Witamy na Zagrodzie Mgły, największym, nieoficjalnym forum o Howrse! Wymień się pocztówką! Klik! Kanał na YT o Howrse - serdecznie zapraszamy! Klik! |
|
| ACTA - czyli koniec wolności w internecie | |
|
+42zαbαvεcкαα martika520 Uśmieszek Malto Julinda010 avrilka Clockvise koniki0099 Broszka Bogini_Grecka asiiix Frania26. mina stirit1 Kotek~ Lehla OneStepCloser Fanta :** Sweet Rabbit ardnasak Bezbarwna92 Asiaa. Hoping. Ejli Clue EveDallas xTikTakx LadyArvena MaltoN Athi Rose666 Nevarra ZetkaEmka KaVcia Aki Pati...xd mustang_z_filmu Guzik amorkowa Philipek hanka1998 Lubelak Sakura 46 posters | |
Autor | Wiadomość |
---|
EveDallas Moderator
Nick w grze : EveDallas Liczba postów : 4676 Dołączył : 22/11/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 11:17 am | |
| - Sakura0001 napisał:
Tak w ogóle to powinniśmy zorganizować ogólnopolską akcje niepłacenia abonamentu za internet. Gdyby dostawcy w całym kraju dostali po dupach, szybko zaczęliby krzyczeć o wycofanie se z tego porozumienia. W tej chwili kukiełki robią to, co rząd im każe. U mnie sie nie dąło by tak, bo internet płacimy razem z telefonem - a za to trzeba, i nie można rozdzielić;( A widzieliście to? - Spoiler:
| |
| | | MaltoN Już coś wie
Liczba postów : 198 Dołączył : 19/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 11:24 am | |
| - Sakura0001 napisał:
- Tak w ogóle to powinniśmy zorganizować ogólnopolską akcje niepłacenia abonamentu za internet. Gdyby dostawcy w całym kraju dostali po dupach, szybko zaczęliby krzyczeć o wycofanie se z tego porozumienia. W tej chwili kukiełki robią to, co rząd im każe.
Wątpię, by internauci okazali się aż tak zorganizowani. Inna sprawa, że dostawcy netu i tak dostaną po dupie. Ewidentnie spadnie im liczba abonentów. Osobiście ani myślę płacić za internet tylko po to, by mieć dostęp do wp.pl, onet.pl, howrse.pl i trząść się ze strachu, czy, pobierając jakiś tam plik/oglądając filmik nie łamię prawa. Wiadomości mogę sobie pooglądać w tv, a jakoś nie uśmiecha mi się, by UPC (bo od nich mam internet) grzebała mi się w historii netowych poczynań. | |
| | | Sweet Rabbit ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Rabbitek Liczba postów : 1911 Dołączył : 04/11/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 11:35 am | |
| | |
| | | Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 12:50 pm | |
| Też myślę czy przedłużyć umowę. Jakoś kończy się na koniec lutego czy tam marca. - Cytat :
- Tak w ogóle to powinniśmy zorganizować ogólnopolską akcje niepłacenia abonamentu za internet. Gdyby dostawcy w całym kraju dostali po dupach, szybko zaczęliby krzyczeć o wycofanie se z tego porozumienia. W tej chwili kukiełki robią to, co rząd im każe.
A potem przemiły pan komornik zapuka do drzwi. I zawoła 3x więcej Myślisz ze dla operatorów to taka fajna sprawa? A w ogóle jak ktoś chce poczytać o legalności ściągania empetrójek z neta: http://www.dobreprogramy.pl/Mp-z-sieci-proba-uporzadkowania-dyskusji-cz,Artykul,11352.html http://www.dobreprogramy.pl/Mp-z-sieci-proba-uporzadkowania-dyskusji-cz,Artykul,11354.html | |
| | | Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 1:33 pm | |
| - Nevarra napisał:
- Też myślę czy przedłużyć umowę. Jakoś kończy się na koniec lutego czy tam marca.
- Cytat :
A potem przemiły pan komornik zapuka do drzwi. I zawoła 3x więcej Myślisz ze dla operatorów to taka fajna sprawa?
