| Patrzenie się w oczy | |
|
+18lue56 Vium PlaybackJunkie8 EveDallas wiki0396 Presence wercia d Philipek Aangelika101 kara250 natalias143 CzekoBoom Lana. MaryMariaMara hanka1998 Kikyo22 Basia Evelynek 22 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Evelynek Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : aleksandra.j.1 Liczba postów : 744 Dołączył : 30/07/2012
| Temat: Patrzenie się w oczy Pon Paź 01, 2012 2:01 pm | |
| Otóż od pewnego czasu a w sumie od 4 klasy boje się patrzeć ludziom w oczy podczas rozmowy. Próbowałam już metod, które znalazłam w necie lecz nadal się boję. W tym roku lęk się nasilił. Gdy rozmawiam z nauczycielami patrze się w inne strony. Nigdy prosto w oczy. Nie wiem. Po prostu tak jakoś mam. Przez ten mój lęk dzieci w klasie się ze mnie śmieją. Ignoruję to, ale wcale nie jest mi wesoło gdy słyszę teksty typu "Patrz, idzie fobistka" lub "Oo przyszła do nas ta bojąca" i inne takie. Ostatnio na lekcji wychowawczyni zaczęła do mnie mówić. Jednak nie potrafiłam popatrzeć jej w oczy. Głowa uciekała mi na boki. Dzieci to widziały i do końca lekcji śmiały się ze mnie. I nie wiem też, dlaczego boje się właśnie patrzeć w oczy nie wszystkim osobom, lecz tylko niektórym nauczycielom m.in. mojej wychowawczyni i pani od polskiego. Normalnie nie wiem jak mam pokonać ten lęk. Wie ktoś co mam zrobić by pokonać ten lęk? | |
|
| |
Basia Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Stokrotka 112 Liczba postów : 529 Dołączył : 16/08/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pon Paź 01, 2012 2:14 pm | |
| Mnie też jakoś dziwnie patrzeć nauczycielom w oczy. Robię tak: patrzę się na czoło włosy lub kolczyki. Wygląda to jak bym patrzyła w oczy, ale nie patrzę.
P.S. Zajmij się swoim piknikiem, bo jakbyś o nim zapomniała, kilka konkursów zostało nie rozstrzygniętych. | |
|
| |
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pon Paź 01, 2012 2:33 pm | |
| - Basia napisał:
- Robię tak: patrzę się na czoło włosy lub kolczyki.
łatwo się to mówi jak ja się u niektórych nauczycieli boję na twarz popatrzeć. | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pon Paź 01, 2012 10:56 pm | |
| Niekoniecznie musisz patrzeć prosto w oczy. Możesz spoglądać na ubranie, na cokolwiek. Ja często w ogóle odwracam się bokiem i zerkam gdzieś w ścianę, czy podłogę, będąc totalnie zamyśloną. A co do tak przyjaznych kolegów i koleżanek - olej. Serio, każdy jest dziwny na swój sposób i pewnie nawet jakbym sama tam do Was poszła, to potrafiłabym każdemu wytknąć co w nim jest "nienormalne". |
|
| |
Kikyo22 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Kikyo22 Liczba postów : 1083 Dołączył : 15/01/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Wto Paź 02, 2012 2:14 am | |
| Ja patrze ludziom na brwi, lub nos i chyba jeszcze nikt się nie połapał, że nie patrze im w oczy | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Wto Paź 02, 2012 6:56 am | |
| Ja się boję patrzeć mojej wychowawczyni w oczy- zabija wzrokiem xD. Jak tylko zwróci się w moją stronę, to zerkam na jej naszyjniki, kolczyki, fryzurę lub cokolwiek, ale nie w oczy. Z innymi nauczycielami tego problemu nie mam. Kiedyś też nie lubiłam patrzeć ludziom w oczy, zmieniło się to dopiero pod koniec podstawówki. Po prostu odwracałam wzrok lub patrzyłam np. w dół. Nie wiedziałam, czemu tak robię, ale mimo wszystko to robiłam. Może to jakiś rodzaj strachu? Może boisz się tych ludzi lub ich nie lubisz? A może nie masz zbyt wiele pewności siebie? Zacznij patrzeć w oczy rodziców/opiekunów, później bliższych znajomych, a z czasem będziesz mogła bez problemu paczać ludziom w oczy ;D | |
|
| |
MaryMariaMara Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Prezentacje. Liczba postów : 663 Dołączył : 10/07/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Wto Paź 02, 2012 9:57 am | |
| A ja się lubię pogapić. Niektórzy się boją mojego wzroku. | |
|
| |
Lana. Nowy
Nick w grze : Lana. Liczba postów : 7 Dołączył : 30/09/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Wto Paź 02, 2012 12:38 pm | |
| U mnie też się często zdarza, że gdy mój wzrok spotka się z czyimś (najczęściej osoby młodsze) to osoba szybko odwraca wzrok. Pamiętam swoją wizytę w Podstawówce, gdzie byłam "groźnym potworem', który gdziekolwiek spojrzał (czyt. na kogo) dzieciak uciekał wrzeszcząc (spójrz wyżej). | |
|
| |
CzekoBoom VIP
Liczba postów : 1195 Dołączył : 16/03/2011
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Wto Paź 02, 2012 2:26 pm | |
| Wiesz, myślałam nad tym co napisałaś. W sumie mam podobny problem, bo bardzo łatwo innym określić czy kogoś lubię czy nie. Osobom, którym ufam i naprawdę lubię patrzę w oczy mówiąc, ale kiedy spotykam kogoś brrr to unikam jego spojrzenia, zaczynam robić gesty rękami i to na nie się patrzę, albo bawię się muliną xd
Nie wiem kompletnie co z tym zrobić, czasami nie potrafię z kimś rozmawiać "twarzą w twarz" nazwijmy to XD | |
|
| |
natalias143 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : natalias143 Liczba postów : 435 Dołączył : 28/03/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Sro Paź 03, 2012 6:53 am | |
| ja miałam coś takiego, że nie mogłam mojej wychowawczyni z podstawówki patrzeć w oczy, ale to chyba kwestia tego, że miała coś nie tak ze wzrokiem XD | |
|
| |
kara250 Już coś wie
Nick w grze : AC / DC Liczba postów : 103 Dołączył : 14/01/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Czw Paź 04, 2012 12:37 pm | |
| Ja mam to samo ale u mnie nikt tego nie zauważa, zajmują się innymi sprawami. Ale ja w ogóle nie lubię ludziom paczeć w oczy.... Nie wiem czemu... | |
|
| |
Aangelika101 Już coś wie
Nick w grze : Aangelika101 Liczba postów : 242 Dołączył : 15/02/2012
| |
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Sro Lis 21, 2012 1:48 pm | |
| Ja nie widzę w tym nic śmiesznego. Też czasem nie lubię patrzeć ludziom w oczy podczas rozmowy ale to chyba nie powód do wyśmiewania kogoś ? Normalnie nie mogę pojąc uczniów z twojej klasy |
|
| |
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Sro Lis 21, 2012 2:01 pm | |
| Kamil, to pojmij to: Martyna- M, Ja- J, A- Ania M- *gada o tym, że niby zabiłam sobie świnkę* J- *trzepnęłam ją lekko w rękę* M mnie popycha, a ja przepadam przez nogę koleżanki i wpadam głową na ścianę. J- Co ty robisz idiotko?! A- głupia jesteś? Ona się mogła przewrócić i uderzyć w ścianę! M- A mi mogła wybić oko.
Wybić oko poprzez lekkie uderzenie w rękę. | |
|
| |
Philipek ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Philipek Liczba postów : 3748 Dołączył : 06/08/2011
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Czw Lis 22, 2012 6:55 am | |
| Ja podczas rozmowy mogę patrzeć w oczy, ale czasami mój wzrok jest na podłodze itd. Mimo wszystko, jak np. jestem na środku tablicy i muszę jakiś wiersz zdawać albo coś, patrzę w podłogę. Nigdzie indziej. | |
|
| |
wercia d Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Meren_wen Liczba postów : 840 Dołączył : 07/10/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Gru 21, 2012 10:42 am | |
| u mnie było tak samo, ale często patrzałam na swoje oczy w lustrze i mi przeszło teraz znowu jak śpiewam na muzyce z pamięci (teraz nawet muzyka to horror) to nie wiem gdzie się patrzeć... ktoś pomoże? | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Gru 21, 2012 11:46 am | |
| Ja występując, nigdy nie patrzę prosto na widownię. Próbuję patrzeć tak, aby obraz był rozmazany. Nie mam wtedy stresu. Również nieco boję patrzeć się w oczy nauczycielom. Np. przy odpowiedzi to dodaje stresu. Staraj się patrzeć w tą samą stronę, w którą masz odwróconą głowę, tyle, że w inny punkt, np. za okno. |
|
| |
wercia d Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Meren_wen Liczba postów : 840 Dołączył : 07/10/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Gru 21, 2012 12:13 pm | |
| dzięki, na pewno spróbuję | |
|
| |
Presence Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Presence Liczba postów : 1861 Dołączył : 23/07/2011
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Sro Sty 09, 2013 1:18 pm | |
| Ja może nie tyle boję się patrzeć ludziom oczy co się tego wstydzę... sama nie wiem czemu... I co dziwne wstydzę się patrzenia w oczy moim rówieśnikom a nie nauczycielom. | |
|
| |
wiki0396 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : wiki0396 Liczba postów : 334 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sty 11, 2013 8:10 am | |
| ja bardzo boję się patrzeć w oczy, szczególnie pani od przyrody | |
|
| |
EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sty 11, 2013 9:17 am | |
| nauczyciele tak maja, muszą zawiesic na kims oko:P ja zazwyczja wtedy pilnie spoglądam w ksiązke, w zeszyt, ćwiczenia... Po prostu nie lubię tak siedzieć i sie wgapiac w nauczyciela, nie ze się boję... Spróbuj patrzeć na przykład na włosy. Albo pilnie zerkaj na tablicę/do własnych notatek. najlepszy sposób zeby nie patrzec na nauczyciela na lekcji, to notowanie. j asię przełączma w takie coś na polskim, i na nauczyciaela patrzę tyklko jak wchodzi i wychod\i:P I potem mam 4 kartki notatek co linijke | |
|
| |
wiki0396 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : wiki0396 Liczba postów : 334 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sty 11, 2013 10:11 am | |
| no tak, ale ona zawsze robi 'chciałeś mnie oszukać !?' i patrzy się wzrokiem mordercy + przerażający głos, siedzę w 2 ławce koło okna, czyli bardziej z boku, a wszyscy się na mnie gapią | |
|
| |
PlaybackJunkie8 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Julis Liczba postów : 1483 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sty 11, 2013 1:36 pm | |
| Ja od dziecka nie patrzę w oczy. Nie dlatego, że się boję, po prostu nie lubię - kiedy się patrzę w oczy, to mam głupie uczucie, że wyglądam jak niedorozwój. o-o Dziwne, ale prawdziwe. | |
|
| |
Vium Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Vium Liczba postów : 376 Dołączył : 25/12/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sty 11, 2013 2:08 pm | |
| ja strasznie nie lubię jak rozmawiam z kimś twarzą w twarz i ta osoba nie patrzy mi się w oczy- mam wtedy wrażenie że mnie zlewa | |
|
| |
lue56 W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : lue56 Liczba postów : 343 Dołączył : 02/08/2013
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Czw Sie 08, 2013 6:36 pm | |
| ja mam to samo moja nauczycielka postanoowiła mnie oduczyć tego bo kiedyś ja z nią romawim i patrze na bok i ona kazuje się na nią patrześ bo ma wrażenie że ją ignoruje a mnie wszędzie oczy uciekają i jak sięudało to mi zaczęły łzawić nie wiem czemu xD | |
|
| |
Temperance Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Temperance Liczba postów : 846 Dołączył : 06/11/2011
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sie 09, 2013 3:05 am | |
| Ja tam lubię się patrzeć w oczy i zdecydowanie mi to nie przeszkadza, bo po chwili to osoba z którą rozmawiam się peszy. Wyjątkiem był mój wychowawca w gimbazie który zawsze bez względu na wszystko patrzył się ciągle i to prościutko jak do Ciebie mówił. On mnie jeszcze bardziej utwierdził w fakcie że patrzenie sobie w oczy to nic strasznego. | |
|
| |
Wild_Horse Jedną nogą w ZM
Nick w grze : Elsker Liczba postów : 553 Dołączył : 06/02/2013
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sie 09, 2013 4:57 am | |
| Ja mam tak samo. Zawsze bojkę się że patrząc komuś w twarz, jestem natrętna.patrząc na nią/niego. Zwykle spuszczam wzrok. Najbardziej nasila się to chyba w czasie odpowiedzi. Gapię się w tedy na własne ręce oparte na biurku nauczyciela. Myślę że jest to spowodowane brakiem pewności siebie i przeświadczeniem, że nie jestem dobra w kontaktach z innymi ludźmi, co poniekąd jest prawdą. Kiedy się denerwuję, jestem zła, albo próbuję zrobić na kimś dobre wrażenie, mówię niewyraźnie i jąkam się. Pewna osoba z klasy powiedziała że bełkoczę jakbym była pijana (ja? największa przeciwniczka alkoholu na świecie?) -.- | |
|
| |
Broszka Moderator
Nick w grze : Broszka Liczba postów : 1597 Dołączył : 20/01/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Pią Sie 09, 2013 10:45 am | |
| Ja tam zawsze patrzę prościutko w oczy. Więcej, lubię to robić. I jeszcze więcej, jak ktoś odwzajemnia spojrzenie po prostu nie potrafię się nie uśmiechnąć I raz w taki właśnie sposób zostałam wzięta do odpowiedzi. Warto przełamać lęk przed patrzeniem w oczy, bo kontakt wzrokowy jest ważny podczas rozmów. Bo jednak kiedy oczy rozmówcy patrzą wszędzie tylko nie na nas, niezwykle trudno oprzeć się wrażeniu lekceważenia | |
|
| |
anje Już coś wie
Nick w grze : anje Liczba postów : 171 Dołączył : 02/12/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Nie Wrz 01, 2013 5:37 am | |
| Patrz na włosy. Ludzie mają wrażenie, że nawiązujesz z nimi kontakt wzrokowy, a prawdę znasz tylko ty. | |
|
| |
anje Już coś wie
Nick w grze : anje Liczba postów : 171 Dołączył : 02/12/2012
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy Nie Wrz 01, 2013 5:42 am | |
| Patrz na włosy. Ludzie mają wrażenie, że nawiązujesz z nimi kontakt wzrokowy, a prawdę znasz tylko ty. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Patrzenie się w oczy | |
| |
|
| |
| Patrzenie się w oczy | |
|