Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Plan dnia konia | |
|
+3SandCastle LadyArvena Nati262 7 posters | Autor | Wiadomość |
---|
Nati262 Nowy
Nick w grze : Nati262 Liczba postów : 1 Dołączył : 05/11/2012
| Temat: Plan dnia konia Nie Lis 11, 2012 5:12 am | |
| Jak zaplanować dzień konia, by jak najszybciej skończył trening:?: | |
| | | LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: Plan dnia konia Nie Lis 11, 2012 5:24 am | |
| kładzenie spać (łąka lub boks zależnie od temperatury i czy ma derkę) czyszczenie coś zużywającego 20%energii jedzenie (to pierwsze o 1kg więcej niż potrzebuje, to drugie 3kg) lekcja rzepa zużywasz energię do zera (lub do godziny 20.45, bo inaczej wyjedziesz poza porę snu) głaskanie marchew woda | |
| | | SandCastle Już coś wie
Nick w grze : SandCastle Liczba postów : 180 Dołączył : 26/10/2012
| Temat: Re: Plan dnia konia Nie Lis 11, 2012 11:26 am | |
| Ja polecam zacząć od 2 godz łąki, lekcja lub zawody, rzepa, energia do 0 i głaszczemy, poimy, karmimy. Jednak każdy ma swój sposób no i czasem nie da się trzymać reguł. | |
| | | Hideaki Raczkujący
Nick w grze : Hideaki Liczba postów : 78 Dołączył : 10/11/2012
| Temat: Re: Plan dnia konia Nie Lis 11, 2012 11:37 am | |
| Prawdopodobnie plan Arveny jest dobry, ale ja tam mam swój i wolę korzystać z tego: (kiedy koń się budzi) - szczotkowanie - 4 kg siana - lekcja - czas na robienie z koniem na co ma się ochotę, aż energia spadnie za nisko, by móc wykonywać akcje - reszta siana + zboże (+mieszanka energetyczna), rzepa, głaskanie, napój, marchewka - znowu robienie, co się chce, pamiętając, żeby koń miał min. 2O% i był położony przed 22:OO (chyba, że posiada PA) | |
| | | Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Plan dnia konia Nie Lis 11, 2012 4:30 pm | |
| To moje konie są na speedzie... Moja taktyka:
1. Szukam boksu z prysznicem. 2. Czyszczenie. 3. Przejażdżki/trening na tyle ile pozwala pasek. 4. 2.30 łąki (gdy daje mieszankę skracam o godzinę) 5. Papu (sianko zazwyczaj zborze, mieszanka jeśli dostępna) 6. Marchewka,woda. ewentualnie rzepa. 7. Dalej trening 8. W wolnym czasie jazda do boksu.
Zawsze pilnuje by koń miał 20% energii i szedł spać najpóźniej 22. Z owsem bywa różnie kombinuje tak by było optymalnie ale i tak zawsze więcej dostaje jak pisze. Jesli koń dostaje cały pakiet (sianko, owies mieszanka i rzepa) to z łąki rezygnuje. I zawsze zaczynam od przejażdżek dopóki nic nie dadzą. Zanim je skończę, a zostanie mi powiedzmy 26% energii i nieco czasu to wrzucam trening paskowy. Dokańczam go dopiero po skończeniu przejażdżek.
Plan ogólnikowy bo przy blupowaniu i tak trzeba jeszcze pobawić się z zawodami. . | |
| | | MrsKopytko Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Mrs Kopytko Liczba postów : 3453 Dołączył : 16/12/2011
| Temat: Re: Plan dnia konia Pon Lis 12, 2012 8:49 am | |
| Ja mam tak : Marchew Czyszczenie Coś zużywającego 20-30% energii Napój Tyle ile potrzebuje siana + jak ma 1kg na tzw. "liczniku" to daję 2.75-3.25 Trening do 0 UM (jeśli ma PA) jeśli nie to pilnuj godziny i zostaw 10% Rzepka i lulu.... | |
| | | Linea2010 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Linea2010 Liczba postów : 745 Dołączył : 31/10/2011
| Temat: Re: Plan dnia konia Pon Lis 12, 2012 9:32 am | |
| Ja robię tak: Kładzenie spać Czyszczenie Coś co zabiera ok. 20 energii Siano, tyle ile potrzeba i zboże 3 kilo Coś, żeby zeszła cała energia, lub do 20.45 Głaskanie Rzepa Woda
| |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Plan dnia konia | |
| |
| | | | Plan dnia konia | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |