| ACTA - czyli koniec wolności w internecie | |
|
+42zαbαvεcкαα martika520 Uśmieszek Malto Julinda010 avrilka Clockvise koniki0099 Broszka Bogini_Grecka asiiix Frania26. mina stirit1 Kotek~ Lehla OneStepCloser Fanta :** Sweet Rabbit ardnasak Bezbarwna92 Asiaa. Hoping. Ejli Clue EveDallas xTikTakx LadyArvena MaltoN Athi Rose666 Nevarra ZetkaEmka KaVcia Aki Pati...xd mustang_z_filmu Guzik amorkowa Philipek hanka1998 Lubelak Sakura 46 posters |
|
Autor | Wiadomość |
---|
Lubelak Administrator
Liczba postów : 2816 Dołączył : 18/01/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 1:44 am | |
| Unijny trybunał zdecydował: zapisy w ACTA łamią prawo
- Spoiler:
Zapisy , obecne w ACTA naruszają unijne prawo - stwierdził trybunał w Strasburgu. Jest tylko jeden problem - wyrok dotyczy tylko tych państw, które przyjęły Kartę Praw Podstawowych, a w Polsce jest ona ograniczona.
Europejski Trybunał Sprawiedliwości orzekł, że nie można zmusić dostawców internetu do zainstalowania systemu zapobiegającego nielegalnemu pobieraniu plików. Stanowiłoby to bowiem naruszenie Karty Praw Podstawowych UE - poinformował portal EuropeanVoice.
Orzeczenie TS dotyczy bezpośrednio wprowadzenia regulacji ACTA. Według ekspertów European Telecommunications Network Operators Association (ETNO) zapisy wprowadzone przez ACTA mogą prowadzić do narzucenia operatorom konieczności wprowadzenia rozwiązań filtrowania treści. Orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości praktycznie uniemożliwia wprowadzenie takiego mechanizmu w krajach, które przyjęły Kartę Praw Podstawowych.
Wyrok Trybunału Sprawiedliwości dotyczył sprawy wytoczonej przez belgijską organizację ochrony praw autorskich SABAM, działającą w imieniu autorów, kompozytorów i właścicieli treści, przeciwko dostawcy internetu, także belgijskiej firmie Scarlet.
W pozwie z 2004 roku SABAM zarzuciła Scarlet, iż firma ta nic nie robi, aby zapobiec nielegalnemu pobieraniu plików przez użytkowników internetu działających w jej sieci. W pierwszej instancji sąd belgijski nakazał Scarlet wprowadzenie mechanizmu automatycznego filtrowania treści i "odcinania" użytkowników od możliwości nielegalnego pobierania.
Scarlet jednak wniosła od wyroku apelację, argumentując, iż decyzja ta jest sprzeczna z prawem unijnym. 24 listopada ub.r. Trybunał Sprawiedliwości wydał orzeczenie popierające apelację. Stwierdził w nim, że nakaz belgijskiego sądu może wprowadzić całkowity monitoring, co będzie niezgodne z Dyrektywą o Handlu Elektronicznym UE i będzie prowadzić do poważnego naruszenia prawa Scarlet do prowadzenia działalności biznesowej.
TS dodał w orzeczeniu, że jeśli organizacje ochrony własności intelektualnej wnoszą pozwy przeciwko dostawcom internetu, sądy krajowe muszą uwzględniać ograniczenia wynikające z prawodawstwa UE. Efekty niniejszego pozwu nie ograniczałyby się do Scarlet, jako że system filtrowania byłby odpowiedzialny za naruszanie podstawowych praw klientów firmy, ich praw do ochrony danych osobowych i praw do otrzymywania lub udzielania informacji chronionych zapisami Karty Praw Podstawowych Unii Europejskiej - ocenił Trybunał w orzeczeniu.
Dyrektor generalny europejskiej organizacji konsumentów, Monique Goyens, komentując wyrok Trybunału, oświadczyła, że sąd dał "krystalicznie jasny sygnał". "Firmy oferujące dostęp do internetu nie muszą pytać o zdanie osób ustalających politykę używania sieci. Monitoring i ostrzejsze karanie, to zła polityka" - dodała.
David Friedlander z organizacji ochrony praw autorskich przemysłu nagraniowego IFPI podkreślił w swoim komentarzu do wyroku TS, że prace nad zapobieganiem nielegalnemu pobieraniu nadal są prowadzone. W tej konkretnej sprawie sąd odrzucił rozwiązania filtrowania treści, których wprowadzenie w zbyt szerokim zakresie nakazywał sąd belgijski - dodał.
