| Dajmony- wierzycie? odkryliście już? | |
|
+26Maliya Katrina123 Aglyss oooliwcia10 Suzan Donvessa Pani_Snow Imia PlaybackJunkie8 deccot LadyArvena Sheila86 Yankees -Eruina- Arrin Kikyo22 SandCastle Kemishi CzekoBoom Layzy Linea2010 Ejli hanka1998 Guzik MaryMariaMara Aangelika101 30 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Aangelika101 Już coś wie
Nick w grze : Aangelika101 Liczba postów : 242 Dołączył : 15/02/2012
| Temat: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Pią Lis 16, 2012 5:23 pm | |
| Właściwie- kim są dajmony? To nic innego jak nasza podświadomość. Czasem, gdy późno w nocy odrabiamy lekcje lub siedzimy nad jakimś ważnym projektem słyszymy taki jakby głosik w naszej głowie który wydaje się mówić:,,idź spać''. To właśnie jest ta opiekuńcza strona nas. Nasz dajmon. Posiada go każdy i każdy może go odkryć. Gdy go odkryjemy możemy z nim ''rozmawiać''. oczywiście nie na głos(ale w sumie kto zabroni...) tylko w myślach. Tak właściwie rozmawiamy wtedy z sasmym sobą, ale jednak nie do końca. Podczas rozmowy z dajmonem możemy go sobie wyobrażać. Często występuje jako zwierzę, które najbardziej pasuje do naszego charakteru. Może on zmienić swoją postać, np przez tydzień być koniem potem zmienić się w psa a potem w wilka. Może być też oczywiście człowiekiem, ale jednak najczęściej jest zwierzęciem. Dajmona najczęściej jest odmiennej płci od naszej, jednak zdarzają się wyjątki. Posiada on swoje właśnie imię wybrane przez niego, lub przez ciebie(jeśli ty je wymieniasz on musi się zgodzić) Więcej informacji znajdziecie m. in. tutaj
Ja swojego dajmona jeszcze nie odkryłam, ale dążę do tego, i jak na razie idzie nawet dobrze A wy? słyszeliście o tym już? Posiadacie swojego dajmona? Jak sie nazywa? Kim jest? Nie wstydźcie się pisać I naprawdę przeczytajcie tekst z tamtej strony polecam | |
|
| |
MaryMariaMara Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Prezentacje. Liczba postów : 663 Dołączył : 10/07/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 6:41 am | |
| Do mnie gadał ostatnio.... | |
|
| |
Guzik Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : guzikova :D Liczba postów : 838 Dołączył : 13/12/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 6:46 am | |
| Szczerze mówiąc od dawna słyszałam jakiś głosik w swojej głowie mówiący "to było głupie" czy odpowiadający na jakieś moje pytania, ale myślałam sobie wtedy "dlaczego komentuję to co robię?!". Z czasem zaczęłam się zastanawiać dlaczego w mojej głowie cały czas jest pełno kotów (które inną drogą uwielbiam ) no i się okazało, że to tacy moi "wymyśleni przyjaciele". Zazwyczaj w dzień o nich nie pamiętam, ale jak dorwą się do mnie w nocy to zasypiam koło 3, a potem się dziwię, że nie mogę wstać! Jednak trochę dziwnie się czuję wiedząc, że rozmawiam sama ze sobą . | |
|
| |
Aangelika101 Już coś wie
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 6:53 am | |
| MaryMariaMara tak? i co mówił? jeżeli to prawda, ale wydaje mi sie że jest to napisane trochę ironicznie... nawet nie trochę. Guzik, podobno na początku tak jest tze że sie dziwnie czujesz ale że to niby mija | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 6:59 am | |
| Też mam coś takiego, co podpowiada mi "pozmywaj naczynia", "odejdź od komputera", "umów się ze znajomymi". Do tego ostatnio ciągle śnią mi się psy.. oO Podejrzewam jednak, że głosy są po prostu sumieniem, a obrazy czymś, czego pragnę. Może jest choć trochę prawdy w tym, co piszecie, ale ja nie wierzę w wymyślone postaci. Nie i już | |
|
| |
Aangelika101 Już coś wie
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 8:03 am | |
| hanka ale one nie są zmyślone no i żę to coś czego pragniesz to może i prawda bo ja strasznie chce mieć kota i właśnie one mi sie ciągle śnią O.o | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 8:08 am | |
| O ! A ja już myślałem, że słyszę głosy a to tylko mój dajmon xD |
|
| |
Ejli Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Eiiri Liczba postów : 1433 Dołączył : 31/12/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 12:42 pm | |
