| Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? | |
|
+25Heshette Szarusia16 deccot klaczkakoniara avrilka Czarny Kot Asiaa. koziorożec Kikyo22 Narkotyka .Klaudi96. Luxiiii Philipek Calma EveDallas Uśmieszek korane LadyArvena kara250 Nesska Aglyss ~Martika~ koniki0099 hanka1998 Sweet Rabbit 29 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Sty 29, 2012 11:23 am | |
| Hmmm...
Po pierwsze, wybierz tego mniej nerwowego. Po drugie, nie mów mu o tym gdy jest zły czy smutny
Jakieś pomysły? Ja proponuję na początku rozśmieszyć, a gdy będzie już się uśmiechał to lekko, powoli powiedzieć. Lub - jak moja koleżanka radzi - wysłać ocenę SMS-em. Mówi "Nie będzie krzyczeć ani bić". Potem kiedy wróci nie będzie przeżywała tego pierwszego szału. | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Sty 29, 2012 11:36 am | |
| Ja zawsze jak zjem obiad, siadam i mówię "Ejj.. Wiesz co? Tylko się nie wkurzaj! Dostałam (ocena)." Zawsze działa ^^ | |
|
| |
koniki0099 W skromnych progach Zagrody
Liczba postów : 374 Dołączył : 26/01/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Sty 29, 2012 12:02 pm | |
| Ja mówię: ,,Powiem Ci coś, ale nie możesz mnie bić ani krzyczeć. (oczywiście jak mają dobry humor). I mówię: Dostałam ,,****" | |
|
| |
~Martika~ Nowy
Liczba postów : 26 Dołączył : 27/01/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Wto Lut 07, 2012 6:19 am | |
| Rodzice biją was za złe oceny ? Ja nigdy problemów z nauką nie miałam więc w swoim życiu ( chodze do II gimnazjum) łaćznie dostałam chyba mniej niż 8 jedynek. W I klasie gimnazjum nie miałam ani jednej jedynki i dwói więc teraz w drugiej ( narazie ani jednej 1 ) dostałam 2 to mama stwierdziła że mówiąc to cieszyłam się.. Bo dla mnie to taki jakby powiedzmy krok do normalności : D Więc nigdy zbytnio nie przejmowałam się powiedzeniem rodzicom o złych ocenach. Oni i tak wiedzą że je poprawię A jeśli chodzi o formułkę to o tej ostatniej dwói powiedziałam : " Mamo dostałam dwóję " Powiedziałam to uśmiechając się więc ona też się uśmiechnęła i zapytała z czego się cieszysz? | |
|
| |
Aglyss Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Aglyss Liczba postów : 1624 Dołączył : 01/06/2011
| |
| |
Nesska Raczkujący
Liczba postów : 68 Dołączył : 11/11/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Sro Lut 22, 2012 10:12 am | |
| Nie mówić, poprawić, pochwalić się tylko poprawioną xD
Albo można kręcić, że to się nauczyciel uwziął na całą klasę, że nie z tego pytał co miało być, a na kartkówce był materiał którego być nie miało... | |
|
| |
~Martika~ Nowy
Liczba postów : 26 Dołączył : 27/01/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Lut 26, 2012 6:02 am | |
| Aglyss ale jak ona tak po prostu powiedziała że masz spodnie ściągnąć i Ci w nogi kablem przywaliła ? I za tróję ? Co prawda moi rodzice nie są zbyt zadowoleni jak dostanę ale żeby kablem ? Słyszałam jak koleżanka raz gadała jak 1 z matmy dostała : " No i znowu dostane w tyłek " I to było na serio... | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Lut 26, 2012 6:09 am | |
| - Aglyss napisał:
-
Ja dostałam od mamy kablem po gołych nogach za tróję z niemca. Jaka patologia za przeproszeniem. Moi może nie są zadowoleni ze złych ocen, ale nigdy mnie nie uderzyli. Z niemca to zawsze jestem zagrożona, jak to mówię nie daje się germanizować, a mama z tatą każą* mi się poprawić, chociaż o ocenę w górę. Uczę się nieźle, jak dla siebie, gdybym była mniej leniwa byłabym pewnie lepsza, ale to takie gdybanie. A co najważniejsze, moi rodzice mówią, że ich obchodzi tylko jak na półrocze stoję i na koniec roku.. *nie tyle co każą tylko sugerują, bo niby po co jedna jedynka ma mi popsuć średnią? |
|
| |
kara250 Już coś wie
Nick w grze : AC / DC Liczba postów : 103 Dołączył : 14/01/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Lut 26, 2012 7:39 am | |
| Ja najpierw mówię "mamo, dzisiaj była niezapowiadana kartkówka. Pani od razu sprawdziła. Ta kujonka dostała dwóję, reszta po jedynce." To zawsze działa. | |
|
| |
LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Lut 26, 2012 12:06 pm | |
| U mnie mama zawsze mówiła, że uczę się dla siebie, a nie dla nich. Więc nie było, żadnych pretensji jak jakaś gorsza ocena wpadła Ogólnie uczyłam się w okolicach czwórki, do czerwonego paska, zawsze mi coś brakowało. Dopiero na koniec technikum pierwszy raz mi się przytrafił XD Jeśli dostawałam kiepską ocenę miałam sama do siebie pretensje. Czasem o niektórych ocenach się nie powiedziało, czasem powiedziało jak się poprawiło... Bo głupio mi było. Wstyd. Ale, żeby rodzice byli źli? Nie. Nawet te dwóje z biologii co miałam w gimnazjum jakoś trawili. To ja się wściekałam na babkę, a później olałam przedmiot. Zresztą nikt nie może być genialny z wszystkiego Jak technikum - z rachunkowości, marketingu same piątki (gdzie rachunkowość reszta uznawała za ciężki przedmiot),a z towaroznawstwa - ledwie tróje XD Szkoła to w ogóle dziwny wynalazek jest. Zmuszać do uczenia wszystkiego... Ha technikum handlowe oraz kierunek studiów też sama wybiera łam, a rodzice moje widzimisie poparli Początkowo chciałam filologię hiszpańską w Krakowie, i na to składałam, ale nie przewidziałam takiej konkurencji. W każdym razie - rodzice zamiast marudzić trzymali za mnie kciuki. Nie zastanawialiśmy się gdzie, jak będę mieszkać. Ważne co chcę spróbować osiągnąć. Prawo jazdy też tato od czasu do czasu wspominał, że mogłabym zrobić. I w końcu sama dowiedziałam się o promocji w Legnicy, dobrej szkole niedaleko... Poszłam i zdałam Tak czasami się zastanawiam - mam naprawdę dobrych rodziców. Potrafili mnie wychować. Tak a propo ciekawostki - jakby ktoś miał kiedyś okazję to niech przeczyta "wychowanie bez porażek" Gordona. Jest to jedyna książka, którą przeczytała większość dziewczyn z licencjata, chociaż nikt nam jej nie zadawał. Paru profesorów tylko wspomniało. Warto też podrzucić rodzicom, zostawić gdzieś na widoku, żeby się zainteresowali... To nie tylko o rodzicach, ale ogólnie o stosunkach międzyludzkich. Dużo przykładów z życia wziętych... Wytłumaczenie uczuć, sytuacji... Skąd się biorą kłótnie, niedomówienia... Naprawdę WARTO przeczytać. I podrzucić rodzicom. Moja mama chociaż tej książki nigdy na oczy nie widziała, to po analizie stwierdziłam, że dużo z tego praktykowała. POLECAM. Poznacie lepiej swoich rodziców i siebie Może macie w okolicy bibliotekę pedagogiczną? Spytajcie tam o tą książkę. | |
|
| |
Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Nie Lut 26, 2012 12:14 pm | |
| Arvenko - dzięki. Moja mama gdy nie ma co robić - bierze grubą książkę jakiejś Jodi i czyta xD | |
|
| |
korane Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : volvos40 Liczba postów : 2064 Dołączył : 01/03/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Czw Mar 01, 2012 9:30 am | |
| ja robie tak: nie radze mówić im tego od razu pierwszego dnia najlepiej po kilku dniach wtedy sprawa się załagodzi moi zawsze wpadają w szał ale mam sposób na ich uspokojenie | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Uśmieszek06 Liczba postów : 1132 Dołączył : 09/12/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pon Kwi 02, 2012 8:53 am | |
| Ja mam czerwony pasek co roku więc nie ma większych problemów. | |
|
| |
EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pon Kwi 02, 2012 9:25 am | |
| jakbym obrywałą za każdą 3 z niemca to masakra by była, bo to moja ocena na semestr;] ja mówię po prostu - dostałam 5 z czegoś tam i 2 z niemieckiego. na przykłąd. Rodzice zawsze -= uczysz się dla siebie, więc się nie martwią jedną zła oceną. Gorzej, jak więcej. | |
|
| |
Calma Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Calma Liczba postów : 658 Dołączył : 18/08/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pon Kwi 02, 2012 11:45 am | |
| Ja osobiście nigdy nie oberwałam od rodziców - zgadzam się z ApplePie - wg mnie to patologia bić własne dziecko kablem po nogach za to, że jej w szkole nie poszło. | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pon Kwi 02, 2012 12:11 pm | |
| Ja jak dostałam 1 z historii, to moja mama powiedziała "no trudno"... |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pon Kwi 02, 2012 1:09 pm | |
| Najlepiej powiedzieć jak najszybciej. Najgorzej będzie, jak mama dowie się z wywiadówki - wtedy będzie ci mniej ufać... |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pon Kwi 02, 2012 1:38 pm | |
| - kara250 napisał:
- Ja najpierw mówię "mamo, dzisiaj była niezapowiadana kartkówka. Pani od razu sprawdziła. Ta kujonka dostała dwóję, reszta po jedynce." To zawsze działa.
Haha,też tak mówię czasami. | |
|
| |
Luxiiii Raczkujący
Liczba postów : 70 Dołączył : 06/04/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Wto Kwi 10, 2012 8:10 am | |
| - Philipek napisał:
- kara250 napisał:
- Ja najpierw mówię "mamo, dzisiaj była niezapowiadana kartkówka. Pani od razu sprawdziła. Ta kujonka dostała dwóję, reszta po jedynce." To zawsze działa.
Haha,też tak mówię czasami. No, ja też, albo czasami wcale nie mówię, a jak się wyda, to powiem mówię, że na sprawdzianie były pytania o rzeczy, których nie było na lekcji, albo, że nauczyciel się uwziął... i jest dobrze | |
|
| |
.Klaudi96. Raczkujący
Liczba postów : 66 Dołączył : 29/04/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Wto Maj 01, 2012 4:12 pm | |
| Nie ma czego się bać z złej oceny, każdemu może coś nie wypalić. Możesz usiąść mamie na kolanach (zazwyczaj mamy są łagodniejsze) i ją przytul, pocałuj i po jakimś czasie powiedź o ocenie, przeproś za nią i tul się dalej | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Wto Maj 01, 2012 4:37 pm | |
| wchodze do domu wyraźnie smutna, lamentuję "boże ja się zaraz załamię... kolejna jedynka", mama mówi "no, świetnie, super.. *ciszaciszaciszacisza* masz to poprawić." i właściwie na tym rozmowa się kończy..
kiedyś przyszłam z pierwszą dwóją, to się zdobyłam na wymuszony płacz i matka, to mnie aż pocieszała : O hahahaha |
|
| |
Gość Gość
| |
| |
Narkotyka Już coś wie
Nick w grze : Narkotyka Liczba postów : 185 Dołączył : 24/02/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Czw Maj 03, 2012 1:58 am | |
| Skoro mowa o biciu, to zacznijmy w ogóle od tego, że jest to karalne i nic nie usprawiedliwia tego czynu. Hm.. jedyna osoba jakiej w życiu spowiadałam się z ocen, to mój mężczyzna, i to jeszcze na studiach, po raz pierwszy dostałam karę za złą ocenę miałam szlaban na wszystko po za nauką | |
|
| |
Kikyo22 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Kikyo22 Liczba postów : 1083 Dołączył : 15/01/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Czw Maj 03, 2012 2:03 am | |
| U mnie nie było ocen, tylko punkty, wiec wystarczyło jej jak powiedziałam ze dostałam dobre punkty - nigdy nie drążyła dalej | |
|
| |
EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| |
| |
koziorożec Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : koziorożec Liczba postów : 1626 Dołączył : 28/02/2012
| |
| |
Asiaa. Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Veaphilus Liczba postów : 1399 Dołączył : 11/12/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Pią Maj 04, 2012 8:35 am | |
| - Uśmieszek napisał:
- Ja mam czerwony pasek co roku więc nie ma większych problemów.
Ja bym miała ale nie mam.Czemu?Ano przez zachowanie >.> Teraz jak nam wprowadzili identyfikatory to jeszcze gorzej >.< | |
|
| |
Czarny Kot Raczkujący
Nick w grze : Saphira_olcia Liczba postów : 80 Dołączył : 17/03/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Sob Maj 05, 2012 6:44 am | |
| Najlepiej przyjść do domu ze smutną miną i mówić, że się uczyło cały czas, a dostało się słabą ocenę... Ja dostałam z matmy 2 i 3. Zrobiłam tak i mi sie nie zerwało. Ale nie było przyjemnie dostać takie oceny | |
|
| |
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Sob Maj 05, 2012 11:54 am | |
| Ja przychodzę załamana,z rykiem,że kolejna pala z matmy (^^) to mnie pocieszą,powiedzą abym się pouczyła i poprawiła Ale zazwyczaj to ja robię tak: mówię dopiero jak poprawię xD I problemu nie ma żadnego Co do bicia to każdy ma prawo czegoś nie umieć,nie ma mega mózgów cz coś w tym stylu. Ale żeby bić?!No,kurczę,bez przesady,uczymy się dla Siebie nie dla mamy,lub taty chyba,ze chcą naprawdę abyśmy mieli dobra przyszłość to czasem zmuszą ale żeby bić to trochę taka... patologia? Nie urażając nikogo! | |
|
| |
Aglyss Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Aglyss Liczba postów : 1624 Dołączył : 01/06/2011
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Sob Maj 05, 2012 12:43 pm | |
| - koniara1237 napisał:
- Ja przychodzę załamana,z rykiem,że kolejna pala z matmy (^^) to mnie pocieszą,powiedzą abym się pouczyła i poprawiła Ale zazwyczaj to ja robię tak: mówię dopiero jak poprawię xD I problemu nie ma żadnego
Co do bicia to każdy ma prawo czegoś nie umieć,nie ma mega mózgów cz coś w tym stylu. Ale żeby bić?!No,kurczę,bez przesady,uczymy się dla Siebie nie dla mamy,lub taty chyba,ze chcą naprawdę abyśmy mieli dobra przyszłość to czasem zmuszą ale żeby bić to trochę taka... patologia? Nie urażając nikogo! Życie, po prostu. Raz to mi nawet powiedziała, że jak nie przestanę pyskować (w którym momencie?) to zaprowadzi mnie do psychologa, żeby zrobił ze mnie potulną córeczkę. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? | |
| |
|
| |
| Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? | |
|