Jak ocenił prezes stowarzyszenia operatorów sieci internetowej European Internet Service Providers Association (EuroISPA) Malcolm Hutty, wyrok Trybunału ma fundamentalne znaczenie dla przyszłości internetu i rozwoju silnego europejskiego rynku internetowego. Widoczne jest, że europejska branża internetowa powoli zaczyna podnosić się z kryzysu i nie czas na wprowadzanie ryzykownych innowacji - podkreślił. Eksperci EuroISPA zauważyli także iż Trybunał stwierdził nadrzędności ochrony konsumenta wynikającej z Karty Praw Podstawowych UE.
Obywatele polscy nie podlegają ochronie z tytułu Karty Praw Podstawowych. 4 października 2007 rząd Jarosława Kaczyńskiego zdecydował, iż Polska przyjmie tzw. protokół brytyjski (protokół ten przyjęły także Czechy) ograniczający stosowanie Karty Praw Podstawowych. Rząd Donalda Tuska podtrzymał tę decyzję. Źródło: PAP
| |
|
| |
Lubelak Administrator
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 3:32 am | |
| Kochani, chyba będziemy musieli zamknąć temat o ACTA, nie chcę by howrse miało przez to kłopoty. Bardzo będziecie na mnie źli? Walczyłem jak mogłem.... Nawet przeniosłem temat na inne forum, Forumowisko.pl, ale tam je skasowali... Słów brak... | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
Nick w grze : hanka1998 Liczba postów : 5814 Dołączył : 29/11/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 4:32 am | |
| Ja się obrażę! <żart> Cóż, nie można, to nie można... | |
|
| |
MaltoN Już coś wie
Liczba postów : 198 Dołączył : 19/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 4:38 am | |
| - Lubelak napisał:
- Kochani, chyba będziemy musieli zamknąć temat o ACTA, nie chcę by howrse miało przez to kłopoty. Bardzo będziecie na mnie źli? Walczyłem jak mogłem....
Nawet przeniosłem temat na inne forum, Forumowisko.pl, ale tam je skasowali... Słów brak... Już się zaczyna cenzura i decydowanie o tym, co wolno, a czego nie wolno? Normalnie "back to the future"... Swoją drogą howrse miało nie mieć wpływu na to, co się dzieje na serwerach zewnętrznych. Forum nie jest ich częścią, temat o ACTA nie dotyczy bezpośrednio gry. Więc ktoś tu zaczyna przesadzać (nie, nie Ty, Lubelak, żeby było jasne).
Ostatnio zmieniony przez Malto dnia Pią Sty 27, 2012 4:43 am, w całości zmieniany 1 raz | |
|
| |
Frania26. ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Frania26. Liczba postów : 407 Dołączył : 11/03/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 4:41 am | |
| ale że co nie wolno na ten temat rozmawiać? | |
|
| |
xTikTakx Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 700 Dołączył : 06/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 8:58 am | |
| - Lubelak napisał:
- Kochani, chyba będziemy musieli zamknąć temat o ACTA, nie chcę by howrse miało przez to kłopoty. Bardzo będziecie na mnie źli? Walczyłem jak mogłem....
Nawet przeniosłem temat na inne forum, Forumowisko.pl, ale tam je skasowali... Słów brak... Nie powinieneś tego zamykać, każdy może rozmawiać o ACTA i mówić, że jest do dupy, a hwr nie ma z tym nic wspólnego. | |
|
| |
LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 9:35 am | |
| A dlaczego zamykać? Na razie ACTA nie zostało zatwierdzone przez polski parlament. Więc jeszcze nie obowiązuje wolność słowa Temat tutaj pożyteczny, bo mamy w miarę wszystko na miejscu, jeśli komuś nie chce się po necie grzebać. | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 9:44 am | |
| - LadyArvena napisał:
- A dlaczego zamykać? Na razie ACTA nie zostało zatwierdzone przez polski parlament. Więc jeszcze nie obowiązuje wolność słowa Temat tutaj pożyteczny, bo mamy w miarę wszystko na miejscu, jeśli komuś nie chce się po necie grzebać.
