Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Sob Gru 03, 2016 6:43 am | |
| W niedzielę rusza kolejna odsłona wielkiej akcji TVP „Polska Pomaga”. Tym razem nasi reporterzy będą w Katowicach, Lublinie, Zielonej Górze i Łodzi, żeby opowiedzieć m.in. o akcji Caritas Polska – Wigilijne Dzieło Pomocy Dzieciom. Początki akcji i jej rozwój wspomina Jan Pospieszalski.[You must be registered and logged in to see this image.]Kiedy w drugiej połowie lat 90. na antenie TVP zaczynaliśmy wspierać tę akcję (wtedy jako Swojskie Klimaty), wiedziałem tylko, że Caritas to kościelna instytucja dobroczynna. Przez te lata odkrywam siłę i rozmach Caritas. Ponad 1000 placówek i niepoliczone tysiące wolontariuszy – ogromna armia ludzi dobrej woli, którzy bez rozgłosu, bez fajerwerków, skromnie, nie od święta, lecz codziennie, niosą pomoc potrzebującym. Świece-cegiełeki, rozprowadzane w parafiach w całej Polsce, w wielu domach stały się nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Pomysł świecy pojawił się 23 lata temu w ośrodku Caritas w Rusinowicach koło Gliwic, gdzie opiekę, rehabilitację i możliwość rozwoju, znajdują dzieci z zespołem Downa. Wspominam ten fakt w roku, gdy przez Polskę przetoczyły się czarne protesty. Proaborcyjne manify miały zagłuszyć obywatelską inicjatywę, która chciała zakazać uśmiercania dzieci z zespołem Downa przed urodzeniem. W Rusinowicach, takie właśnie dzieciaki, pod okiem kochających ich ludzi, opiekunów i specjalistów, otrzymują pomoc, uczą się, bawią, biorą udział w zajęcich artystycznych, wystawiają jasełka.Ważnym założeniem akcji jest to, że większość środków, uzyskiwanych z rozprowadzania świec, pozostaje w diecezjach – czyli na miejscu, gdzie rozpoznanie potrzeb jest najtrafniejsze, a więc okazji do marnotrawstwa, najmniej. Z zebranych funduszy korzystają placówki dla dzieci niepełnosprawnych, domy samotnych matek, domy matek i dzieci bezdomnych, świetlice dla dzieci ulicy, domy opieki dla matek i dzieci ze środowisk naznaczonych przemocą, narkomanią i inną patologią. Wbrew pozorom, tych potrzeb jest ciągle bardzo dużo. Są też specjalne dedykowane cele. Proteza dla konkretnego dziecka, wyjazd na leczenie do zagranicznej kliniki, opłacenie kosztownej operacji lub kuracji specjalistycznym lekiem. Budujące jest, że gdy odpowiednio dotrze się z informacją o potrzebach, odzew wśród Polaków jest natychmiastowy. Hojność, ofiarność, gotowość niesienia pomocy, nie tylko objawia się sięganiem do portfela. To też zaangażowanie i praca na rzecz słabszych – wolontariat motywowany religijnie. Ta postawa świadczy, że jesteśmy lepsi, niż próbuje się nam wmówić.#Polskapomaga Dla mnie ten czas pracy z ludźmi Caritas to swoiste odkrycie. Nie zdawałem sobie sprawy jak wiele cichego dobra jest obok mnie. Usłyszałem mnóstwo pięknych historii z hapy enedem. Wiele z nich, dzięki reporterom z ośrodków TVP, udało się zarejestrować. Będziemy je sukcesywnie pokazywać zarówno na antenach TVP1, TVP3, TVP Info jak i w sieci (szukajcie nas też pod hasztagiem #Polskapomaga). Chcemy się nimi chwalić, być wdzięczni i dumni, że w Polsce dzieje się tyle dobra, tylu bezimiennych bohaterów, każdego dnia poświęca się dla innych. Potrzeb wokół nas jednak ciągle jest sporo - każdy z nas może dołączyć i być jednym z nich. Nasza telewizyjna inicjatywa „Polska pomaga” chce motywować do działania. Służy temu byśmy uwierzyli, że jesteśmy lepsi, niż sami o sobie sądzimy. | |
|