está en el oeste de España Valencia está en el norte de España San Sebastian está en el oeste de España Mam więc małe pytanie, bo może ktoś się będzie orientował... W hiszpańskim są dwa rodzaje "być". Jedno to "estar", czyli "być" w tym momencie (np. zdenerwowana). Drugie to "ser" czyli "być" bardziej stałe, jak imię, miejsce urodzenia, cechy charakterystyczne. Na moją logikę więc, ułożenie miasta powinno być stałe, czyli słówko "es" (odmiana od "ser"). Dlaczego więc jest " está" (od estar)? Przecież jutro, za miesiąc itp położenie miasta się nie zmieni... | |
| | | Katrina123 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Katrina_S Liczba postów : 402 Dołączył : 31/05/2013
| Temat: Re: hiszpański - pytanie do znających język Pon Cze 10, 2013 9:40 am | |
| Gdy mówimy o aktualnym miejscu pobytu kogoś lub miejscu znajdowania się jakiejś rzeczy używamy czasownika estar ;p
| |
| | | LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: hiszpański - pytanie do znających język Pon Cze 10, 2013 9:59 am | |
| Czyli w tym momencie. Bo za moment mogę stanąć gdzie indziej/przenieść daną rzecz gdzie indziej. Ale miasto? Jak leży na południu, to będzie leżało. Więc dlaczego? | |
| | | Katrina123 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Katrina_S Liczba postów : 402 Dołączył : 31/05/2013
| Temat: Re: hiszpański - pytanie do znających język Pon Cze 10, 2013 10:18 am | |
| Przeczytaj co pisze po "lub" ;p To też odnosi się do miast. To taka wariacja językowa, nie znam hiszpańskiego na tyle, by się dokładnie wypowiedzieć dlaczego, po prostu tak jest. Ale myślę, że może chodzić o to, że ser odnosi się bardziej do ludzi, a estar do stanów w jakim ktoś/coś się znajduje... a jakby położenie miasta to taki swego rodzaju stan ;d Z tym, że jak już pisałam, językoznawcą nie jestem. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: hiszpański - pytanie do znających język | |
| |
| | | | hiszpański - pytanie do znających język | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|