A w ogóle jak ktoś chce poczytać o legalności ściągania empetrójek z neta: http://www.dobreprogramy.pl/Mp-z-sieci-proba-uporzadkowania-dyskusji-cz,Artykul,11352.html http://www.dobreprogramy.pl/Mp-z-sieci-proba-uporzadkowania-dyskusji-cz,Artykul,11354.html Na pewno nie jest, ale jak dotąd żaden z nich nie wypowiedział się na ten temat. Milczenie jest po prostu cichym przyzwoleniem na pewne działania, niezależnie od tego, czy są dobre czy złe. Pracownik dużej firmy również będzie gnębiony przez swojego szefa tak długo, jak mu na to pozwoli. | |
| | | Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 1:37 pm | |
| Malto, proszę wyjaśnienie, no część wyjaśnienia: "Dzisiaj rano dowiedziałem się, że głosowałem za ACTA. Serio. I nie mam zamiaru się tego wypierać" - pisze na swoim blogu na "Salonie24" Marek Migalski, europoseł PJN. - "Czy wiedziałem, za czym głosuję? Nie. Czy zawsze wiem, za czym głosuję? Rzadko. Czy inni posłowie i europosłowie wiedzą więcej? Nie".
"Mógłbym dziś coś ściemniać na okoliczność mojego głosowania w PE 24. 10. 2010" - pisze - "Jestem na tyle inteligentny, że coś wiarygodnego bym wymyślił. Ale prawda jest inna - w 90% przypadków posłowie i europosłowie nie mają pojęcia o tym, nad czym głosują".
"Dlaczego się tak dzieje?" - pyta europoseł. - "Bo ilość aktów prawnych jest tak duża, że normalny poseł nie jest w stanie zorientować się, o czym decyduje" | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 1:41 pm | |
| |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 1:42 pm | |
| - APX napisał:
- podpisali?
Podpisali pozwolenie na podpisanie | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 1:50 pm | |
| Idioci, nawet tego nie powinni zrobić -.- |
| | | MaltoN Już coś wie
Liczba postów : 198 Dołączył : 19/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 2:01 pm | |
| - Lubelak napisał:
- Malto, proszę wyjaśnienie, no część wyjaśnienia:
"Dzisiaj rano dowiedziałem się, że głosowałem za ACTA. Serio. I nie mam zamiaru się tego wypierać" - pisze na swoim blogu na "Salonie24" Marek Migalski, europoseł PJN. - "Czy wiedziałem, za czym głosuję? Nie. Czy zawsze wiem, za czym głosuję? Rzadko. Czy inni posłowie i europosłowie wiedzą więcej? Nie".
"Mógłbym dziś coś ściemniać na okoliczność mojego głosowania w PE 24. 10. 2010" - pisze - "Jestem na tyle inteligentny, że coś wiarygodnego bym wymyślił. Ale prawda jest inna - w 90% przypadków posłowie i europosłowie nie mają pojęcia o tym, nad czym głosują".
"Dlaczego się tak dzieje?" - pyta europoseł. - "Bo ilość aktów prawnych jest tak duża, że normalny poseł nie jest w stanie zorientować się, o czym decyduje" Jedyny komentarz, jaki przychodzi mi do głowy - No, w sumie nie jedyny, ale o drugim nie wspomnę, na forum wchodzą niepełnoletni. Istna paranoja. I za podobne fuchy ta banda u koryta zgarnia takie pieniądze, jakich ja w życiu nie zobaczę... Oczywiście, wybrańcy ludu decydują o życiu szaraczków i chcą dla nich jak najlepiej. A że to praca odpowiedzialna, wkładają w nią całych siebie! | |
| | | Go?? Gość
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 2:41 pm | |
| Lublin 26.01.12r. czwartek 14:00 pod ratuszem. Razem przeciw ACTA! |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 2:42 pm | |
| I pomyśleć, że Migalski był moim wykładowcą... Wstyd! Chłop upaść już nieżej nie mógł. Jest jak chorągiewka... Gdzie wiaterek zawieje, tam leci | |
| | | amorkowa ZAGRODZIANIN
Nick w grze : amorkowa Liczba postów : 2307 Dołączył : 02/04/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 2:52 pm | |
| Taa... politycy nie wiedza co, ale podpisuja... Normalnie sie zalamac jacy inteligentni ludzie rzadza w kraju. | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 3:06 pm | |
| Europosłowie biją na alarm. Odkryli nowy problem z ACTA
http://wiadomosci.dziennik.pl/swiat/artykuly/376438,obawy-w-pe-czy-acta-nie-ograniczy-dostepu-do-lekow-zastepczych.html | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Wto Sty 24, 2012 4:55 pm | |
| | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 12:56 am | |
| - Cytat :
- Taa... politycy nie wiedza co, ale podpisuja... Normalnie sie zalamac jacy inteligentni ludzie rzadza w kraju.
A po co czytać? Póki kasa płynie to trzeba udawać że się na nią zapracowało. | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 3:08 am | |
| Piractwo – kto zarabia, a kto na tym traci?
http://technowinki.onet.pl/biznes/piractwo-kto-zarabia-a-kto-na-tym-traci,1,5006748,artykul.html
Główne grzechy ACTA. Oto, czego nie mówią politycy
http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/376517,acta-niebezpieczne-dla-wolnosci.html | |
| | | Fanta :** Nowy
Liczba postów : 11 Dołączył : 25/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 4:14 am | |
| Wiecie, najgorsze jest to że np. dostawca naszego internetu będzie miał prawo wiedzieć co mamy na swoim komputerze, znikną takie strony jak Facebook, kwejk -.- Po prostu masakra
Pamiętaj: Ty głosujesz na ACTA Ja nie głosuję na Ciebie | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 4:56 am | |
| Pozostanie faktyczne trzymac pliki zaszyfrowane... Może i nie zatrzyma to przeglądania zawartości kompa, ale na pewno utrudni. | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 6:45 am | |
| http://hash.net.pl/bezpieczenstwo/szyfrowanie-danych/ Program wraz z instrukcją | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 7:16 am | |
| Miałam gdzieś dobry program do szyfrowania danych hasłem. Muszę trochę poszperać w mojej dość ubogiej płytotece. Podobno jest metoda zaszyfrowania dostępu do komputera za pomocą hasła zapisanego na pendrivie. Dzięki tej metodzie nikt nie dostanie się do komputera, jeżeli nie będzie miał podpiętego pena i nie będzie znał hasła. Muszę poczytać na ten temat, póki jest taka możliwość... | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 7:19 am | |
| TrueCrypta nie próbowałam jeszcze, nie miałam takiej potrzeby. Może jest dobry...
Porady komputerowe to wątpliwej jakości kompendium dotyczące zagadnień z dziedziny informatyki, komputerów. Lepiej jest zajrzeć na fora programistyczne czy hackerskie. Kilka razy przejechałam się na poradach komputerowych. | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 8:02 am | |
| http://www.dobreprogramy.pl/Szyfrowanie-danych,Kategoria,Windows,77.html | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 8:14 am | |
| Ja się przesiadam na Linuksa. Będę wtedy spokojniejsza. Oprócz tego sprawdziłam, czy pozamykane są wszystkie porty na routerze, które mogłyby okazać się newralgiczne. Zostały tylko porty niezbędne do połączenia internetowego. Kilka razy sprawdzałam, czy jestem na podstawie otwartych portów widoczna w sieci. | |
| | | Asiaa. Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Veaphilus Liczba postów : 1399 Dołączył : 11/12/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 8:34 am | |
| Mam królika i jego zdjęcie skopiowałam z nk i przesłam koleżance mają prawo mi cos zrobić ?
| |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 8:37 am | |
| DOKUMENT WZYWA PREMIERA DO ODŁOŻENIA PODPISANIA ACTA
Pod nieobecność trzech posłów PO, sejmowa Komisja Innowacyjności i Nowoczesnych Technologii przegłosowała dezyderat wzywający premiera do odłożenia podpisania przez Polskę umowy ACTA - dowiedziała się TVN24. - Dezyderat, który podjęła dzisiaj komisja wzywa premiera do niepodpisywania umowy. Teraz będzie on niezwłocznie przesłany do Kancelarii Premiera - powiedział w TVN24 przewodniczący komisji poseł Mieczysław Golba z Solidarnej Polski. Przewodniczący podkreśla, że wszystko odbyło się zgodnie z przepisami, ponieważ komisja miała kworum.
W sumie w komisji zasiada siedmiu posłów PO. Pod nieobecność swoich trzech kolegów, pozostali parlamentarzyści PO głosowali przeciw dezyderatowi. Deklarują, że ich głosy należy jednak traktować jako sprzeciw nad formą przyjęcia dezyderatu, a nie jego treścią. Choć nie chcą sprawy nazywać manipulacją, to przyznają, że czują się w całą sytuację "wmanewrowani".
Rodzi obawy
Dokument głosi: "Chęć podpisania przez rząd międzynarodowej umowy dotyczącej zwalczania obrotu towarami podrabianymi (ACTA) wywołała ogromne, w znacznej części uzasadnione, obawy internautów w Polsce. Charakter umowy, sposób jej negocjowania, a także (...) niewystarczające konsultacje społeczne nie budują niezbędnego zaufana. Ogólne zapisy w przedmiotowej umowie rodzą wątpliwości co do ich faktycznego znaczenia i przyszłego wpływu na życie ludzi i funkcjonowanie internetu. Wyjaśnienia wymaga także znaczenie przedmiotowej umowy dla porządku prawnego obowiązującego w Polsce".
Komisja deklaruje też wolę uczestnictwa "w dalszych pracach i konsultacjach nad całościową oceną" skutków wprowadzenia ACTA w życie. I apeluje do premiera: "Mając na uwadze argumenty przytoczone powyżej (...) Komisja apeluje do Prezesa Rady Ministrów o odłożenie podpisania umowy ACTA i rozpoczęcie otwartego i intensywnego dialogu ze społeczeństwem w celu wyjaśnienia wszystkich wątpliwości" - czytamy w dezyderacie. | |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 9:22 am | |
| Wojciech Cejrowski o ACTA - Spoiler:
Na temat ACTA myślę tak: ZAGROŻENIE.
Należy zwalczać ten akt prawny, należy zwalczać władze, które chcą ACTA wprowadzać. Zwalczać… mało powiedziane! Władze, które wpadają na takie pomysły są niebezpieczne i należy je obalić, bo nawet jeśli dziś powstrzyma się ACTA, to jutro oni wymyślą coś następnego. Już teraz pełno jest kamer w miastach, pełno śledzenia obywatela w internecie, w sklepie, w zbliżeniowej karcie kredytowej, w komórce, w odciskach palców na granicy, w skanerach całego ciała przed wejściem do samolotu, w tych numerach pesel i NIP, które nam nadają, w kolczykowaniu każdej krowy na Twoim polu, w numerowaniu jajek w sklepie, znacznikowaniu każdego telewizora i komputera w fabryce, w montowanych na stale GPSach, które śledzą ruchy Twojego auta zawsze, chcesz, czy nie, w czytnikach do oka, które mają zastępować klucze do drzwi, w identyfikatorach głosu, które mają być „ułatwieniem dla Ciebie”, do obsługi „wyłącznie Twojego sprzętu”… Tęczówka, siatkówka, fale mózgowe, odciski palców, pomiary izometryczne głowy, kod kreskowy przypisany do obywatela… ZAGROŻENIE.
A zatem władzę, która wprowadza ACTA należy obalić. Dla własnego bezpieczeństwa.
A piractwo w sieci? Z piractwem się nie wygrywa zakazami – z piractwem należy walczyć poprzez wyprzedzanie piratów na zakrętach. Steve Jobs – ten od firmy Apple – wyprzedził piratów, gdy zaczął sprzedawać legalnie piosenki po 99 centów za sztukę. Skończyło się nielegalne kopiowanie , bo większość ludzi woli za dolara kupić sobie porządny plik z piosenką, okładką, opisem, niż niepewny od pirata za… no właśnie – za ile piratowi się opłaca, w sytuacji, gdy legalnie można kupić za 99 centów?
W podobny sposób należy zwalczać piractwo we wszystkich miejscach – to znaczy, należy legalny towar oferować tanio w dobrej jakości. Pirackiej płyty DVD w USA się już nie kupi. Dlaczego? Bo nie ma klientów. Nie ma chętnych na pirackie kopie. A nie ma dlatego, że można sobie za 9 dolarów miesięcznie wykupić usługę NETFLIX, podłączyć internet do telewizora i oglądać wszystkie filmy świata w ramach tych 9 dolarów miesięcznie. Wykupiłem. Jestem w Polsce – działa, jestem w Meksyku – działa, a teraz jestem w USA na prerii, i też działa – odpalam laptopa, podłączam kabelek do telewizora i oglądam na co mi akurat przyjdzie chęć. Stare programy telewizyjne, stare filmy czarno-białe, najnowsze filmy z kina, wczorajszy mecz futbolowy… co tylko mi się podoba.
ACTA wprowadzane dzisiaj jest potrzebne wyłącznie władzy. Dziesięć lat temu jakoś się za to nie brali, a wtedy piractwo było problemem prawdziwym. Dzisiaj już nie jest.
I przypomnę Państwu kto to pisze: facet, który żyje ze sprzedaży dzieł w rozumieniu prawa autorskiego, czyli facet, którego wkurza, gdy jest okradany przez internetowych piratów. Okradają mnie i denerwują codziennie. Wywieszają nielegalne wersje moich książek, audycji radiowych, moich programów telewizyjnych, potem kasują za to pieniądze, ale ze mną się nie dzielą – ZŁODZIEJE wartości intelektualnej. Ja z obrotu prawami do moich utworów utrzymuję rodzinę i kilkunastu pracowników, z których większość ma swoje rodziny i dzieci… A zatem pisze to wszystko facet, którego osobiście dotyka problem piractwa w internecie. I z tej mojej pozycji, osoby okradanej, poszkodowanej, piszę, że ACTA jest zagrożeniem większym dla mnie osobiście, niż wszyscy ci piraci. Bo ACTA to ograniczenie wolności osobistej, swobód obywatelskich, to wpieprzenie się władzy w przestrzeń, gdzie władzy być nie powinno. A ponieważ władza raczej nie zrezygnuje sama, to trzeba jej pomóc – OBALIĆ. Nawet lewacy zaczynają się orientować, że Tuski to zagrożenie. Nawet lewacy zaczynają się orientować, że wrogiem nie jesteśmy my katole, narodowcy, homofoby, tylko władza. Z lewakiem mogę żyć na jednym osiedlu; nie lubię go, nie cenię jego poglądów ani stylu życia i tu się kończy konflikt. Wojna między nami zaczyna się dopiero wtedy, gdy ponad nami pojawia się władza. To władza napuszcza ludzi na siebie. To władza jest inżynierem konfliktów. To władza wydaje zezwolenia na dwie manify na tej samej ulicy o tej samej porze. To władza jednym wydaje licencję na nadawanie, a innym nie daje. To władza ustawia starych ludzi w kolejkach do aptek. To władza zabrania Ci zatrudniać tanią ukraińską sprzątaczkę. To władza każe Ci zapłacić cło za komputer, który chcesz sobie sprowadzić z USA. To władza za twoje pieniądze zamawia autostradę u Chińczyków, ale jednocześnie ta sama władza nigdy w życiu nie kupiłaby swojej własnej córce chińskiego samochodu, ani chińskiej liny alpinistycznej, ani niczego, od czego zależy bezpieczeństwo i zdrowie. To władza produkuje dziesiątki tysięcy magistrów i zapewnia im zero miejsc pracy. To władza obiecuje Ci konkretne rzeczy w exposee premiera, a potem nigdy nie rozlicza się z ich wykonania.
Obudziłeś się lewaku, lemingu, czy kim tam chcesz być? Widzisz już, gdzie jest Twój wróg? To nie ja, nie Jarosław, nie Dyrektor – my mamy po prostu radykalnie odmienne poglądy w większości spraw. A wrogiem Twoim, moim, naszym jest ta władza. I nawet nie proszę Cię byś mi ją pomógł obalić – po prostu obalaj ją sam ze swojej strony, a ja z mojej. Będę wdzięczny, jeśli ktoś popchnie tę władzę w tym samym czasie, gdy ja popycham. Zacznie się kiwać, raz w lewo, raz w prawo i w końcu runie w cholerę.
| |
| | | Pati...xd Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Pati...xd Liczba postów : 4498 Dołączył : 01/08/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 9:24 am | |
| A jednak mamy jeszcze nadzieje (chyba). | |
| | | hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 9:25 am | |
| Czyli nie muszę ściągac na potęgę wszystkiego w pośpiechu | |
| | | OneStepCloser Nowy
Liczba postów : 35 Dołączył : 19/11/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sro Sty 25, 2012 9:27 am | |
| - Cytat :
- Wojciech Cejrowski o ACTA
O, tak. Koleś dobrze pisze, ACTA jest tylko przykrywką, by nas kontrolować! Od paru dni ściągam wszystko, co tylko na myśl mi przyjdzie. Kiedy ACTA wejdzie, ja odłączam się od neta i nie wracam póki to nie zniknie... Zresztą, pewnie wielu ludzi zrobi podobnie. Wszystko chyli się ku upadkowi... Ma być podpisana w Tokio, a tam jest strefa +9 godzin | |
| | | Sponsored content
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie | |
| |
| | | | ACTA - czyli koniec wolności w internecie | |
|
Similar topics | |
|
| Pozwolenia na tym forum: | Nie możesz odpowiadać w tematach
| |
| |
| |
|