| Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? | |
|
+9CzekoBoom Arrin blueberry. koziorożec avrilka Basia Nevarra hanka1998 ZetkaEmka 13 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
Nick w grze : ZetkaEmka Liczba postów : 2034 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Nie Wrz 30, 2012 10:54 pm | |
| Otóż w klinice do której chodzę z moimi zwierzakami została ogłoszona taka akcja, zbiórka krwi od... zwierząt. Warunkiem jest zobowiązanie się do 6 bodajże donacji w roku. Kot musi mieć co najmniej 4 kg, a pies chyba 27. Klikawa 1 Klikawa 2 Otóż ja chciałabym, żeby na wiosnę mój kot został dawcą. Wiecie, żeby nie w okresie chorobowym, tylko jak się ciepło zrobi. No i musi przytyć po chorobie. Ja mam jedno pytanie: otóż w tej lecznicy powiedzieli, że na czas pobierania krwi dają narkozę. To dobrze, czy źle? Jak to wpływa na zwierzaka? Co myslicie o takich rzeczach? | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Nie Wrz 30, 2012 11:41 pm | |
| Dają narkozę, żeby zwierzak nie świrował i nie wyrywał się, to raczej normalne. Po niej może być nieco otępiały, ale po jakimś czasie wszystko wróci do normy A co o tym myślę.. Uważam, że to ciekawe. Gdy ludzie tracą krew od razu podaje im się nową, a gdy zwierzaki, to często nic nie robią.. Przyda się pewnie ofiarom wypadków czy krwawych bójek | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pon Paź 01, 2012 9:37 am | |
| Ja swojego psiura chciałam na dawcę dać,a le już był za stary wówczas. Niemniej z kolejnym się zgłoszę. | |
|
| |
Basia Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Stokrotka 112 Liczba postów : 529 Dołączył : 16/08/2012
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pon Paź 01, 2012 9:50 am | |
| Nie jestem specjalistą, ale myślę, że to dobry pomysł. | |
|
| |
avrilka Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : avrilka Liczba postów : 2835 Dołączył : 30/01/2012
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pon Paź 01, 2012 10:15 am | |
| Tak,to świetny pomysł | |
|
| |
koziorożec Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : koziorożec Liczba postów : 1626 Dołączył : 28/02/2012
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pon Paź 01, 2012 10:19 am | |
| Dobry pomysł. Myślę, że moja kotka nadawała by się do tego jak ulał, bo jak weterynarz pobierał jej krew z łapki to siedziała spokojnie, a mój tata tylko ją głaskał i lekko trzymał. Zachowanie iście perskie. Muszę podkreślić, że Nelka nie dostała żadnych tabletek ani nic. | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pon Paź 01, 2012 11:07 am | |
| A myślicie, że dla takiego półtoraletniego kota narkoza może być niebezpieczna? Może warto by było poczekać dłużej niż do wiosny? | |
|
| |
blueberry. Jedną nogą w ZM
Nick w grze : blueberry. Liczba postów : 858 Dołączył : 06/02/2012
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pon Paź 01, 2012 12:52 pm | |
| Osobiście mam złe doświadczenia z narkozą, operacjami... Mojej suni podano za dużą dawkę i podczas sterylki odeszła za TM mając zaledwie 6 lat. [*] Ale nie o tym chciałam. Podejrzewam, że na pobranie krwi dają znacznie mniejszą dawkę narkozy niżeli na zabieg. Nie powinna mieć, więc wpływu na zdrowie malucha. Na Twoim miejscu wolałabym trochę poczekać z tym oddawaniem krwi. Kociak jeszcze rośnie - teraz nadchodzi czas infekcji... Myślę, że lepiej jeżeli przeczekasz zimę i zgłosisz się do kliniki na wiosnę. O ile ta akcja będzie jeszcze wtedy prowadzona. | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Wto Paź 09, 2012 1:25 pm | |
| No, przecież o tym pisałam. xD Poza tym martwię się tą narkozą, w końcu nie jest obojętna dla zdrowia, a 6 donacji w ciągu roku... | |
|
| |
Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Wto Paź 09, 2012 2:24 pm | |
| 6 to sporo powiedziałabym ze nawet za dużo. Dla zwierzaka to też jakiś stres mimo wszystko. Może popytaj weterynarzy niech powiedzą co i jak? Muszę się u siebie popytać. W sumie fajna sprawa. Tylko nie jestem pewna co do swojego kociego chowańca, on już miał operacje po wypadku, ostatnia wizyta w sprawie sczepienia wygladała tak, ze wciskał się w kąt biedak :/ | |
|
| |
CzekoBoom VIP
Liczba postów : 1195 Dołączył : 16/03/2011
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Sro Paź 10, 2012 11:01 am | |
| Ciekawa akcja, powiem Ci. Ja na kotach się nie znam, bo nigdy nie miałam, w każdym razie 6 razy to chyba za dużo.. Nie wiem, rób jak uważasz, ale ja bym nie ryzykowała. ;] | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Sro Paź 10, 2012 11:37 am | |
| Mojej cioci sunia jest dawcą. Ciocia mówi, że "narkoza nie jest obojętna dla zdrowia, więc może lepiej będzie jak pobiorą mu krew na "żywca"" i "Tak jak Ty jak masz pobieraną krew do badania nie jesteś znieczulana, tak i zwierzęta są przytomne. To nie boli, tylko chwilę trwa.
Huba spokojnie leżała, bez znieczulenia około 10 minut." W sprawie zwierzaków ciocia jest moim guru, więc chyba będę robić, co mi mówi - spróbujemy bez narkozy, jeśli się zgodzą. | |
|
| |
wilczyca1000 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : wilczyca1000 Liczba postów : 1019 Dołączył : 04/03/2012
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Sro Paź 10, 2012 1:17 pm | |
| To zależy. Narkoza szkodzi zwierzętom z defektami typu np. rozszczep nosa czy podniebienia. Nie należy jej również stosować u zwierząt starszych, bo grozi to niewybudzeniem się naszego towarzysza. Jeśli zaś twój pupil jest zdrowy i pełny sił - proszę bardzo | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Sro Paź 10, 2012 1:20 pm | |
| Narkozy mogą być niebezpieczne. Zwierzę może się po nich nie wybudzić. Był nie jeden już taki (niestety) przypadek... Jeśli Twój podopieczny jest zdrowy, w odpowiednim wieku i uważasz, że nadaje się na narkozę - jak najbardziej może oddać krew. | |
|
| |
ZetkaEmka ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Czw Lis 15, 2012 1:26 pm | |
| Nawet jeśli jest zdrowy, to to jednak nie jest obojętne dla zdrowia... | |
|
| |
Linea2010 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Linea2010 Liczba postów : 745 Dołączył : 31/10/2011
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pią Lis 16, 2012 1:40 am | |
| Jeśli jest wystarczająco duży (powyżej 36 kilo, czy jakoś tak, nie?), zdrowy i właściciel sądzi, że sobie poradzi... no i jeśli nie wyssą za dużo krwi, jestem za. A o narkozę powinnaś się dowiedzieć u weterynarza. | |
|
| |
Uśmieszek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Uśmieszek06 Liczba postów : 1132 Dołączył : 09/12/2011
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? Pią Lis 16, 2012 6:50 am | |
| - ZetkaEmka napisał:
- Nawet jeśli jest zdrowy, to to jednak nie jest obojętne dla zdrowia...
Zależy też od weterynarza, ja już znalazłam gabinet do którego zawsze mogę pojechać i wiem że pomogą a nie zaszkodzą. Niestety w innym gabinecie,kiedy jeszcze "ten wspaniały" nie istniał moja kotka otrzymała zbyt dużą dawkę środka i wybudziła się po ponad trzech dniach. Ogółem fajna akcja,jednak faktycznie narkoza to pewne ryzyko. Muszę posprawdzać jak z nią u mnie,chociaż wątpię czy pojawia się ona w małych miastach. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? | |
| |
|
| |
| Zwierzęta a oddawanie krwi - co myślicie? | |
|