Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) | |
|
+23Mikim7 Fleur. Kitka Asiaa. tamara4 Nika346 XX_lero nevinowa ZetkaEmka avrilka ewunia9811 Selena1992 Nevarra CzekoBoom Arrin wilczyca1000 EveDallas hanka1998 WarAdmiral13 ozzy4401 Alaya asiamar98 LadyArvena 27 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
Fleur. Już coś wie
Nick w grze : Wilczuraska Liczba postów : 190 Dołączył : 23/08/2012
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Pią Sie 24, 2012 11:39 am | |
| Nie zmieniam hasła. Jest długie (grubo ponad 20 liter). Resztę zasad stosuję i zachęcam wszystkich do ich przestrzegania. | |
| | | avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Pią Sie 24, 2012 12:34 pm | |
| - Kamil2010 napisał:
- Kitty24 napisał:
- Jeśli ktoś ma problem z wymyśleniem hasła. Zapraszam. Hasło bardzo trudne, którego nie trzeba zapisywać
Jeśli dobrze rozumiałem ty je wymyślisz i chyba ty też będziesz je znać - mam rację ? Yy..,właśnie,też zaczęłam się nad tym zastanawiać | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Sob Sie 25, 2012 10:49 am | |
| ZASADY DOTYCZĄCE HASŁA: * podstawowe zasady: 1.Tak, zmieniam co miesiąc, dwa ;D 2. Tak ! 3. Nie 4. Tak 5. Tak 6. Nigdy tego nie włączam ! Nawet u siebie na kompie ! 7. Nigdy ! 8. Nigdy ! * ochrona przed profesjonalnymi hakerami i programami szpiegującymi: 9 . Tak 10. Tak 11. Nie korzystam 10/11
ZASADY ZWIĄZANE Z PW: 12. Tak 13. Tak 14. Tak 15. Tak 4/4
WSPÓŁDZIELENIE (osoba niezaufana może doszczętnie zniszczyć konto - pozabijać konie, wydać kupony na głupoty, zmarnować rzeczy z CR, zniszczyć OJ) 16. Tak 17. Tak 18. Tak 19. Tak 20. Nie 4/5
ZASADY ZWIĄZANE Z WYMIANAMI: 21. Tak 22. Tak 23. Nie 24. Tak ! 25. Nie 26. Tak 27. Tak 28. Nie... bardzo 5/7
Ogółem 24/28 |
| | | Mikim7 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Mikim7 Liczba postów : 1222 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Sob Sie 25, 2012 11:00 am | |
| - Dobry sposób na bardzo mocne hasło. (Klik!):
Jak skonstruować dobre hasło? Przemysław Jaroszewski - CERT Polska
Przede wszystkim należy uzmysłowić sobie, co oznacza dobre hasło. Najprostszym i najpowszechniej stosowanym sposobem przełamywania haseł jest tzw. metoda słownikowa, polegająca na próbowaniu kolejnych słów z różnych słowników lub metoda nazywana bruteforce, polegająca na generowaniu kolejnych ciągów znaków. Obecne rozwiązania są na tyle zaawansowane, że potrafią poradzić sobie także z prostymi „dekoracjami” haseł, np. przez dodanie na końcu jednej czy kilku cyfr. Wynika z tego prosty wniosek, że dobre hasło, to niekoniecznie hasło bardzo długie, ale na pewno dostatecznie skomplikowane. Wystarczy uzmysłowić sobie, że kod ASCII zawiera 256 znaków, z czego ponad 200 może być użyte w haśle. Ograniczając się do małych liter łacińskich, używamy zaledwie 26 z nich. Używając kombinacji małych i wielkich liter oraz cyfr mamy już 62 znaki. Przy ośmioliterowym haśle daje to ponadtysiąckrotnie więcej kombinacji, a zatem potrzeba ponad tysiąc razy więcej czasu, by odgadnąć je wspomnianymi metodami. Jeżeli dołożymy do tego kilka znaków specjalnych, np. $, ! czy +, dostajemy w efekcie naprawdę mocne hasło. Hasło składające się z małych i wielkich liter, cyfr oraz znaków specjalnych można wygenerować w sposób losowy. Problemem staje się jednak jego zapamiętanie. Wielu użytkowników trzyma zapisane hasła na karteczkach przy klawiaturze czy w notesie. W ten sposób oczywiście hasło staje się tylko tak bezpieczne jak trudny jest fizyczny dostęp do notatek. Z drugiej strony, kto zapamięta kilka czy kilkanaście haseł typu „b%7^(L0>”? Na szczęście, istnieją dobre metody, pozwalające na wybór haseł jednocześnie skomplikowanych i… łatwych do zapamiętania!
Zacznijmy od ułożenia lub wybrania zdania, które na pewno zapamiętamy. Może to być nasze ulubione powiedzonko, puenta dowcipu, cytat. Choćby:
„Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;”
Zapiszmy pierwsze litery cytatu. Dodając znaki interpunkcyjne, od razu wzbogacamy hasło:
L!Om!tjjz;
Całkiem nieźle. Możemy jeszcze zastąpić literę „O” cyfrą zero „0” (pamiętajmy, im szerzej korzystamy z zestawu znaków, tym lepiej).
L!0m!tjjz;
I mamy bardzo dobre, dziesięcioznakowe hasło, którego zapamiętanie powinno przyjść bez trudu.
Jeżeli musimy często zmieniać hasła, można posłużyć się techniką podobną, jak przy hasłach jednorazowych – użyć części stałej i zmiennej. Na przykład, jeśli hasło ma być zmieniane co tydzień, wprowadźmy jako cztery czy sześć dodatkowych znaków na końcu datę przypadającą we środę poprzedniego tygodnia. Jeszcze lepiej, jeśli nieco ją zmodyfikujemy, na przykład zapisując cyfry od końca albo zamieniając niektóre cyfry na kojarzące się z nimi litery (0=O, 4=A, 5=S itp.), albo odpowiadające im znaki specjalne, uzyskiwane jako Shift+cyfra (1=!, 4=$ itp.). Dla daty 14/08 mamy więc:
L!0m,tjjz;!$/)*
Pamiętaj! Nie wykorzystuj bezpośrednio przykładowych haseł czy systemów podanych w tym dokumencie.
| |
| | | CzekoBoom VIP
Liczba postów : 1195 Dołączył : 16/03/2011
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Sob Sie 25, 2012 11:07 am | |
| - Mikim7 napisał:
- Dobry sposób na bardzo mocne hasło. (Klik!):
Jak skonstruować dobre hasło? Przemysław Jaroszewski - CERT Polska
Przede wszystkim należy uzmysłowić sobie, co oznacza dobre hasło. Najprostszym i najpowszechniej stosowanym sposobem przełamywania haseł jest tzw. metoda słownikowa, polegająca na próbowaniu kolejnych słów z różnych słowników lub metoda nazywana bruteforce, polegająca na generowaniu kolejnych ciągów znaków. Obecne rozwiązania są na tyle zaawansowane, że potrafią poradzić sobie także z prostymi „dekoracjami” haseł, np. przez dodanie na końcu jednej czy kilku cyfr. Wynika z tego prosty wniosek, że dobre hasło, to niekoniecznie hasło bardzo długie, ale na pewno dostatecznie skomplikowane. Wystarczy uzmysłowić sobie, że kod ASCII zawiera 256 znaków, z czego ponad 200 może być użyte w haśle. Ograniczając się do małych liter łacińskich, używamy zaledwie 26 z nich. Używając kombinacji małych i wielkich liter oraz cyfr mamy już 62 znaki. Przy ośmioliterowym haśle daje to ponadtysiąckrotnie więcej kombinacji, a zatem potrzeba ponad tysiąc razy więcej czasu, by odgadnąć je wspomnianymi metodami. Jeżeli dołożymy do tego kilka znaków specjalnych, np. $, ! czy +, dostajemy w efekcie naprawdę mocne hasło. Hasło składające się z małych i wielkich liter, cyfr oraz znaków specjalnych można wygenerować w sposób losowy. Problemem staje się jednak jego zapamiętanie. Wielu użytkowników trzyma zapisane hasła na karteczkach przy klawiaturze czy w notesie. W ten sposób oczywiście hasło staje się tylko tak bezpieczne jak trudny jest fizyczny dostęp do notatek. Z drugiej strony, kto zapamięta kilka czy kilkanaście haseł typu „b%7^(L0>”? Na szczęście, istnieją dobre metody, pozwalające na wybór haseł jednocześnie skomplikowanych i… łatwych do zapamiętania!
Zacznijmy od ułożenia lub wybrania zdania, które na pewno zapamiętamy. Może to być nasze ulubione powiedzonko, puenta dowcipu, cytat. Choćby:
„Litwo! Ojczyzno moja! ty jesteś jak zdrowie;”
Zapiszmy pierwsze litery cytatu. Dodając znaki interpunkcyjne, od razu wzbogacamy hasło:
L!Om!tjjz;
Całkiem nieźle. Możemy jeszcze zastąpić literę „O” cyfrą zero „0” (pamiętajmy, im szerzej korzystamy z zestawu znaków, tym lepiej).
L!0m!tjjz;
I mamy bardzo dobre, dziesięcioznakowe hasło, którego zapamiętanie powinno przyjść bez trudu.
Jeżeli musimy często zmieniać hasła, można posłużyć się techniką podobną, jak przy hasłach jednorazowych – użyć części stałej i zmiennej. Na przykład, jeśli hasło ma być zmieniane co tydzień, wprowadźmy jako cztery czy sześć dodatkowych znaków na końcu datę przypadającą we środę poprzedniego tygodnia. Jeszcze lepiej, jeśli nieco ją zmodyfikujemy, na przykład zapisując cyfry od końca albo zamieniając niektóre cyfry na kojarzące się z nimi litery (0=O, 4=A, 5=S itp.), albo odpowiadające im znaki specjalne, uzyskiwane jako Shift+cyfra (1=!, 4=$ itp.). Dla daty 14/08 mamy więc:
L!0m,tjjz;!$/)*
Pamiętaj! Nie wykorzystuj bezpośrednio przykładowych haseł czy systemów podanych w tym dokumencie.
No, no, niezły pomysł. Następnym razem wymyślę coś tego typu, jeśli będę myśleć nad hasłem (: | |
| | | Pati...xd Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Pati...xd Liczba postów : 4498 Dołączył : 01/08/2011
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Sob Sie 25, 2012 11:14 am | |
| ZASADY DOTYCZĄCE HASŁA: * podstawowe zasady: 1. Nie (no nie chce mi się xD) 2. Tak 3. Tak 4. Tak 5. Tak 6. Tak zawsze wciskam "nigdy" 7. Nie podaje. 8. Nie robię tego. * ochrona przed profesjonalnymi hakerami i programami szpiegującymi: 9 . Nie 10. Tak 11. Nie
ZASADY ZWIĄZANE Z PW: 12. Tak 13. Tak 14. Tak 15. Tak
WSPÓŁDZIELENIE (osoba niezaufana może doszczętnie zniszczyć konto - pozabijać konie, wydać kupony na głupoty, zmarnować rzeczy z CR, zniszczyć OJ) 16. Tak 17. Daje znajomej, którą znam w realu wiec Tak. 18. Tak 19. Tak 20. Tak ZASADY ZWIĄZANE Z WYMIANAMI: 21. Tak 22. Tak 23. Tak 24. Tak 25. Tak 26. Tak 27. Tak 28. Tak, ale nie proszę, żeby mnie
Podsumowując: 25/28 | |
| | | Julinda010 Już coś wie
Nick w grze : Julinda010 Liczba postów : 139 Dołączył : 30/12/2011
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Czw Sie 30, 2012 7:02 am | |
| 1. Tak. 2. Chyba padnę ze śmiechu. 3. Ups... 4. Chyba nikt nie wie,że można tak nazwać konia 5. Oczywiście 6. Nie mam tego pytania ;( 7. Nie podaję nikomu,komu nie ufam... 8. Brak rodzeństwa! * ochrona przed profesjonalnymi hakerami i programami szpiegującymi: 9 . Nie... 10. Aktualizowany często 11. Korzystanie z programu szyfrującego hasła (np "keyscrambler") pierwszy raz słyszę ZASADY ZWIĄZANE Z PW: 12. Jak najbardziej 13. Mhm 14. Oczywiście! 15. Pewnie. WSPÓŁDZIELENIE (istotne to dla mnie bo mnie przez jakiś czas nie będzie) 16. Tak. 17. Raczej 18. No jasne 19. No wiem... 20. Tak. ZASADY ZWIĄZANE Z WYMIANAMI: 21. Mhm 22. -//- 23. -//- 24. -//- 25.-//- 26. -//- 27. -//- 28.-//- | |
| | | Arłenkowa16 Raczkujący
Nick w grze : tina17 Liczba postów : 85 Dołączył : 10/02/2012
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Pon Wrz 03, 2012 2:06 am | |
| podstawowe zasady: 1. Regularne zmienianie hasła -co jakiś czas zmieniam nie mam określonego dnia... 2. Hasło całkowicie różne od ksywki-jest inne. 3. W haśle oprócz liter także cyfry, przecinki, kropki lub %&$-są cyfry 4. Trudne hasło - długie, duże i małe litery, nie istniejące słowo (dla łatwiejszego zapamiętania jednak mające dla ciebie sens Np. Hasło: "ZielDom" a ty pamiętasz Zielony Domek)-nie wiem czy to słowo istnieje ale ma dla mnie duży sens 5. Inne hasło w grze niż na poczcie-jest inne niż na poczcie nigdzie indziej takiego nie mam. 6. Przy pytaniu przeglądarki o zapamiętanie hasła zaznaczanie "nigdy" - jeśli tego nie robisz, twoje rodzeństwo może spokojnie wejść na ciebie do gry. A danie "zapamiętania hasła" na kompie w szkole jest już samobójstwem konta.-zapamiętuje bo ja zapominam 7. Nie podawanie nikomu hasła-nie podaje 8. Nie zapisywanie hasła na karteluszkach koło kompa - ułatwiasz sprawę rodzeństwu, które w złości na ciebie może zniszczyć ci konto.-na kartkach nie zapisuje * ochrona przed profesjonalnymi hakerami i programami szpiegującymi: 9 . Korzystanie z klawiatury wirtualnej-czyli z czego. 10. Aktualny antywirus-mam aktualnego 11. Korzystanie z programu szyfrującego hasła (np "keyscrambler")-czyli? | |
| | | Spanielcia Nowy
Nick w grze : Spanielcia Liczba postów : 4 Dołączył : 30/06/2012
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) Nie Wrz 09, 2012 11:25 am | |
| Jak dla mnie regularne zmienianie hasła jest bez sensu. | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) | |
| |
| | | | FORUM - Porozmawiajmy o bezpieczeństwie ;) | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |