| Zgoda na używanie zdjęć... | |
|
+4Kotersiow Nevarra mania ! blueberry. 8 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
blueberry. Jedną nogą w ZM
Nick w grze : blueberry. Liczba postów : 858 Dołączył : 06/02/2012
| Temat: Zgoda na używanie zdjęć... Sob Lut 18, 2012 2:30 pm | |
| Niedawno dowiedziałam się o istnieniu niejakiej Karoliny Wengerek. Zajrzałam na jej stronkę, zobaczyłam zdjęcia jej autorstwa i zakochałam się Napisałam do niej na e-mail = brak odpowiedzi. Więc napisałam na facebooku. Również nic... Pomoże ktoś? Bardzo zależy mi na jej zgodzie (zobaczycie zdjęcia to zrozumiecie ). Jeżeli wiecie jak jeszcze mogę się z nią skontaktować (internetowo!) proszę o wiadomość. Może komuś odpowiada - wtedy prosiłabym o zapytanie się w moim imieniu Za wszelaką pomoc serdecznie dziękuję! | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Sob Lut 18, 2012 2:40 pm | |
| może nie chce udzielić zgody? dlatego nie odpisuje? brak odpowiedzi= odmowa |
|
| |
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Sob Lut 18, 2012 3:21 pm | |
| Też nad tym myślałam, ale uważam, że lepiej napisać iż się nie zgadza niż milczeć Z drugiej strony: wiele osób używa jej zdjęć, więc czemu nagle mi się nie zgadza... Nie wiem, ale dalej proszę o pomoc. Jeżeli znacie jakieś stronki oprócz Tapeciarnii i dA z ładnymi zdjęciami - napiszcie! | |
|
| |
mania ! Raczkujący
Liczba postów : 94 Dołączył : 28/12/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 1:26 am | |
| Jak chcesz z końmi to ja Ci mogę wykonać Nie bedą pewnie tak dobre jak Karoliny no ale zawsze coś | |
|
| |
Go?? Gość
| |
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 8:53 am | |
| - Cytat :
- wejdź na devianart.com wpisz sobie horse stock masz PÓŁ miliona fotek koni to manipulacji
pod warunkiem, ze autor zgodę wyraził no chyba że działasz na zasadzie "rób swoje - ryzyko jest twoje" od razu mówię że bywam upierdliwa i czasem takie złodziejstwa zgłaszam do autorów - a bywają wówczas bardzo zdziwieni i jeszcze bardziej wściekli | |
|
| |
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 11:30 am | |
| Dziękuję Miko! Nevarra - będę zwracać na to uwagę! Dziękuję dziewczyny! | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 1:43 pm | |
| Czasem naprawdę wystarczy, ze podasz link do gotowej pracy, nie usuniesz podpisu, ewentualnie podasz również link do profilu autora - i tyle. Zgodę zazwyczaj dostaniesz. PS. Warto pisać po ang | |
|
| |
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 1:55 pm | |
| Czyli, że np. dodam napis iż zdjęcie pochodzi z profilu danej osoby i będzie ok? | |
|
| |
Kotersiow Już coś wie
Nick w grze : Astaraela Liczba postów : 199 Dołączył : 14/05/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 2:51 pm | |
| Nie wiem, czy to coś pomoże, czy zamąci bardziej, ale zgodę i niezgodę autorów znam trochę z innej dziedziny. Otóż przebywam sobie czasami na forach, gdzie ludzie tłumaczą zagramaniczne opowiadania na język polski. I tam przyjęła się taka zasada, iż brak odpowiedzi = zgoda w domyśle, chyba że autor się w końcu odezwie i poprosi o usunięcie swojej pracy. Wtedy nikt nie szemrze, nikt się nie jąka, natychmiast pisze do władz forum z prośbą o usunięcie takiego opowiadania. Oczywiście praca tak czy siak jest opisana zgodnie ze schematem: autor, link do oryginału oraz formułka "oczekuję na zgodę/brak odzewu autora". Dlatego wydaje mi się, że skoro tam działa to lat... ło... na jednym forum to będzie siedem z górką i nie było problemów, więc jeżeli zamieścisz odnośnik do profilu autora, nikt nie powinien krzyczeć. Najwyżej poprosi Cię o usunięcie pracy, gdy się odezwie. | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 3:05 pm | |
| - Nevarra napisał:
-
- Cytat :
- wejdź na devianart.com wpisz sobie horse stock masz PÓŁ miliona fotek koni to manipulacji
pod warunkiem, ze autor zgodę wyraził no chyba że działasz na zasadzie "rób swoje - ryzyko jest twoje"
od razu mówię że bywam upierdliwa i czasem takie złodziejstwa zgłaszam do autorów - a bywają wówczas bardzo zdziwieni i jeszcze bardziej wściekli
horse stock to dział poświęcony pobraniom |
|
| |
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 3:09 pm | |
| Jednak Karolina zaznaczyła iż jej zdjęć można używać tylko za jej zgodą | |
|
| |
Kotersiow Już coś wie
Nick w grze : Astaraela Liczba postów : 199 Dołączył : 14/05/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Nie Lut 19, 2012 3:12 pm | |
| No to pozostaje Ci dobijanie się do niej, albo poszukanie innych autorów i innych zdjęć. :p Z tym horse stock z deviantartu też trzeba uważać i czytać zasady autorów, bo niektórzy zgadzają się na używanie swoich prac jedynie w obrębie deviantartu. Niektórym owszem, wsio rawno, gdzie kto będzie używał ich zdjęć, ale nie wszystkim. | |
|
| |
Nesska Raczkujący
Liczba postów : 68 Dołączył : 11/11/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Pon Lut 20, 2012 2:55 am | |
| http://compfight.com/search/horse/1-3-1-1 jak się kliknie zdjęcie to trzeba z prawej sprawdzić jeszcze License na co pozwala. | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Czw Kwi 05, 2012 3:13 am | |
| P. Karolina Wengerek założyła konto na Howrse. Tam możecie się zapytać oto czy możecie użyć jej zdjęć. KLIK - jej profil. Na czerwono podkreśliła,że osoby,które będą kopiować jej zdjęcia bez jej zgody zostaną ukarani. | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Czw Kwi 05, 2012 11:39 am | |
| - Philipek napisał:
- P. Karolina Wengerek założyła konto na Howrse. Tam możecie się zapytać oto czy możecie użyć jej zdjęć.
KLIK - jej profil. Na czerwono podkreśliła,że osoby,które będą kopiować jej zdjęcia bez jej zgody zostaną ukarani. Już usunęła konto |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Czw Kwi 05, 2012 12:19 pm | |
| - Kiccia napisał:
- Philipek napisał:
- P. Karolina Wengerek założyła konto na Howrse. Tam możecie się zapytać oto czy możecie użyć jej zdjęć.
KLIK - jej profil. Na czerwono podkreśliła,że osoby,które będą kopiować jej zdjęcia bez jej zgody zostaną ukarani. Już usunęła konto Usunęła bo nie była prawdziwą Karoliną.. |
|
| |
Calma Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Calma Liczba postów : 658 Dołączył : 18/08/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Czw Kwi 05, 2012 12:55 pm | |
| Miałam ostatnio kontakt z prawdziwą Kalinką - napisała mi z wielkimi wyrzutami, że do niej wogóle napisałam, że nie wyraża zgody, że dostaje tyiące takich wiadomosci miesiecznie i, ze ma dosyc odpowiadania na nie | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Pią Kwi 06, 2012 12:56 am | |
| - ApplePie napisał:
- Kiccia napisał:
- Philipek napisał:
KLIK - jej profil. Na czerwono podkreśliła,że osoby,które będą kopiować jej zdjęcia bez jej zgody zostaną ukarani. Już usunęła konto Usunęła bo nie była prawdziwą Karoliną.. Tak...okazało się,że ta osoba się podszywała pod Karolinę. Więc jeśli nie macie pozwolenia na zdjęcie prawdziwej Karoliny - nie obrabiajcie jej fotek do swoich prezentacji. Nie warto też ją o to pytać,bo jak wynika z wypowiedzi Calmy,nawet nie ma najmniejszej ochoty wyrażać zgodę na używanie jej zdjęć. | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Pią Kwi 06, 2012 1:39 am | |
| - Philipek napisał:
- ApplePie napisał:
- Kiccia napisał:
- Philipek napisał:
KLIK - jej profil. Na czerwono podkreśliła,że osoby,które będą kopiować jej zdjęcia bez jej zgody zostaną ukarani. Już usunęła konto Usunęła bo nie była prawdziwą Karoliną.. Tak...okazało się,że ta osoba się podszywała pod Karolinę. Więc jeśli nie macie pozwolenia na zdjęcie prawdziwej Karoliny - nie obrabiajcie jej fotek do swoich prezentacji. Nie warto też ją o to pytać,bo jak wynika z wypowiedzi Calmy,nawet nie ma najmniejszej ochoty wyrażać zgodę na używanie jej zdjęć. Ja spytałam na e-mailu i pozwoliła. |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Pią Kwi 06, 2012 2:34 am | |
| Ja czekam już 4 dni |
|
| |
Pati...xd Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Pati...xd Liczba postów : 4498 Dołączył : 01/08/2011
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Pią Kwi 06, 2012 4:15 am | |
| Ja napisałam w Księdze Gości i też czekam. i jeszcze może na e-mailu napisze, ale znów ta moja nieśmiałość. | |
|
| |
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... Pią Kwi 06, 2012 4:38 am | |
| Ja chyba sama niedługo zacznę jeździć po świecie i zdjęcia kuniom robić... Jak pewnie widzicie pierwszy post pochodzi z 18 lutego - mniej, więcej wtedy napisałam do Pani Karoliny [nie fałszywej ]. Do dziś nie uzyskałam odpowiedzi. Niedawno [około 2 tygodni temu] napisałam bodajże do Pani Gosi Mąkosy - również z prośbą o zgodę. Również do dziś cisza... Także zazdroszczę wszystkim, którzy zgodę od fotografów posiadają... Jeżeli zna ktoś jeszcze jakichś fotografów, którzy na 100% zezwolą na przerabianie zdjęć proszę o info. Nie rozumiem w takim razie po co na ich stronach itd. widnieją napisy typu: "używanie moich zdjęć bez mojej zgody zabronione". Uważam, że powinni kategorycznie napisać "moich zdjęć nie wolno przerabiać itd." czy chociażby coś w tym stylu... A nie, że biednemu człowiekowi nadzieję robią... | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Zgoda na używanie zdjęć... | |
| |
|
| |
| Zgoda na używanie zdjęć... | |
|