Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| Święta w różnych krajach | |
| | Autor | Wiadomość |
---|
PlaybackJunkie8 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Julis Liczba postów : 1483 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 6:56 am | |
| Hej wszystkim. Pewnie niektórzy z was interesują się różnymi krajami, uczą się nie tylko języków, ale też czytają o kulturze danego kraju czy coś... Więc - właśnie szukam pomocy związanej z różnymi kulturami, tradycjami, zwyczajami. c: Może ktoś mi pomóc w zrobieniu gazetki na Święta?... Chodzi mi głównie o tradycje świąteczne w różnych krajach, typu Finlandii, Niemiec, Czech... Ogółem - szukam jak najwięcej informacji o tradycjach obchodzenia Bożego Narodzenia w innych krajach. :3 Z góry dzięki za pomoc. | |
| | | Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Re: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 8:36 am | |
| Jak wygląda św Mikołaj wg holendrów. Holenderskie dzieci witają zwykle Mikołaja już 5 grudnia. Staruszkowi ze srebrną brodą pomaga Czarny Piotruś - mały Murzynek. Mikołaj przybywa wielkim statkiem wprost z Hiszpanii pod koniec listopada, żeby zdążyć do wszystkich małych Holendrów.
Wywieszają wtedy swoje ogromne skarpety na prezenty na oparciach łóżek, brzegach kominków, na klamkach drzwi. Skarpety, a nawet wysokie buty, na progu dziecięcych pokoików nie są puste, jest w nich marchewka i pierniczki dla Mikołaja oraz sianko i cukier dla koni mikołajowego powozu. | |
| | | awelo W skromnych progach Zagrody
Nick w grze : ... Liczba postów : 430 Dołączył : 03/04/2013
| Temat: Re: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 10:23 am | |
| Hmm... Nie wiem czy wiesz co to jest Esperanto, ale w każdym razie dzięki niemu mam trochę znajomości. Zawsze mogę spytać. Z jakiego kraju byś chciała? | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 11:22 am | |
| Na pewno we Wloszech dostaje sie prezenty 24/25.12, nie tak jak jest to napisane w gazetce sklepu Lewiatan TYLKO 6.01, my mamy Mikolaja w grudniu, tam jest Befana w styczniu, jak cos jeszcze z Wloch chcesz to pisz c: |
| | | PlaybackJunkie8 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Julis Liczba postów : 1483 Dołączył : 07/12/2012
| Temat: Re: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 11:50 am | |
| awelo, właściwie... Sama nie wiem. :DLiczę na Twoją kreatywność. :3 Lubelak, Gatta, dziękuję. <3 I Gatta, jak znasz takie bardziej szczegółowe rzeczy co do właśnie obchodzenia Świąt, typu co jest podobne do naszego obchodzenia, a co nie - napisz, bo potrzebuję takich właśnie informacji. Jak kiedykolwiek będę czegoś potrzebowała to już wiem, gdzie się zgłosić. :3 Dzięki wszystkim! I proszę o jeszcze więcej ciekawostek, faktów. | |
| | | Kai Shouri Już coś wie
Nick w grze : Kai Shouri Liczba postów : 231 Dołączył : 26/12/2011
| Temat: Re: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 12:35 pm | |
| LINK, tu informacje o świętach w Niemczech | |
| | | Gość Gość
| Temat: Re: Święta w różnych krajach Sob Gru 07, 2013 3:00 pm | |
| Wiem tylko co we Włoszech jest, pamiętam że tam jest taki hmmm... baton, niesamowicie twardy i strasznie słodki. :b Torrone się to nazywa i w Hiszpanii chyba też jest - Fotaaa:
Nie ma tam na pewno barszczu. Choinka jest strojona w 99,9% domów 8 grudnia. Jeszcze jak parę rzeczy sobie przypomnę to napiszę ^-^ Ciekawostka - na Placu św. Piotra jest ogromna choinka z napisami "Wesołych świąt" w różnych językach. c: |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: Święta w różnych krajach | |
| |
| | | | Święta w różnych krajach | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|