| Cóż, mi sie często zdarzają takie teksty w umyśle jak "Brawo Ejlina, teraz wszyscy uważają Cię za głupią", ale to tylko podsumowanie jakiejś czynności wykonane przeze mnie. c: | |
|
| |
Linea2010 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Linea2010 Liczba postów : 745 Dołączył : 31/10/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 12:54 pm | |
| Dajmony? Nie słyszałam takiego określenia. Ale tak, rozmawiam czasem z moją podświadomością, niby to nie ma sensu, bo moja podświadomość i tak wie, co ja "powiem" xD | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 1:14 pm | |
| Przepraszam za off-top: Kamil, błagam, zmień szerokość podpisu. Meeega rozciąga Ja z takim określeniem jeszcze się nie spotkałam. Edit by Kamil2010: Już jest zmieniony |
|
| |
Layzy Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Layzy Liczba postów : 584 Dołączył : 20/07/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 2:48 pm | |
| Z samym określeniem dajmon, się nie spotkałam. Nie wiem, czy to właśnie ten dajmon, ale czasami taki głosik słyszę O.e | |
|
| |
Aangelika101 Już coś wie
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sob Lis 17, 2012 4:45 pm | |
| ja tą nazwę znałam już dawno, ale nie interesowałam się tym. jakoś mnie do tego nie ciągnęło. ale 3 dni temu tak jakoś pomyślałam ,,poczytam sobie o tych dajmonach, może to nie jest takie głupie'' dla mnie jest to temat ciekawy, co do nazwy to każdy może to inaczej nazywać | |
|
| |
CzekoBoom VIP
Liczba postów : 1195 Dołączył : 16/03/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 8:33 am | |
| Mam teraz szum w głowie. Jako rozmawiać sama ze sobą nie muszę i raczej nie chcę, bo dziwnie to widzę po prostu.
Ale faktycznie, jako podświadomość jest okej. Czytam, czytam i czytam o tych dialogach i śmieszna sytuacja. - "Ja pierdzielę, dziwnie jest myśleć ze samym sobą". - "Ty, no.."
XD | |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 8:35 am | |
| - Kamil2010 napisał:
- O ! A ja już myślałem, że słyszę głosy a to tylko mój dajmon xD
Nie..? Po prostu masz schizofrenię?o.o |
|
| |
Go?? Gość
| |
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 9:22 am | |
| |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 9:28 am | |
| - pysia.. napisał:
- Kamil2010 napisał:
- pysia.. napisał:
- Kamil2010 napisał:
- O ! A ja już myślałem, że słyszę głosy a to tylko mój dajmon xD
Nie..? Po prostu masz schizofrenię?o.o A co to ? Choroba psychiczna Kamila?
Nie ma czegoś takiego Tłumaczpysia.pl Język pysi na Język Kamila "Schizofrenia" = Zła niania w dzieciństwie ? Schiz kojarzy mi się z jakimś brudem, skażeniem a frenia z nianią jakąś od Frani Maj = zła, brudna niania |
|
| |
Go?? Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 9:36 am | |
| |
|
| |
Kemishi Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Koteczka77 Liczba postów : 1026 Dołączył : 18/01/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 9:54 am | |
| Jest nawet film o dajmonach, chociaż trochę inaczej. ,,Złoty Kompas", ktoś kojarzy? | |
|
| |
Gość Gość
| |
| |
Aangelika101 Już coś wie
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 4:13 pm | |
| Koteczka, właśnie od serii książek na podstawie ktorych powstał ,,Złoty kompas'' jest nazwa dajmony | |
|
| |
Gość Gość
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Wto Lis 20, 2012 5:43 pm | |
| Kolejna sztuczka, jaką nam serwuje umysł. c.c Nuuuuudyy, jestem w stanie wyjaśnić nawet fakt, że 'zazwyczaj jest to płeć odmienna' i inne takie... c.c |
|
| |
SandCastle Już coś wie
Nick w grze : SandCastle Liczba postów : 180 Dołączył : 26/10/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sro Lis 21, 2012 12:47 am | |
| Ja tam ze sobą wtedy rozmawiam, nie siedzi we mnie żadne zwierze A czasem to myślę, że rozmawiam wtedy z Bogiem. | |
|
| |
Kikyo22 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Kikyo22 Liczba postów : 1083 Dołączył : 15/01/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sro Lis 21, 2012 3:52 am | |
