| BLUPowanie konia | |
|
+41TrusQ anteek avrilka Sheris MrsKopytko Nika346 CiociaKrysia Emilka_16 Ayame Eamelaa Elfka Natusia:) karina127 koniki0099 Sweet Rabbit Adora Karolina xP florie ZetkaEmka MissLala9987 LadyArvena Shelle Kowusia Ola Koniara Sheila86 farmer8080 amorkowa Sakura CzekoBoom nida Star-x3 kesselll Nevarra Erja astoret Koralikowa. GaryX Iron Joker konskadziewczyna PrimaVera999 Lubelak 45 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
CzekoBoom VIP
Liczba postów : 1195 Dołączył : 16/03/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Cze 21, 2011 10:21 am | |
| Hmm, wiesz to nie jest takie proste.. Mogę tylko doradzić, aby napisać do osób, które mają określony staż w hodowli luzytanów.. Jednoznacznie nie da się tego opisać (: | |
|
| |
nida Nowy
Liczba postów : 10 Dołączył : 14/06/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Cze 21, 2011 2:11 pm | |
| dzięki. O i czy dało by się konia wytrenować np. tylko z krwią meduzy, prysznicem i jabłkiem na taki poziom? | |
|
| |
Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Cze 21, 2011 4:13 pm | |
| Ja cały czas kombinuję z arabami. Bez Nyksa i wody młodości udało mi się najwcześniej wyblupować konia w wieku przeszło 12 lat. Trochę to skomplikowane, zważając na fakt, że arab nie ma tak sprecyzowanego na pierwszy rzut oka profilu umiejętności. Równie dobrze można posyłać go na stromy stok, jak również na krótkie galopy. W każdym razie mi się tak wydaje. Moje araby nie radzą sobie za bardzo ze skokami i przełajami, za to bardzo dobrze radzą sobie z wyścigami w kłusie i galopie (jeżeli oczywiście dobrze je zapiszę. Jeżeli okaże się, że w zawodach bierze udział znacznie lepszy koń od mojego, to nie pomoże nawet święcona woda... | |
|
| |
nida Nowy
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Cze 22, 2011 11:48 am | |
| arabo-fryz cztery gwiazdki, przodujące ujezdżenie wytrzymałośc i prędkość, przyszło mi do łowy, żeby go dawać na stromy stok, dobrze mi przyszło? | |
|
| |
amorkowa ZAGRODZIANIN
Nick w grze : amorkowa Liczba postów : 2307 Dołączył : 02/04/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Cze 22, 2011 12:58 pm | |
| Jeśli ma przodujące um wytrzymałość, prędkość i ujeżdżanie to ja zawsze biorę na kłus. Czemu? Zabierają one mniej energii i zawsze zostaje więcej pod koniec dnia by puścić konia na zawody itp | |
|
| |
nida Nowy
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Cze 22, 2011 1:11 pm | |
| A no racja. Tylko jak tu wyblupować konia, który ma np. tylko bonusówki i ZJ? | |
|
| |
Sakura ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Lip 13, 2011 1:42 pm | |
| Luzytany mają dobre: ujeżdżenie, kłus i galop. W związku z tym, chcę się dowiedzieć, czy dobrze jest brać konia na mieszane przejażdżki: krótki kłus i krótki galop? Jeżeli nie, to co mam zrobić, żeby dobrze wytrenować luzytana i wycisnąć z niego jak najwięcej? | |
|
| |
farmer8080 Nowy
Liczba postów : 34 Dołączył : 11/07/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Pią Lip 15, 2011 4:28 pm | |
| Nie. Robisz krótkie kłusy i długie galopy. Jeżeli ma być to koń do zawodów, każdego dnia musi załapać lekcje. Jeżeli chcesz go tylko wyBLUPować, lekcje możesz odpuścić do etapu startu w zawodach. Tu masz moją luzytanke http://www.howrse.pl/elevage/fiche/?id=3782341 .Jak widać, czeka tylko na 10-te urodziny. Po ukończeniu przejażdżek trenujesz galop i kłus "paskowy", a następnie wystawiasz konia na zawody w ujeżdżaniu. | |
|
| |
Sheila86 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sheila86 Liczba postów : 658 Dołączył : 03/07/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Lip 27, 2011 2:31 am | |
| - Sakura0001 napisał:
- (...) Moje araby nie radzą sobie za bardzo ze skokami i przełajami, za to bardzo dobrze radzą sobie z wyścigami w kłusie i galopie (jeżeli oczywiście dobrze je zapiszę. Jeżeli okaże się, że w zawodach bierze udział znacznie lepszy koń od mojego, to nie pomoże nawet święcona woda...
A to dziwne bo moj pierwszy arab ktorego w sumie trenowałam metodą prób i błędów (nie wiedziałam wtedy jeszcze niestety o zagrodzie) ma 15 wygranych zawodow właśnie w przełajówkach, skoki rzeczywiście słabo i bardzo słabo ujeżdzanie, ale w pozostałych zawodach jest świetny.>> TU << można go zobaczyć jakby co. Niby żadna tam rewelacja, a jednak na zawodach wypada nieźle | |
|
| |
Ola Koniara W skromnych progach Zagrody
Liczba postów : 324 Dołączył : 03/06/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Sie 02, 2011 11:38 am | |
| Witam. Mam małą (a może i wielką) prośbę. A mianowicie czy ktoś mógł by mi wypisać dokładny, krok po kroku plan Blupowania luzytanów i fiordów? Nie za bardzo jestem w tym obeznana i chciałabym się nauczyć z dokładnego wzoru. | |
|
| |
Kowusia Raczkujący
Liczba postów : 55 Dołączył : 09/08/2011
| Temat: Blup Sro Sie 10, 2011 5:23 am | |
| Czy ja wiem... Mi jakoś nie idzie bo koń mi zdechł. | |
|
| |
Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Sie 10, 2011 6:24 am | |
| Kowusiu droga, jaki masz nick na Howrse? Zaglądnąć trzeba co robisz źle, skoro koniki odchodzą do krainy wielkiej łąki. | |
|
| |
amorkowa ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Sie 10, 2011 6:32 am | |
| Mi wszystko z BLUPowaniem idzie świetnie, ale tylko jeden szczegół. Zawody, a szczególnie u koni z PG niskim. | |
|
| |
Sakura ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: BLUPowanie konia Sro Sie 10, 2011 7:10 am | |
| nadia.amorek, mam to samo. Nie ma już zbyt wielu zawodów, w których wygrywałyby konie z niskim PG i umiejętnościami. | |
|
| |
| Temat: Re: BLUPowanie konia Pią Sie 19, 2011 12:58 pm | |
| Mam pytanie (sorki, że tu ale nie wiem gdzie wpisać) Czy kiedy żrebak się rodzi jego pg i um. wrodzone będą zależały od tego ile klacz miała blupu i umiejętności w czasie pokrycia czy od tego ile ma w czasie porodu? Bo jest jasne dla mnie , że od ogiera liczy się tylko w momencie pokrycia. Próbowałam to testować na luzytance i wyszło mi, że chyba podkreślam chyba w czasie porodu, ale chciałabym wiedzieć na pewno A tak w ogóle to dla mnie ten przepis na BLUP rządzi! Dzięki Lubelak | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Pią Sie 19, 2011 1:27 pm | |
| - Cytat :
- Nie ma już zbyt wielu zawodów, w których wygrywałyby konie z niskim PG i umiejętnościami.
Sama akurat na to nie narzekam, zwłaszcza u pinto - rożka z PG 353.45 i drobiazgami z CR (KF i zwój - które do zawodów się nie liczą, poza tym laury, konik, ostrogi i powiew) a wygrywa mi niemal wszystkie wyścigi kłusem. Startery pinto - tak samo (poza startowymi przedmiotami, często już bez konika) też ładnie wygrywają. Startery pełnej krwi - kłus i przełaje. Kłusaki - galopy i przełaje. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale do wyścigów mają siodło szyte na miarę i najgorsze podkowy i uzdę z możliwych. Do tego przejażdżki po plaży wyciągnięte do końca. | |
|
| |
Star-x3 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Star-x3 Liczba postów : 2045 Dołączył : 21/03/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Pią Sie 19, 2011 10:55 pm | |
| ja tam sobie kompletnie nie radzę z zawodami dla cobów... | |
|
| |
Shelle Nowy
Liczba postów : 26 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Nie Sie 28, 2011 5:25 am | |
| Ja mam problem z pogrubieniem trzech umiejętności i blup do 10 lat. Umie ktoś to wytłumaczyć? : o | |
|
| |
LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Sie 30, 2011 5:20 am | |
| | |
|
| |
amorkowa ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Sie 30, 2011 5:35 am | |
| Mi na szczęście coby już idą wyśmienicie (hm, jaka skromność xD) Biorę oczywiście na przełaje, ale nie wygrywa w nich najlepiej. Skoki są najlepsze chyba. | |
|
| |
MissLala9987 Nowy
Nick w grze : MissLala9987 Liczba postów : 7 Dołączył : 26/08/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Wto Sie 30, 2011 11:54 pm | |
| | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 15, 2011 12:01 pm | |
| JA tego nigdy nie umiałam zrozumieć, tak jest i teraz- jak trenować, jeśli koń ma najlepsze wytrzymałość, prędkość i ujeżdżenie? |
|
| |
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 15, 2011 12:12 pm | |
| - Julis napisał:
- JA tego nigdy nie umiałam zrozumieć, tak jest i teraz- jak trenować, jeśli koń ma najlepsze wytrzymałość, prędkość i ujeżdżenie?
Ja w takim wypadku - dobijam najpierw paski: ujezdzenie i predkosc - następnie wysyłam na zawody w przełajówkach, galopie i klusie przy czym przełajowki sa dla mnie podstawą bo wytrzymalosc najtrudniej nabic.Jak już mam kilkanaście zawodów wygranych zaczynam po troszeczkę (na ile mi starcza energii po zawodach) pasek wytrzymałości. Dobijam 20 wygranych zawodów a następnie - dobijam do konca pasek wytrzymałości. Kolejno - robie przejazdzki krótkie klusy (zabierają najmniej energii) i dlugie galopy aż do konca czyli do momentu kiedy dodaja juz tylko energie lub tylko klus/tylko galop (co się raczej nie zdarza;P) W ten sposob w okolo 10-11 lat koń bez przedmiotów ma blup 100. Czasem zaraz jak skonczy 10 a czasem troche pozniej, wszystko zależy od tego jak konikowi idzie z zawodami. Przy czym ja zanim nie osiągnę blupu 100 nie wysyłam konia na lekcje, więc jeśli hodujesz konia do grand prix zapewne trzeba to trochę zmodyfikować. W ten sposób trenuję araby i fryzy bo one własnie mają najlepsze prędkość, wytrzymałość i ujeżdżenie. | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
Nick w grze : ZetkaEmka Liczba postów : 2034 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 2:13 am | |
| Dzięki, Sheila. Tego mi właśnie było trzeba. Mam taki problem... Zaczęłam z klaczą robić wytrzymałość, zajrzalam tu w jej wieku 2 i pół roku... To BARDZO źle, czy uda się ją jeszcze wyBLUPować? | |
|
| |
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 2:36 am | |
| - ZetkaEmka napisał:
- Dzięki, Sheila. Tego mi właśnie było trzeba. Mam taki problem... Zaczęłam z klaczą robić wytrzymałość, zajrzalam tu w jej wieku 2 i pół roku... To BARDZO źle, czy uda się ją jeszcze wyBLUPować?
Nie ma za co. Mysle ze nie bedziesz miala problemu z wyblupowaniem. Pewnie będzie trochę ciężej wygrać zawody w przełajach, ale możesz to nadrobić innymi a przełaje dobić na końcu tylko dla pogrubienia już. Tak młodego konika nie problem wyprowadzić na prostą. Ja ostatnio dostałam 16-latka, który ma nic praktycznie nie zrobione i zastanawiam się jak jemu pomóc - to jest dopiero masakra | |
|
| |
florie Już coś wie
Liczba postów : 121 Dołączył : 23/09/2011
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 3:00 am | |
| Ostatnio kupiłam świetnego ogiera luzytańskiego. 11 gwiazdek doskonałości, 161 umiejętności wrodzonych, PG 568.31. Najlepszy jest w : - kłusie (132.47) - ujeżdżaniu (150.68) - galopie ( 102.73) Niezły jest też w prędkości (88.96) Ma 1 rok i 2 miesiące na razie, ale na stanie mam 13 PD. Jak mam zacząć go BLUPować kiedy osiągnie odpowiedni wiek? Co trenować? | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 3:57 am | |
| - Sheila86 napisał:
- ZetkaEmka napisał:
- Dzięki, Sheila. Tego mi właśnie było trzeba. Mam taki problem... Zaczęłam z klaczą robić wytrzymałość, zajrzalam tu w jej wieku 2 i pół roku... To BARDZO źle, czy uda się ją jeszcze wyBLUPować?
Nie ma za co. Mysle ze nie bedziesz miala problemu z wyblupowaniem. Pewnie będzie trochę ciężej wygrać zawody w przełajach, ale możesz to nadrobić innymi a przełaje dobić na końcu tylko dla pogrubienia już. Tak młodego konika nie problem wyprowadzić na prostą. Ja ostatnio dostałam 16-latka, który ma nic praktycznie nie zrobione i zastanawiam się jak jemu pomóc - to jest dopiero masakra Ulżyło mi. A ta klaczka to ta, co od Cb i Sakti kupiłam. Razem z tym ogierkiem. | |
|
| |
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 4:01 am | |
| - florie napisał:
- Ostatnio kupiłam świetnego ogiera luzytańskiego. 11 gwiazdek doskonałości, 161 umiejętności wrodzonych, PG 568.31.
Najlepszy jest w : - kłusie (132.47) - ujeżdżaniu (150.68) - galopie ( 102.73) Niezły jest też w prędkości (88.96) Ma 1 rok i 2 miesiące na razie, ale na stanie mam 13 PD. Jak mam zacząć go BLUPować kiedy osiągnie odpowiedni wiek? Co trenować? Hmm ja dobilabym paski galopu i kłusu a nastepnie wysylala na zawody w ujeżdzaniu. Dobiłabym na tym 20 zawodów, kolejno wbiłabym pasek ujeżdżania i zrobiła przejażdzki krotkie klusy i dlugie galopy, zeby pogrubic wszystkie 3 umki a potem już całą resztę | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 4:14 am | |
| Jak chcesz z nim startować w GP, to musisz mu dać ekwipunek najlepiej z CR, a jak nie to najlepszy ze sklepu i bonusy (powiew, konik) no i poszukać palcata, czapraka... | |
|
| |
| Temat: Re: BLUPowanie konia Czw Wrz 29, 2011 4:17 am | |
| To prawda no i trzeba wtedy tez codziennie robić lekcje. Ja generalnie bardziej idę w hodowlę i blup niż w GrandPrix i zawody, aczkolwiek w sumie swoim najlepszym też daję codziennie lekcje. Trening trwa dłużej, ale umki ładnie idąw górę | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: BLUPowanie konia | |
| |
|
| |
| BLUPowanie konia | |
|