To co piszę to tylko moje zdanie.
Na umiejętności źrebaka wpływa PG i BLUP rodziców oraz cośtam z czarnego rynku co dodaje 50% um.
Proszę, oto kawałek postu
Kawaii z 25 kwietnia: (
https://zagroda-mgly.0wn0.com/t387-oblicznie-um-wrodzonych-rebaka )
"Jak napisałam w punkcie 1, um. da się obliczyć na oko. Dążę do polepszenia mojej taktyki rozumowania w jaki sposób to obliczać, ale ten sposób...prawie się udał.
Potrzebne są:
-kartka
-długopis
-kalkulator lub mądra główka(ja polecam kalkulator, bo można się pogubić)
A więc na karteczce zapisujemy:
-PG matki, by dodatkowo obliczyć PG. Ja wybrałam moją Delight z amerykańskiego Howrse, ale tam oblicza się tak samo:)
PG Delight: 376.03(liczby po kropce są mniej ważne więc nie używamy ich do liczenia)
-Um. matki: 542.35(liczby po kropce są mniej ważne więc nie używamy ich do liczenia)
-BLUP matki: 100%
-PG ojca:385.35(tak jak w poprzednim pkt)
-Um ojca:567.03(tak jak w poprzednim pkt)
-BLUP ojca: 100%
Dodajemy um. rodziców, w tym przypadku: 542+567=1109
I te 1190 dzielimy przez 15: 1109/15=73.93
Nie mogąc się doczekać postarzyłam swoja klacz do momentu narodzin źrebaka - jego um. wrodzone wynosiły 74.15 ! Oczywiście liczyło się także PG i BLUP, dlatego nam równo nie wyszło.
PG źrebaka: 380 - tak jak obliczałam! Dodajemy PG rodziców i dzielimy przez dwa.
Ale są także wyjątki - nie zawsze obliczymy równo. Używając innej klaczy i obliczając um. wrodzone...pomyliłam się o 20 pkt! Wiec nie zawsze dzielimy przez 15 i to jest właśnie haczyk! Trzeba kombinować"
Według mnie um rodziców nie wpływają na um dziecka, ale to tylko moje zdanie.