| To nie Dajmony, tylko my sami sobie mówimy np. "idź spać, bo jutro będziesz nie wyspana" | |
|
| |
Arrin Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Arrin Liczba postów : 517 Dołączył : 22/08/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sro Lis 21, 2012 4:27 am | |
| Ja bym to nazwała sumieniem, ale kto co woli Jako mały dzieciak miałam owego "niewidzialnego" przyjaciela. Że lubię koty, najczęściej czarne to padło na czarną panterę. Ale powiedziałabym ze to naturalny odruch człowieka. nie jeden z nas marzy by być tym kim sie nie jest. A zwierzaki łatwiej pzremawiają do wyobraźni dzieci, niż jakis tam gosciu w kapeluszu. A czy gadam z tym swoim tworem? Raczej nie. Jedyny moment jego wizualizacji to długa nudna podróż, fajnie wtedy zbić czas wyobrażajac sobei jak skacze po drzewkach. | |
|
| |
-Eruina- Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : -Eruina- Liczba postów : 1632 Dołączył : 06/06/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sro Lis 21, 2012 8:11 am | |
| Do mnie ostatnio też coś gadało, ale bardziej w stylu 'JA jestem idiotką', nie 'ty jesteś idiotką'. Tak po za tym gadam sama do siebie na głos: 'Jezu, ale się popisałam. Ale tamta baba jest głupia, gada do siebie. Kurcze, ja też to robię. Ale jestem głupia.' A może to do tego dajmiona? xd | |
|
| |
Yankees Nowy
Nick w grze : Yankees Liczba postów : 8 Dołączył : 27/08/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sro Lis 21, 2012 10:16 am | |
| Hmm "Dajmon" dziwna nazwa ale ta nasza podświadomość... hmm raczej nie radziłabym się wdawać w "dajmony" bo jak ktoś się nieźle wciągnie to trafi raczej do poradni psychologiczniej Pozdrawiam. Yankees | |
|
| |
Aangelika101 Już coś wie
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Sro Lis 21, 2012 1:35 pm | |
| jak ktoś zwariuje to już tylko i wyłącznie jego wina Kikyo, możę nie doczytałaś- dajmony to nasza podświadomość, nasza podświadomość = my. czyli właściwie masz racje po prostu mówimy do swojej podświadomości. jak już np. podświadomość(,,dajmon'') nam mówi ,,idź spać bo sie nie wyśpisz'' to nasza świadomość(my) może wtedy wytłumaczyć podświadomości że nie może iść spać bo musi sie uczyć bo inaczej nie zda. troche chaotycznie napisane, wiem xD | |
|
| |
Sheila86 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Sheila86 Liczba postów : 658 Dołączył : 03/07/2011
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Czw Lis 22, 2012 3:02 am | |
| Dajmony to "postaci" z książki Philipa Pullmana zatytułowanej "Mroczne materie". To tak co do genezy. Co do wewnętrznych głosów natomiast, to oczywiście każdy jakiś tam ma i póki jest się młodym można się w to powczuwać trochę i pobawić, ale zalecałabym jednak umiar Podobnie jak Yankees uważam, że w nadmiarze wczuwanie się i przesadna wiara w takie rzeczy mogą zaszkodzić zdrowiu psychicznemu a zdarzały się przypadki, że i fizycznemu. Przykład? Przypadek kilkorga dzieci w USA, które uwierzyły po obejrzeniu 1 części Harrego Pottera, że są czarodziejami i potrafią latać na miotłach.. dla niektórych z nich sprawa zakończyła się tragicznie. | |
|
| |
Kikyo22 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Kikyo22 Liczba postów : 1083 Dołączył : 15/01/2012
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? Czw Lis 22, 2012 2:30 pm | |
| - Aangelika101 napisał:
- jak ktoś zwariuje to już tylko i wyłącznie jego wina
Kikyo, możę nie doczytałaś- dajmony to nasza podświadomość, nasza podświadomość = my. czyli właściwie masz racje po prostu mówimy do swojej podświadomości. jak już np. podświadomość(,,dajmon'') nam mówi ,,idź spać bo sie nie wyśpisz'' to nasza świadomość(my) może wtedy wytłumaczyć podświadomości że nie może iść spać bo musi sie uczyć bo inaczej nie zda. troche chaotycznie napisane, wiem xD Ale to zabrzmiało xD "wytłumaczyć podświadomości że nie może iść spać bo musi sie uczyć" padłam xD | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: Dajmony- wierzycie? odkryliście już? | |
| |
|
| |
| Dajmony- wierzycie? odkryliście już? | |
|