Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Zarejestruj się, lub zaloguj, jeśli posiadasz już konto by uzyskać możliwość wypowiadania się na forum
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.

IndeksPortalSzukajLatest imagesRejestracjaZaloguj
Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse!
Wymień się pocztówką! Klik!
Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik!

Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?

Go down 
+25
Heshette
Szarusia16
deccot
klaczkakoniara
avrilka
Czarny Kot
Asiaa.
koziorożec
Kikyo22
Narkotyka
.Klaudi96.
Luxiiii
Philipek
Calma
EveDallas
Uśmieszek
korane
LadyArvena
kara250
Nesska
Aglyss
~Martika~
koniki0099
hanka1998
Sweet Rabbit
29 posters
Idź do strony : 1, 2  Next
AutorWiadomość
Sweet Rabbit
ZAGRODZIANIN
Sweet Rabbit

Nick w grze : Rabbitek
Liczba postów : 1911

Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? Empty
PisanieTemat: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Sty 29, 2012 11:23 am

Hmmm...

Po pierwsze, wybierz tego mniej nerwowego.
Po drugie, nie mów mu o tym gdy jest zły czy smutny

Jakieś pomysły?
Ja proponuję na początku rozśmieszyć, a gdy będzie już się uśmiechał to lekko, powoli powiedzieć. Lub - jak moja koleżanka radzi - wysłać ocenę SMS-em. Mówi "Nie będzie krzyczeć ani bić". Potem kiedy wróci nie będzie przeżywała tego pierwszego szału.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1311909
hanka1998
ZAGRODZIANIN
hanka1998

Nick w grze : hanka1998
Liczba postów : 5814

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Sty 29, 2012 11:36 am

Ja zawsze jak zjem obiad, siadam i mówię "Ejj.. Wiesz co? Tylko się nie wkurzaj! Dostałam (ocena)." Zawsze działa ^^
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1007218
koniki0099
W skromnych progach Zagrody
koniki0099

Liczba postów : 374

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Sty 29, 2012 12:02 pm

Ja mówię:
,,Powiem Ci coś, ale nie możesz mnie bić ani krzyczeć. (oczywiście jak mają dobry humor). I mówię: Dostałam ,,****"
Powrót do góry Go down
~Martika~
Nowy
~Martika~

Liczba postów : 26

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostWto Lut 07, 2012 6:19 am

Rodzice biją was za złe oceny ? Ja nigdy problemów z nauką nie miałam więc w swoim życiu ( chodze do II gimnazjum) łaćznie dostałam chyba mniej niż 8 jedynek. W I klasie gimnazjum nie miałam ani jednej jedynki i dwói więc teraz w drugiej ( narazie ani jednej 1 ) dostałam 2 to mama stwierdziła że mówiąc to cieszyłam się.. Bo dla mnie to taki jakby powiedzmy krok do normalności : D

Więc nigdy zbytnio nie przejmowałam się powiedzeniem rodzicom o złych ocenach. Oni i tak wiedzą że je poprawię Wink

A jeśli chodzi o formułkę to o tej ostatniej dwói powiedziałam : " Mamo dostałam dwóję " Powiedziałam to uśmiechając się więc ona też się uśmiechnęła i zapytała z czego się cieszysz? Very Happy
Powrót do góry Go down
Aglyss
Przyjaciel Zagrody
Aglyss

Nick w grze : Aglyss
Liczba postów : 1624

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostSro Lut 22, 2012 8:25 am

~Martika~ napisał:
Rodzice biją was za złe oceny ? Ja nigdy problemów z nauką nie miałam więc w swoim życiu ( chodze do II gimnazjum) łaćznie dostałam chyba mniej niż 8 jedynek. W I klasie gimnazjum nie miałam ani jednej jedynki i dwói więc teraz w drugiej ( narazie ani jednej 1 ) dostałam 2 to mama stwierdziła że mówiąc to cieszyłam się.. Bo dla mnie to taki jakby powiedzmy krok do normalności : D

Więc nigdy zbytnio nie przejmowałam się powiedzeniem rodzicom o złych ocenach. Oni i tak wiedzą że je poprawię Wink

A jeśli chodzi o formułkę to o tej ostatniej dwói powiedziałam : " Mamo dostałam dwóję " Powiedziałam to uśmiechając się więc ona też się uśmiechnęła i zapytała z czego się cieszysz? Very Happy

Ja dostałam od mamy kablem po gołych nogach za tróję z niemca.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=825708
Nesska
Raczkujący
Nesska

Liczba postów : 68

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostSro Lut 22, 2012 10:12 am

Nie mówić, poprawić, pochwalić się tylko poprawioną xD

Albo można kręcić, że to się nauczyciel uwziął na całą klasę, że nie z tego pytał co miało być, a na kartkówce był materiał którego być nie miało...
Powrót do góry Go down
~Martika~
Nowy
~Martika~

Liczba postów : 26

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Lut 26, 2012 6:02 am

Aglyss ale jak ona tak po prostu powiedziała że masz spodnie ściągnąć i Ci w nogi kablem przywaliła ? Shocked I za tróję ? Co prawda moi rodzice nie są zbyt zadowoleni jak dostanę ale żeby kablem ? Słyszałam jak koleżanka raz gadała jak 1 z matmy dostała : " No i znowu dostane w tyłek " I to było na serio...
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Lut 26, 2012 6:09 am

Aglyss napisał:

Ja dostałam od mamy kablem po gołych nogach za tróję z niemca.

Jaka patologia za przeproszeniem. Moi może nie są zadowoleni ze złych ocen, ale nigdy mnie nie uderzyli.
Z niemca to zawsze jestem zagrożona, jak to mówię nie daje się germanizować, a mama z tatą każą* mi się poprawić, chociaż o ocenę w górę.
Uczę się nieźle, jak dla siebie, gdybym była mniej leniwa byłabym pewnie lepsza, ale to takie gdybanie.

A co najważniejsze, moi rodzice mówią, że ich obchodzi tylko jak na półrocze stoję i na koniec roku..

*nie tyle co każą tylko sugerują, bo niby po co jedna jedynka ma mi popsuć średnią?
Powrót do góry Go down
kara250
Już coś wie
kara250

Nick w grze : AC / DC
Liczba postów : 103

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Lut 26, 2012 7:39 am

Ja najpierw mówię "mamo, dzisiaj była niezapowiadana kartkówka. Pani od razu sprawdziła. Ta kujonka dostała dwóję, reszta po jedynce." To zawsze działa.
Powrót do góry Go down
LadyArvena
Administrator
LadyArvena

Nick w grze : LadyArvena
Liczba postów : 4123

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Lut 26, 2012 12:06 pm

U mnie mama zawsze mówiła, że uczę się dla siebie, a nie dla nich. Więc nie było, żadnych pretensji jak jakaś gorsza ocena wpadła Wink Ogólnie uczyłam się w okolicach czwórki, do czerwonego paska, zawsze mi coś brakowało. Dopiero na koniec technikum pierwszy raz mi się przytrafił XD
Jeśli dostawałam kiepską ocenę miałam sama do siebie pretensje. Czasem o niektórych ocenach się nie powiedziało, czasem powiedziało jak się poprawiło... Bo głupio mi było. Wstyd. Ale, żeby rodzice byli źli? Nie. Nawet te dwóje z biologii co miałam w gimnazjum jakoś trawili. To ja się wściekałam na babkę, a później olałam przedmiot.

Zresztą nikt nie może być genialny z wszystkiego Wink Jak technikum - z rachunkowości, marketingu same piątki (gdzie rachunkowość reszta uznawała za ciężki przedmiot),a z towaroznawstwa - ledwie tróje XD Szkoła to w ogóle dziwny wynalazek jest. Zmuszać do uczenia wszystkiego...

Ha technikum handlowe oraz kierunek studiów też sama wybiera łam, a rodzice moje widzimisie poparli Wink Początkowo chciałam filologię hiszpańską w Krakowie, i na to składałam, ale nie przewidziałam takiej konkurencji. W każdym razie - rodzice zamiast marudzić trzymali za mnie kciuki. Nie zastanawialiśmy się gdzie, jak będę mieszkać. Ważne co chcę spróbować osiągnąć.

Prawo jazdy też tato od czasu do czasu wspominał, że mogłabym zrobić. I w końcu sama dowiedziałam się o promocji w Legnicy, dobrej szkole niedaleko... Poszłam i zdałam Very Happy

Tak czasami się zastanawiam - mam naprawdę dobrych rodziców. Potrafili mnie wychować.

Tak a propo ciekawostki - jakby ktoś miał kiedyś okazję to niech przeczyta "wychowanie bez porażek" Gordona. Jest to jedyna książka, którą przeczytała większość dziewczyn z licencjata, chociaż nikt nam jej nie zadawał. Paru profesorów tylko wspomniało. Warto też podrzucić rodzicom, zostawić gdzieś na widoku, żeby się zainteresowali... To nie tylko o rodzicach, ale ogólnie o stosunkach międzyludzkich. Dużo przykładów z życia wziętych... Wytłumaczenie uczuć, sytuacji... Skąd się biorą kłótnie, niedomówienia...
Naprawdę WARTO przeczytać. I podrzucić rodzicom.

Moja mama chociaż tej książki nigdy na oczy nie widziała, to po analizie stwierdziłam, że dużo z tego praktykowała. POLECAM. Poznacie lepiej swoich rodziców i siebie Wink Może macie w okolicy bibliotekę pedagogiczną? Spytajcie tam o tą książkę.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=187343
Sweet Rabbit
ZAGRODZIANIN
Sweet Rabbit

Nick w grze : Rabbitek
Liczba postów : 1911

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostNie Lut 26, 2012 12:14 pm

Arvenko - dzięki. Moja mama gdy nie ma co robić - bierze grubą książkę jakiejś Jodi i czyta xD
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1311909
korane
Przyjaciel Zagrody
korane

Nick w grze : volvos40
Liczba postów : 2064

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostCzw Mar 01, 2012 9:30 am

ja robie tak: nie radze mówić im tego od razu pierwszego dnia najlepiej po kilku dniach wtedy sprawa się załagodzi moi zawsze wpadają w szał ale mam sposób na ich uspokojenie
Powrót do góry Go down
Uśmieszek
ZAGRODZIANIN
Uśmieszek

Nick w grze : Uśmieszek06
Liczba postów : 1132

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPon Kwi 02, 2012 8:53 am

Ja mam czerwony pasek co roku więc nie ma większych problemów.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=295856
EveDallas
Moderator
EveDallas

Nick w grze : EveDallas
Liczba postów : 4676

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPon Kwi 02, 2012 9:25 am

jakbym obrywałą za każdą 3 z niemca to masakra by była, bo to moja ocena na semestr;] ja mówię po prostu - dostałam 5 z czegoś tam i 2 z niemieckiego. na przykłąd. Rodzice zawsze -= uczysz się dla siebie, więc się nie martwią jedną zła oceną. Gorzej, jak więcej.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1432587
Calma
Przyjaciel Zagrody
Calma

Nick w grze : Calma
Liczba postów : 658

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPon Kwi 02, 2012 11:45 am

Ja osobiście nigdy nie oberwałam od rodziców - zgadzam się z ApplePie - wg mnie to patologia bić własne dziecko kablem po nogach za to, że jej w szkole nie poszło.
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPon Kwi 02, 2012 12:11 pm

Ja jak dostałam 1 z historii, to moja mama powiedziała "no trudno"...
Powrót do góry Go down
Go??
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPon Kwi 02, 2012 1:09 pm

Najlepiej powiedzieć jak najszybciej. Najgorzej będzie, jak mama dowie się z wywiadówki - wtedy będzie ci mniej ufać...
Powrót do góry Go down
Philipek
ZAGRODZIANIN
Philipek

Nick w grze : Philipek
Liczba postów : 3748

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPon Kwi 02, 2012 1:38 pm

kara250 napisał:
Ja najpierw mówię "mamo, dzisiaj była niezapowiadana kartkówka. Pani od razu sprawdziła. Ta kujonka dostała dwóję, reszta po jedynce." To zawsze działa.
Haha,też tak mówię czasami. Razz
Powrót do góry Go down
http://doggi.forumpolish.com/
Luxiiii
Raczkujący
Luxiiii

Liczba postów : 70

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostWto Kwi 10, 2012 8:10 am

Philipek napisał:
kara250 napisał:

No, ja też, albo czasami wcale nie mówię, a jak się wyda, to powiem mówię, że na sprawdzianie były pytania o rzeczy, których nie było na lekcji, albo, że nauczyciel się uwziął... i jest dobrze Very Happy
Powrót do góry Go down
.Klaudi96.
Raczkujący
.Klaudi96.

Liczba postów : 66

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostWto Maj 01, 2012 4:12 pm

Nie ma czego się bać z złej oceny, każdemu może coś nie wypalić. Możesz usiąść mamie na kolanach (zazwyczaj mamy są łagodniejsze) i ją przytul, pocałuj i po jakimś czasie powiedź o ocenie, przeproś za nią i tul się dalej Wink
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostWto Maj 01, 2012 4:37 pm

wchodze do domu wyraźnie smutna, lamentuję "boże ja się zaraz załamię... kolejna jedynka", mama mówi "no, świetnie, super.. *ciszaciszaciszacisza* masz to poprawić." i właściwie na tym rozmowa się kończy..

kiedyś przyszłam z pierwszą dwóją, to się zdobyłam na wymuszony płacz i matka, to mnie aż pocieszała : O hahahaha
Powrót do góry Go down
Gość
Gość
Anonymous

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostSro Maj 02, 2012 2:38 am

Philipek napisał:
kara250 napisał:
Tja, ja też Razz
Powrót do góry Go down
Narkotyka
Już coś wie
Narkotyka

Nick w grze : Narkotyka
Liczba postów : 185

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostCzw Maj 03, 2012 1:58 am

Skoro mowa o biciu, to zacznijmy w ogóle od tego, że jest to karalne i nic nie usprawiedliwia tego czynu.

Hm.. jedyna osoba jakiej w życiu spowiadałam się z ocen, to mój mężczyzna, i to jeszcze na studiach, po raz pierwszy dostałam karę za złą ocenę Laughing miałam szlaban na wszystko po za nauką Laughing
Powrót do góry Go down
Kikyo22
Przyjaciel Zagrody
Kikyo22

Nick w grze : Kikyo22
Liczba postów : 1083

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostCzw Maj 03, 2012 2:03 am

U mnie nie było ocen, tylko punkty, wiec wystarczyło jej jak powiedziałam ze dostałam dobre punkty - nigdy nie drążyła dalej Very Happy
Powrót do góry Go down
EveDallas
Moderator
EveDallas

Nick w grze : EveDallas
Liczba postów : 4676

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPią Maj 04, 2012 12:21 am

Themma napisał:
Philipek napisał:
kara250 napisał:
Tja, ja też Razz
A ja tak nie mogę, bo za kujona to ja uchodzę :3
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1432587
koziorożec
Przyjaciel Zagrody
koziorożec

Nick w grze : koziorożec
Liczba postów : 1626

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPią Maj 04, 2012 2:34 am

EveDallas napisał:
Themma napisał:
Philipek napisał:
kara250 napisał:
Tja, ja też Razz
A ja tak nie mogę, bo za kujona to ja uchodzę :3
Witaj w moim świecie.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=1778120
Asiaa.
Przyjaciel Zagrody
Asiaa.

Nick w grze : Veaphilus
Liczba postów : 1399

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostPią Maj 04, 2012 8:35 am

Uśmieszek napisał:
Ja mam czerwony pasek co roku więc nie ma większych problemów.
Ja bym miała ale nie mam.Czemu?Ano przez zachowanie >.> Teraz jak nam wprowadzili identyfikatory to jeszcze gorzej >.<
Powrót do góry Go down
Czarny Kot
Raczkujący
Czarny Kot

Nick w grze : Saphira_olcia
Liczba postów : 80

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostSob Maj 05, 2012 6:44 am

Najlepiej przyjść do domu ze smutną miną i mówić, że się uczyło cały czas, a dostało się słabą ocenę... Ja dostałam z matmy 2 i 3. Zrobiłam tak i mi sie nie zerwało. Ale nie było przyjemnie dostać takie oceny
Powrót do góry Go down
avrilka
Przyjaciel Zagrody
avrilka

Nick w grze : avrilka
Liczba postów : 2835

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostSob Maj 05, 2012 11:54 am

Ja przychodzę załamana,z rykiem,że kolejna pala z matmy (^^) to mnie pocieszą,powiedzą abym się pouczyła i poprawiła Wink Ale zazwyczaj to ja robię tak: mówię dopiero jak poprawię xD I problemu nie ma żadnego Razz
Co do bicia to każdy ma prawo czegoś nie umieć,nie ma mega mózgów cz coś w tym stylu.
Ale żeby bić?!No,kurczę,bez przesady,uczymy się dla Siebie nie dla mamy,lub taty chyba,ze chcą naprawdę abyśmy mieli dobra przyszłość to czasem zmuszą ale żeby bić to trochę taka... patologia? Nie urażając nikogo!
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=3105170
Aglyss
Przyjaciel Zagrody
Aglyss

Nick w grze : Aglyss
Liczba postów : 1624

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipostSob Maj 05, 2012 12:43 pm

koniara1237 napisał:
Ja przychodzę załamana,z rykiem,że kolejna pala z matmy (^^) to mnie pocieszą,powiedzą abym się pouczyła i poprawiła Wink Ale zazwyczaj to ja robię tak: mówię dopiero jak poprawię xD I problemu nie ma żadnego Razz
Co do bicia to każdy ma prawo czegoś nie umieć,nie ma mega mózgów cz coś w tym stylu.
Ale żeby bić?!No,kurczę,bez przesady,uczymy się dla Siebie nie dla mamy,lub taty chyba,ze chcą naprawdę abyśmy mieli dobra przyszłość to czasem zmuszą ale żeby bić to trochę taka... patologia? Nie urażając nikogo!

Życie, po prostu. Raz to mi nawet powiedziała, że jak nie przestanę pyskować (w którym momencie?) to zaprowadzi mnie do psychologa, żeby zrobił ze mnie potulną córeczkę.
Powrót do góry Go down
http://www.howrse.pl/joueur/fiche/?id=825708
Sponsored content

PisanieTemat: Re: Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?   Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie? I_icon_minipost

Powrót do góry Go down

Jak powiedzieć rodzicom o złej ocenie?
Powrót do góry 
Strona 1 z 2Idź do strony : 1, 2  Next

Pozwolenia na tym forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
 :: ARCHIWUM :: Archiwum-
Skocz do: