| Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? | |
|
+14Asek33k EveDallas Basia Księżniczka Żulietta Athi Melonova Kemishi CzekoBoom wercia d Lubelak ~ Ruki hanka1998 Philipek Marsh 18 posters |
Autor | Wiadomość |
---|
Marsh Już coś wie
Nick w grze : Flip Flap, ale nie wchodzę... Liczba postów : 190 Dołączył : 07/05/2012
| Temat: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 11:10 am | |
| No właśnie dlaczego? Jak byśmy je rozumieli było by łatwiej. Przykład. Pies piszczy. Może głodny? Nie... Może chce wyjść na spacer? Nie... Może mu się nudzi? Nie... Możemy się tylko domyślać. Jak by zwierzęta mówiły ludzkim głosem to można się spytać psa co chce i on, np.: odpowie, że nową zabawkę. A poza tym było by fajnie ^^ | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 11:20 am | |
| Ewolucja zatrzymała się i nie mówią. |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 11:27 am | |
| W sumie byłoby fajnie, aczkolwiek tak też jest dobrze. Btw. , dlla ciekawskich: zwierzęta nie mówią w Wigilię, więc jak przeczytacie jakiś fragment, gdzie pisze, że człowiek rozmawiał (np.) z psem - to czysta bzdura. Jak w gazecie czytałam co ludzie pisali, to tarzałam się ze śmiechu. Buuujda.
| |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 11:30 am | |
| Ponieważ zwierzęta nie mają tak rozwiniętego mózgu jak my. Do tego mają inaczej zbudowane aparaty gębowe i struny głosowe. Nawet jeżeliby chciały, to ich budowa na to nie pozwala. Biedne | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 11:32 am | |
| - Philipek napisał:
- Btw. , dlla ciekawskich: zwierzęta nie mówią w Wigilię, więc jak przeczytacie jakiś fragment, gdzie pisze, że człowiek rozmawiał (np.) z psem - to czysta bzdura. Jak w gazecie czytałam co ludzie pisali, to tarzałam się ze śmiechu. Buuujda.
A to ktoś w ogóle wierzy ? |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| |
| |
~ Ruki Nowy
Nick w grze : ~ Ruki Liczba postów : 40 Dołączył : 19/11/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 1:09 pm | |
| Ponieważ są oryginalne, kreatywne i mają własny język. A dlaczego Japończycy nie mówią po polsku tylko po japońsku? Byłoby łatwiej. | |
|
| |
Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 1:23 pm | |
| A może lepiej że nie mówią. Wyobraźcie sobie ile widziały takie domowe kotki czy pieski. Miały by co opowiadać. | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Czw Lis 22, 2012 1:35 pm | |
| Zależy to też od pojemności mózgu a umówmy się, że te zwierzęta to aż takich dużych to ich nie mają i dlatego też nie potrafią mówić. |
|
| |
Marsh Już coś wie
Nick w grze : Flip Flap, ale nie wchodzę... Liczba postów : 190 Dołączył : 07/05/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pią Lis 23, 2012 7:16 am | |
| - Lubelak napisał:
- A może lepiej że nie mówią. Wyobraźcie sobie ile widziały takie domowe kotki czy pieski. Miały by co opowiadać.
Może rzeczywiście lepiej. Aczkolwiek było by fajnie. | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| |
| |
wercia d Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Meren_wen Liczba postów : 840 Dołączył : 07/10/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Wto Lis 27, 2012 10:41 am | |
| >Clifford (mój pies), dlaczego nie mówisz? xD< bo nikt ich nie uczy | |
|
| |
CzekoBoom VIP
Liczba postów : 1195 Dołączył : 16/03/2011
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Wto Lis 27, 2012 11:12 am | |
| Ostatnio widziałam filmik, na którym pies mówi "mama" ^^ | |
|
| |
Kemishi Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Koteczka77 Liczba postów : 1026 Dołączył : 18/01/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Wto Lis 27, 2012 12:19 pm | |
| A wyobrażasz sobie uczenie zwierząt języków ? ^^ | |
|
| |
Melonova Nowy
Nick w grze : Elless Liczba postów : 35 Dołączył : 09/12/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Nie Gru 09, 2012 9:16 am | |
| | |
|
| |
Athi Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Foxtrot Liczba postów : 534 Dołączył : 03/11/2011
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Nie Gru 09, 2012 1:34 pm | |
| Papuga Alex (z Wikipedii) - Cytat :
Alex (1976 – 6 września 2007) – papuga żako, przedmiot trzydziestoletniego (1977-2007) eksperymentu naukowego przeprowadzanego przez amerykańską psycholog Irene Pepperberg początkowo na Uniwersytecie Arizona, później kontynuowanym na Uniwersytecie Harvarda. Pepperberg kupiła Alexa w zwykłym sklepie zoologicznym w Chicago, gdy ptak miał 12-13 miesięcy. Imię Alex jest akronimem od słów Avian Learning EXperiment (Eksperyment nauczania ptaka)."
"Przed rozpoczęciem eksperymentu powszechna była opinia (również wśród naukowców), że ptaki nie posiadają inteligencji i że potrafią używać słów tylko jako imitacji dźwięków bez rozumienia ich znaczenia. Praca z Alexem pokazała jednak, że są zdolne do rozumienia tych słów (na co najmniej podstawowym poziomie) oraz potrafią ich używać adekwatnie do zaistniałej sytuacji. Pepperberg uważa, że inteligencja Alexa dorównywała inteligencji pięcioletniego dziecka oraz w momencie swojej śmierci papuga nie osiągnęła jeszcze szczytu swoich możliwości."
"Pepperberg w 2000 roku stwierdziła, że Alex potrafi rozpoznać i rozróżnić pięćdziesiąt przedmiotów, liczyć do sześciu, rozróżniać siedem kolorów oraz pięć kształtów. Alex potrafił też porównywać dzięki takim słowom jak: "większy", "mniejszy", "taki sam" czy "inny" oraz określać czy dany przedmiot jest "nad czymś" czy "pod". Papuga posiadała zasób około 150 słów zdając sobie sprawę z tego, co znaczą, a także umiejętnie je wykorzystywała, np. jeśli miała ochotę na banana, krzyczała "chcę banana", gdy jednak dostała np. orzecha, patrzyła przez moment w milczeniu, po czym rzucała w badacza podarowanym orzechem i ponownie wykrzykiwała żądanie banana."
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Alex_%28papuga%29 | |
|
| |
Księżniczka Żulietta Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Ryuuko Liczba postów : 1622 Dołączył : 06/11/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Nie Sty 06, 2013 10:21 am | |
| Psy nie mówią a moja papiga mówi swoje imię kto podskoczy ? | |
|
| |
Basia Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Stokrotka 112 Liczba postów : 529 Dołączył : 16/08/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Nie Sty 06, 2013 3:31 pm | |
| | |
|
| |
EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Nie Sty 06, 2013 10:49 pm | |
| Papugi umieją powtarzać, chociaz nie każda i czasem baardzo długo trzeba je tego uczyć:> Jaaa, nie chciałabym żeby mój żółt/kot/kocica/psiak/suka zaczeli mówic... | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pon Sty 07, 2013 6:58 am | |
| mówiący żółw, hahaha D: Siedzicie w pokoju, jesteście tylko Wy i Wasz żółw. Nagle taki ochrypły głosik - "Ej, Ty!" - konsternacja. Plakat do mnie mówi? Zdjęcie na szafce? - "Tak, TY!" - zerkacie w stronę żółwia - "Weź no kopsnij się po sałatę do lodówki!" - żółw macha łapką w stronę wyjścia z Waszego pokoju. - "I następnym razem nie zapominaj mnie nakarmić!" - puka się swoją żółwią nóżką w żółwie czółko. XD albo ja np. mam myszy. Nie wyobrażam sobie ciągłego upominania ich, by nie śpiewały, bo odrabiam lekcje. co do tego, dlaczego zwierzaki nie mówią - bo nie mają tak rozwiniętego mózgu. Pojemność nie ma tu nic do rzeczy, bardziej chodzi o ewolucję i nie dotarcie do etapu ogarniania mowy artykułowanej. |
|
| |
Basia Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Stokrotka 112 Liczba postów : 529 Dołączył : 16/08/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pon Sty 07, 2013 9:53 am | |
| W fantastycznej książce, którą obecnie czytam zwierzakami domowymi są małe, sympatyczne lekko przypominające psa (lekko, bo to zupełnie coś innego) stworzonka. Umieją mówić i telepatycznie kontaktować się ze swoimi właścicielami . xD ...fajne książki czytam, co?... | |
|
| |
Asek33k Już coś wie
Liczba postów : 134 Dołączył : 10/06/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pon Sty 07, 2013 11:23 am | |
| Zwierzęta mówią, niektóre ludzkim głosem (papugi), niektóre nie, ale mówią też do nas mową ciała, i myśle, że dzięki tej mowie można się z nimi najlepiej porozumiewać. Lubelak dobrze to ujął a tak poza tym to- https://www.youtube.com/watch?v=2c8MMiytwNs | |
|
| |
kara250 Już coś wie
Nick w grze : AC / DC Liczba postów : 103 Dołączył : 14/01/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pon Sty 14, 2013 12:19 pm | |
| 1. ewolucja im na tonie pozwoliła 2. to samo co wyżej... mają inaczej zbudowaną krtań i inne narządy co uniemożliwia im mowę, 3. gdyby zwierzęta mówiły nam co czują ich większość ich właścicieli pewnie popadłaby w depresje | |
|
| |
AyaKey Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : AyaKey Liczba postów : 2734 Dołączył : 13/11/2012
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pon Sty 14, 2013 1:07 pm | |
| | |
|
| |
Magiczna375 Już coś wie
Nick w grze : Magiczna375 Liczba postów : 179 Dołączył : 14/01/2013
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Wto Sty 15, 2013 12:45 am | |
| Mój kot umie powiedzieć "Pani głodny jestem,daj co do zgryzienia","nudzi mi się","a może byś tak posprzątała moją kuwetę". Każde jego "miałczenie"(mój kot nie miałczy a piszczy) oznacza co innego i czasem go rozumiem. Zwierzęta przemawiają do nas miałczeniem,szczekaniem,piszczeniem oraz ruchem ciała.Ze zwierzęciem można się porozumieć,trzeba tylko wiedzieć jak | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pon Lut 04, 2013 8:33 am | |
| - Lubelak napisał:
- A może lepiej że nie mówią. Wyobraźcie sobie ile widziały takie domowe kotki czy pieski. Miały by co opowiadać.
Myślę,że właśnie dlatego nie mówią..... |
|
| |
koniara5842 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : koniara5842 Liczba postów : 375 Dołączył : 13/02/2013
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? Pią Lut 15, 2013 11:13 am | |
| No... Ale czasem fajnie by było, żeby pies się odezwał. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? | |
| |
|
| |
| Dlaczego zwierzęta nie mówią ludzkim głosem? | |
|