Ale Owlient się czepia... | |
|
| |
Hoping. Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Paulax9 Liczba postów : 1176 Dołączył : 02/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 10:16 am | |
| | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 10:19 am | |
| Bo na Howrse nie można poruszac spraw politycznych, a to w końcu niby Howrse dotyczy.. | |
|
| |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 10:23 am | |
| Ale to jest nieoficjalne forum Howrse, a nie ono samo. | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 10:25 am | |
| Ale Owlient ma problemy i nie pozwala nam już o tym pisac. Lubelakowi się już dostało od nich... | |
|
| |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 10:38 am | |
| YYy.. żal ich. | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 11:14 am | |
| Nie no, jak Lubelak ma mieć problemy to niech zamknie. Aż taka podła nie jestem by się komuś przez to obrywało. Ale nie rozumiem, czemu Owlient czepia się czegoś co do nich nie należy... Niech pilnują własnego forum. Jeszcze jakbyśmy pisali "spalmy Tuska na stosie za tą herezję" to może i by dało się to podpiąć pod jakiś paragraf. Ale zbierać linki i wyrażać własną opinię chyba jeszcze wolno...? | |
|
| |
asiiix Przyjaciel Zagrody
Liczba postów : 500 Dołączył : 21/12/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 12:01 pm | |
| - Nevarra napisał:
- Ale zbierać linki i wyrażać własną opinię chyba jeszcze wolno...?
niedługo to nic nie będzie wolno... . Fakt, jeżeli ktoś ma za to obrywać to lepiej zamknąć... chociaż też nie rozumiem tego, dlaczego owlient ma za to pretensje... Ten temat nawet nie dotyczy gry. Może tylko kilka osób zapytało się co z howrse, ale jak jest już w grze odpowiedź, że nic się nie zmieni to odkąd śledzę wątek to nic o howrse w nim nie dostrzegłam... . Niech pilnują porządku w grze lepiej , bo tyle multikont jest, że aż głowa mała... | |
|
| |
Bogini_Grecka Nowy
Liczba postów : 19 Dołączył : 24/12/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 12:04 pm | |
| - asiiix napisał:
- Nevarra napisał:
- Ale zbierać linki i wyrażać własną opinię chyba jeszcze wolno...?
niedługo to nic nie będzie wolno... . Fakt, jeżeli ktoś ma za to obrywać to lepiej zamknąć... chociaż też nie rozumiem tego, dlaczego owlient ma za to pretensje... Ten temat nawet nie dotyczy gry. Może tylko kilka osób zapytało się co z howrse, ale jak jest już w grze odpowiedź, że nic się nie zmieni to odkąd śledzę wątek to nic o howrse w nim nie dostrzegłam... . Niech pilnują porządku w grze lepiej , bo tyle multikont jest, że aż głowa mała... Właśnie... Np.Kasia1 Kasia2 Szkoda zeby temat zamknąć ,bo najwięcej rzeczy się z niego dowiedziałam .. ale jak mus to mus. | |
|
| |
Pati...xd Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : Pati...xd Liczba postów : 4498 Dołączył : 01/08/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 12:08 pm | |
| Szkoda że zamykane to jest. Bo zawsze byłam na bieżąco z informacjami z acta. A howrse niech pilnuje swojego forum bo maja istny chaos. | |
|
| |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 12:33 pm | |
| **** ******** - tyle bym powiedziała o tym wszystkim. | |
|
| |
hanka1998 ZAGRODZIANIN
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 12:34 pm | |
| - Paulax9 napisał:
- **** ******** - tyle bym powiedziała o tym wszystkim.
Nie mogę rozszyfrowac... | |
|
| |
LadyArvena Administrator
Nick w grze : LadyArvena Liczba postów : 4123 Dołączył : 17/01/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 1:12 pm | |
| Nie rozumiem dlaczego Owlient ma się nas czepiać? Oo Przecież nie należymy pod nich. Może niedługo zabronią nam tworzyć Gry forumowe, pogawędki, wymiany rzeczy z CR, czy listę z opiniami Oo - hanka1998 napisał:
- Bo na Howrse nie można poruszac spraw politycznych, a to w końcu niby Howrse dotyczy..
To jak zacznę gadać z znajomą, że gram w grę, i wspomnę o ACTA to też mi karmę zabiorą? XD Howrse nie jest odpowiedzialne za JAKĄKOLWIEK stronę poza grą. Dlatego przecież zablokowali prezentację z podstronami. A jeżeli prezentacja otwiera się gdzie indziej to jest ok. Czyżby już sami chcieli wprowadzić cenzurę? Jakoś wcześniej się nie czepiali jak informowaliśmy na Zagrodzie o promocjach, które u nas wejdą. A w grze na forum nie można było. Przecież po to powstała Zagroda, żeby można było pogadać o tym, o czym nie można w grze. Administracja czy kto tam się czepia Lubelaka niech pisze do mnie. Jestem bardzo chętna do pogadania na ten temat. Tematu nie zamykam i proszę modów o powstrzymanie się od zamknięcia. Jeśli w howrse zniknie mi karma oznaczać to bedzie, że gra tam nie ma sensu, skoro nawet oni chcą nas cenzurować. I to POZA GRĄ. Czy jeśli będę przeklinać na jakimkolwiek forum też mnie stratą karmy ukarzą? W grze nic nie robimy. Siedzimy cicho. Zgodnie z zasadami. W regulaminie nic nie jest napisane, że poza grą nie wolno nam na temat gry czy ACTA rozmawiać. Jak pisałam - z pretensjami PROSZĘ DO MNIE. Lubelak - zwal na mnie. | |
|
| |
Broszka Moderator
Nick w grze : Broszka Liczba postów : 1597 Dołączył : 20/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 2:04 pm | |
| Uch, czasami marzę, że się obudzę i wszystko będzie tak jak jeszcze dwa miesiące temu... | |
|
| |
Nevarra ZAGRODZIANIN
Nick w grze : Nevarra Liczba postów : 2774 Dołączył : 26/03/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 2:06 pm | |
| - Cytat :
- W regulaminie nic nie jest napisane, że poza grą nie wolno nam na temat gry czy ACTA rozmawiać.
Już jutro Owlient zadba by taki punkcik się pojawił xD | |
|
| |
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 3:22 pm | |
| przecież tutaj o grze możemy mówić co chcemy, wyrażać woje opinie... A Owlient nie ma nic wspólnego. Ciekawe po co wgl wchodzą na to forum :p. Skoro nie jest związane z ich grą. | |
|
| |
Sakura ZAGRODZIANIN
Nick w grze : LadyTigra Liczba postów : 2211 Dołączył : 20/06/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Pią Sty 27, 2012 6:45 pm | |
| Jestem tylko ciekawa, jakież to niby Owlient ma problemy z powodu tego tematu... Przecież Owlient jest francuski, więc co ma piernik do wiatraka, tego nie rozumiem. Poza tym, jak sami piszecie, ani Ow, Kowelan ani modzi nie mają na tym forum żadnej władzy, więc nie mogą narzucać nam o czym możemy a o czym nie możemy pisać i jakie tematy poruszać. To, że są trzęsiportami nie oznacza, że mają prawo wprowadzać swoje praktyki na tym forum, które nie należy do nich i nie jest w żaden sposób uzależniony od Howrse i Owlientu. Takie gadanie to zwykły pic na wodę - fotomontaż. Szkoda tylko, że dostało się naszemu drogiemu Lubelaczkowi . Niby za co?!?!?! Jeżeli chcą kogokolwiek opieprzać za ten temat, to na pewno nie Lubelaka, bo nie on jest autorem tematu. Widzę, że oczy Tuska już są wszędzie... Czuję je wręcz na sobie... Wolałabym jednak czuć na sobie wzrok jakiegoś przystojniaka, a nie totalnego paszczura, jakim jest i Kaczor i Donald. - Cytat :
- Jak pisałam - z pretensjami PROSZĘ DO MNIE. Lubelak - zwal na mnie.
To ja jestem założycielką tematu i prowodyrką tej dyskusji, więc jedynie ja mogłabym ponosić jakiekolwiek konsekwencje z tytułu bojaźni Owlientu przed cenzurą internetu . Jeżeli zostanę za to ukarana w grze, wycofuje się z niej, kasuję swoje konto i więcej moja noga w krzywym laćku tam nie postanie Nie dam się cenzurze, zwłaszcza ze strony kogoś, kto nie ma z ABW i innymi tego typu dennymi instytucjami nic wspólnego. Nie wierzę, żeby Owlient miał jakiekolwiek problemy z powodu naszej dyskusji o ACTA na NASZYM forum i nie dam im się zastraszyć. Wy też nie dajcie . Mają swoje reguły w grze, poza grą niech się nie wtrącają w paradę i nie zawracają nikomu gitary | |
|
| |
Lubelak Administrator
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sob Sty 28, 2012 1:19 am | |
| http://www.jestemprzeciwacta.pl/ | |
|
| |
| |
| |
Broszka Moderator
Nick w grze : Broszka Liczba postów : 1597 Dołączył : 20/01/2012
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sob Sty 28, 2012 2:14 am | |
| też bym chciała | |
|
| |
mina stirit1 Przyjaciel Zagrody
Nick w grze : British Dougs Liczba postów : 526 Dołączył : 25/06/2011
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sob Sty 28, 2012 4:52 am | |
| Zalożę się, że na WoS będziemy rozmaiwać o ACTA | |
|
| |
Lubelak Administrator
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sob Sty 28, 2012 5:03 am | |
| | |
|
| |
Lubelak Administrator
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie Sob Sty 28, 2012 2:29 pm | |
| Nie, cholera, nikt nam tego nie zamknie. | |
|
| |
Sponsored content
| Temat: Re: ACTA - czyli koniec wolności w internecie | |
| |
|
| |
| ACTA - czyli koniec wolności w internecie | |
|